според моето скромно мнение основния проблем в България идва от липсата на СОБСТВЕНОСТ и респективно собственическа отговорност спрямо кучетата. Какво имам в предвид ще илюстрирам със скорошен случай.
- недобросъвестен стопанин оставя кучетата си да се шматкат по улицата, храни ги от време на време, за контрол изобщо не може да става въпрос
- подадена е жалба към Общината, Екоравновесие и Ветеринарната служба
и трите служби се отзовават. Резултатът е следния:
- общината идва, вижда какво става и му казва строго, че трябва да си прибере кучетата. Той казва, че кучетата не са негови. И съвсем вярно ... никъде не пише, че са негови нали? Препращат сигнала до Екоравновесие по служебен път.
- Екоравновесие идват, той прибира кучетата. Те не могат да влязат в собствеността му и си тръгват. Довиждане - довиждане.
- Ветеринарната служба пристига, проверява - имат паспорти издадени от районната клиника от миналага година с ваксина за бяс! Човекът показва хапчета за вътрешно обезпаразитяване и пудра за бълхи. Всичко е точно! Никой не го пита дори дали тези кучета са негови. Довиждане - довиждане.
Case is closed!
Чии са тия кучета? Това, че им се издава някакъв паспорт /тия паспорти ги пише криво, куцо и сакато дето се вика, а едно куче може да има пет паспорта от пет различни места/ има ли изобщо нещо общо с собствеността и регистрацията му на определен адрес и стопанин. НЕ! Нищо общо! В цялата система някой нещо пише брише, старае се, проверява и отчита дейност. А резултат няма. Няма и да има докато кучетата не станат истински СОБСТВЕНОСТ. Както човек отговаря за колата си, тя има номер и му се води за добро и лошо така и кучето трябва да бъде ясно и категорично вързано с 1 бр. човешко същество тире стопанин. Докато не се въведе някакъв ред в това никакви други мерки, глоби и подобни няма да помогнат.
Бездомните кучета - кошмарът на софиянци
Публикувано: 24 July 2009 - 12:04 PM
преди време (година) дочух една вътрешна клюка на въпроса за регистъра, който и мен ме вълнува от много време.
но не знам дали клюката има някаква резонна почва, макар че ми беше казана от сериозен човек.
може ли някой да светне с подробности?
казаха ми, че регистърът не просто се бави, ами май и не може да се направи, защото трябвало да бъде вързан с този за кравите и останалите стопански (дето май ги вписват и оттам дават субсидии на глава животно, а и протестираха затова, че тази система не работи и съответно няма субсидии). и защо нямало регистър за кравите - щото като се правел големия софтуер, били натиснати да го правят от чужда фирма по проект от ЕС. и накрая софтуерът не бачкал. обаче им казали да си траят. а това чудо било доста скъпо. и нещо не виждам изход....ако не са намерили нов проект, финансиран от ес или някакви държавни кинти.
новият министър на земеделието дано посвърши нещо в тази посока. ако е верно де.
но не знам дали клюката има някаква резонна почва, макар че ми беше казана от сериозен човек.
може ли някой да светне с подробности?
казаха ми, че регистърът не просто се бави, ами май и не може да се направи, защото трябвало да бъде вързан с този за кравите и останалите стопански (дето май ги вписват и оттам дават субсидии на глава животно, а и протестираха затова, че тази система не работи и съответно няма субсидии). и защо нямало регистър за кравите - щото като се правел големия софтуер, били натиснати да го правят от чужда фирма по проект от ЕС. и накрая софтуерът не бачкал. обаче им казали да си траят. а това чудо било доста скъпо. и нещо не виждам изход....ако не са намерили нов проект, финансиран от ес или някакви държавни кинти.
новият министър на земеделието дано посвърши нещо в тази посока. ако е верно де.

Публикувано: 24 July 2009 - 12:09 PM
Грахче, в случая е имало изход и пак РВМС не са си свършили работата.
Щом паспортът е издаден миналата година, в него трябва да е вписан собственик, а тези данни - подадени от ветеринарния лекар в РВМС. Щом трябва - да санкционират ветеринарния лекар.
Но да, напълно съм съгласна, че липсва всякаква координация между община и РВМС. Като идеш да регистрираш в общината никой не ти иска паспорт и не вписва микрочип, и обратното.
Щом паспортът е издаден миналата година, в него трябва да е вписан собственик, а тези данни - подадени от ветеринарния лекар в РВМС. Щом трябва - да санкционират ветеринарния лекар.
Но да, напълно съм съгласна, че липсва всякаква координация между община и РВМС. Като идеш да регистрираш в общината никой не ти иска паспорт и не вписва микрочип, и обратното.
Публикувано: 24 July 2009 - 02:31 PM
Разбира се! да забраняват! пари за тва не се иска.Пускат утре една забрана да се размножават кучетата без родословие и какво става? Мигом стотици хиляди знайни и незнайни съвестни кучета престават да се таковат.
като нямаш система за контрол и санкция кел файда? може да си забраняваш всичко, което се сетиш - няма опасност да свърши някаква работа.
работата е малко наобратното. Първо задърженията, забраните - накрая.

като нямаш система за контрол и санкция кел файда? може да си забраняваш всичко, което се сетиш - няма опасност да свърши някаква работа.
работата е малко наобратното. Първо задърженията, забраните - накрая.

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 24 July 2009 - 02:38 PM
Цитат(alexy @ Jul 24 2009, 01:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Еми точно затова неродословните кучета трябва да се забранят за разплод а родословните да са минимум 1000 евро и всичко ще е наред.
Хубаво alexy, ще гласуват един член в някой от законите, че се забранява и съответната глоба при нарушаването му. И какво - веднага всички ще станат безобразно съвестни и ще започнат да го спазват.
Виж сега какво си имаме в ЗЗЖ:
Цитат
Чл. 36. (1) Собствениците на животни-компаньони осигуряват стерилизацията им, освен ако в случай на възпроизводство са в състояние да отглеждат новородените животни или да ги предоставят на нови собственици.
(2) Собствениците на кастрирани кучета не заплащат таксата по чл. 35, ал. 5 и таксата по чл. 175, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
(2) Собствениците на кастрирани кучета не заплащат таксата по чл. 35, ал. 5 и таксата по чл. 175, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
И глоба има, макар и малка. Ама защо ли не се спазва?
А иначе - аз също съм "за" само родословно развъждане, при това - за доста породи и след тест за развъдна годност. И освен това съм за задължително обучение и социализация на градските кучета + изпит

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!
Публикувано: 24 July 2009 - 02:40 PM
Е естествено,че това е само една мечта.Но ако тя имаше практическо съществуване това би решило почти всички проблеми с бездомни,изоставени,генетично обременени с болести,онеправдани и прочие кучета.Ако глобата за развъждане на неродословни кучета е 10 000 лева да речем дали няма да има ефект.Естествено че е нужен контрол.Както каза един друг съфорумник,закон без контрол е като врата в полето.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."