Dog.bg Форуми : Ерлихия (Erlichia canis), пренася се от кърлежи!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Ерлихия (Erlichia canis), пренася се от кърлежи! Защо са полезни редовните прегледи и изследвания

#21 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 19 September 2010 - 09:04 AM

Скипър,не обвинявй излишно кучешкия хотел/не си мисли,че питая топли чувства към кучешките хотели/, защото според мене основна роля за рецидивирането на заболяването ако си мислиш,че си го излекувала,а пък това е повторно заразяване, то това не е вярно.Смятам за напълно излишно да ти казвам,че при това заболяване инфекцията остава вътре в организма на кучето до края на живота му......................това е трябвало да ти каже лекаря на кучето..............................няма да коментирам "лечението му"..........................................така,че смяната на обстановката , липсата на стопаните и стреса предизвикан от тях са причината за т.нар. връщане на болестта.

#22 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 September 2010 - 08:51 PM

Astrality, добре е малкият, на антибиотик е и допълнително му давам витамини, позаглади косъма. Като го взех от хотела, беше видимо доста отслабнал, предположих, че ще да е било от тичането там, да ама не. Имаше и раничка на едната лапичка, която непрекъснато ближеше.

AXEL, уви май наистина е нова заразата. Предната беше IgG на изследванията, тази е IgM, според доки това значи нова зараза. Освен това след терапията миналата година пускахме за ерлихия и беше отрицателна. Разбира се не мога да бъда 100% сигурна, че в хотела се е заразил, така че не ги обвинявам, но е най-вероятно.
User's Signature

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   Astrality Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 24 September 2010 - 12:51 AM

Skipper, радвам се, че се оправя малкият. Както казах, хубавото е, че навреме сте усетили болестта. А раничката от къде е? Има ли нещо общо с болестта или се е драснал някъде? :)

#24 Потребителят е офлайн   andr91 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 28 September 2010 - 02:19 AM

Skipper, и аз съм на абсолютно същото мнение като д-р Алекс.
При това заболяване, както и доста други не се постига напълно излекуване НИКОГА. Възможна е ремисия. При отслабване на имунитет, стрес, смяна на обстановка заразата отново може да рецидивира. Рецидива обикновено е с нещо по-различен, т.е. възможни са вариации на една и съща болест. Много е селско според мен да се търси виновен винаги. Болестта се причинява от кърлежи. Противопаразитната каишка не е достатъчна, ползвайте продукти като адвантикс, фронтлайн и т. нат. , което пак не е гаранция. А първият път, когато кученце се разболя кого обвинихте, себе си ли? :)
Най- искрено желая куч да се оправи!

#25 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 28 September 2010 - 10:50 AM

Доста наши пациенти буквално си измряха като кучета по разни кучешки хотели, училища, стационари и всякакви подобни измишльотини (на повечето места в БГ е така)....!....За съжаление.
Стопаните ги закарват там и после им ги връщаха в чували с най-невероятни обяснения.!

Съвет! Единствено, за да не е на улицата, можете да оставите любимеца си на такива места!!!
Разбира се, че вероятността кучето ви да се зарази с Ерлихия е в пъти по-голяма на посочените по-горе места! Логично е.

По въпроса: Ерлихия се лекува успешно, но не е достатъчно само да приложите точния АБ. Изследванията не всеки път са достоверни и това също трябва да се има предвид.
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#26 Потребителят е офлайн   andr91 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 28 September 2010 - 10:01 PM

Убеден съм, че е така..! За съжаление България в много отношения още е категория развиващи се страни, включително и отношението към животните. И аз никога не бих си оставил кучето на такова място..Да не дава Господ никога да не се налага...но въпреки, че не са ми фаворити подобни места :mg_062: на мен пък ми се струва нелогично стопанина да обвинява някого, освен себе си/ а в много случаи и стопанина не е виновен, то и хора има заразени от тези кърлежи гадни/...лично мнение :mg_062:
Но много по-гадна от ерлихиозата е дирофиларията/надявам се правилно съм я изписал/. Така, че и аз мисля, че с тази болест трябва да се справите. :ba_025:

#27 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 29 September 2010 - 10:21 AM

[size="4"][/size]
Смело мога да твърдя, че освен с ерлихия, сме се справили и с Дирофилариозата!
Да не ме разберат погрешно: има работещ алгоритъм за предпазване, ранна диагностика и лечение! Какво повече от това!?
Ако има крайни случаи, те са по причини независещи от ветеринарната медицина.
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#28 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 September 2010 - 07:02 PM

Аз искам да попитам Скипър какво и как са изследвали предния път след лечението и е било отрицателно. Питам, защото тестовете за Ерлихиоза остават положителни доста дълго време след преболедуването, а също така и при заразоносителство. Неоткриването на причинителя в моноцитите или неутрофилните левкоцити също не означава, че няма, защото заразяването засяга само определен процент клетки.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#29 Потребителят е офлайн   Skipper Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 October 2010 - 12:18 PM

Благодаря на всички за постовете и интереса към темата! Бях свикнала да си пиша сама тукКачена снимка

D-r Koko, споделям хронологията на изследванията:

Първите симптоми се появиха през Март 2009-та. Тогава кучето беше изследвано във Варна и резултатите бяха (пиша само стойностите в отклонение от нормите):

Тромбоцити 98.2 х10^9/L
GOT 43.45 U/I
GPT 151.94 U/I
Урея 10.23 mmol/l

Тогава ерлихията не беше открита и кучето беше лекувано с антибиотик (доксициклин 75 мг на ден за една седмица).

На 30 Май 2009, вече в Атина, изследванията показаха:

CK 382 IU/L
ALT 122,33 IU/L
PLT 126 x 10^3 cells μL
Erlichia canis (IFA-IgG) - положителен 1/200

Следва лечение с доксицилкин (40мг на ден за 1 месец) и изследвания за други заболявания (отрицателни)

28-ми Август 2009, пак в Атина:

CK 278 IU/L
SGPT/ALT 160,67 IU/L
PLT 106 x 10^3 cells μL
Erlichia canis (IFA-IgG) - отрицателен

Куч е изследван (кръвна картина) средно по веднъж на всеки два месеца.

22 Февруари 2010

CK 407 IU/L
PLT 76 x 10^3 cells μL

Тук му давах кортизон (Prednisolone) по схема, докато на:

23 Април 2010

CK 333 IU/L
PLT 262 x 10^3 cells μL

7-ми септември 2010

SGOT/AST 89,1 IU/L
PLT 83 x 10^3 cells μL

и тук Доки каза: "абе що не пуснем едно изследване за ерлихия?"

15-ти септември 2010

CK 349 IU/L
Erlichia canis (IFA - IgG) - положителен 1/400

Сега пак сме на антибиотик (40 мг на ден за 1 месец).

Оттук нататък не знам...
Освен ерлихията, много ме тревожат PLT. Док каза, че ако спаднат прекалено много, куч умираКачена снимка
User's Signature

Качена снимка

#30 Потребителят е офлайн   titi Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 October 2010 - 11:06 PM

с моя мопс имахме същите проблеми преди 2 години или повече,пак във варна.първоначално всички предполагаха ерлихия.от доксаиклина имаше минимален ефект за кратко.после сменихме вет и се оказа бабезиоза(мн си приличат).докторите ми казаха че почти няма шанс да оживее.беше отдавна и за съжаление не си спомням подробности, само помня че 2-3 инжекции беренил му спасиха живота.ако беше останал само на антибиотик нямаше да оживее.http://www.bgvet.org/science/clinic/pardis/babesiosiscanum.php лекаря, който го спаси се намира зад очна поликлиника д-р маринов,варна

#31 Потребителят е офлайн   titi Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 October 2010 - 11:10 PM

http://www.bgvet.org...ations/mec2.php

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема