Dog.bg Форуми : Ерлихия (Erlichia canis), пренася се от кърлежи!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Ерлихия (Erlichia canis), пренася се от кърлежи! Защо са полезни редовните прегледи и изследвания

#1 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Икона за мнението  Публикувано: 17 June 2009 - 12:14 PM

Моят пинчи е на 3 годинки и досега не е боледувал сериозно, като изключим операцията на крачето, когато беше на годинка, поради съсана ставна връзка.
През Февруари започна да боледува. Вдигна темепература, отказваше храна, беше разсторен. Заведохме го на лекар, който му направи общи изследвания. Оказа се, че има проблеми с черния дроб, показателите му бяха силно завишени. Бъбреците му също не бяха добре. Тогава Док назначи терапия с Доксициклин за една седмица: сутрин половин, вечер по четвърт хапче. Кучо видимо се повъзстанови, но все така капризнечеше често за храната (а иначе си е лаком и порция пилешко никога не отказва). Така до месец Май. Наложи се да го ваксинираме по-рано тази година, защото щяхме да пътуваме с него. Едновременно с ваксините, го обезпаразитихме вътрешно и външно. Външното обезпаразитяване е с течен препарат, за който винаги искам да защитава и от кърлежи, и от комари, правим го на три месеца. Уви зимата бяхме пропуснали външното обезпаразитяване, но кърлеж никога не сме му намирала. Оказа се, че кърлежите се активизирали още през Февруари.
След ваксините и пътуването кучо стана определено апатичен, унил, не му се играеше, не ядеше и което е по-лошото и вода почти не пиеше. Ден, два отдадохме го на пътуване и ваксини, хранех го и го поях в устата, насила. На третия ден получи разстройство и сутринта точно преди да го изведа на разходка, повърна вода. Незабавно отидохме на лекар. Изследванията показаха все така завишени показатели на черния дроб и още нещо: Ерлихия канис (Erlichia canis). От това, което ми каза Док и от това, което прочетох в нета, стана ясно, че заболяването е доста сериозно и ако не се лекува, може да се окаже фатално за куч. Пренася се от кърлежи, като гадината трябва да остане поне денонощие върху животното, за да пренесе заразата. Напоследък чета, че има страшно много кърлежи тази година, особено във Варна. Писах в няколко теми за кърлежите, а и се надявам чрез тази (затова избрах да пусна нова тема, въпреки че намерих и стари) да обърна внимание на повече хора. Специално това заболяване се «маскира» и ако не се атакува специално, може да се повлияе от други лечения и да остане скрито, като уврежда целия организъм (черен дроб, бъбреци, сърце).
Сега сме на диета. Док ни изписа специална храна на Hill's l/d, която е специално за чернодробни проблеми, като резервен вариант k/d, която е за бъбречни проблеми. Десет дни подред приемахме Baytril на Bayer (50mg) по половин хапче сутрин и вечер. Показателите на черния дроб се нормализираха и вече сме се захванали с гада. От вчера сме на Vibramicyn сироп, по 4ml дневно сутрин и вечер по 2ml, за цял един месец.
Това е нашата история, куч е редовно ваксиниран и обезпаразитяван и никога не сме му намирали кърлеж (е, той е черничък, скрил се е някъде гадът). Внимавайте много с кърлежите, при ухапване ако кучето спре да яде за повече от два дни, незабавно го заведете на лекар и поискайте изследвания за зарази, пренасяни от кърлежи. Док ни пусна и изследвания за лайшманиоза (предава се от комари), слава богу нямаме.
Сега ни остава да се излекуваме успешно. Дано!
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 June 2009 - 09:43 AM

Появи ни се нов проблем. Не знам дали е от болестта, или нещо друго :dh_188:
Снощи забелязах отзад на вратлето нещо като капка върху козинката, нали сме късокосмести и козинката се беше събрала, все едно е изцапан с нещо. Понечих да я оправя и едно малко снопче остана в ръката ми. Сега отзад на вратлето има дупчица с размер половин сантиметър в диаметър, където няма козинка. Сякаш имаше коричка, която падна със снопчето. Кожата не е зачервена, но на пипане е по-дебела от други места по врата. Не виждам на друго място по тялото нещо подобно. Довечера ще звънна на вет-а да видим. Чудя се може ли това да е свързано с ерлихията или е кожен проблем :ca_003: На антибиотици сме вече почти месец.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 September 2009 - 03:03 PM

Последните ни изследвания показват, че сме се отървали от ерлихията, но черният му дроб е с много лоши показатели. Док пак ни изписа Baytril за 10 дена и диета. Оказа се, че малкият е и анемичен и му удари инжекция за подсилване. Също така и показателите на сърчицето му не са добри. Ще пусна в темата изследванията по-късно. Само не мога да си обясня за какво са ни пак антибиотици (Baytril-a четох, че е антибиотик), както и как ще пазим диета, като малкият не ще и да помирише вече l/d храната. ИМало и някаква Hepathic на Royal Canin, дано му е по-вкусна, че вече не знам...много е труден за храната.
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   micha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 01 September 2009 - 03:17 PM

стискам палци!дано се оправи по-скоро!

#5 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 September 2009 - 10:31 PM

Благодаря!

Ето изследванията (пиша само резултатите извън норма):
Глюкоза: 59,60 mg/dL (норма от 65 до 118)
СК 278,00 IU/L (норма от 51,00 до 241)
SGPT/ALT 160,67 IU/L (норма от 10 до 94)

В диаграмата е подчертано:
PLT 106 x103 cells/μL

Какво означава това? dh_188.gif Много ли е зле?
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 03 September 2009 - 10:23 AM

Означава, че Байтрила в момента никак, ама никак не ви е нужен.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#7 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 September 2009 - 11:05 PM

Д-р Коко, не знам защо го изписа и аз, само дано не натовари черния дроб излишно. Ама като е казала, какво да правя?! В понеделник пак ще ходим и ще правим и ехография. Възможно било според Док да имал и проблем със сърцето, но за това предполагам ще е нужна кардиограма, а Док не спомена.
Гледам по изследванията, че СК пада от 382 през 318 до 278. Нали това е показателят за сърцето? ae_085.gif
Между другото, сега като гледам старите изследвания, преди терапията, на 30 Май SGPT/ALT e 122,33 IU/L. Тогава пихме Baytril и правихме диета с l/d на Hill's и така SGPT/ALT падна до 93,92 IU/L, но сега след Vibramicyn-a месец и после месец почивка, се е вдигнало още по-високо: 160,67 IU/L. Пак метнахме l/d и к/d, Док ми се скара, че му давам само пилешко, трябвало и ориз. Какво да правя за този пуст черен дроб?! Посъветваха ме приятели да му давам хомеопатични за черен дроб, но не ми казаха как се казва лекарството и в какви дози се дава за куч.
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 September 2009 - 09:07 AM

Забравих да добавя, че Док прави инжекции с анаболи веднъж седмично. Ще го готвим малкия за олимпийските игри ab_041.gif Бейтрилът бил защото защитните сили на организма били отслабнали. В събота ще правим ехографа.
Ако някой може да ми каже дали има някакви лекарства за черния дроб? Док каза само диета.
Изобщо ще се радвам на някакво мнение по лечението, че стана монолог wb_052.gif
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 March 2010 - 11:28 AM

Здравейте, пак ние с нашите проблеми dh_188.gif
Последните ни изследвания показват:

СК 400,00 IU/L (норма от 51,00 до 241) Най-висока стойност досега.
PLT 80 x103 cells/μL Най-ниската....

Много се тревожа! Кажете ми тези стойности много ли са лоши?

Док ни назначи кортизон и бейтрил за 10 дни + витамини.
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 08 March 2010 - 12:25 PM

Байтрил защо!? И кортизон!?

Сега ще се стабилизира, но временно...
Да се търси причината
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#11 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 March 2010 - 01:01 PM

Причината според Док е поражения след ерлихията.
drjeliazkov, спред Вас може ли да има и друга причина? Другите му показатели от общите кръвни изследвания, както и ехографията, са наред.
Много се притеснявам, защото Док каза, че имала едно куче, което така му спадали показателите и накрая го изгубила, но ние не сме били такъв случай, защото малкият се повлиявал от терапията.
Не знам какво да правя. Вярвам й на Док, обаче тези последни изследвания много ме разтревожиха.

User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   Dr.Stefanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 March 2010 - 02:48 PM

Защо не помолите доктора да направи на кучето ви SNAP*4dx тест. Това е тест за 4 заболявания , в това число Ерлихиоза и Дирофилариоза. Кучето ви има ли някакви проблеми в момента?
User's Signature

Д-р Стефан Стефанов . бул.Пещерско шосе 15 ,гр. Пловдив тел. 032/64-06-06. ; 0888 389857.

#13 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 March 2010 - 09:56 AM

Dr.Stefanov, никакви проблеми с изключение на лошите СК и PLT. Весел и жизнен е, храни се нормално. Имаше един период, в който ядеше с нежелание l/d гранулки, но все пак си изяждаше дневната доза, макар и да дъвчеше по цял ден. Сега му правя пилешко с ориз по съвет на Док и омита всичко в първите 5 секунди.
Когато му откриха ерлихиозата миналата година, Док му пусна и за дирофилария и кала азар. Специално за кала азар, Док каза, че много често вървяла с ерлихиозата, а за дирофилария аз настоявах, понеже бях чела във форума. Оттогава му правим и кръвна картина на всеки два месеца горе-долу, както и спазваме диетата за черния дроб.
Да поискам ли този SNAP*4dx тест? Ако сме направили за 3 заболявания, значи едно ни се губи...
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Dr.Stefanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 March 2010 - 11:26 AM

Няма нужда да правите друг тест, колегата е направил теста ,който ви препоръчах.Не ми е ясно защо пие Байтрил, след като е добре ,няма температура и общото състояние е добро.Все пак колегата ,който го лекува може най-добре да прецени.
User's Signature

Д-р Стефан Стефанов . бул.Пещерско шосе 15 ,гр. Пловдив тел. 032/64-06-06. ; 0888 389857.

#15 Потребителят е офлайн   Astrality Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 18 April 2010 - 12:00 AM

Здравейте, аз имам дакелче, което също се разболя от ерлихиоза... Първите дни кръвната картина беше в граници, но той не се чувстваше добре, лежше, не искаше да яде и да пие вода, доста отпаднал беше и постоянно спеше.
Започнахме лечение като за "настинка".
След 3-4 дни направихме нови изследвания, при които показанията бяха доста лоши. Лекарят се усъмни в ерлихиоза. След направеният специален тест, излезе че е отрицателен, но започнахме да го лекуваме с доксициклин, бенеурин(като не вписвам инжекциите, поставени от ветеринаря, които не запомних). В неговата практика теста ставал положителен едва на 3-тата седмица от заразяването, но това е доста късно за лечение. Появи му се оток на шията - лимфните възли са подути. Няма апетит - не иска да яде, пие вода рядко, но все пак пие. Днес повърна 2 пъти, но явно е заради това, че му дадохме хапчетата нагладно понеже упорито не искаше да хапне нищичко. По-късно днес му взехме специална паста, която му дава необходимите вещества. Втори ден се лекува с доксициклин. Днес е малко по-жизнен, отокът спада. Доста повървя, не спи толкова. Лечението трябва да продължи най-малко 20 дни, дори 4 седмици за най-сигурно.Кажете, че ще се оправи

#16 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 April 2010 - 12:44 AM

Astrality, не се тревожи, кучето ще се оправи. Болестта се лекува и колкото по-рано се диагностицира, толкова прогнозите са по-добри. При вас щом е установена в толкова ранен стадий означава, че болестта не е нанесла поражения все още. При нас установиха ерлихия доста след заразяването и за съжаление имаме поражение на черния дроб. Лечението е продължително, след него се правят периодични прегледи, но всичко отминава. Не съм лекар, но смятам, че лошото вече ви е отминало.Желая ви бързо оздравяване!!!

User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 May 2010 - 10:25 AM

Най новите изследвания:
СК 333,00 IU/L (норма от 51,00 до 241)
PLT 262 x103 cells/μL

Ор кортизона се е повлияла стойността на PLT. Дано наистина не е само временна. Ще го тестваме пак след 3 месеца.

User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   Astrality Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 16 July 2010 - 12:59 PM

Skipper , надявам се кученцето да Ви се е опраило! Вси пак е от изключително значение, че се грижите ужасно много за него!
Моето оздравя, след което имахме други препятствия с кожен дерматит, причинен от бълхи... И от това го излекувахме. Много чувствителен се оказа. Дано да не ни сполети друго...

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#19 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 September 2010 - 10:18 PM

Astrality, благодарим! Да ти е живо и здраво дакелчето! За съжаление ние пак сме болни, отново имаме ерлихия, при това нова зараза. Пак се лекуваме с антибиотици. Бясна съм, беше на кучешки хотел през лятото за две седмици, докато бяхме на почивка и ето пак е болен! При положение, че му сложих нова противопаразитна каишка непосредствено преди да го дам!
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   Astrality Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 17 September 2010 - 12:27 AM

Skipper, здравейте отново! Много жалко, че отново се е разболяло милото :( Доктора беше ни казал, че е опасно ако се разболее от същата болест втори път... Но пък Вие сте реагирали веднага. Как е сега кученцето? Дано по-скоро се оправи и не го изпускайте от поглед, че по всяко време може да му се качи някой кърлеж. Аз моя постоянно го оглеждам като сме навън, че си е много сериозно заболяване ерлихиозата. Пишете отново!

Снимка (и)

• Прикачена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни