Finwe, в 15 November 2010 - 05:59 PM, написа:
ves, в 15 November 2010 - 06:43 AM, написа:

Аз нямам кой знае какъв опит в решаването на подобен проблем, но бих те посъветвала да прочетеш в Интернет, със сигурност има дадени съвети - дори и в този форум, при темите - Възпитание, обучение. При всички случаи по това време на годината - особено като наближи Нова Година, трябва да си внимателна и да избягваш да пускаш Рая по тъмното, защото има много случаи на изгубени кучета, изплашили се при новогодишните гърмежи и зари. Фрей също се страхува от тях, една Нова година не можахме да го намерим - беше се скрил на такова място в двора, на което при нормални обстоятелства не би могъл да влезе - и не искаше да излиза, трябваше със сила да го издърпаме. Но при нас не се гърми толкова често и аз не го пускам без повод на обществени места. И още нещо се сещам - когато кучето се стресне и показва страх или паника, никога не го гали и успокоявай, а запази спокойствие все едно нищо няма, защото ако му отдаваш внимание, то ще го възприема като подкрепа на това, което прави и изпитва, и ще продължава да реагира по същия начин.
Опитвам се да не я окуражавам като се паникьоса, но започвам да си мисля, че самото място я плаши вече. За съжаление там е единствената осветена полянка, където имам възможност да я пускам. Може би ще започнем с вървене наоколо и след време като започне да е светло по време на разходката да я пускам там. По-сериозния проблем са ни силните гърмежи и дори силни звуци като цяло. Един познат ми каза "затвори я в една стая и пускай пиратки". То още по-зле ще стане. Благодаря за съветите Finwe. Ще погледна из форума за подобен проблем, колкото до Нова година - не ми се мисли къде ще се навре