dimy, в 18 August 2012 - 05:02 PM, написа:
бе залетял съм за акита / в момента има налични от развъдник в бг./ .Но се чудя дали да рискувам с мъжко / ще ми коства доста усилия да ги вкарам в ред и крайният резултат пак е под въпрос/ или да взема женска и да се чудя как да ги опазя

Това е много голям риск - мъжки маламут и акита, че дори и тя да е женска, наистина трудна дилема

Акитите са кучета с много особен характер - различни са от всички кучета, които познавам и постоянно ме изненадват...
Моят мъжки Кирей живее с женските акити Химера и Казуми, с двете 6 месечни хъски Ария и Адел и две кастрирани безпородни кучета в пълна хармония.

Обаче към мъжките кучета е много доминантнен и не търпи никаква конкуренция, дори и е способен да се бие до смърт! То и маламута е доминантен, а акитата още повече.......
Преди няколко дни Кирей прескача оградата по една конска каруца и тичащи кучета и докато майка ми е излезнала навън вече кучето е било повалено и доста нахапано. Днес ходих да му промивам раните и да платя на собственика. Ако на нас това е ни е единствения по-тежък случай, то на моя приятелка акитата Хачи има доста ранени от него кучета и дори ухапване на човек! Имам чувството, че постоянно имат нужда да доказват мъжкарското в себе си

И последно един случай от днес - Химера нападна Норта /сибирско хъски/ при храненето. Докато аз реагирам Кирей вече беше направил голям скок и повали Химера на земята....Тя сви уши и отиде да си яде от нейната купичка, а той горд и наперен провери всяка една дали си яде от купичката и се върна да си дояде наговата храна...Провосъдието и реда в глутницата го раздава той
Това са кучета, които са много добри пазачи на територия, много верни и предани на стопанина си. Преданост, която на моменти граничи с голяма ревност и агресивност. Не случайно акита не се препоръчва на хора без многогодишен опит в отглеждането на кучета.