Dog.bg Форуми : НОВ НЕВЕРОЯТЕН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКАТА КИНОЛОГИЯ !

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

НОВ НЕВЕРОЯТЕН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКАТА КИНОЛОГИЯ ! БОК регистриран като чужда порода Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 July 2009 - 02:39 PM

dog.bg, наистина темата се разводни.
А факта е един: БОК е регистрирано под сурдинка като Югоизточноевропейска овчарка ( Овчарско куче Буковина) с патронаж Румъния и Сърбия!
Този резултат е постигнат от дейността на БРФК и клубовете в нея. За тях е славата. За тях е и срама.
За невярващите, в началото на темата са представени официално публикувани данни от FCI. Дори и беглото сравняване на описаното в стандартите на БОК и Югоизточноевропейска овчарка ( Овчарско куче Буковина) показва, че се касае за кучета с идентичен екстериор и параметри. Така че в някои райони(клубове, развъдници) на България вече се отглежда регистрираната във FCI порода. Нали това беше целта на мнозина - кучетата да са призната порода във FCI. Нали заради това в БРФК нагласяваха окраската, ръста и т.н.
И стига са се баламосвали някои, че политическите промени у нас ще се отразят на становището на Комисията по стандартите и Научната комисия на FCI. С тяхното решение за регистрация на Югоизточноевропейска овчарка(Буковина) се слага дебела черта на мераците за самостоятелна регистрация на БОК.

p.s. Типа на Каракачанското куче и БОК се отдалечават все повече с всяка изминала година. В клубовете са наясно, че имат различни селекционни цели, развъдни методи и получават различни като екстериор и качества кучета. Каракачанеца ще си остане селскостопанска порода - пазач на стада, докато БОК има добро бъдеще като по-едро и импозантно изложбено животно. От тази година може да бъде представян дори и на световни и европейски изложби на FCI като Югоизточноевропейска овчарка.
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#42 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2009 - 02:47 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в Jul 5 2009, 08:57 PM, написа:

Бе ясно, че няма да има регистрирана порода още когато тя бе "призната" от UCI - до сега няма прецедент, една порода, която е "призната" от UCI да е призната от FCI.

Доколкото знам UCI няма регистър с породи, и това че БОК е регистрирана в UCI е за да забаламоса хората. В UCI е приет за член БРКС и автоматично UCI признава породите, които се признават от БРКС.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#43 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 06 July 2009 - 03:17 PM

В рамките на шегата, малко черен хумор - ами супер, значи ставаме най киноложката държава !
Имаме си призната порода в ФСИ, имаме си призната порода в УЦИ, имаме си призната порода и от Министерство на земеделието, имаме МОКК, СРОК, ГОРАН и още няколко ... !

Кой като нас ?

И пак всички са недоволни ...

#44 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2009 - 03:30 PM

Показване на мнениетоdog.bg, в Jul 6 2009, 01:17 PM, написа:

В рамките на шегата, малко черен хумор - ами супер, значи ставаме най киноложката държава !
Имаме си призната порода в ФСИ, имаме си призната порода в УЦИ, имаме си призната порода и от Министерство на земеделието, имаме МОКК, СРОК, ГОРАН и още няколко ... !

Кой като нас ?

И пак всички са недоволни ...

Проблемите са според мен няколко:

- Ние българите просто неможем и неразбираме какво значи работа в екип.
- Всеки един от нас се има за компетентен по всички въпроси и си мисли че от него по-голям специалист в дадена област няма. Но всички знаят че не е така.
- Ние сме си мнителни за всички и всичко. Винаги си мислим че искат да ни прекарат или пък търсим къде аджеба му е далаверата на тоя или оня.
- Завистливи сме.
- И най-големия проблем - малко работим и много приказваме.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#45 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2009 - 03:55 PM

Показване на мнениетоvano, в Jul 6 2009, 12:47 PM, написа:

Показване на мнениетоdog.bg, в Jul 5 2009, 08:57 PM, написа:

Бе ясно, че няма да има регистрирана порода още когато тя бе "призната" от UCI - до сега няма прецедент, една порода, която е "призната" от UCI да е призната от FCI.

Доколкото знам UCI няма регистър с породи, и това че БОК е регистрирана в UCI е за да забаламоса хората. В UCI е приет за член БРКС и автоматично UCI признава породите, които се признават от БРКС.

И аз така знам. Но пък незапознатите с експертният потенциал на UCI могат да се уверят и сами на страницата на организацията що за "породи" си позволява да признава.

Цитат

Hunderassen

Auf alle Ausstellungen der UCI können ab sofort folgende Hunderassen gemeldet werden:

Bandog
Boerboel
Deutscher Bolonka
Ussurtar
Die Standards dieser Rassen wurden im Verbandsheft 1/2007 veröffentlicht und stehen auch hier zum Download als PDF-Datei bereit:

Boerboel
Deutscher Bolonka
Ussurtar

Последната "порода" USSURTAR напрaво ме изумява! :ud_009: Тук може да видите стандарта и в UCI. Защо ли ми изглежда като брутална мултипородна кръстоска.
В компанията на породи като Ussurtar и Deutscher Bolonka не ми звучи особено престижно признаването на БОК от UCI. За съжаление съм почти сигурен, че на редовите членове на БРКС, както и на почетният председател на БККзаБОК г-н Б.Борисов са им спестени тези факти.
Както и на пресата, където шумно и патриотарски бе огласено че БОК е признат международно и бе показвано едно семпло писмо.
User's Signature

First, it is ridiculed.

#46 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2009 - 04:24 PM

Ей го и писмото:

Качена снимка

Така че факта че някой регистрирал някакви кучета като порода в UCI едва ли е пречка за приемането на тази порода в МФК. Но онова изречение че буковината се среща в някой региони на България вече е доста по-сериозна пречка - поне според мен.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#47 Потребителят е офлайн   LilTed Икона

• Играчът е мъж, макар да е малко момиче...
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2009 - 05:14 PM

Чакайте малко.Как ще може породата да бъде призната в FCI,след като официалният й клуб е член на друга организация,в случея UCI? Това е като ти да работиш,ама на друг да дават заплатата ти и него да хвалят...Аз май пак нещо не разбрах :dry:
User's Signature

В памет на убитото момче Ангел от с. Катуница
Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!

"Модераторите са готини пичове" Lauta

#48 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 July 2009 - 05:17 PM

Показване на мнениетоLilTed, в Jul 6 2009, 06:14 PM, написа:

Чакайте малко.Как ще може породата да бъде призната в FCI,след като официалният й клуб е член на друга организация,в случея UCI? Това е като ти да работиш,ама на друг да дават заплатата ти и него да хвалят...Аз май пак нещо не разбрах :dry:

След като не знаете, не коментирайте, безсмислен спам не е необходим по темата.

#49 Потребителят е офлайн   LilTed Икона

• PipPipPip

Публикувано: 06 July 2009 - 05:22 PM

Dog.bg,можете ли да ми го обясните,как стават тези неща? В нормалния свят такива регистрации,който където си иска няма.То просто не е нормално да членуваш в един клуб,а в друг да ти приемат стандарта... Ако сметните и това за спам...трийте,но мисля че това са съвсем резонни въпроси.

ПП.някой може ли да ми даде линка към сайта на UCI,защото чичко Гуугъл не се справя с намирането му :smile:
User's Signature

Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!

#50 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 July 2009 - 05:27 PM

В България има неизбрежно количество "официални" клубове - за каракачанско куче - два, за българско овчарско куче - четири най малко. Отделно има и клуб Горан, пак за нашите родни овчарски кучета. Има официален клуб в БРФК, която е член на FCI, има официален клуб на българско овчарско куче, който е член на УЦИ ... клубовете за каракачанско куче са 2, преди бе един, после се разцепи на две ... български Горан пък е наследник на клуб Каракачанско куче, който някога е бил в БРФК ... все един с един не се признават, а кучетата си менят имената в зависимост от това къде му е кеф да "членува" собственика ... едни развъдници преди бяха за българско овчарско, после станаха за каракачанско, други каракачански станаха български ...

Въобще - българска работа му се казва на това.

За това нямаме и регистрирана порода, не че нямаме кучета ...

#51 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2009 - 06:13 PM

Показване на мнениетоLilTed, в Jul 6 2009, 03:22 PM, написа:

Dog.bg,можете ли да ми го обясните,как стават тези неща? В нормалния свят такива регистрации,който където си иска няма.То просто не е нормално да членуваш в един клуб,а в друг да ти приемат стандарта... Ако сметните и това за спам...трийте,но мисля че това са съвсем резонни въпроси.

ПП.някой може ли да ми даде линка към сайта на UCI,защото чичко Гуугъл не се справя с намирането му :smile:

Ще се опитам да ти отговоря

В света освен FCI има и други организции, каквито са да кажем американския или британския кенъл клуб. Подобна организация е и UCI (United Kennel Club International). Една от многото. С някой от тези организции МФК е в договорни отношения, с други не.

В своите страни членки, МФК има по една организация, която да я представлява - това в България е БРФК. По правилник на БРФК само един клуб може да представлява дадена порода - това за овчарското куче е НК БОК.

Поради една или друга причина, някогашния единен клуб каракачанско куче се е разцепил и всяка отцепка си е поела по свой си път. Една от тези отцепки е и БКК за БОК (която всъщност е отцепка на НК БОК, а не директно на първия клуб). БКК за БОК стана и съучередител на БРКС (Български Републикански Киноложки Съюз), който пък реши да членува в UCI.

И така, понеже на UCI им трябва членска маса, без много замисляне изпращат онова писмо по-горе и вече БОК е световно призната. Ала Бала. Парадокса е, че в момента на признаването си БКК за БОК, работи по правилата на БРФК (МФК), както и използва стандарта приет от БРФК и с племенната книга на НК БОК. Едва миналата година, две години след като породата беше "приета" от UCI, БКК за БОК направи някакви псевдопромени в стандарта си.

Така че сами си направете сметка какво представлява признаването на порода от UCI.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#52 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 July 2009 - 06:18 PM

Но нека не се отклоняваме от съществото. Все пак може да се включи някой фактор от БРФК и да разясни ще се отрази ли регистрирането на породата буковина в МФК, на евентуално регистриране на породата БОК. Да не забравяме че според информация лично от Ст. Попов, документи за регистрация са подадени през 2005 г. и течало процедура.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#53 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 06 July 2009 - 09:30 PM

:ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: Извинете, ама това е като "Галактическа сага" .... знам, че не е смешно, ама ..... не мога да се въздържа..... как ги запомнихте всички тия абревиатури. Аз съвсем му загубих края.... :ab_041: :ab_041: :ab_041: :ab_041: То било като в колумбийска сапунка. :ab_041:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#54 Потребителят е офлайн   LilTed Икона

• PipPipPip

Публикувано: 07 July 2009 - 07:54 AM

vano,благодаря за подробния отговор.
За фактор от БРФК,надали ще се намери кой да се включи първо и после да ни разяснява.От носно това,че още през 2005 г. са подадени документи за регистрация...т.е. вече 4 години няма отговор. Аз лично някъде четох,но не си спомням добре къде,че времето за отговор от FCI е не повече от три години,значи около 2г.Не знам да колко е вярна тази информация,но въпреки това мисля,че 4 години са си много време за да тече процедурата.
User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2009 - 08:07 AM

Показване на мнениетоLilTed, в Jul 7 2009, 06:54 AM, написа:

vano,благодаря за подробния отговор.
За фактор от БРФК,надали ще се намери кой да се включи първо и после да ни разяснява.От носно това,че още през 2005 г. са подадени документи за регистрация...т.е. вече 4 години няма отговор. Аз лично някъде четох,но не си спомням добре къде,че времето за отговор от FCI е не повече от три години,значи около 2г.Не знам да колко е вярна тази информация,но въпреки това мисля,че 4 години са си много време за да тече процедурата.

Е то и на малките деца май вече е ясно че процедурата е изтекла и резултата е новата румънско-сръбска порода, ама ни е да попитаме. Може пък някой да разясни.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#56 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2009 - 08:36 AM

Трябва да се погледне и от хубавта страна. Вече ще могат да получават титла ЦАЦИБ и ще могат да ходят по светони и европейски първенства :)

#57 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 07 July 2009 - 10:05 AM

Честно казано аз не виждам как точно ще стане признаването ма породата ни, докато ние самите не сме наясно със себе си. Vano много хубаво го е изяснил. Докато продължава борбата кой да води бащина дружина и да лапа повече, няма да имаме порода. Доколкото ми е известно (надявам се някой по-компетентен да изясни с точност), за да призне FCI една порода, освен всичко останало трябва и документално да се покажат определен брой кръвни линии и определен брой кучета записани в племенна книга, чиито произход да може да бъде проследен до определен пояс. Е нека някой да каже как ще стане тая работа като на всеки 2-3 години се роим (говоря от първо лице, защото и аз членувах в НК БОК, но когато цялата ни секция се отцепи, за да ходи в UCI не се съгласих) и документация просто няма. Да не говорим за селекция, подбор, отбор и т.н. Огромна част от хората занимаващи се с размножаването (именно размножаване, не развъждане) на БОК хабер си нямат от правила на FCI. Не, че в БРФК нямат трески за дялане, но в тази ситуация не виждам кой може да дойде да ни оправи бакиите, които самите ние сме си надробили и продължаванме да дробим.

#58 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2009 - 10:35 AM

Както се вижда, оправиха ни ...

#59 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 July 2009 - 10:43 AM

Показване на мнениетоdog.bg, в Jul 7 2009, 11:35 AM, написа:

Както се вижда, оправиха ни ...

:ag_106: :ab_041: Много точно казано :bb_032: Като ни останаха още две породи за признаване .... и ако ни ... оправят пак .... :ab_041: ... трябва ли да задам "онзи" въпрос на Петка към Чапай за броя ?! :ab_041:
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#60 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2009 - 01:41 PM

Показване на мнениетоvano, в Jul 6 2009, 05:18 PM, написа:

Но нека не се отклоняваме от съществото. Все пак може да се включи някой фактор от БРФК и да разясни ще се отрази ли регистрирането на породата буковина в МФК, на евентуално регистриране на породата БОК. Да не забравяме че според информация лично от Ст. Попов, документи за регистрация са подадени през 2005 г. и течало процедура.

През 2005 беше прословутата сбирка в Белград за Балкански пастирски пас с варианти. Така че тогава процедурата в комисиите на FCI е била в тази посока. И видно от пoследните събития бе докарана до край.
Подаване на документи по новите изисквания на FCI за 8 независими линии и т.н. е правено от БРФК преди 2005.
През 1997г при протеклата процедура в новосформираната комисия по стандартите имаше твърде интересен казус, който рефлектира и в крайният резултат. Д.Драганов, М.Арсенов и Ст.Попов бяха сред вносителите на проектостандарти, НО бяха и членове на самата комисия. Дефакто сами трябваше да оценят себе си!. Останалите членове на комисията нямаха и бегла представа за характерситиките на породата и се осланяха изцяло на твърденията на гореупоменатите. Интересна е и клубната принадлежност на тримата тогава -Драганов и Арсенов са от Национален клуб Каракачанско куче, а Попов от Клуб Каракачанско куче към окръжно киноложко дружество СЛРБ Пазарджик. И тримата обаче вече бяха започнали да лансираха кучетата си под нови имена.
В първият компилиран от комисията вариант на стандарта след наложеното официално име "Българско планинско куче" присъстваха три синонима (Българско пастирско куче, Българско овчарско куче, Каракачанско куче). В крайният вариант вносителите=комисия премахнаха Каракачанското куче от синонимите. На заседанието можеха да се чуят от членове на комисията призиви от сорта: "дайте бързо да го регистрираме някак за да не ни изпреварят съседите". От тогава минаха 12 години... (за съжаление съседите ни изпревариха не защото бяха много бързи, а защото тук нищо креативно не се случи.) При така стеклата се "демократична" процедура по приемане на стандарт бе повече от логично, че доста развъждачи не пожелаха да дадат данни за развъжданите от тях линии каракачански кучета. И документите за БПланинско куче бяха окомплектовани само с линиите на Драганов. Особен резултат не бе постигнат не поради пречене на външни фактори, а поради вътрешни бутания с лакти. След някоя година БРФК прокара новият продукт "БОК". Пак сбирка за стандарт. Там се гласува уж нов стандарт за БОК, а дефакто се преповтаряше в голяма част този на БПК съставен от предходната комисия.. с уедрени параметри. Само аудиторията бе по разширена с любители от различни райони, които след това бяха изписани под текста на стандарта като присъстващи, защото реални дискусии нямаше. С това председателят на новият приближен до върха на БРФК клуб НКБОК, търсеше ефект на всенародност на стандарта за БОК.. Доколко това помогна за качественото селектиране и представяне на порода в FCI е друга тема.

И сега вие как смятате? Дали им звучи сериозно на хората във FCI, че от България, през няколко години се представя за регистрация порода овчарски кучета с ново име, нов исторически преглед и разминаващи се параметри? Още повече, че отричането на БРФК от реално съществуващата и достатъчно добре документирана автохтонна порода - Каракачанското куче не може да не буди недоумение. Породата с най-старата специализирана публикация сред всичките и сродници на Балканите. Упомената в тази публикация с името си "Каракачанско куче" и със страна на произход България. Цялата тази българска неорентираност и опити за лансиране на новоизмислени породи със сигурност предизвиква иронични усмивки във FCI и сред съседите ни. Ирония добила изражение в онзи знаменателен израз в стандарта на Буковината - "..среща се и южно от Дунав в някои райони на България".
User's Signature

First, it is ridiculed.

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4