Сега две думи за самата изложба - 1663 участващи кучета, това е без допълнителния каталог за шампионати по породи, които се провеждаха отделно от изложбата! Добра конкуренция във всички породи, много добри представители на породите дойдоха от цялата страна, а и не само, за централната изложба на Украйна. Това беше едно удоволствие , да видиш прекрасни кучета, да се запознаеш с нови хора, и да получиш безценен опит на такъв тип изложба, където цари атмосферата не на "идване, за да си получим положената титла", а атмосфера на истинско състезание за това, кой от най-добрите ще стане най-добрия днес.
За първия ден съдията трябваше да е Kari Jarvinen (Финдандия ), който съди световни и европейски първенства, обаче заради вулкана в Исландия спряха всички полети от този регион и 5 съдии не можаха да дойдат, включително и Кари Ярвинен, това вечерта преди самата изложба, но организаторите реагираха много добре и поканиха допънителни съдии от Русия. На нас ни се падна Елена Ерусалимская ( тя ще идва в БГ за майските изложби ). Занимава се с 2-ра група ( има р-к за Шнауцери , май пинчери и грифони ) и много добре разбира от анатомия. Съденето и беше логично. Много държеше на движенията на кучето, ако я смущаваше нещо, кучето нямаше шанс, Много вниматело гледа движения. Не харесваше кучета с по-къси крака, и не харесва слаби и "недоразвити" кучета, харесва темпераментни, държи на добра горна линия. Съди много внимателно, личи и , че обича кучета, защото искрено се радваше на всяко от тях, подхожда много внимателно, след оцеяването винаги аргументира оценката си и титлата, която е дала, дори и съвети даваше, как да се подобри конкретно куче. Наистина бях очарована от такова съдене, много време ни отдели, много внимание, само добри отзиви имам за нея, въпреки че е много строга и рязка. Имаше доста оценки "мн.добър" и май даже и "добър".
Втория ден съдеше Перо Бозиновски от Македония, направи впечатление на всички хора, които извеждаха Булдоци, че абсолютно не разбираше от породата ( да, той е вет., спец. по НОК и Македонска овчарка (?) ), съденето му беше нелогично, никой така и не успя да проследи логика. Спокоен такъв, остана ми впечатление, че той е объркал ринга и породата и вообще... дет се вика "останах без думи"
Организацията на изложбата беше перфектна, нямам забележки, имаше много служители на вет.контрола и регистрация и нямаше опашки, в сравнение с Евразия, където просто откачих от това. Имаше достатъчно място за всеки, не знам как при другите, но в нашите рингове асистентите бяха адекватни ( в сравнение с Евразия ), знаеха поне за какво става въпрос (в отличие от Евразия ) , бързо подписваха и даваха дипломите - абе нищо общо с кошмара, който преживях в Москва няма, където трябваше да се ровим в 60 и косур дипломи за да изровим нашата сами!
...а, да.

Описания бяха напраени изключително подробни , и най-вече различни за всяко куче

. И компетентни, наистина. Пърия ден си личеше, че тя "вижда" породата! Поне да прочетеш нещо умно накрая, а не както на Евразия, където вообще не ти дават никакво описание.