Според вас не е добре да го пускаме, така ли? Какви са причините, бихте ли ми изяснили.
Не, животно без родословие и с изложбена кариера небива да дава поколение, защото вие не знаете какви болести в гените си носят двамата родители и какво ще бъде бъдещето поколение.
Резултат от подобна скачка аз имам вкъщи и все го лекувам - вие не можете да гарантирате че малките от вашата скачка ще са здрави, нормални, породни чау-та. Не го правете, моля ви. Още повече че мъжки в нашата порода след скачка често почва да се прави на голямата работа и следва побои, изразено доминантно поведение и други тям прелести. Апропо - сигурни ли сте че вашата невяста няма да го зарази с някаква гадост?
Пренасям тук, от друга тема, за да съм изчерпателна:
Искам (всъщност, думата е "моля") читателите на моите мнения да не се връзват на острият ми тон, който познава мен и кучето ми е напълно наясно защо реагирам така: кучето ми е от зоомагазин и е непрекъснато със здравословни проблеми. Купих го от там случайно - съпругът ми настоя да е точно това кученце, макар че тогава го молих да ми даде време да потърся развъдник, но той се заинати и така се появи в живота ми Лео. От тогава съм върл противник на безмозъчно развъждане, защото пообиколих рингове на чау и някои развъдници в Москва, преобърнах информация в интернета относно породата и развъждането и съм наясно колко знания и труд трябва да стоят зад истинско развъждане. Знам че има развъдници регистрирани с приставка във FCI които произвеждат болни кучета и замълчават здравословните проблеми на кучетата си, какво да говорим за кварталното развъждане?
Хора, вижте че във подфорума на чау-чау в най-горния раздел, в постоянните теми "Важно" има тема "Здравословни проблеми типични за породата". Погледнете колко страници има. Единадесет. 11. Най-много от всичките важни теми. Мине се не мине и някой изреве "Кучето ми е болно". Откъде се появяват тези болни нещастни създания? Все от там - от ръцете на безотговорни, лекомислени и неграмотни стопани.
Едно куче за да бъде допуснато до разплод освен че трябва да има родословие и да се появи на изложбите та да го оценят експерти трябва да представлява интерес за породата и да е ЗДРАВО. Най-малко снимки за дисплазия - лакътна и тазобедрена - да има, да няма проблеми с кожа, очи, връзки, стави, имунитета и психиката. Кучето за разплод трябва да е породно, освен че е породисто. Правите разлика между двете неща, нали?
И да не се пуска на скачка с друго такова просто ей така, щото онова също има родословие и стопаните ги е засърбяло неизвестно защо. Благодарение на кварталното развъждане и замълчаване на регистрирани развъдници относно проблемите ние масово срещаме кучета-инвалиди. Късат връзки на секунда, вечно са с екземи, куцат, имат слабо сърце или умират от жега. Или са с порочна психика. (говоря само за чау, забележете).
И след това "оле-мале, ма то хапе, то е пак болно, то куца, то гние живо".
Душата ми болеше всеки път, когато водих моят болник на операция. Мъка е това - да обичаш едно вечно болно куче и стремително да се учиш как да му търсиш нова екзема и да я тушираш.
Виждала съм красиви, породни и здрави чау. Ето тях трябва да ги заплождат, за да можем ние вместо мъка да имаме пълното удоволствие от живота с тази чудесна порода. Да не се чудим после защо нашите тук в България са някак си странни, с остри муцуни, не отговарящи на стандарта и вечно болни.
Истинско развъждане е труд, адски труд и знания, развъдчика се учи непрекъснато и е в течение за това какво става в породата като цяло, у нас и в чужбина. Той ИМА време да го прави. Той държи в главата си определен тип, който се стреми да получи, знае достоинства и недостатъци на кучетата си и на евентуалните женски/мъжки с които иска да ги заплоди.