Demodex (демодекоза) Паразит, подкожен кърлеж
Публикувано: 25 April 2009 - 05:29 PM
преди една седмица на кучето ми почна да излиза някакво петно под окото, което в последствие стана малко по-голямо и остана без косъм.
Вчера го закарах при ветеринар 1 в клинка X.
Там му взеха проба и му откриха демодекоза. Ветеринаря (1) каза, че лечението е бавно и продължително. На 7 седмици трябвало да му се бият 7 игли (по една на седмица) като съвместно с това мястото се третира с някакви капки (3 капки за за 7 седмици).
1 игла с лекарство струва 8-9 лв, а всяка капка ми струва 32 лв.
Днес го закарах при ветеринар 2 в клиника Y (съвсем различна от предната).
И там му взеха проба и откриха демодекоза. Лечението е :
за 30 дена - на всеки 10 дена по една инжекция с лекарство, на 10 дена трябва да го мия и да ми разтворя една течност е точен литраж и да измия кучето с нея като след това не го измивам с друга вода, и всеки ден по 3 пъти 5 мг една течност. Незнам как се казват течностите (лекарствата, следващия път като отида ще питам).
При тях 1 игла с лекарство струва 3-4 лв, течноста за къпане около 5 лв, а течността която трябва да му давам 3 пъти на ден пак е 4-5 лв. Вече зависи кое в каква доза е и какви пари ще дойде.
В момента смятам да ликувам кучето си при ветеринар 2 в клиника Y
Така пиша тук понеже както виждате ветеринар 1 и ветеринар 2 се разминават по лечението. Диагнозата им е една, но не и лечението.
Моля ветеринарите тук да напишат какво биха направили те в случая и да ми дадат някакви съвети.

JulyVell's Johnnie Walker - Red Label Owner
Публикувано: 25 April 2009 - 06:05 PM
Петте инжекции трябва да са ваксини срещу екзопаразити.
Това е май рядко използвано лечение и се предпочита при все още лека форма или локализирана форма на заболяването, като се залага да се помогне на имунната система да се справи сама.
Това, с което ще мажеш е всъщност препарат убиваш кърлежчетата. Препарата, които се разтваря във вода е жълтеникъв, а после водата побелява и мирише на нещо подобно на газ за горене мисля (ако вече си го взел и имаш представа).
По принцип за лечение на демодекоза има различни вариянти и комбинации. Някой предпочитат да започват от агресивните и друго от по-щадящите така да се каже, пък и всеки си има собствен опит.
Ако може да дам съвет на лаик, пробвай втория вариянт, не заради парите, а заради шанса да засилиш имунната система.
Пък дано ти отговорят и ветовете, но заболяването само по себе си е коментирано доста, та можеш да потърсиш и ти инфо.
Успех с лечението!
Публикувано: 25 April 2009 - 06:07 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 25 April 2009 - 06:18 PM
Също така, за да не стане някоя грешка реших да закарам кучето и при др вет за всеки случай. Там ми излиза по евтино, но ако няма ефект, ще пробвам при някой друг - в крайна сметка пари се вадят, но кучето не се заменя - той е част от семейството ми.
А колкото до лекарствата (които взимаме сега, по предписание от вет 2) са :
Vite ' 3 пъти на дневно 5мл
А малкото шишенце, което разтварям във вода е жълтеникав, цвета много прилича на меден.
Едит : Забравих да попитам - тези паразити заразни ли са, възможно ли е да заразя други кучета ?

JulyVell's Johnnie Walker - Red Label Owner
Публикувано: 26 April 2009 - 07:23 AM
Аз какво правя - ако засегнатия участък е много малък лекувам локално само него и ако не се генерализира не прилагам системни медикаменти Мале колко пари изтървам
Ако е генерализирана ивермектин на всеки 10 - 15 дена заедно с амитраз за локална употреба 2 пъти седмично
Ако това не помага ивермектин през устата всеки ден
Нямам неизлекувани Има кучета с ремисии обаче и едно което се нуждае от ивермектин няколко месеца в годината Иначе щеше да е вече мъртво
Извинявам се за липсата на точки и запетайки бъгна ми се нещо из кирилицата
Публикувано: 16 February 2010 - 08:53 PM
Аз какво правя - ако засегнатия участък е много малък лекувам локално само него и ако не се генерализира не прилагам системни медикаменти Мале колко пари изтървам
Ако е генерализирана ивермектин на всеки 10 - 15 дена заедно с амитраз за локална употреба 2 пъти седмично
Ако това не помага ивермектин през устата всеки ден
Нямам неизлекувани Има кучета с ремисии обаче и едно което се нуждае от ивермектин няколко месеца в годината Иначе щеше да е вече мъртво
Извинявам се за липсата на точки и запетайки бъгна ми се нещо из кирилицата
Браво това ми хареса най-после някой да каже истината............................Локализираната не се лекува при кучета под 18 месеца.........чака се да мине от самосебе си 4 до 8 седмици........и само ако тогава не мине и се увеличи тогава се почва лечение.......навсякъде по чуждите сайтове го пише. На мен за малко да ми уморят кучето с Ivomec........бяхме 10 дни на ситеми.
Пихме само витамина за имунната система от където идва и проблема при малките кучета с демодекозата.Петната от демодекозата ни минаха даже по бързо от обръснатите крака за абокатите.... Кучета от смесени породи или от чувствителните породи............НЕ РАРЕШАВАЙТЕ ДА ВИ БИЯТ ТАКИВА ИНЖЕКЦИИ...........аз не знаех и кучето ми можеше да умре.
Which breeds are affected?
Australian Shepherds
Collies (Rough and Smooth)
English Shepherds
McNabbs
Miniature Australian Shepherds
Old English Sheepdogs
German Shepherd Dogs
Long-haired Whippets
Shetland Sheepdogs
Silken Windhounds
Mix-breeds with any of the above in their background
Публикувано: 16 February 2010 - 09:44 PM
Страхотно благодарна съм на лекарките на Кайа за бързата реакция и грижите.
Дано не лъжа, но мисля, че все пак е заразна. Това си е крастов кърлеж. Не толкова заразна колкото другия вид краста, но все пак.

but trash bins, loneliness and pain...
Still that won`t keep my tail from wagging
my love I`ll give through sunny days and rain...
Because I know that somewhere I`m awaited
That gives me strength to live another day...
And although with the Fate itself I`m racing
I know I`ll win and I will meet my MAN...
Публикувано: 03 March 2010 - 10:46 AM
Външните паразити или външната болест незнам как да го напиша (която си е кожният проблем) - предава ли се това нещо по наследство? Имат ли нещо общо гените в този случай? За вътрешната болест прочетох че СЕ предава, но за външните паразити нищо такова не пише.
Ще дам пример. Кученце - младо с кожен проблем (нямам идея какъв точно дали изобщо става дума за демодекоза) - в крайна сметка излекуван кожен проблем още в младата си възраст и без по-нататъшни проблеми. Същото кученце след време си има малки кученца. Само едно от всичките тези малки кученца има кожен проблем. Въпрос към доктори и развъдчици - бихте ли използвали това кученце за развъдна дейност или не?
Аз все още имам мнооого да уча в тази сфера и ще ми е полезен всеки един съвет по въпроса.
Болестта че ще я излекуваме рано или късно - ще я излекуваме, но дали това ще се върне като проблем, дали ще се предаде на следващо поколение от това кученце....?

Бъдете ГЛУХИ когато хората ВИ казват, че ВИЕ не ще можете да осъществите мечтите СИ
Публикувано: 03 March 2010 - 03:27 PM
потърси в темите на чау-вците. Много сериозно е прочувала въпроса Furia_S. Тя също (както и ветеринарният лекар в по-горен пост) говореше за това, че е стигнала до извода - кучета с демодекоза трябва да се изключват от развъдна дейност. Но подробности не знам - ако имаш време - виж нейните постове.

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 03 March 2010 - 03:45 PM
Публикувано: 03 March 2010 - 04:01 PM
Защо не е съвсем вярно,тогава ще се коригирам и ще кажа,4е ако не се вземат мерки,заболяването може да прерасне в злокачествено,което се комбинира със стафилококова инфекция,а за поколение да не говорим всички са носители на болестта,а тя се отключва при раждане,защото отслабва имунната система....
Публикувано: 03 March 2010 - 04:31 PM
От развъдна дейност се изваждат животни с локална демодекоза.
Това е.

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 03 March 2010 - 06:49 PM
От развъдна дейност се изваждат животни с локална демодекоза.
Това е.
Скъпа ми д-р Бобадова,ако вие мислите,че е лечима болестта;просто сте първият лекар на който може да се има доверие,но ние гледаме и Анимал планет,пък тия американци какво разбират от Демодекоза,че приспиват кучетата и не се занимават с лечението й ,но нейсе:)
Публикувано: 03 March 2010 - 07:06 PM
Освен това, ще ви помоля за малко по-уважителен тон, благодаря.
Не знам кой ви е казал, че демодекозата не се лекува. Американците евтаназират демодекозни БЕЗДОМНИ кучета, защото не им се харчат пари за тях, защото лечението е дълго. Да, има риск от рецидиви.
Също така, скъпа ми Тонита, да речем, че аз съм олигофрен. Но ето, отварям хАмериканската ми дерматология, в която пише - демодекоза - 90-120 дни Ивермектин пер ос такава и такава доза. Не, не, оставяме ги тия американци, те са тъпи. Да отворим немската ми дерматология на демодекоза. Пише... О, Боже! Същото?! Шок! Но нека погледна и руската си книга... Мдааам... Нещо се повтарят и там нещата. Не знам...Коя съм аз, че да сметна че може и да не бъркат....
Да не забравя, по енимъл планет евтаназираха едно куче веднъж, защото си беше счупило крака, решението им беше пак обвързано с пари и защото беше на 9,5 години, шансове за осиновяване бяха много малки. Вие как смятате, ако дойде пациент в клиниката ми да го евтаназирам или да оперирам? Онзи свят там е далеч по суров, от колкото ви се иска да повярвате.
Пак ви казвам, не е във вас грешката, а в това, което ви е наговорено. Според мен дори не знаете каква е диагнозата. Демодекоза, дирофилариоза, стафилококоза.... От написаното от вас бая от тия неща могат да са...
Скъпа ми, Тонита, желая ви приятен ден.

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 03 March 2010 - 09:37 PM
Моят пост със снимки и Джада.
И - не вярайте на всикчо, което виждате по телевизията.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 04 March 2010 - 10:34 AM
Опазил Бог, ставащото по Анимал планет да е мерило за стандарти в чисто медицински аспект!
В конкретния случай проблемът е там, че Демодекозата (особено при контингента от телевизията) почти винаги е в пакет с повечето възможни усложнения: стафилококи, гъбички, алергии, автоимунни състояния, вътрешни паразити....
Това не означава обаче евтаназия.

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 04 March 2010 - 08:07 PM
Опазил Бог, ставащото по Анимал планет да е мерило за стандарти в чисто медицински аспект!
В конкретния случай проблемът е там, че Демодекозата (особено при контингента от телевизията) почти винаги е в пакет с повечето възможни усложнения: стафилококи, гъбички, алергии, автоимунни състояния, вътрешни паразити....
Това не означава обаче евтаназия.
Значи моето уважение към професията Ви,но четете моля ви(а не само последното,което ви е удобно),на мен ми се случи това,да загубя кучето си ,поради това заболяване....И в никакъв случай не споря,а казвам факти.