Цитат
b) Не е от личен опит.Дядо ми е живял в Родопите,занимавал се е дълги години с овчарски кучета-в онзи край това се предава като семийна традиция,а кучетата не се оценяват по изложби,а на полето,в работна среда.Съответно и тяхното поколение се търси не заради екстериор,а защото върши работа,и това се е доказвало години наред.Всъщност първоначално не възприех теорията,че кавказката овчарка,няма успех като овчарско куче-звучеше ми нелогично,че силно и издръжливо куче,с вроден инстинкт да пази,недоверчиво и агресивно към непознати не е подходящо за пазач на стадата.Оказа се,че именно по-изразената агресия към хора,пречи на кавказката да се справя.Даже намерих допълнителна информация по въпроса в интернет и казаното от хорицата на село,съвсем добронамерено,почиващо на голям опит с овчарски кучета,се потвърди.При направени тестове в експериментална работна среда,са се наблюдавали реакциите на различни овчарски породи.За съжеление кавказката овчарка проявила неконтролируема агресия срещу човек,който се приближава към охраняемото пространство,като се нахвърля, без да изчака овчаря-няма предупредителното облайване от дистанция.Няма успех със събирането и насочването на стадото в определена посока-реагира на нарочно създадени външни дразнители,изоставяйки работата си .Реакцията при хищник също е неуспешна,в сравнение с другите овчарки,кавказката действала индивидуално,без страх се нахвърлила първа срещу вълка,но впоследствие се върнала обратно в колибата,където е стадото.Идеята е,че хищникът трябва да се пропъди от околността групово от всички кучета-пазачи,а не да има еднолична борба в близост до стадото,което е твърде рисковано.
Именно агресията се оказва основен фактор,който пречи на кавказката и определя тази по-ниска успеваемост.
Ако ви е интересно,както и на мен,ще изнамеря линковете и ще ги прикача,но не мога да ги преведа от руски.
PAtanasova, благодаря за отговора. Мога да се съглася с него, но само частично. Явно у КО има силно изявена агресия, дори по отношение на хора, но това не е характерно за всички кучета, а по-скоро за тези, които принадлежат към единия от двата основни вътрешни типа, а те най-общо казано са: "охранителен" тип и тип "вълкодав". Това, за което говорите вие, а и типа поведение, за който пише Xayan, е по-характерно за първия тип. Като се има предвид по-импозантната външност на представителите на охранителния тип, както и, според мен, доста по-широкото им разпространение в градовете и зад граница, което е следствие на на характерната им външност, считам, че във вашия пост става въпрос именно за този тип КО. Използването им като работно куче у нас не може да бъде подходящо поради специфичните условия на животновъдство в България и липсата на условия, при които тези кучета могат да бъдат полезни. Що се отнася до втория тип, те явно не са толкова широко разпространени извън границите на региона, където е създадена породата, за да бъдат популярни сред животновъдите у нас с характерните си работни качества.