Dog.bg Форуми : Поведение в глутницата!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Поведение в глутницата! Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 December 2005 - 07:38 PM

Ще се радвам тук хора, които имат наблюдения b) да споделят наблюденията си с нас, независимо от глутницата (била тя вкъщи, на кучешката полянка, в клетките и т.н.)...
Интересува ме нещо конкретно... Забелязала съм, когато бъде сформирана глутница и започнат да се определят някакви правила, определят се статути и йерархия... Интересна ми е (в случая) една конкретна ситуация. Глутницата се състои от 6 кучета - различни породи, големини, възрасти. Най-малкото куче е на 10 месеца. И ситуацията... Лидера си взема шишарка. Играе си с шишарката. Писва му. Оставя я. След известно време се разсейва и започва да се занимава с друго. Най-малкият тихо и кротко се приближава до шишарката. Нежно посяга да я вземе и миг преди да я докосне с резците лидера скача. Не го наранява, но имитира давене за врата (пак повтарям без физически рани)... Малкият започва да квичи и се стреми максимално бързо да избяга от шишарката, лидера и мястото на свадата. В този момент (докато бърза изгърбен, приклекнал, квичащ) всички останали скачат върху него. Има следи от физически рани. Не са сериозни, но ги има... Кучето млъква, ляга по гръб и се успокоява. Останалите също и се разотиват. После обиден, унизен, малкия тръгва в обратна на тяхната посока и се скрива... Интересно!

#2 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2005 - 07:57 PM

Да,много е интересно! Във всяка глутница си има лидер-например при хиените има "главатарка",която винаги е женска! И всички я следват и се подчиняват! Друг пример за такова йерархично подреждане е при кокошките! Колкото и странно да звучи,има "главна" кокошка! И тя кълве всички,които седят по-ниско от нея! А кокошката,която е най-долу в йерархията и бива кълвана от всички,е дребничка и често такива индивиди умират s)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2005 - 08:23 PM

Цитат

. Кучето млъква, ляга по гръб и се успокоява. Останалите също и се разотиват. После обиден, унизен, малкия тръгва в обратна на тяхната посока и се скрива... Интересно!

Няма такива чуства: обиден,унизен...,в кучешка глутница.Ние ги предаваме с разказа си.
Ако Лидерът не постъпи така и ако другите не го накажат,то малкия променя статуса си.Става Бета.Нещо,което трябва да се защити.
При кучетата има йерархия и разпределение на ролите.Промяна на ролята трябва да се докаже че е действителна,отговаря на възможностите.Щото ако ги няма възможностите,а става Бета,то тогава лошо за цялата глутница.Не е като да гласуваш,проверяват ти качествата.Ако можеш,доказваш го и ти дават направление....
Горното е животоспасяващо по повод вътрешно,външновидова агресия,хранене и възпроизводство за цялата глутница.
User's Signature

Marten BG

#4 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2005 - 08:36 PM

Значи там (в глутницата) всеки един миг е борба!?! Борба по точно определени правила?! Лидерът ли определя тези правила?

Цитат

Няма такива чуства: обиден,унизен...,в кучешка глутница

Не знаех как да го опиша и за това се сетих... Значи ритуали... Подобни на тези които и само куче използва пред човек, така ли? Примерно, ритуал на посрещане, ритуал подготовка за разходка, ритуал по изпращане, ритуал игра?... А в глутницата по различен начин ли се изпълняват ритуалите? В смисъл има ли разлика между изпълнение на ритуал към себеподобно и към индивид, различен от вида? Благодаря.

#5 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 December 2005 - 09:18 PM

ИСТИНСКИЯТ НРАВ НА ДИВИТЕ КУЧЕТА

Качена снимка

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 07:19 AM

Цитат

Значи там (в глутницата) всеки един миг е борба!?! Борба по точно определени правила?! Лидерът ли определя тези правила?

Цитат

Не знаех как да го опиша и за това се сетих... Значи ритуали... Подобни на тези които и само куче използва пред човек, така ли? Примерно, ритуал на посрещане, ритуал подготовка за разходка, ритуал по изпращане, ритуал игра?... А в глутницата по различен начин ли се изпълняват ритуалите? В смисъл има ли разлика между изпълнение на ритуал към себеподобно и към индивид, различен от вида? Благодаря.

Мад,постинга ти относно дивите кучета е показателен."Всеки миг борба" не означава постоянни дрязги в глутницата.Е.Мычко в книгата си "Поведение на кучето",стр16, го описва съвсем ясно.При аборигенните породи Лидерството не означава линейна диктатура.Лидерът е това животно с особено развита "социална тревожност",нещо което може би важи и за нас."Социалната тревожност" означава че Лидерът трябва да осигури нормална атмосфера в глутницата,добри леговища,храна за всички и помощ за старите и бебетата,както и обучението на младите.Също така да ги организира при нарушение на територията от други.
Радвам се че наблюденията върху дивите кучета в Африка потвърждават изводите и.За да се справят с всички тези задължения,ролите са раздадени.
При мен наблюденията се потвърждават също.Има граничари,гледачки,лоялни съюзи.По същия начин демонстрират подчинение,оригват част от храната пред малките.И най вече- ритуалните "схватки" за промяна на статус са в повечето случаи безкръвни,нещо което е за уважение и подсказва добре развити природни инстинкти.В Природата излишната рана,означава смърт.
За съжаление,не разполагам с такава територия,че да дам възможност на глутницата свободно да ловува.Ако това е възможно,то ще е най добрия естествен отбор за тях и селекция за мен.

Относно ритуалите:
това според мен е вид комуникация между животните.Хората,с усъвършенствуването на вербалната комуникация,почти не използуват жестикулациите и позиции на тяло за да предадат настроение или да кажат нещо.При животните,езикът на тялото се използува отлично.Много шум е излишен.
Доколко тези ритуали са и за други видове,например човека?Според мен,ако не знаят езика на другия вид,ще използуват своя,с надеждата да се разберат.
В същата ситуация ме постави един унгарец,който независимо че ясно му казах че не владея унгарски,продължи да ми говори на езика си,жестикулирайки,опитвайки се нещо да ми изясни. b) l)
User's Signature

Marten BG

#7 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 06:58 PM

Качена снимка

Ето ги и африканските кучета!

Цитат

За съжаление,не разполагам с такава територия,че да дам възможност на глутницата свободно да ловува.

Това ми напомня нещо... Като бях мъничка и изкарах много тежък менингит точно лятната ваканция и когато брат ми имаше рожден ден. Веднъж, когато майка ми дойде на свиждане аз се разплаках и започнах: "Искам вкъщи!".. А майка се ухили до уши и ми отговори :"Крисе, не мога да купя болницата, мамо, само за да се чувстваш като у дома си..."... Та и ти с кучетата така... b) l)

Ето и линка към Африканските диви кучета!(на английски)...
Ето и още един линк!!!
Ето тук е обяснено много добре сформирането на глутницата при африканските диви кучета...

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 07:16 PM

Качена снимка
А това са друг вид диви кучета в друг географски ареал... Наричат ги Dholes и са ги виждали в Bandipur... Не знам какво означава и къде е, ако някой може да помогне... s)

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 07:22 PM

Цитат

А това са друг вид диви кучета в друг географски ареал... Наричат ги Dholes и са ги виждали в Bandipur... Не знам какво означава и къде е, ако някой може да помогне... s)

Ей Мад,не си ли чела "Маугли" като малка?
Това са червените индийски долове(диви кучета).
А африканските са хиенови.
User's Signature

Marten BG

#10 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 07:28 PM

Снимки на ловуваща група диви африкански кучета, провала им и прегрупиране на глутницата - ТУК!

#11 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 07:29 PM

Цитат

Цитат

А това са друг вид диви кучета в друг географски ареал... Наричат ги Dholes и са ги виждали в Bandipur... Не знам какво означава и къде е, ако някой може да помогне...  s)

Ей Мад,не си ли чела "Маугли" като малка?
Това са червените индийски долове(диви кучета).
А африканските са хиенови.

Значи така изглеждат? Ясно! Благодаря много!!! super best

#12 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 07:36 PM

Marten BG "агресията запазва вида" - това пише почти във всички текстове за диви животни...

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 07:57 PM

Качена снимка
Чакал - достига до 40-50 сантиметра, 7-14 килограма...

Качена снимка
Динго - достига до 55-58 сантиметра, 14-20 килограма...

Качена снимка
Сив вълк - достига до 60-80 сантиметра, 50-63 килограма...

#14 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 09:12 PM

Цитат

Цитат

Ритуали има към себеподобните. Към животните от друг биологичен вид има инстинкти.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 09:18 PM

Цитат

Marten BG "агресията запазва вида" - това пише почти във всички текстове за диви животни...

Много точно. Поздравления. Мисля, че някъде Ви бях писал за агресията в чистия и вид такава каквато е необходима именно за просъществуване на индивида, а от там и на вида, а не такава, каквато я разбират хората.

Потърсете го из форума.

Поздрави и с уважение към амбициите Ви.

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2005 - 09:21 PM

Цитат

Качена снимка
Чакал - достига до 40-50 сантиметра, 7-14 килограма...

Качена снимка
Динго - достига до 55-58 сантиметра, 14-20 килограма...

Качена снимка
Сив вълк - достига до 60-80 сантиметра, 50-63 килограма...

Familia Canide, Gray 1821
Subfamilia Caninae, Gill, 1872

Genus Canis, (Род Вълци) Linnaeus, 1758: По размер се разделят на малки, средни и големи. Най-големи (едри) от представителите на Семейство Каниде.

- Дължина на тялото: от 70 до 160 см
- Дължина на опашка: от 20 до 50 см
- Тегло (маса): от 6 до 80 кг

Species:
- Canis Simensis, Ruppel, 1835
- Canis Adustus, Sundevall, 1846
- Canis Mesomelas, Schreber, 1775
- Canis Aureus, Linnaeus, 1758
- Canis Latrans, Say, 1823
- Canis Lupus, Linnaeus, 1758 (Някои учени, Hall and Kelson, 1959) отделят от Canis Lupus отделен вид Canis Niger, Bartram, 1791.
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 December 2005 - 07:02 AM

Цитат

Ритуали има към себеподобните. Към животните от друг биологичен вид има инстинкти.

Поведението(в т.ч. ритуалите,които са вид поведение) е следствие на инстинкти.
Едното е следствие,другото -причина.
Например- в глутницата,малките имат инстинкти на убиец,но с обучение развиват такова ефективно поведение,с цел добиване на храна.Обучението е ритуално.
Ако малкото израстне без да бъде обучено,вероятността да оцелее е много ниска,тъй като има инстинкт че трябва да намери плячка,но трудно го прилага без да бъде научено как.
По отношение други видове - ритуали се използуват,в зависимост от ситуацията.
Например,при тест на младо куче(азиатец) - среща със стадо крави.Застава пред мен,ляга на предните си крака,задните са изправени,маха опашка и леко изръмжава.(това е един вид поведение).С този си ритуал,малкия им казва,но на кучешкия си демонстрационен език- "ще си играем ли или ще се разкарате?".
Това е и в основата на тестовете за социализация- опознаване на други видове и среща с подобен вид - как ще реагира първично,какво трябва да се моделира в поведението му,за да е приемливо и прочие...
User's Signature

Marten BG

#18 Потребителят е офлайн   gogdelb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 December 2005 - 01:06 PM

Nicholay Atanassov някъде из форума писахте, че не може да съществува глутница от различни биологични видове, например човек-куче. Мисля, че тук е удобно място да доразвиете тази Ваша теория, ако имате желание и време.

#19 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 06 December 2005 - 01:11 PM

Цитат

Nicholay Atanassov някъде из форума писахте, че не може да съществува глутница от различни биологични видове, например човек-куче. Мисля, че тук е удобно място да доразвиете тази Ваша теория, ако имате желание и време.

Имам желание, нямам време, а всъщност няма какво да се развива. Това не съм го измислил аз. Това е много отдавна доказан факт и не се оспорва от сериозните специалисти по поведение на животните - не само на кучетата.
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 06 December 2005 - 01:44 PM

Nicholay Atanassov, честит имен ден ! cheers

• (2 Страници) +