Dog.bg Форуми : Аляски маламут

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (178 Страници) +
  • « Първа
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Аляски маламут

#2201 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 10 November 2010 - 10:21 AM

Показване на мнениетоFinwe, в 09 November 2010 - 07:15 PM, написа:

Не - този нашийник/хамут не е като намордник - защото обхваща муцуната само в основата - и контролира движенията на главата - той също като душача се стяга около муцуната, но не така, че да я затваря - напротив с този нашийник кучето свободно може да си отваря устата, да яде, да хапе. Ефекта между другото е поразителен, но както казах - аз съм го приготвила само за най-тежки случаи и не ми се е налагало да го ползвам, освен докато тренирах кучетата да свикват с него.

Това, което се е случило с Арчи, е напълно нормално - същото се случва и с Фрей, когато не може да хукне след някой заек, котка и сърна, ако ненадейно са изскочили пред него. Аз дръпвам повода с душача нагоре, той се изправя, изквичава (понеже явно душача силно се затяга около врата му) и моментално сяда и ме гледа в очите, не мисля че забравя за плячката, но поне се успокоява малко и не ми се налага да се влача след него.

Сега - това беше добрата страна. Обаче докато четях разказа ти, няколко неща ми направиха впечатление:
1/ ти си се уплашила - бъди сигурна, че кучето ти веднага, на секундата усеща твоята уплаха, и реагира с агресия, напрегнатост - един вид, той е лидера между вас двамата, и взима нещата в свои ръце, да защити своята глутница, защото ти си уплашена.

2/ ти си викала - не трябва да се вика, крещи, истерично, високо - просто с нормален глас даваш команда Не (но не я повтаряш безброй пъти, а само веднъж) - това също е признак на слабост от твоя страна и отново кара кучето да се държи агресивно. Освен това когато издаваме такива високи тонове, кучето възприема това като потвърждение, че се държи правилно. Тоест - ти даваш възпираща команда с гласа си, но с тона и държанието си го подтикваш към обратното - да действа, да защитава.

3/ Въпросът ти за това, ако отсреща има голямо агресивно куче и ти вдигнеш твоето с душача - ами според мене трябва да НЕ се спираш ако срещу вас върви пуснато свободно агресивно куче и давайки команда на твоето седни, да чакаш другото да дойде при вас и да ви атакува. Напротив - виждайки че срещу вас върви опасно куче, трябва да смениш посоката и да тръгнеш или обратно, или настрани, за да избегнеш срещата им очи в очи. Самата ти мисъл за това, вече програмира евентуална такава среща - затова избягвай да мислиш за такива инциденти. И не забравяй, че ти също може да си причина за атаката, проявявайки страх, уплаха, безпокойство. Аз също преди съм си мислела подобни неща - ами ако изникне някакво опасно куче, пуснато свободно - нямам идея какво да правя - ако не можем да избегнем срещата, бих пуснала моето, защото когато то е вързано се чувства незащитено, но наистина нямам идея как бих реагирала, а дано такива ситуации да няма.

1 / Да, аз се усещам, че не трябва да ме е страх, ама като съм стресната по природа......... Пък в случая кучето дойде зад гърба ми, колкотоо и да се оглеждам.....
2/ Моето диване не изпълнява командата от първия път и затова се налага да я повтарям, та дори да му натискам дупето. Как да се справя с това. Ние ги тренираме всеки ден тея команди. Когато видим кучето от далече, сме мнг подготвени-седнали и мирни. Но в изненадващата ситуация като тази , той не иска да ме е чуе , докато не се успокои.
3/ МИ няма да мисля за такива ситуации :) Ама аз мисля за всички възможни варианти дори да не искам :( Иначе кучето не беше агресивно. Ако го бях дръпнала да ходим, помилих че тогава кучето ще тръгне след нас и няма да имам възможност да наблюдавам ситуацията.

И накрая- в момента не го извеждам сама, докато не се почувствам сигурна , че мога спокойно да го водя.
User's Signature

Качена снимка

#2202 Потребителят е офлайн   Vanya Karzhilova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2010 - 01:25 PM

Показване на мнениетоFinwe, в 09 November 2010 - 06:30 PM, написа:

Vanya, isi_ar4i,
забравих, че освен душача, може да ползвате един нов нашийник - който в момента навлиза в обучението на кучетата - наричат го нашийник/хамут, чиято система е като при конете - слага се на муцуната и на врата - но контролът е чрез муцуната. Аз миналата година купих такива за моите кучета, но така и не ги ползвах, тъй като с душачите се оправям по-добре и кучетата са свикнали с тях, и ми вършат много добра работа.

Ето за какво става дума (мисля, че е добре да опитате и с това - може много да ви помогне): Top Trainer training harness - комплект за обучение
Качена снимка

Finwe, мн интересен нашийник. Благодаря ти. Вероятно ще пробваме и него.
Искам да ви попитам за колибката на кучетата през зимата. В нашата сме сложили едно дунапреново килимче. Арес си го харесва много и спи вътре всяка вечер. Когато вали обаче и той е мокър, мокри и килимчето. След това не влиза в къщурката. Зимата килимчето ще е постоянно мокро и предполагам той ще предпочита да спи на вън отколкото в къщичката. Познати ми казаха да сложа слама на пода в къщичката, за да пропуска водата, но не знам колко ще е удачно.

#2203 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2010 - 08:40 PM

Vanya, по-добрия вариант е да му сложиш сено, но ако не можеш да намериш става и със слама - сеното попива влагата, и много добре изолира от студа. От време на време сменяй изцяло сеното, особено ако е влажно, защото отдолу се натрупва един кален слой, който задържа мокрото и пода на къщичката ако е от дърво може да прогние.
User's Signature

Щом Бог е създал глупака, значи има нужда от него

#2204 Потребителят е офлайн   kireto69 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 11 November 2010 - 09:14 PM

Здравейте. Искам да дадете някой съвет за това,какво да купя на кучето ми (4 месеца и 15 дена) да го разхождам (каишка ,повод). Кое е най -предпочитано за тази възраст.Защото настоящата ни вече умаля и трябва да зимам нова.
User's Signature

Качена снимка

#2205 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 11 November 2010 - 09:19 PM

Имам едно питане , от днес започнах да впрягам Алекс да тегли една гума в растояние от 1км 2 пъти дневно , какво мислите по въпроса ?
User's Signature

Качена снимка

#2206 Потребителят е офлайн   DiDemon_96 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2010 - 09:35 PM

Цитат

Здравейте. Искам да дадете някой съвет за това,какво да купя на кучето ми (4 месеца и 15 дена) да го разхождам (каишка ,повод). Кое е най -предпочитано за тази възраст.Защото настоящата ни вече умаля и трябва да зимам нова.

Не знам дали до сега си била с награъдник но аз му взех нашийник.Според мен е по добре нашийник защото имаш по добър контрол над кучето(поне така е при мен).С него го научих на редом .Нашите кучета стават много силни така че трябва да знаят кой командва.За повода съм с нормален в смисал не синджир защото много ми протрива ръката,а като беше по малък(още първите му разходки)му взех синджир,който след няколко седмици демон го скъса.Може да ви се стори невузможно но е факт.Вече зависи оттози който го разхожда кое му е по удобно.Не налагам мнението си а само изказвам моите съображения.
Пиши каво е станало
User's Signature

Качена снимка

#2207 Потребителят е офлайн   kireto69 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 11 November 2010 - 10:11 PM

Ами не съм с синджир,с въженце съм(или нз как му се вика).Но се чудя дали нашииник или надръдник да му взема.
User's Signature

Качена снимка

#2208 Потребителят е офлайн   DiDemon_96 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 November 2010 - 10:38 PM

Според мен по добре е нашийник защото на мен ми е по лесно да го контролирам предполагам и на теб.
User's Signature

Качена снимка

#2209 Потребителят е офлайн   ves Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2010 - 10:04 AM

Показване на мнениетоkireto69, в 11 November 2010 - 09:16 PM, написа:

Ами не съм с синджир,с въженце съм(или нз как му се вика).Но се чудя дали нашииник или надръдник да му взема.

Аз също преди време се чудех какво да взема и реших да е нагръдник, защото ми се струваше, че ще е по-удобно за самото куче. Тя беше доста малка и така или иначе имах време да експериментирам :smile: Оказа се обаче, че доста дърпа когато е с нагръдник. Може да се каже, че нашийника наистина дава възможност за по-добър контрол. Иначе се приготви да се превърнеш в шейна :ae_085: Естествено като го научиш да върви редом мисля, че и нагръдника ще е вариант, но ти си решаваш. Успех :dog:
User's Signature

Качена снимка

#2210 Потребителят е офлайн   Vanya Karzhilova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2010 - 11:27 AM

Показване на мнениетоkireto69, в 11 November 2010 - 09:16 PM, написа:

kireto69, подкрепям мненията на DiDemon_96 и ves. С нашийника контрола над животинчето е по-голям.

#2211 Потребителят е офлайн   kireto69 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 12 November 2010 - 11:37 AM

И аз това си мисля да взема. Може да му взема и нашииник и нагърдник.
User's Signature

Качена снимка

#2212 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 12 November 2010 - 12:12 PM

Един съвет и от мен, понеже аз минах и през обикновен нашийник, нагръдник и нашийник душач. От нагръдник няма смисъл за разходки, когато сте в града и искате да учите командата "Редом". Нямаш почти никакъв контрол над кучето. Трудно би могла да го обучиш да ходи до теб. Ако искаш нагръдник , го води с него на разходки по планината, където би могъл от време на време да те подръпва, докато вземете хамут.
Кучето ти е малко и сега му времето за възпитание. Вземи обикн. нашийник и го учи да ходи до теб. Ако не стане, вземи душач.
User's Signature

Качена снимка

#2213 Потребителят е офлайн   Vanya Karzhilova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2010 - 02:10 PM

Finwe, днес е по-спокойно при мен и реших да прегледам темата за Аляски маламут от самото и начало. Незнаех че ти си собственичката на Finwe-Land. Поздравление макар и със голямо закъснение. Какво се случва с развъдника? Имате ли кученца. Белият маламут, чийто снимки беше качила е страхотен. Знаеш ли в България дали има такъв. Търсих по обяви но нищо не открих. Знаеш ли нещо повече за бащата на Ари - Buggvirr Botolf from Finwe-Land? Разбрах, че живее в Бургас. Идната година смятаме да заведем Арес до Несебър да се срещне с мама, ще е страхотно да видим и таткото. А защо не, по път за морето да видим и вас? еха, ще е голям купон ако се получи

#2214 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2010 - 11:17 PM

Показване на мнениетоVanya Karzhilova, в 12 November 2010 - 11:15 AM, написа:

Finwe, днес е по-спокойно при мен и реших да прегледам темата за Аляски маламут от самото и начало. Незнаех че ти си собственичката на Finwe-Land. Поздравление макар и със голямо закъснение. Какво се случва с развъдника? Имате ли кученца. Белият маламут, чийто снимки беше качила е страхотен. Знаеш ли в България дали има такъв. Търсих по обяви но нищо не открих. Знаеш ли нещо повече за бащата на Ари - Buggvirr Botolf from Finwe-Land? Разбрах, че живее в Бургас. Идната година смятаме да заведем Арес до Несебър да се срещне с мама, ще е страхотно да видим и таткото. А защо не, по път за морето да видим и вас? еха, ще е голям купон ако се получи

Понастоящем развъждането не ни е приоритет, по-скоро наблягаме на обучението, тренировките и работата във впряг. Белия маламут Астор, който се пада дядо на твоя Арес (баща е на Buggvirr от Бургас и на Фрей) - живее в Битоля, Македония. Белите маламути са изключителна рядкост за породата въобще, в Европа са може би не повече от 10, а доколкото знам в България няма такива.

Няма проблем да дойдете да ни видите, но се съмнявам че ще можем да срещнем всички кучета на едно място без проблем - за съжаление глутницата не е много гостоприемна към чужди кучета.

Това мнение е редактирано от Finwe: 13 November 2010 - 01:14 AM

User's Signature

#2215 Потребителят е офлайн   vilekula Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2010 - 12:57 AM

Vanya,ако минаваш да видиш Финве,мини и при нас-ние сме наблизо :smile:

#2216 Потребителят е офлайн   Vanya Karzhilova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2010 - 11:26 AM

Показване на мнениетоvilekula, в 13 November 2010 - 12:02 AM, написа:

Vanya,ако минаваш да видиш Финве,мини и при нас-ние сме наблизо :smile:

vilekula, Finwe, много бих се радвала да се запознаем. В нашият район единственият маламут е Арес. Ще ми е мн интересно да видя и други маламути на живо, още повече, че някои от вас са му роднини.
Финве, ако се осъществи пътуването и има вероятност да се видим, не се притеснявай, ще държим Арес далеч за да не създава проблеми.
vilekula, добре сте направили за това, че не сте му обръснали ушите. Толкова е сладък така Мечо. Направо ми идва да го намачкам, нищо че е толкоз голям.
Знаете ли, маламутите не са обикновенни кучета. Има някаква магия в тях. Всеки ден нямам търпение да се прибера от работа за да го видя. Аз имам още две кучета, но чувствата към Арес и към другите две са различни. Маламутите очароват. От какво си го взехме не съм спирала да разглеждам снимки на маламути, да чета за породата, да се обучаваме. Много е интересно. Дори мъжът ми е запленен. Незнам когато се появи бебенце какво ще правим, но тогава ще му мислим.

Хубав и усмихнат ден

#2217 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2010 - 01:36 PM

Показване на мнениетоVanya Karzhilova, в 13 November 2010 - 08:31 AM, написа:

vilekula, Finwe, много бих се радвала да се запознаем. В нашият район единственият маламут е Арес. Ще ми е мн интересно да видя и други маламути на живо, още повече, че някои от вас са му роднини.
Финве, ако се осъществи пътуването и има вероятност да се видим, не се притеснявай, ще държим Арес далеч за да не създава проблеми.
Знаете ли, маламутите не са обикновенни кучета. Има някаква магия в тях. Всеки ден нямам търпение да се прибера от работа за да го видя. Аз имам още две кучета, но чувствата към Арес и към другите две са различни. Маламутите очароват. От какво си го взехме не съм спирала да разглеждам снимки на маламути, да чета за породата, да се обучаваме. Много е интересно. Дори мъжът ми е запленен. Незнам когато се появи бебенце какво ще правим, но тогава ще му мислим.

Хубав и усмихнат ден

Аз също бих се радвала да се запознаем и да видя Арес :smile: Когато решите сте добре дошли.
Много точно си казала това за маламутите и тяхното очарование :ae_085: - и имай предвид, че така се започва :ab_041: .
За бебенцето - според мен няма да имате никакви проблеми, маламутите принципно обожават малки деца - само трябва да внимавате, защото имат мечешки ласки и могат несъзнателно да наранят детето в желанието си да покажат любовта си. Моята племенница се роди след като взехме Финве - и когато той я видя току що родена, изпадна във възторг, викаше, скачаше, ревеше от щастие и досега я обожава - тя може да прави с него каквото иска, сресва го, бърка му в носа и устата и той я търпи. Между другото тя се опитва да ги командва и тримата и те я слушат.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

#2218 Потребителят е офлайн   ves Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2010 - 09:38 AM

Моля за съвет. Преди около 2 седмици попаднахме в много неприятна ситуация. Правихме си обичайната разходка на кучешката полянка в морската градина - кучетата са пуснати и бягат около нас. В един прекрасен момент обаче някой решил, че иска да си гръмне малко фойерверки и изведнъж последваха 20-тина последователни гърмежа. Всички кучета откачиха и се разбягаха, което ми се струва сравнително нормална реакция, но нашата Рая като подпали гумите не можах да я настигна. Та така де, търсихме я около 2 часа из цялата градина и я намерихме на около 30мин. нормален ход от мястото. Т.е. бая си е побягала. Та проблема е следния - явно доста се е стреснала и сега като излезем по тъмно не се чувства спокойна. Най-малкия шум привлича вниманието й. Преди няколко дни в големите ветрове беше ужас. Като чуе някакъв шум и има движение около нея започва да ръмжи някои по-подозрителни за нея хора и предмети. Като цяло съм доста притеснена, защото като се стресне се дърпа много и си мисля, че ако случайно я изпусна от повода (много внимавам и се надявам да не се случи) ще се повтори случката в градината. Някой имал ли е подобна ситуация и как мога да я накарам пак да се почувства спокойна на тъмно. През светлата част на денонощието нямаме проблеми, но вече се стъмнява в 5, а единственото време за голяма разходка е след работа. Моля за съвет :dh_188:
User's Signature

Качена снимка

#2219 Потребителят е офлайн   Finwe Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2010 - 06:54 PM

Показване на мнениетоves, в 15 November 2010 - 06:43 AM, написа:

Моля за съвет. Преди около 2 седмици попаднахме в много неприятна ситуация. Правихме си обичайната разходка на кучешката полянка в морската градина - кучетата са пуснати и бягат около нас. В един прекрасен момент обаче някой решил, че иска да си гръмне малко фойерверки и изведнъж последваха 20-тина последователни гърмежа. Всички кучета откачиха и се разбягаха, което ми се струва сравнително нормална реакция, но нашата Рая като подпали гумите не можах да я настигна. Та така де, търсихме я около 2 часа из цялата градина и я намерихме на около 30мин. нормален ход от мястото. Т.е. бая си е побягала. Та проблема е следния - явно доста се е стреснала и сега като излезем по тъмно не се чувства спокойна. Най-малкия шум привлича вниманието й. Преди няколко дни в големите ветрове беше ужас. Като чуе някакъв шум и има движение около нея започва да ръмжи някои по-подозрителни за нея хора и предмети. Като цяло съм доста притеснена, защото като се стресне се дърпа много и си мисля, че ако случайно я изпусна от повода (много внимавам и се надявам да не се случи) ще се повтори случката в градината. Някой имал ли е подобна ситуация и как мога да я накарам пак да се почувства спокойна на тъмно. През светлата част на денонощието нямаме проблеми, но вече се стъмнява в 5, а единственото време за голяма разходка е след работа. Моля за съвет :dh_188:

Аз нямам кой знае какъв опит в решаването на подобен проблем, но бих те посъветвала да прочетеш в Интернет, със сигурност има дадени съвети - дори и в този форум, при темите - Възпитание, обучение. При всички случаи по това време на годината - особено като наближи Нова Година, трябва да си внимателна и да избягваш да пускаш Рая по тъмното, защото има много случаи на изгубени кучета, изплашили се при новогодишните гърмежи и зари. Фрей също се страхува от тях, една Нова година не можахме да го намерим - беше се скрил на такова място в двора, на което при нормални обстоятелства не би могъл да влезе - и не искаше да излиза, трябваше със сила да го издърпаме. Но при нас не се гърми толкова често и аз не го пускам без повод на обществени места. И още нещо се сещам - когато кучето се стресне и показва страх или паника, никога не го гали и успокоявай, а запази спокойствие все едно нищо няма, защото ако му отдаваш внимание, то ще го възприема като подкрепа на това, което прави и изпитва, и ще продължава да реагира по същия начин.
User's Signature

#2220 Потребителят е офлайн   ves Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2010 - 10:40 AM

Двоен пост.
User's Signature

Качена снимка

• (178 Страници) +
  • « Първа