От къде си взехте френския булдог?
Публикувано: 02 January 2012 - 11:57 PM

Публикувано: 02 January 2012 - 11:57 PM
Цитат
Принципно е така, но откъде мислиш че идват "породоподобните" кученца? Най-често идват от родители продадени за пет клас, но след това вкарани в разплод извън киноложка организация. Или пък даже са си 100% шоу клас кучета, но собствениците им не са ги завели нито на 1 изложба, и са решили да пръкнат поколение. Породна принадлежност се установява и чрез днк тест срещу 40-50евро. Но веднъж щом дадено куче излезе от рамките на чистопородното развъждане, то не може повече да се върне там, нито поколението му.
В САЩ има 2 начина да се сдобиеш с куче - 1вия от "reputable breeder" срещу сериозна сума, съсобственост, сериозен договор с определени условия за изпълнение. А 2рия начин е от "backyard breeder", когато търсиш просто куче за домашен любимец. Няма гаранция относно здравето на кучетата с родословие. Освен наследствено предаваните болести има и други ненаследствени, но типични за дадена порода. Пример - кожни проблеми.
Това са фактите, родословието е просто акта за раждане на кучето. То е гаранция само за произхода, за нищо друго. Не е гаранция за здраве. За здравето могат да бъдат гаранция здравни изследвания, въпреки че има полигенетични заболявания, при които дори родителите да са 100% здрави, пак може да има проблем с някое кученце от поколението.
Вярно е, че развъдчиците правят всичко възможно (не всички) да намалят възможността за поява на наследствен проблем, но дори и развъдчиците не са Господ и понякога са безсилни. Също имайте в предвид, че изкуствено създадените породи са с много по-ограничен генофонд от мелезите и следователно са с по-ниска имунна система и като цяло по-болнави, това е факт в световен мащаб.
Публикувано: 03 January 2012 - 12:05 AM

Знаеш,че принципно съм съгласна с теб и знеш и какво се случва с приплодите от подобни скачки за о 100 лв и като им се нарадват на улицата.Колко често в приют има чистокръвно куче и колко често породоподобно?
Публикувано: 03 January 2012 - 12:39 AM
Ще спомена някои проблеми, които са присъщи на породата френски булдог - това са кожните проблеми, брахицефален синдром (включващ удължено меко небце, стеснени ноздри, затруднено дишане), дискова херния (хондродистрофоидна порода, селекционирана за по-малък ръст), пателарна луксация, проблеми с очите (ентропия, чери ай).
Ще спомена и 3тия начин да се сдобиеш с кученце - puppy mill, или така наречената ферма за кученца. Това е най-лошия и неправилен начин за придобиване на кученце, защото по този начин се стимулира този долен и безскрупулен бизнес с животи. Стотици кучета са натъпкани в малки клетки и раждат ли раждат до последния си дъх, никога не видели човешка ласка и никога не подгонили топка. Кученцата не се ваксинират и най-често идват при новите си стопани с бонус - вирусно предавана болест, слаба имунна система и лошо общо състояние. Ако някой от вас си е взел кученце от зоомагазин, нека знае че е подкрепил волно или неволно този долен бизнес. Защото повярвайте ми, кученцата от фермите ядат най-евтината храна, лежат в собствените си изпражнения и не получават никаква ветеринарна помощ, никога.
Аз съм човек, който много обича кучетата и вярвам, че за всяко куче трябва да има дом. От тази гледна точка всеки трябва да се замисли много добре преди да реши, че ще има кученца от любимото си куче. Трябва да е наясно как ще реализира поколението, как ще им намери съвестни стопани, как трябва да е готов при изникнал проблем да си вземе кученцето обратно и да не допуска това кученце да попадне в приют или на улицата. Отговорността не трябва лежи само на плещите на развъдниците, а на съвестта на всички вас.
Публикувано: 03 January 2012 - 12:42 AM

Желая на всички живи и здрави любимци, със или без доказан произход, а тези които тепърва искат да се сдобият с такъв - мислете хора!!!
Публикувано: 03 January 2012 - 08:31 AM
Vesela_5, в 02 January 2012 - 10:39 PM, написа:
Ще спомена някои проблеми, които са присъщи на породата френски булдог - това са кожните проблеми, брахицефален синдром (включващ удължено меко небце, стеснени ноздри, затруднено дишане), дискова херния (хондродистрофоидна порода, селекционирана за по-малък ръст), пателарна луксация, проблеми с очите (ентропия, чери ай).
Ще спомена и 3тия начин да се сдобиеш с кученце - puppy mill, или така наречената ферма за кученца. Това е най-лошия и неправилен начин за придобиване на кученце, защото по този начин се стимулира този долен и безскрупулен бизнес с животи. Стотици кучета са натъпкани в малки клетки и раждат ли раждат до последния си дъх, никога не видели човешка ласка и никога не подгонили топка. Кученцата не се ваксинират и най-често идват при новите си стопани с бонус - вирусно предавана болест, слаба имунна система и лошо общо състояние. Ако някой от вас си е взел кученце от зоомагазин, нека знае че е подкрепил волно или неволно този долен бизнес. Защото повярвайте ми, кученцата от фермите ядат най-евтината храна, лежат в собствените си изпражнения и не получават никаква ветеринарна помощ, никога.
Аз съм човек, който много обича кучетата и вярвам, че за всяко куче трябва да има дом. От тази гледна точка всеки трябва да се замисли много добре преди да реши, че ще има кученца от любимото си куче. Трябва да е наясно как ще реализира поколението, как ще им намери съвестни стопани, как трябва да е готов при изникнал проблем да си вземе кученцето обратно и да не допуска това кученце да попадне в приют или на улицата. Отговорността не трябва лежи само на плещите на развъдниците, а на съвестта на всички вас.
Има и 4-ти начин осиновяваш

Публикувано: 03 January 2012 - 02:01 PM
Тезата за родословията защитават много потребители тук,чиито кучета са БЕЗ родословие......не защото са били на това мнение от самото начало,а защото след година, две гледане на куче опитът им го е показал!!!!
Няма нужда някой да те убеждава в каквото и да било.....сама ще го разбереш (tsveti4kaaa).....а относно възпитанието и образованието ти......еми да,права си- ТОВА Е БЪЛГАРИЯ !!!!
Публикувано: 08 August 2012 - 08:22 PM
magiz, в 21 June 2009 - 08:37 PM, написа:

ние си го взехме от една жена.....която има френски булдог притова много хубав....ии бащата на джими е голям мъжкар....просто много ми харесаха и двамата му родители.....а за дядото на джими да не говорим той е просто удивителен и е с родословие....
и така отидохме в варна видяхме ги и много ни харесаха и си взехме...

можеш ли да ми кажеш точно от къде защото аз съм от Варна и другото лято смятам да си зимам куче и харесах френския булдог :)
Публикувано: 08 August 2012 - 11:43 PM