Андрей, в May 8 2009, 09:08 AM, написа:
Аз искам да науча кучето си, че трябва да ме слуша когато му задавам команди. И от там нататък да го оставя да живее свободно, командвайки го в ситуации в които е нужно. Не искам то да ме поглежда за разрешение всеки път, когато иска да лапне клечка... Смятам, че кучето (по принцип) е достатъчно интелигентно, за да има своя преценка за нещата. Лично аз бих искал да го оставя да взема решения самO и ако бърка, и ако аз мисля, че е важно да го знае - ще задам команда. Ако не - нека живее собственият си живот.
Връзката човек-куче за мен не е равна на 'искай позволение за всичко'. В глутниците, женските не молят мъжките за позволение да отидат на лов. Подчиняват се, възрастните се хранят първи и т.н., но те в никакъв случай не искат позволение постоянно
Губя контрол когато теб те няма..губя контрол...- популярна песничка, хората губят контрол- а кучето е достатъчно интелигентно, за да има своя преценка за нещата.
1. куче има своята преценка на нещата - пържено пилето е добро, стопанин които отнема този пиле е зло. Шегувамсе, кучета нямат абстрактно мишление и соответно, нямат представа за такива абстракни понятия като добро и зло.
2. Куче не може да разбере за какво трябва да слуша
теб ако то може да прави какво то поиска и да живее само.
И от там нататък да го оставя да живее свободно...да го оставя да взема решения самO ...нека живее собственият си живот. 
добри отношение между соседи ! представи си, сега твоят сосед влиза в твоята стая и започва да теб командва- Не яж това! това е лоша храна! махни тази бира от маса!дай ми твоите пари! мий чинии!... Ще го слушаш ли? съмнявам се.
Какво разбира кучето?
Кучето разбира човешките емоции, мимика и жестове, но не и думите. Частичното осъзнаване на човешката реч идва с опита и най-често кучетата се досещат за какво става дума, но не дословно. Те разбират думите, които употребявате във всекидневието например Храна, Месо, Вода, Разходка, Къпане
Като пример, на възраст
1 г. и 3 месеца минималният речник на детето е само 4-5 думи, а максималният 232!, а за общуване и разбиране е нужно да се знаят поне 2000 думи. Учените смятат, че в ежедневната реч използваме 10-12 хиляди. Пресметнато е, че Пушкин е използвал 20 хиляди думи. В правописния речник под редакцията на В.В.Лопатин има вписани 100 хиляди думи.
Какво тогава искаме от
5-6 месечното кученце?
Успехът при възпитанието на кучето се заключава не в думите-команди, нито в пространни нравоучения кучето все едно нищо няма да разбере от това, което тъй дълго му обяснявате. Кучето разбира емоцията ни и колкото по-искрена и по-ярка е тя, толкова е по-разбираема. Думата Добре казана с тих и мрачен глас кучето ще разбере като Лошо, и дори да му кажете 100 пъти Лошо куче при беля, ако в същото време се смеете, то ще ви разбере като Браво! Точно така!.повече тук
http://forum.dog.bg/...opic=2177&st=80