Dog.bg Форуми : Кога да подаваме КОМАНДА

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кога да подаваме КОМАНДА Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Икона за мнението  Публикувано: 06 July 2009 - 10:29 AM

Обикновено хора подават команда точно кога не трябва.
А кога трябва да се подава една команда? -Кога има 100% че куче испълни тази команда.
А кога куче 100% испълни команда?- кога знае дадена команда и кога 100% има внимание към вас.

А кога не трябва да се подава команда?

- кога искате да направете нещо неприятно за куче,пример: команда Ела!-кога искате да разрешете куче, а куче не харесва ресане. Дай Лапа! за подстригване на когти, в случай ако куче не харесва дадена процедура.

- кога куче е расеяно,пример: вие пристигли на ново место- дайте време на куче да се опознае ново место. Моето куче Махарадже е меланхолик и за него му трябва до 2-3 седмици за да свикне с ново.Но обикновено на кучета им трябва от няколко минути до няколко расходки/тук има нюанси,по късно ще ги коментирам/. Куче може да се загуби мозъка ако близо има примавливи миризми на барбекю, ресторан, разгонена женска. Разгонена женска също някъде* в облаци*.

- кога куче е заето с нещо, пример: лае на каруца, мирише нешо по земя, дъвче нещо, гони котката и там подобни.

ще продължа след ваши вопроси.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#2 Потребителят е офлайн   Ila Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2009 - 04:06 PM

А как е правилно да се действа, ако кучето е заето с нещо, което не искаме да прави? Аз лично имам трудности да накарам кучето да ми обърне внимание. Например, лае по други кучета. Подавам команда да дойде при мен, тя обаче не ме чува. Опитвам се да й привлека вниманието като застана до нея и се опитам да хвана главата й в ръце, за да гледа мен и да се успокои - не става, дърпа се, извива се, изплъзва се в крайна сметка. Опитвам се да я стресна като метна нещо дрънчащо до нея - никаква реакция, дори не поглежда в същата посока. Как да подам команда, като не мога да й привлека вниманието?

#3 Потребителят е офлайн   K9WORLD Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 July 2009 - 12:21 AM

редно е да отидеш с кучето на място кадето няма дразнители и лека полека да и покажеш там командите на ново и да и вдигнеш мотивацоята към теб след като го направиш това можеш да отидеш на място с дразнители и там да почнеш командите и играта но първо много много повторения трябват на място без дразнители с много игра, и трябва да помислиш начина по който си играеш с нея ако не и се вдига мотивацията а се демотивира проблема ти е в играта.
успех

#4 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 09 July 2009 - 12:34 AM

Защо пък трябва да е само игра?
Ако на кучето бързо му омръзва дадена играчка или занятие... трябва да има нещо по- постоянно и приемливо за него.
На нас например адски бързо ни омръзват всякакви игри, играчки, а в последно време подминаваме котките и повечето кучета...
За екстремни ситуации си имаме "вълшебни" думички, които имат ОГРОМНО значение за кучето, които означават нещо адски хубаво, и които сме създали в точни определени моменти, когато куч. е бил наистина адски много щастлив и доволен. Пр; отсъствала съм няколко дена и като се прибирам настъпват радости, доволство, награди, гушкане... следователно когато кучето е щастливо в този момент се набляга на думите, които изговаряме и на интонацията с която ги произнасяме. Друг пример; оставяте гранула на земята и задавате забранителна команда (гранулата е нещо, което куч. яде всеки ден, но съпреки това се изкушава да я вземе и схруска)... при изпълнение на забранителна команда, в случай, че гранулата остане непокътната давате нещото, за което куч. умира и е готов и река да преплува и следователно отново използвате хубавите, вашите си думички...
И следващия път, когато попаднете в неодобрителна от вас ситуация използвате думичка за да привлечете вниманието на куч. Наистина ще бъде заинтересован и ще ви обърне внимание...
При нас наистина работи!

#5 Потребителят е офлайн   K9WORLD Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 July 2009 - 12:53 AM

ми значи аз обичам да смесвам хапки и игра в тренировките си, вижда се друг вид желание от кучето когато си играе но хапките ми се налага да използвам в определени опражнения С други думи в играта си имаме хапки както и играчки. Един

Въпрос какво се получава като излезна на вън с кучето ми и погледне към котката казвам вълшебната дума кучето ме поглежда за момент мене и после желанието пак отива към котката ?

#6 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Икона за мнението  Публикувано: 09 July 2009 - 01:07 AM

Първо; когато видиме котка и стоиме на едно място (не ходиме) сме си изградили условен рефлекс, а именно- Райа сяда.
Когато видиме котка и види котка задавам забранителна команда (обикновено се спазва).
Когато види котка, дам забранителна команда, но тя продължи да се придвижва бавно и втренчено в котката и да я деби..... тогава използвам думичката за да привлека вниманието и и след това то не се ангажира отново от котката, защото веднага подавам друга команда, например като "седни"... или нещо, което изпълнява на 100%, за да заслужи награда. Пред това време котката е офейкала яко дим и проблемът със "Страшната Котка" си е отишъл
Всяко куче има различен подход към котките, някои направо се хвърлят да ги гонят, други ги дебнат и бавно се придвижват към тях като самите котки...
И това е строго индивидуално

#7 Потребителят е офлайн   HRISI_1084 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 July 2009 - 08:40 AM

Имам едно въпросче-не се подава команда,когато кучето е заето с нещо.Добре,но примерно аз не желая то да прави нещо,както е посочено да лае да речем каруци или да гони котки.Как да покажа,че поведението му е неприемливо за мен ако не му подам команда ,да речем " не" или "ела" ?Това ме обърка.Нали все пак при тях действа принципа на "момента" или "точно това ,което правиш сега не ми харесва".При нас се развиват така нещата,да речем тръгва да гони котка,аз казвам "не" и "ела",той идва,но си личи ,че е напрегнат и само чака пак да му се отдаде възможност ,за да продължи "интересното "си занимание.И ако види нова котка,да речем малко ще се поуслуша,но ако аз не кажа "не" пак ще хукне.Ок ,той си мисли,че забраната е само за конкретна котка ,а не за котките като цяло.Та това означава ли ,че е грешно да се подава такава команда?Не е ли идеята точно такава,послушание при всички положения.Ще се радвам да ми разясните това,че наистина се обърках :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   K9WORLD Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 July 2009 - 12:17 AM

Ми значи това което аз права естествено варянтите са много но лично аз така тренирам. Маркирам грешно поведение и маркирам правилно поведение с други думи казвам не ако хукне кум котката (ест сме на повод за контрол) кучето ме поглежда аз полущрявам това поглеждане с нещо (важно е да маркираш много бързо, да оцелиш точния момент в които те поглежда) и така с повторения докато не стигна до етапа като види котка да се обърне автоматично или да игнорира и когато почне да го прави това пак полущрявам правилното поведение но такова поведение се постига след доста повторения
Старите методи използваха корекций и не го препоръчвам ако сами ще се занимавате използвайте кликър метода или маркър метода

Надяеам се че бях от полза успех

#9 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 13 July 2009 - 11:49 AM

Показване на мнениетоIla, в Jul 7 2009, 03:06 PM, написа:

А как е правилно да се действа, ако кучето е заето с нещо, което не искаме да прави? Аз лично имам трудности да накарам кучето да ми обърне внимание. Например, лае по други кучета. Подавам команда да дойде при мен, тя обаче не ме чува. Опитвам се да й привлека вниманието като застана до нея и се опитам да хвана главата й в ръце, за да гледа мен и да се успокои - не става, дърпа се, извива се, изплъзва се в крайна сметка. Опитвам се да я стресна като метна нещо дрънчащо до нея - никаква реакция, дори не поглежда в същата посока. Как да подам команда, като не мога да й привлека вниманието?

интересен пример.Ще давам правила плюс моето виждане какво трябва да се прави в твоята ситуация:лае по други кучета.

№ 1. не попадай в такива ситуации. Щом знаеш че кучето ти лае по други кучета, расхождай го там къде няма кучета. Избирай внимателно места за расходка на кучето си. Друг пример, знаеш че кучета обичат месо= извод не оставяй на саме куче и месо! Правиш барбекю? значи държи куче под око! или затвори го на безопасно за него и месо место. :ab_041:

№ 2. ако попадане в такава ситуация е неизбежност. Тук трябва да се знае човек забелязва такива ситуации преди куче :ae_085: , трябва да се привлече внимание на куче към нещо друго. Обикновено човек първ вижда котката. Виждате котката? подавате команда която куче знае 100%- куче очаква на нагрдка- гледа към вас- котката минава, без куче й забележи.Вариант с лаенеето по кучета- щом куче е вече заето с игра с вас, може и не забележи други кучета.

№ 3. вие вече в ситуация.Гадост! Куч е докопал до месо. Глъбоко поемете въздух, преборйте до 20. Помислете че диета е само добро за фигурата. Няма смъсл да казвате нещо на куче- той вече е насладил на месо и тотално не разбира ваши емоции. Няма смисъл да плачете над месо- вече го няма. Какво трябва да направите? идвате да испиете чаша чай, най добре зелен и прочете още въднъж № 1-2.
Куче лае на други кучета, спокойно, повтарям СПОКОЙНО взимате куче на каишка и идвате на там къде няма кучета.
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#10 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 13 July 2009 - 12:47 PM

Показване на мнениетоHRISI_1084, в Jul 9 2009, 07:40 AM, написа:

Имам едно въпросче-не се подава команда,когато кучето е заето с нещо.Добре,но примерно аз не желая то да прави нещо,както е посочено да лае да речем каруци или да гони котки.Как да покажа,че поведението му е неприемливо за мен ако не му подам команда ,да речем " не" или "ела" ?Това ме обърка.Нали все пак при тях действа принципа на "момента" или "точно това ,което правиш сега не ми харесва".При нас се развиват така нещата,да речем тръгва да гони котка,аз казвам "не" и "ела",той идва,но си личи ,че е напрегнат и само чака пак да му се отдаде възможност ,за да продължи "интересното "си занимание.И ако види нова котка,да речем малко ще се поуслуша,но ако аз не кажа "не" пак ще хукне.Ок ,той си мисли,че забраната е само за конкретна котка ,а не за котките като цяло.Та това означава ли ,че е грешно да се подава такава команда?Не е ли идеята точно такава,послушание при всички положения.Ще се радвам да ми разясните това,че наистина се обърках :ab_041:

Абсолютно правилно постъпваш: тръгва да гони котка,аз казвам "не" и "ела",той идва, -даваш команда в момент тръгва в самото начало, преди да тръгне. И ако му предложиш в награда по интересно занимание от котките, след време той ще забрави за тях. Но по добре да намериш по интересно занимание за куче, толково интересно че куче не поиска да се оглежда на около! (№2)
User's Signature

Качена снимка
училище

#11 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 July 2009 - 01:17 PM

Показване на мнениетоApso, в Jul 13 2009, 12:49 PM, написа:

№ 2. ако попадане в такава ситуация е неизбежност. Тук трябва да се знае човек забелязва такива ситуации преди куче :ae_085: , трябва да се привлече внимание на куче към нещо друго. Обикновено човек първ вижда котката. Виждате котката? подавате команда която куче знае 100%- куче очаква на нагрдка- гледа към вас- котката минава, без куче й забележи.Вариант с лаенеето по кучета- щом куче е вече заето с игра с вас, може и не забележи други кучета.

Ако имаш предвид буквално, да НЕ ЗАБЕЛЕЖИ - не съм съгласна. Ако просто го отвличаш, за да не я види - няма смисъл, няма го момента "аз съм по-интересен от котката и ако не я гониш - ще те наградя". Кучето не разбира защо му се привлича вниманието, няма го дранителя, който трябва да преодолеете.
Кучето трябва да е по-заинтригувано от теб в този момент и дори да види котката, да не се втурне. И тогава е логично да е по-лесно да му привечеш вниманието преди да я е видяло, а не след като вече е тръгнало да я гони. Просто трябва да успееш да го задържиш пред/до себе си с наградка, когато види котката
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#12 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 July 2009 - 01:30 PM

Показване на мнениетоbushkata, в Jul 13 2009, 02:17 PM, написа:

Ако имаш предвид буквално, да НЕ ЗАБЕЛЕЖИ - не съм съгласна. Ако просто го отвличаш, за да не я види - няма смисъл, няма го момента "аз съм по-интересен от котката и ако не я гониш - ще те наградя". Кучето не разбира защо му се привлича вниманието, няма го дранителя, който трябва да преодолеете.
Кучето трябва да е по-заинтригувано от теб в този момент и дори да види котката, да не се втурне. И тогава е логично да е по-лесно да му привечеш вниманието преди да я е видяло, а не след като вече е тръгнало да я гони. Просто трябва да успееш да го задържиш пред/до себе си с наградка, когато види котката

Бушка, това с незабелязването е най-добрият начин. Вярваш или не, но така наистина се получава индиректен ефект. Кучето рано или късно схваща, че е много по-интересно да внимава в теб, вместо в минаващите котки/кучета/динозаври. Постига се желаното - понижаване на дразнимостта към нещото и то по-безпроблемно и неусетно, отколкото ако всеки път то прояви интерес, а ти му казваш - недей така, мой човек.

#13 Потребителят е офлайн   Норита Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 13 July 2009 - 01:44 PM

Eх, ама какви сте късметлии. Аз като кажа не куч ме поглежда с изплезен език (поглед тип : на мен ли говориш?) и хуква в посоката, в която е тръгнала. А видим ли котка навън става друго куче - сякаш аз и околния сват не съществуваме и само котката е целта, нищо че вкъщи имаме котка още преди куч да се появи и е пораснала сред котки. Друг много неприятен номер е, че ако евентуално спре да гони котката застава на едно място и пак ме гледа с подигравка. Когато стигна до нея секунди преди да я хвана хуква и започва игра, въпреки моето "ела" "не" и т.н. Не става с лакомства никакви. Освен това когато сме в къщи и направи голяма беля при моето "не" ляга пред вратата в ъгъла. Когато отида до нея започва да ме ближе и да ми подава лапичка уж да не й се карам повече. Изкарвам си аз монолога в подобаващ тон и в момента, в който се изправя, тя се изтрелва да прави същата беля. Не я шамаросвам защото от това няма смисъл - тя не усеща, а мен само ме боли ръката. Не искам да ме взима за мезе. Верно глезена си е, но направо понякога ми се качва на главата. Пробвала съм всички възможни методи и не и не и не. За почти година и половина откакто е при мен съм стигнала до "седни" и то само вкъщи. А вълшебната ни дума е "чехъл" (незнам защо, не съм я била с чехъла, един комшия я плясна с него веднъж и после голям смях...) но означава само да влезе във входа. Когато тръгна и аз да се прибирам минава през мен и пак навън... незнам как да се справя...
User's Signature

Когато хората разберат, че животните могат да чувстват, животните ще разберат, че хората могат мислят.

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 July 2009 - 02:02 PM

Показване на мнениетоmil_, в Jul 13 2009, 02:30 PM, написа:

Постига се желаното - понижаване на дразнимостта към нещото и то по-безпроблемно и неусетно, отколкото ако всеки път то прояви интерес, а ти му казваш - недей така, мой човек.

Значи нещо не разбирам. Как се понижава дразнимостта към нещо,което кучето не е видяло. То сяда пред теб, а котката минава зад гърба му и то изобщо не я вижда. Какъв е извода за него и как сядането то ще свърже с котката, при положение, че не я е видяло хич?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#15 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 July 2009 - 03:24 PM

аз мога да дам даже нагледен пример ...моето куче не се разбира с останалите , в нормална ситуация ако е пуснато и види друго не мога винаги да го спра с команда. Обаче гледах клипчето от изпита ни за куче придружител (не успяхме да се справим за съжаление ) ...на едно място някъде на около 7-8 метра е минало куче (вижда се на клипчето) ...ако не бях ангажирала кучето си към мен , 100% щеше да хукне натам. Моят пес не играе с мен , не се движи много , единственото нещо е от време на време да му давам гранулки (винаги си нося с мен ) ...та ако успея да разиграя новото си кученце ...да направя играта му с мен супер интересна....мисля че не би си помислило да хукне след куче или котка. В момента аз правя това което Апсо казва ...озъртам се постоянно и гледам да съм винаги крачка пред мислите на кучето си. Ако има прекалено много дразнители - просто не го пускам от повод.
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#16 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 July 2009 - 04:16 PM

Показване на мнениетоНорита, в Jul 13 2009, 12:44 PM, написа:

Eх, ама какви сте късметлии. Аз като кажа не куч ме поглежда с изплезен език (поглед тип : на мен ли говориш?) и хуква в посоката, в която е тръгнала. А видим ли котка навън става друго куче - сякаш аз и околния сват не съществуваме и само котката е целта, нищо че вкъщи имаме котка още преди куч да се появи и е пораснала сред котки. Друг много неприятен номер е, че ако евентуално спре да гони котката застава на едно място и пак ме гледа с подигравка. Когато стигна до нея секунди преди да я хвана хуква и започва игра, въпреки моето "ела" "не" и т.н. Не става с лакомства никакви. Освен това когато сме в къщи и направи голяма беля при моето "не" ляга пред вратата в ъгъла. Когато отида до нея започва да ме ближе и да ми подава лапичка уж да не й се карам повече. Изкарвам си аз монолога в подобаващ тон и в момента, в който се изправя, тя се изтрелва да прави същата беля. Не я шамаросвам защото от това няма смисъл - тя не усеща, а мен само ме боли ръката. Не искам да ме взима за мезе. Верно глезена си е, но направо понякога ми се качва на главата. Пробвала съм всички възможни методи и не и не и не. За почти година и половина откакто е при мен съм стигнала до "седни" и то само вкъщи. А вълшебната ни дума е "чехъл" (незнам защо, не съм я била с чехъла, един комшия я плясна с него веднъж и после голям смях...) но означава само да влезе във входа. Когато тръгна и аз да се прибирам минава през мен и пак навън... незнам как да се справя...
Норита, очевидно трябва да почнеш отначало - и с изграждане на отношения водач на глутницата (ти) - член на глутницата (кучето). В момента е обратното, кучето затова не те слуша. Ти даваш команди, които то или не знае, или не смята за нужно да изпълнява, защото не си му водач. Подчертаните изрази свидетелстват, че тълкуваш поведението на кучето по човешки - вероятно затова и допускаш грешка. Кучетата не се подиграват, нито умеят да взимат за мезе. При тях е просто - водачът е шефа, той казва какво се прави, кога и докога се прави, с кого се прави и т.н. Няма искам, няма не искам. Отново ще дам същия съвет - за да схванеш идеята, прочети темата за Агресията и доминантното поведение и гледай поне 2-3 от сериите на Сизар Милан (Повелителят на кучетата - има линкове в този форум), за да ти стане ясно как са нещата на практика.

Обикновено в такива случаи, човекът трябва да се научи да бъде лидер, водач - и оттам идва и промененото поведение на кучето. Кучетата са наши огледала...

За сравнение - моето куче не е от най-умните, но една команда я научава за 2-3 занятия от по 5-10 минути. Оттам нататък следва отработване при различни условия, различаването й от други подобни и т.н. Но ако година и половина не научава нищо повече от команда "седни" и то без дразнители - явно нещата трябва да се почнат отначало, и то по съвсем друг начин. Ако можеш да си позволиш - води я на училище с треньор.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   Норита Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 13 July 2009 - 04:20 PM

Meрси за отговора, ще се постарая!
User's Signature

Когато хората разберат, че животните могат да чувстват, животните ще разберат, че хората могат мислят.

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 13 July 2009 - 08:36 PM

Не,трябваше ли темата да бъде "Как да подаваме команда"?/извинявам се ,ако това е спам/
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#19 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 14 July 2009 - 08:31 AM

Показване на мнениетоJohn, в Jul 13 2009, 07:36 PM, написа:

Не,трябваше ли темата да бъде "Как да подаваме команда"?/извинявам се ,ако това е спам/

OFF
КОГА- время и шанс, кога команда се бъде испълнена.
КАК- знак, гласова команда, жест, ....

П.С.
по принцип,една команда ще бъде успешно испълнена ако :
+ й подаде правилния човек
+ на правилно място и в правилно время(това го говорим тук), по правилен начин
+ и на правилно куче.

А кое е правилно?
User's Signature

Качена снимка
училище

#20 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 July 2009 - 08:31 PM

Показване на мнениетоJohn, в Jul 13 2009, 07:36 PM, написа:

Трябваше... Моля за извинение за оф-топика, ако трябва, да се изтрие, така или иначе е прочетен.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни