Ерлихия (Erlichia canis), пренася се от кърлежи! Защо са полезни редовните прегледи и изследвания
Публикувано: 19 September 2010 - 09:04 AM
Скипър,не обвинявй излишно кучешкия хотел/не си мисли,че питая топли чувства към кучешките хотели/, защото според мене основна роля за рецидивирането на заболяването ако си мислиш,че си го излекувала,а пък това е повторно заразяване, то това не е вярно.Смятам за напълно излишно да ти казвам,че при това заболяване инфекцията остава вътре в организма на кучето до края на живота му......................това е трябвало да ти каже лекаря на кучето..............................няма да коментирам "лечението му"..........................................така,че смяната на обстановката , липсата на стопаните и стреса предизвикан от тях са причината за т.нар. връщане на болестта.
Публикувано: 23 September 2010 - 08:51 PM
Astrality, добре е малкият, на антибиотик е и допълнително му давам витамини, позаглади косъма. Като го взех от хотела, беше видимо доста отслабнал, предположих, че ще да е било от тичането там, да ама не. Имаше и раничка на едната лапичка, която непрекъснато ближеше.
AXEL, уви май наистина е нова заразата. Предната беше IgG на изследванията, тази е IgM, според доки това значи нова зараза. Освен това след терапията миналата година пускахме за ерлихия и беше отрицателна. Разбира се не мога да бъда 100% сигурна, че в хотела се е заразил, така че не ги обвинявам, но е най-вероятно.
AXEL, уви май наистина е нова заразата. Предната беше IgG на изследванията, тази е IgM, според доки това значи нова зараза. Освен това след терапията миналата година пускахме за ерлихия и беше отрицателна. Разбира се не мога да бъда 100% сигурна, че в хотела се е заразил, така че не ги обвинявам, но е най-вероятно.
Публикувано: 28 September 2010 - 02:19 AM
Skipper, и аз съм на абсолютно същото мнение като д-р Алекс.
При това заболяване, както и доста други не се постига напълно излекуване НИКОГА. Възможна е ремисия. При отслабване на имунитет, стрес, смяна на обстановка заразата отново може да рецидивира. Рецидива обикновено е с нещо по-различен, т.е. възможни са вариации на една и съща болест. Много е селско според мен да се търси виновен винаги. Болестта се причинява от кърлежи. Противопаразитната каишка не е достатъчна, ползвайте продукти като адвантикс, фронтлайн и т. нат. , което пак не е гаранция. А първият път, когато кученце се разболя кого обвинихте, себе си ли? :)
Най- искрено желая куч да се оправи!
При това заболяване, както и доста други не се постига напълно излекуване НИКОГА. Възможна е ремисия. При отслабване на имунитет, стрес, смяна на обстановка заразата отново може да рецидивира. Рецидива обикновено е с нещо по-различен, т.е. възможни са вариации на една и съща болест. Много е селско според мен да се търси виновен винаги. Болестта се причинява от кърлежи. Противопаразитната каишка не е достатъчна, ползвайте продукти като адвантикс, фронтлайн и т. нат. , което пак не е гаранция. А първият път, когато кученце се разболя кого обвинихте, себе си ли? :)
Най- искрено желая куч да се оправи!
Публикувано: 28 September 2010 - 10:50 AM
Доста наши пациенти буквално си измряха като кучета по разни кучешки хотели, училища, стационари и всякакви подобни измишльотини (на повечето места в БГ е така)....!....За съжаление.
Стопаните ги закарват там и после им ги връщаха в чували с най-невероятни обяснения.!
Съвет! Единствено, за да не е на улицата, можете да оставите любимеца си на такива места!!!
Разбира се, че вероятността кучето ви да се зарази с Ерлихия е в пъти по-голяма на посочените по-горе места! Логично е.
По въпроса: Ерлихия се лекува успешно, но не е достатъчно само да приложите точния АБ. Изследванията не всеки път са достоверни и това също трябва да се има предвид.
Стопаните ги закарват там и после им ги връщаха в чували с най-невероятни обяснения.!
Съвет! Единствено, за да не е на улицата, можете да оставите любимеца си на такива места!!!
Разбира се, че вероятността кучето ви да се зарази с Ерлихия е в пъти по-голяма на посочените по-горе места! Логично е.
По въпроса: Ерлихия се лекува успешно, но не е достатъчно само да приложите точния АБ. Изследванията не всеки път са достоверни и това също трябва да се има предвид.

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 28 September 2010 - 10:01 PM
Убеден съм, че е така..! За съжаление България в много отношения още е категория развиващи се страни, включително и отношението към животните. И аз никога не бих си оставил кучето на такова място..Да не дава Господ никога да не се налага...но въпреки, че не са ми фаворити подобни места
на мен пък ми се струва нелогично стопанина да обвинява някого, освен себе си/ а в много случаи и стопанина не е виновен, то и хора има заразени от тези кърлежи гадни/...лично мнение
Но много по-гадна от ерлихиозата е дирофиларията/надявам се правилно съм я изписал/. Така, че и аз мисля, че с тази болест трябва да се справите.

Но много по-гадна от ерлихиозата е дирофиларията/надявам се правилно съм я изписал/. Така, че и аз мисля, че с тази болест трябва да се справите.

Публикувано: 29 September 2010 - 10:21 AM
[size="4"][/size]
Смело мога да твърдя, че освен с ерлихия, сме се справили и с Дирофилариозата!
Да не ме разберат погрешно: има работещ алгоритъм за предпазване, ранна диагностика и лечение! Какво повече от това!?
Ако има крайни случаи, те са по причини независещи от ветеринарната медицина.
Смело мога да твърдя, че освен с ерлихия, сме се справили и с Дирофилариозата!
Да не ме разберат погрешно: има работещ алгоритъм за предпазване, ранна диагностика и лечение! Какво повече от това!?
Ако има крайни случаи, те са по причини независещи от ветеринарната медицина.

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 29 September 2010 - 07:02 PM
Аз искам да попитам Скипър какво и как са изследвали предния път след лечението и е било отрицателно. Питам, защото тестовете за Ерлихиоза остават положителни доста дълго време след преболедуването, а също така и при заразоносителство. Неоткриването на причинителя в моноцитите или неутрофилните левкоцити също не означава, че няма, защото заразяването засяга само определен процент клетки.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 03 October 2010 - 12:18 PM
Благодаря на всички за постовете и интереса към темата! Бях свикнала да си пиша сама тук
D-r Koko, споделям хронологията на изследванията:
Първите симптоми се появиха през Март 2009-та. Тогава кучето беше изследвано във Варна и резултатите бяха (пиша само стойностите в отклонение от нормите):
Тромбоцити 98.2 х10^9/L
GOT 43.45 U/I
GPT 151.94 U/I
Урея 10.23 mmol/l
Тогава ерлихията не беше открита и кучето беше лекувано с антибиотик (доксициклин 75 мг на ден за една седмица).
На 30 Май 2009, вече в Атина, изследванията показаха:
CK 382 IU/L
ALT 122,33 IU/L
PLT 126 x 10^3 cells μL
Erlichia canis (IFA-IgG) - положителен 1/200
Следва лечение с доксицилкин (40мг на ден за 1 месец) и изследвания за други заболявания (отрицателни)
28-ми Август 2009, пак в Атина:
CK 278 IU/L
SGPT/ALT 160,67 IU/L
PLT 106 x 10^3 cells μL
Erlichia canis (IFA-IgG) - отрицателен
Куч е изследван (кръвна картина) средно по веднъж на всеки два месеца.
22 Февруари 2010
CK 407 IU/L
PLT 76 x 10^3 cells μL
Тук му давах кортизон (Prednisolone) по схема, докато на:
23 Април 2010
CK 333 IU/L
PLT 262 x 10^3 cells μL
7-ми септември 2010
SGOT/AST 89,1 IU/L
PLT 83 x 10^3 cells μL
и тук Доки каза: "абе що не пуснем едно изследване за ерлихия?"
15-ти септември 2010
CK 349 IU/L
Erlichia canis (IFA - IgG) - положителен 1/400
Сега пак сме на антибиотик (40 мг на ден за 1 месец).
Оттук нататък не знам...
Освен ерлихията, много ме тревожат PLT. Док каза, че ако спаднат прекалено много, куч умира

D-r Koko, споделям хронологията на изследванията:
Първите симптоми се появиха през Март 2009-та. Тогава кучето беше изследвано във Варна и резултатите бяха (пиша само стойностите в отклонение от нормите):
Тромбоцити 98.2 х10^9/L
GOT 43.45 U/I
GPT 151.94 U/I
Урея 10.23 mmol/l
Тогава ерлихията не беше открита и кучето беше лекувано с антибиотик (доксициклин 75 мг на ден за една седмица).
На 30 Май 2009, вече в Атина, изследванията показаха:
CK 382 IU/L
ALT 122,33 IU/L
PLT 126 x 10^3 cells μL
Erlichia canis (IFA-IgG) - положителен 1/200
Следва лечение с доксицилкин (40мг на ден за 1 месец) и изследвания за други заболявания (отрицателни)
28-ми Август 2009, пак в Атина:
CK 278 IU/L
SGPT/ALT 160,67 IU/L
PLT 106 x 10^3 cells μL
Erlichia canis (IFA-IgG) - отрицателен
Куч е изследван (кръвна картина) средно по веднъж на всеки два месеца.
22 Февруари 2010
CK 407 IU/L
PLT 76 x 10^3 cells μL
Тук му давах кортизон (Prednisolone) по схема, докато на:
23 Април 2010
CK 333 IU/L
PLT 262 x 10^3 cells μL
7-ми септември 2010
SGOT/AST 89,1 IU/L
PLT 83 x 10^3 cells μL
и тук Доки каза: "абе що не пуснем едно изследване за ерлихия?"
15-ти септември 2010
CK 349 IU/L
Erlichia canis (IFA - IgG) - положителен 1/400
Сега пак сме на антибиотик (40 мг на ден за 1 месец).
Оттук нататък не знам...
Освен ерлихията, много ме тревожат PLT. Док каза, че ако спаднат прекалено много, куч умира

Публикувано: 06 October 2010 - 11:06 PM
с моя мопс имахме същите проблеми преди 2 години или повече,пак във варна.първоначално всички предполагаха ерлихия.от доксаиклина имаше минимален ефект за кратко.после сменихме вет и се оказа бабезиоза(мн си приличат).докторите ми казаха че почти няма шанс да оживее.беше отдавна и за съжаление не си спомням подробности, само помня че 2-3 инжекции беренил му спасиха живота.ако беше останал само на антибиотик нямаше да оживее.http://www.bgvet.org/science/clinic/pardis/babesiosiscanum.php лекаря, който го спаси се намира зад очна поликлиника д-р маринов,варна