Публикувано: 22 August 2014 - 12:08 PM
Пътуването със самолет е възможно да и създаде малък дискомфорт, но според мен е по-леко от пътуването с автобус.
Всичко се състои в приучването и да стои в бокса(чантата).
Опитайте да и вземете една хубава и удобна транспортна чанта. Чантата не трябва да е огромна, но не и прекалено тясна. Задължително е затварянето да е с цип от всички страни и да няма отвор за показване на главичката. Чантата не трябва да е много отворена(мрежеста) или съвсем затворена. Важно е да прецените температурата когато ще пътува и в помещението където ще бъде. Ако пътувате лятото естествено гледате да е по възможност "по-дишаща" чантата, а зимата по-затворена(но пак с мрежичка отпред), за да задържа топлината.
Започнете приучването и да стои в чантата при всяко пътуване с кола, излизане на гости и каквото се сетите. Нека свързва само с положителни емоции чантата. В началото може да е свита и притеснена, но опитайте с лакомство, гушнете чантата, за да сте по-близо. Дано привикне бързо, за да не се притеснявате за нея. Някой като ги затворят в бокса плачат, други от страх почват да се лигавят, трети повръщат/акат пак от страх, а има и такива, които изобщо не се притесняват и се чувстват защитени в бокса.
Например ако пътувате с кола и Чери започне много да се лигави или плаче оставете е мялко вътре като се опитвате да я успокоявате, да опирате ръка в мрежата, за да се чувства по-спокойна. Ако това не я успокои я извадете малко и я гушнете, спрете ако се налага да се поразтъпче и после пак я приберете в чантата. Редувайте и така ще и стане ясно, че бокса не е страшно място. Даже може да започнете да я храните там като първоначално само слагате купичката вътре и да стои отворена чантата когато сте у дома. Ако си я хареса за креватче още по-добре.
За пътуването е важно ако пътувате сутрин предната вечер да е яла много добре. Сутринта и дайте да хапне, но не прекалено. Течности не и давайте много, но пак е важно в какво време пътува и дали е жега. Поне час-два преди пътуването нека не пие вода, за да не повърне лесно.
Когато пристигнете и дайте Nutri-plus gel или мед, след 10-15 мин водичка или ако иска да хапне още по-добре. Вземете и любими неща за хапване или вкусно месце, консервичка, каквото прецените.
В самолета вероятно ще пътува като ръчен багаж и ще сте заедно в салона. Вземете мокри кърпички и памперс ако изцапа да я почистите. Мисля, че всичко ще мине нормално и лесно. Само трябва предварително да проверите дали авиокомпанията превозва кучета и да запазите място и за Чери.
Дано съм била изчерпателна, аз все дълги обяснения правя и дано не е досадно, но ако имате още въпроси питайте.