Dog.bg Форуми : Вашата методика за обучение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Вашата методика за обучение или как карате кучето да слуша ? Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   elizelikoli Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 May 2009 - 11:37 AM

Ние с нашите кучета посещаваме школата за обучение на Галя Конзова " ДЕА" в Пловдив. Обучението там е удоволствие, и за кучетата, и за нас - техните стопани. В никакъв случай не се прилага насилие, а печелившият метод е поощрението и похвалата. Мога да кажа, че резултатите са страхотни още от първия ден и кучетата ни са просто влюбени в Галя. Искам да изкажа огромната си благодарност към нея за всеотдайността, с която работи, за любовта, която влага всяка една минута.Освен това, Галя обучава осиновените бездомни кученца, ( каквито са нашите Роберта и Фрида), напълно безплатно, за което и се възхищавам :excl: :excl: :excl:
User's Signature

GOD DOES NOT CALL THE QUALIFIED, GOD QUALIFIES THE CALLED!!!

#22 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 01:11 PM

Показване на мнениетоАндрей, в May 8 2009, 10:08 AM, написа:

....... нито пък имаше тема за това как да отучим кучето да тича, преследвайки всякакви животни. Имаше това (как да спрем ку4ето да гони котки и птици).......

??? Моя пък, гони зайци ....нова тема ли да пускам...ей за това говорят хората , не се сърди .
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#23 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 02:09 PM

Показване на мнениетоМария 76, в May 8 2009, 02:11 PM, написа:

??? Моя пък, гони зайци ....нова тема ли да пускам...ей за това говорят хората , не се сърди .

Вие дори не сте си направили труда да отворите темата която съм цитирал... Иначе личи колко искате да се включите в диалога..

#24 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 03:44 PM

темата е една и съща ....ангажираш кучето, така че да му е интересно с теб ...за да не гони котки , други кучета , зайци , патки , хора.....и т.н.
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

#25 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 03:50 PM

http://forum.dog.bg/...9...40&start=40 виж тук на 3та и4та стр. как няколко човека питат за едно и също нещо ....същото което и ти...
User's Signature

#26 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 May 2009 - 03:57 PM

http://forum.dog.bg/...7...0&start=100 ето и още по същата тема
User's Signature

#27 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 08 May 2009 - 07:33 PM

Андрей,недей да мислиш,че никой не иска да ти отговаря на въпросите защото са от начинаещ.Отговорите на тези въпроси са много обширни и трябва да станеме машинописки.Освен това,ти най-добре познаваш кучето си,аз не го познавам не зная какъв темперамент има,как се съсредоточава и т.н.т.н.Най-добрия съвет ,който мога да ти дам е :чети,вземи си литература за обучение,прегледай този и други форуми,опитвай и бъди търпелив.Универсална рецепта няма.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#28 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 09 May 2009 - 11:36 AM

Показване на мнениетоJohn, в May 8 2009, 06:33 PM, написа:

ти най-добре познаваш кучето си,аз не го познавам не зная какъв темперамент има,как се съсредоточава и т.н.т.н.Най-добрия съвет ,който мога да ти дам е :чети,вземи си литература за обучение,прегледай този и други форуми,опитвай и бъди търпелив.Универсална рецепта няма.

:ba_025:

П.П.
Смятам, че на някои хора няма смисъл да се обяснява каквото и да било... Те си знаят тяхното, и са си с техните Предубедени убеждения, относно някои методи без изобщо дори да опитат или да имат желание да прават нещо по въпроса...

П.П.
Андрей, що се отнася до вземането на храна... Ние най- добре си знаем (аз най- добре познавам кучето си). Смятам, че до две седмици ще имаме резултат и без мое присъствие! (до две седмици, защото ми започват лекциите и няма да съм в града известно време) :ae_085:

#29 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 09 May 2009 - 10:57 PM

Показване на мнениетоАндрей, в May 8 2009, 09:08 AM, написа:

Аз искам да науча кучето си, че трябва да ме слуша когато му задавам команди. И от там нататък да го оставя да живее свободно, командвайки го в ситуации в които е нужно. Не искам то да ме поглежда за разрешение всеки път, когато иска да лапне клечка... Смятам, че кучето (по принцип) е достатъчно интелигентно, за да има своя преценка за нещата. Лично аз бих искал да го оставя да взема решения самO и ако бърка, и ако аз мисля, че е важно да го знае - ще задам команда. Ако не - нека живее собственият си живот.
Връзката човек-куче за мен не е равна на 'искай позволение за всичко'. В глутниците, женските не молят мъжките за позволение да отидат на лов. Подчиняват се, възрастните се хранят първи и т.н., но те в никакъв случай не искат позволение постоянно

Губя контрол когато теб те няма..губя контрол...- популярна песничка, хората губят контрол- а кучето е достатъчно интелигентно, за да има своя преценка за нещата.
1. куче има своята преценка на нещата - пържено пилето е добро, стопанин които отнема този пиле е зло. Шегувамсе, кучета нямат абстрактно мишление и соответно, нямат представа за такива абстракни понятия като добро и зло.
2. Куче не може да разбере за какво трябва да слуша теб ако то може да прави какво то поиска и да живее само.
И от там нататък да го оставя да живее свободно...да го оставя да взема решения самO ...нека живее собственият си живот. :beer: добри отношение между соседи ! представи си, сега твоят сосед влиза в твоята стая и започва да теб командва- Не яж това! това е лоша храна! махни тази бира от маса!дай ми твоите пари! мий чинии!... Ще го слушаш ли? съмнявам се.

Какво разбира кучето?
Кучето разбира човешките емоции, мимика и жестове, но не и думите. Частичното осъзнаване на човешката реч идва с опита и най-често кучетата се досещат за какво става дума, но не дословно. Те разбират думите, които употребявате във всекидневието например Храна, Месо, Вода, Разходка, Къпане

Като пример, на възраст 1 г. и 3 месеца минималният речник на детето е само 4-5 думи, а максималният 232!, а за общуване и разбиране е нужно да се знаят поне 2000 думи. Учените смятат, че в ежедневната реч използваме 10-12 хиляди. Пресметнато е, че Пушкин е използвал 20 хиляди думи. В правописния речник под редакцията на В.В.Лопатин има вписани 100 хиляди думи.
Какво тогава искаме от 5-6 месечното кученце?
Успехът при възпитанието на кучето се заключава не в думите-команди, нито в пространни нравоучения кучето все едно нищо няма да разбере от това, което тъй дълго му обяснявате. Кучето разбира емоцията ни и колкото по-искрена и по-ярка е тя, толкова е по-разбираема. Думата Добре казана с тих и мрачен глас кучето ще разбере като Лошо, и дори да му кажете 100 пъти Лошо куче при беля, ако в същото време се смеете, то ще ви разбере като Браво! Точно така!.повече тук http://forum.dog.bg/...opic=2177&st=80
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#30 Потребителят е офлайн   maya_mai4ety Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 May 2009 - 11:19 PM

моите кучета ги обучавам с лакомства или играчка
User's Signature

I feel it in my fingers, I feel it in my toes. The love is all around me...

#31 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 May 2009 - 02:48 AM

При мен ситуацията е долу горе като при Андрей. Не искам кучетата ми да се роботизират и аз да съм центърът на вселената им. Достатъчно ми е да знаят какво не ми харесва да правят, от там нататък да са "свободни".

Двете ни кучета са смесица между ловни породи, а едното освен всичко друго е обучавано и две години работило като ловджийско. Третото се научи от по-големите да души и гони "плячката". Общо взето вървят в крак, когато трябва (вярно, че не ме гледат в очите, когато го правят), не закачат козите и овцете в гората, в която се разхождаме, слушат ме примерно на 80%, при по-висок и сериозен тон процентите могат да се вдигнат и до към 99, да речем.

Но след последния поход в планината реших, че трябва да променя тактиката. Разходките ни преминават в ходене, а за тях - в тичане, имаме късмет да сме близо до гора, така че няма опасности. Но тъй като ги свикнах да тичат по-свободно (иначе ме следват и идват при мен при повикване, понякога след повечко викане, ако са отишли твърде далеч), в планината е същото. Обикалят понякога по-близо, понякога по-далеч от нас, понякога вървят с нас, но имат свобода.

И тъкмо в това се оказа проблема - както са трима, явно са заградили и уловили малко диво животинче в Родопите, а Рита ловджийката ни го донесе. Съпругът ми буквално побесня, за мен все едно светът се срути.

В момента съм решила да не ги пускам повече да скитат далеч от мен, държа ги винаги край мен, т.е. движим се всички по пътеката и не разрешавам кривване встрани, но на мен ми харесва да ги гледам как тичат, а не как се моткат с мойто темпо.

Ще съм благодарна за съвети какво да предприема, защото разходката за мен означава динамика, т.е. и аз да се движа, а не да стоя на едно място и да играя с тях - това мога да го правя и в двора ни. Бездомните кучета, които съм приютявала временно при мен, на разходки винаги са тичали напред назад, наляво или надясно, но все край мен, а нашите това не го правят - те искат да тичат на големи разстояния и ме следват в по-голям радиус. Когато отидат напред и ги викна, връщат се, но с нежелание, все едно ми казват "Защо ме караш да правя безсмислени неща, нали после пак ще отидем напред?". Лакомствата, които им давам при връщане, ги мотивират, но не винаги. Искат да душат, да разузнават, да тичат - и аз искам същото за тях, но не искам в планината да си водим убийци за дивите животни. За котките примерно вече знаем, че не се гонят (трудно, но успяхме, защото често виждаме котки), но диви животни не срещаме в нашата крайградска гора.

След инцидента в Родопите, следващите дни кучовци вървяха по пътечката с нас, но миризмите на диви животни явно ги побъркваха и те непрекъснато искаха да се впускат в преследване. Знам, че може да пренебрегнат инстинктите си, ако аз не им позволявам нещо, но възможно ли е примерно те пак да си тичат в планинските гори, но да не преследват диви животни? Според мен почти невъзможно, защото идея си нямам как ще им забраня един вид тичане (преследване), а ще разреша друг - тичане без преследване, само душене и разузнаване.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#32 Потребителят е офлайн   Jordanca Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 May 2009 - 09:44 AM

Аз имам бултериер,те са много вироглави кучета но разбрах едно, че на стопаните им е нужно много търпение и да обичат много своите любимци.Четох някаде че когато се учите на някаква команда трябва да сте на място което кучетови познава и да изричате командата с едни и същи думи и тон,не променяйте нищо защото кучето се обърква и незнае какво става и какво изкате от него. Моето куче не е ходило в някакви школи и така нататака и всичко което прави аз си го научих.И много важно като се учите на команди при изпълнение поущрявайте с лакомство ако не изпълни командата не го бйте,в началото то ще изпълнява само заради лакомството и така постепенно то ще се научи.И последно обичайте ги такива каквито са ,защото тяхната любов към нас е безгранична те никога няма да ни предадат!

#33 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 May 2009 - 02:38 PM

Показване на мнениетоwind, в May 16 2009, 01:48 AM, написа:

При мен ситуацията е долу горе като при Андрей. Не искам кучетата ми да се роботизират и аз да съм центърът на вселената им.......

Ей това ми е трудно да разбера ...според мен ако кучето е възпитавано с мотивация то не се превръща в робот , напротив на него му е супер приятно да прави нещо с теб. И след като не желаеш да си "център на вселената" им ...не би трябвало да те учудва и дразни това, че тичат по-надалеч и по-самостоятелно. За мен това си е въпрос на избор.
Просто мое мнение , не съм треньор !
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 16 May 2009 - 11:46 PM

Не ме дразни, че тичат надалеч и самостоятелно - не ми хареса, че уловиха дива животинка в планината.

Предпочитам да си тичат по техни си работи, вместо да ми вървят до десния и левия крак, или да им хвърлям топки, които да гонят. Проблемът се оказа, че в техните работи се включи гонене и ловене на дивеч в планината. На разходките тук нямам този проблем.

И тъй като не искам да съм причина за загиването на диви животни, колкото и да ми е неприятно, ще трябва да огранича свободата на разходките тук, за да им стане навик и в планината . И вече го правя, но не ми харесва.

Просто за мен удоволствието е много по-голямо, когато ги гледам как тичат на воля. И когато се върнат задъхани, след като са зачезнали нанякъде в гората или полето и ме погледнат с едни такива особени очи - все едно радостно ми разказват за емоциите и преживяванията си.

А относно това, какво за едно куче е супер приятно да прави - на едно добре възпитано дете също може да му е супер приятно да свири на цигулка. Както на неговите приятелчета им е супер приятно да играят навън. За единия вид супер приятна дейност обаче не е необходимо специално обучение. Което аз наричам "свобода". Не говоря за анархия. Както ние ужким сме свободни да живеем според както ни харесва, спазвайки определени правила.
User's Signature

#35 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 May 2009 - 07:44 AM

Защо свързвате послушанието на кучето или връзката със стопанина му с НЕЩАСТИЕ ?

Цитат

Просто за мен удоволствието е много по-голямо, когато ги гледам как тичат на воля. И когато се върнат задъхани, след като са зачезнали нанякъде в гората или полето и ме погледнат с едни такива особени очи - все едно радостно ми разказват за емоциите и преживяванията си.

Според мен това е по-лесния вариянт. Нямам нищо против , щом имате условия...въпрос на гледна точка.

Цитат

Проблемът се оказа, че в техните работи се включи гонене и ловене на дивеч в планината.

Ами нали са ловни кучета ...мисля , че е нормално.
User's Signature

#36 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 May 2009 - 10:19 PM

Показване на мнениетоМария 76, в May 17 2009, 08:44 AM, написа:

Цитат

Проблемът се оказа, че в техните работи се включи гонене и ловене на дивеч в планината.

Ами нали са ловни кучета ...мисля , че е нормално.

Именно. Затова сега ще ми се наложи да ги направя "ненормални".

Кучето може да се чувства щастливо при най-различни условия. Както и послушанието му да не се изразява задължително и само в непрекъснато следване и гледане на собственика в очите.

И да, това е въпрос на лично мнение, както и на условия. Ако нямах възможност да ги разхождам в гора, щеше да ми е по-лесно и по-безопасно за кучетата те да не проявяват желание да кривват и да се заиграват с други кучета, т.е. да премахна "нормалните" им пориви и наклонности. Въпросът за мен не е в това, дали кучето е щастливо, когато е перфектно обучено, а в това, доколко то си остава куче, позволява ли му се изобщо някога да си се занимава както си му харесва, да тича, да лудее, да изследва и т.н. (особено за малките и младите кучета). Просто не искам да оставям животинката тотално без лична воля и мисъл. Което не означава, че кучетата ми не ме слушат - е, може би не изпълняват като автомати, но я ми кажете, има ли хора, които изпълняват всичко, което им се каже и то веднага?
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 17 May 2009 - 10:46 PM

При повечето ловни кучета носенето нна предмет/плячка е вродено.Така,че развивайки и работейки в тази посока не измествате инстинктите им.Напротив освен,че ги задоволявате и направлявате,те работят във ваша полза в отношенията с кучето.Започвате да имате общи интереси и игри.Какво по-хубаво от това?
User's Signature

Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 May 2009 - 11:09 PM

Говоря лично за мен в случая. Обичам разходките ми да преминават в ходене, игри играем в двора. Не мога непрекъснато да спирам и да им хвърлям нещо за носене (около час и половина тук, в града). Още повече, че в случая говоря за планина. Там с 15 кг на гръб и баирите нагоре изобщо не ми е до хвърляне на нещо, което те да носят и то на 3 кучета. Освен това вървим от зазоряване до смрачаване - надали ще им е интересно да мъкнат нещо толкова дълго време, когато наоколо се носят толкова интересни миризми и притичват сърнички.

Не виждам обаче какво мога да направя, освен да ги ограничавам в тичането. Ако има някаква друга алтернатива, ще се радвам да я чуя - т.е. те пак да тичат, но да не гонят диви животни. Най-вероятно искам нещо непостижимо (няма как да използвам диви животни, за да отуча кучетата да ги гонят. С кози и овце се разминаваме без проблем, често ги виждаме, към крави и коне проявяват малко повече интерес, но тъй като те не бягат, няма и гонене).
User's Signature

#39 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 17 May 2009 - 11:27 PM

Моите в планината също са пуснати,заедно с един рот.Вярно,че не са ловни и затова са на най-много 10-15 м от мен.Последния път притича на същото разстояние пред тях един глиган.Тук вече перфектния контрол си каза думата.Легнаха и трите кучета по команда.Независимо ,че искате да имат свобода,не може да се държат като диви животни,нали са домашни любимци.Съответно,контрола,послушанието е само от полза.Така,че пак опираме до обучение.Разберете,то не вреди на кучето особено ако се използва мотивация.Във случая на wind,по-добре по време на преходите да са под някакъв контрол.
User's Signature

Качена снимка

#40 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 17 May 2009 - 11:38 PM

Моите също нямат проблем да останат на място, когато видя, че има диво животно наоколо и им забраня да се втурват. Но тъй като аз предпочитам те да са по-свободни, понякога се движат по пътеката или наоколо, но понякога се отдалечават, а аз не им го забранявам. Просто ще трябва да им забраня отдалечаването, което казвам за пореден път, че не ми харесва, защото наистина няма нищо по-хубаво за мен да гледам примерно как описват осморки надолу нагоре по билата. Понякога имам чувството, че просто подлудяват от кеф. Което няма как да става, ако им забранявам да тичат встрани. Също и напред, защото няма да знам дали пък не са фиксирали животно, което да подгонят.

За мое огромно съжаление.
User's Signature

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема