Както всички добре знаете, в българското уеб пространство няма голямо количество информация, свързана с породата, отглеждането И, както и начините и местата от където човек може да си вземе кученце чихуахуа.
Реших, че темата е важна и ще заинтригува доста от бъдещите собственици. Нямам абсолютно никакви претенции за изчерпателност и компетентност. Просто предавам моя опит като собственик на едно такова малко и страхотно същество, което в момента се е гушнало и спи сладко до мен.
На първо място искам да кажа, че до скоро и аз бях в подобна ситуация. Осъзнавах, че искам представител точно на тази порода, но всъщност това беше всичко което знаех. В този ред на мисли първото нещо, което трябва да направиш ти, четящият това, е да събереш достатъчно
Обща информация
Чихуахуа са мини кучета с изключителен характер, жизнерадостни и същевременно достатъчно любвеобвилни, но те не винаги са подходящия избор при наличието на малки деца например. Предполагам, че това не се препоръчва толкова заради същността на самото животинче, колкото поради опасността то да бъде лесно наранено от малкото дете. Освен това чихитата (както ги наричаме на галено във форума) силно се привързват към стопаните си и както всяко куче, било то мини или не, изискват доста внимание и грижи. На първо място човек трябва да разбере, че приема в дома си не просто мини играчка, а живо същество, което пишка и ака навсякъде, докато не го научиш къде си решил да върши въпросните дейности.
Тъй като родината на чихуахуато е Мексико, където винаги е топло, кучето е неподходящо за отглеждане навън (има опасност и да се загуби из тревата в двора

). Не ми се иска да говоря за стандарта на породата, защото не се занимавам с това, но по принцип истинските представители могат да тежат ДО 2.5-3 кг., което реално е по-малко от теглото на една достигнала зряла възраст средностатистическа котка. Съществуват късокосмести (гладкокосмести) и дългокосмести чихуахуа. Аз съм горд собственик на кученце от първия вид и не мога да направя сравнение по отношение количеството отделени косми например, но повечето съфорумци твърдят, че дългите косми са много по-лесни за почистване от късичките, които се набиват в дрехите и мебелите. Иначе с ръка на сърцето бих казала, че това е сигурно най-чистоплътното куче. При адекватна хигиена от ваша страна, то буквално не мирише на куче. Къпе се веднъж месечно, макар че това си е индивидуално, спрямо собственика и животинчето. При дългокосместите приятели се изисква по-голямо внимание що се отнася до поддръжката на козинката. Тя трябва старателно и редовно да се разресва. При късомосместите представители е достатъчно по-рядко и леко разресване, за да се отделят по-лесно мъртвите вече косми. Ноктите на чихито също изискват поддръжка ежеседмично подрязване чието пренебрегване може да доведе дори до изкривяване на крачетата.
Това куче не яде големи количества
храна, както и предполагат размерите му, но често е претенциозно на тази тема, лесно привиква към домашно приготвената храна, която не е достатъчно витаминозна според развъдчиците и ветеринарите.
Чихуахуато е енергично куче и има нужда по около 1 ч.
разходка на ден. Тъй като е малко някои собственици го приучават да върши естествените си нужди у дома (например в пригодена котешка тоалетна и др.) и го извеждат един път на ден. Що се отнася до дресировката този мъник не е особено податлив на такава, но смея да твърдя че това изключително зависи от конкретния представител на породата.
Болестите към които са предразположени тези мъници са свързани предимно с костната система и зъбите. Повече информация за това ще намерите от специалистите във форума.
Поради това, че чихитата обичат топлината се налага и да се обличат и обуват в хладно време. Те често треперят, дори когато не е толкова студено или ги е страх. Има страхотни дрешки, обувки и аксесоари, за нашите домашни любимци в онлайн и реалните зоомагазини, които наистина могат да ви накарат да се вманиачите на тема стайлинг на кучето, така че внимателно
Да предположим, че вече сте потърсили информация, относно породата, разгледали сте достатъчно снимки в интернет и сте взели решението да си вземете точно чихуахуа. Поздравления за решението!
От къде да купя моето чихуахуа?
В този момент е важно да попаднете на правилната информация, която да ви насочи към правилното място за закупуване на кученце. Доверете се само на регистрираните развъдници за чихуахуа в България, от които ще получите здраво кученце с родословие (информация и контакти ще намерите във форума). Тъй като за момента, развъдниците не са много и не винаги има малки кученца, според конкретно търсене, можете да се обърнете и към развъдник в чужбина. Не се доверявайте на различни борси и зоомагазини, защото кученцата закупени от там много често страдат от различни генетични заболявания или са с неизяснен произход (не ми се иска да припомням на никого тъжните истории във форума).
Колко струва едно куче чихуахуа?
Цената може да варира, според качеството на кучето. Съществуват тъй наречените определения show (изложбен) и pet (домашен) клас кучета, а цената дори на втория тип рядко пада под 1000 лв. за куче с родословие. В този ред на мисли никой не може да ви каже колко точно може да струва едно чихуахуа, докато не попитате конкретно. Горепосочената цена е просто ориентир.
Кога мога да го взема?
Не по-рано от 45-50 ден. Някои развъдчици не препоръчват отделяне на кученцето дори преди 60тия ден. Трябва да знаете, че преди третата ваксина (3тия месец от живота му) то не може да излиза навън и е буквално бебе, за което трябва да се грижите доста. При внос на кучета от чужбина е препоръчително те да са навършили 3 месеца, поради стреса и рисковете при транспорт.
Надявам се информацията да е полезна, а съфорумците да ме коригират и допълнят.