Детенце и котки в беда!
Публикувано: 26 August 2009 - 09:46 AM
Публикувано: 26 August 2009 - 09:57 AM
Прикачени снимки
Публикувано: 26 August 2009 - 10:12 AM
Котанката доколкото си спомням всъщност е котанчо

Публикувано: 26 August 2009 - 11:50 AM

Котанката доколкото си спомням всъщност е котанчо

Публикувано: 29 August 2009 - 10:44 AM
Публикувано: 09 September 2009 - 11:38 AM
Миналата седмица и тази съм болна от проклетия летен грип, което ми попречи да присъствам при посещението на експертите от Отдела в дома на бабата. Но от колежка, която е провела разговор със служителка от Отдела след посещението научих, че Отделът е много доволен от работата, която до момента е свършена с котките и семейството, но въпреки това идущата седмица, т.е. тази, която започва от 14.09.09 смятат да идат в дома на жената и да "изведат", т.е. изхвърлят навън част от котките независимо от това, че са кастрирани с паспорти и т.н. Колежката ми каза, че служителката от отдела й е споменала, че е взето решение в дома на жената да бъдат оставени 5-6 котки от най-възрастните, а останалите да бъдат пуснати навън....При посещението им са преброили общо 14 котки, като този път са преровили дома и са казали, че това е окончателната бройка на животните, което означава пък, че през времето когато отсъствах от работа жената е задомила сама още две котки, защото, когато ходих аз бяха 17, после тя задоми чрно-бялата котка и останаха 16, последно са били 14. В момента в дома на жената няма некастрирани котки. Всичките млади животни са с паспорти и са в задоволително здравословно състояние. Някои от тях особено след кастрацията са понапълнели значително и са придобили хубав вид. Освен това намаляването на бройката им, както и по-редовното хранене, което се случи с подкрепата на вас - доб роволците от този форум, които предоставихте неведнъж храна за животните и хората в домакинството определено е спомогнало и за подобряване на емоционалното състояние на животните - видимо са по-спокойни и дори вече има котки, които идват да ми се галят и да сядат в скута ми, а преди бягаха от мен и се криеха, може би защото пазеха спомен за дните, в които ги наблъсках в клетките, когато ги изнасяхме да ги кастрират. Наблюдавам също, че детето е много привързано към тях. постоянно ходи след някоя от котките, вика ги по имена, гали ги, радва им се и не ги дърпа и мачка, както повечето деца на нейната възраст. Тя все пак е само на 3 годинки и въпреки всичко е много внимателна към животните - хваща ги внимателно, когато ги вдига, участва, когато баба й им приготвя ядене. Имам предвид, че що се отнася до детето, то не се чувства пренебрегнато заради котките, освен това, бабата не го неглижира, когато съм отишла то винаги е било добре облечено в чисти дрехи, сресано, с прически, които бабата му прави - разноцветни фибички и панделки. Навсякъде в дома има играчки и снимки на детето и майка му сложени в рамка. Вчрно е, че повечето неща, които има жената са от помощи от доброволци, но когато има пари в себе си, тя винаги купува лакомства за детето или играчка, никога не я лишава. Веднъж отидох без предупреждение в дома и заварих бабата и внучето тъкмо как се прибират отвън. жената сподели, че няма почти никакви пари, че само жълти стотинки са й останали, защото е напазарувала за котките и детето и наистина в торбичката имаше пилешки фенери за котките и два пакета кайма и толумбички за детето.... Споделям всичко това с вас, защото според мен като човек от една страна и като професионалист от друга е немислимо извеждането на детето от дома и настаняването му в институция... То е отглеждано от баба си с много обич и макар че жената определено си има своите проблеми, много емоционално натоварена е, преживяла е много загуби в живота си и някои е преглътнала - други не, в това се корени и отчаяното й отнмошение към животните - тя доскоро бе убедена, че като ги събира от улицата им помага и ги спасява и не си даваше сметка, че няма възможността да се грижи добре за тях и ги излага на риска от глад, болести и какво ли не, като ги трупа в дома си и те неконтролируемо се размножават. Всеки в този живот си има своя багаж и своя история, така е ис тази жена, не се опитвам да я оправдавам или нещо подобно, тя е направила грешки, от които произтичат определени последици - миналото няма как да променим, нито по отношение на котките в семейството, нито по отношение на хората. В случая аз гледам към настоящето и бъдещето на това семейство и това което виждам е шанс за промяна и определено по-добър живот и за животните и хората в това домакинство. Промяна в жената и отношението й към проблема има, напредък също. Опитът ми в работата ми е доказал, че такава глобална промяна се случва бавно и с цената на много труд, както от самите хора, така и от подкрепящите ги, важното е да има потенциал да се случи, а в тази жена има такъв потенциал и има желание за справяне с проблемите. тя все още е много слаба и неуверена, иска да се бори и да промени живота си, но все още често пада и е на крачка да се предаде....и тогава й е нужна подкрепящата ръка, която да я вдигне и гласът, който да й каже, че не е нищожество и че е ценен за себе си и за близките си човек, че си струва да се бори, че има хора, които вярват в нея.....От февруари месец тази година водя тази борба и вие хората от този форум много ми помогнахте, всъщност вие сте единствените, които помогнахте. Разбирате ли, аз също трябваше да се справя с доста дилеми в този случай - тъкмо когато жената се закрепяше емоционално и в семейството започваше да се промъква лъч светлина - се случваха някакви гадости - я съседите й ще я притиснат и ще пуснат сигнали до къде ли не само и само да я изгонят, забравяйки, че3 преди тя да се нанесе в това жилище предишният собственик го е бил превърнал в клоака, защото е бил клошар и какво ли не е изпълзявало от там, миришело е двойно повече от сега, но не са сьмеели да му правят проблеми, да не говори, че жената, когато се е нанесла е направила ремонт и всички боклуци сама е изнесла навън и е приела да отглежда 6-те котки на предишния собственик, който като си е тръгнал ги е зарязал там - те са едни от най-старите животни в домакинството в момента. Друг момент е, когато държавните служители без оглед на свършената къртовска работа и без оглед на напредъка по случая помитаха с гръм и трясък всичко, което досега сме постигнали и пак се връщахме в изходно положение. Но аз нямам намерение да се отказвам, нито да предам гласуваното ми доверие. Още по-малко мога да се примиря с нехуманно отношение към животните или към детето....Ще направя каквото е по силите ми, за да реша случая в интерес и на животните и на хората от домакинството. искам да споделя с вас още един успех - майката на детето иска да се върне и да си го гледа, сега й търся работа, момичето е младо, едва 20-годишно, но няма средно образование, учила е до 10-ти клас, съгласна е да работи каквото и да е, само да е законно. Няма да навлизам в подробности, но с оглед на обстоятелствата това може би е един от най-големите успехи постигнати по случая, след развитието на проблема с котките и кастрирането и обезпаразитяването им, което пак наблягам - се случи с вашата помощ. искам да кажа, че няма как да забравя протегнатата навреме от вас ръка за помощ и наистина съм благодарна на всички вас от дъното на душата си! Защото това ме накара мен самата да повярвам, че няма невъзможни неща и си струва да се боря аз самата!
Сега, след като изписах толкова много бяснения, пак се обръщам към вас за помощ. Хора, нека заедно помогнем на жената и не допуснем Отдела да изхвърли животните навън! Нека който има някаква идея как да задомим поне временно част от котките да ми пише, защото ситуацията продължава да е кризисна и трябва да действаме бързо. Аз съм насреща с клетката си и с готовността си да реагирам на всякакви инициативи. За жалост кола нямам, но ако трябва и пеша ще изнасям една по една котките, стига да им намерим поне временни осиновители. Всички вие знаете колко трудно е да се задомят животни над 1-годишна възраст, но не е невъзможно, просто трябва време, а Отделът не е съгласен повече да ни го дава, като той си има своята прагматична причина за това, но това не решава проблема...
Котките в домакинството, както и хората, поне докато си намерят работа имат нужда от храна. Котките имат нужда от хапчета за паразити. Аз съм насъбрала купчина обяви за работа и когато се върна на работа тръгвам с жената и дъщеря й да видим, дали някъде ще им се усмихне късметът. От друга страна ми се върти идеята да привлечем по някакъв начин ветеринарен лекар, който да може да направи домашно посещение в дома на жената, да прегледа котките и да даде становище за актуалното им здравословно състояние, като ако всичко е наред с тях това може да накара Отдела евентуално да преразгледа решението си за насилственото извеждане на котки и дете от домакинството, защото тяхната основна мотивация е, детето да живее извън риск за живота и здравето, ако котките не представляват такъв риск и има медицинско лице, което да го установи, може би ние ще спечелим още време, за да задомим част от котките.....
Това е ,което исках да кажа, вярно, че пимсото ми стана объркано, но се надявам да ми простите за това. Трябва да призная, че самата аз съм емоционално свързана с този случай и ми е трудно да остана безпристрастна.
В края на писмото си пак апелирам: Който има някакви идеи как да помогнем на това семейство нека ги хвърля към мен.
Благодаря на всички, които взеха тази житейска история присърце и помагат с каквото могат!
Публикувано: 09 September 2009 - 11:52 AM
Публикувано: 17 September 2009 - 08:27 PM
В отчаянието си Вало ми се обади и днес взехме 4 котки, утре още една.Сега се надяваме социалните да се кротнат.
Проблемите ,които възникват обаче са следните:
1. Нужни са по 100 лв месечно за наем на помещението където са настанени.Обгрижването физически всеки ден ще е от нас.Ако бяха дадени на хотел , най-оптимистичната цена би била 5лв. на котка на ден.Което за 5 котки рави 750лв.на месец.
2.Нужни са храна и тоалетна за котките.Ние и без тях си бяхме задлъжнели и затруднени с останалите котки , за който сме поели грижа.
3.Търсят им се и временни и постоянни домове.Временни като начало , за да се социализират котките.Не са диви, но са поуплашени.
4.Ако във времето им се отвори шанс да заминат-още средства за паспорти, чипове и транспорт.
Изведените котки са кастрирани без един черно-бях хубавец с по-дълъг косъм.Подозирам ,че е бил скрит от уплах или бабката го е скрила( тя проявява афинитет към някои котки и не иска да ги дава), когато са водени всички за кастрация.Котака е в Антим за клъцване на топките.
Призовавам , кой с каквото може да помага, че ние не сме всемогъщи!
Тия дни ще снимаме спасените.
Публикувано: 22 September 2009 - 07:06 PM
Публикувано: 22 September 2009 - 10:14 PM
Двата котарака-черно бял и оранжевия са прекрасни и по атрактивни и явно са били укрити от бабата.Не са кастрирани при акцията за масовото им кастриране в Студентски град.Е, единият вече е , а другият е в клиниката и му предстои,та ето и още разходи.
Котките не са диви като Дружбенските или Надежденските, но са уплашени и контактът с хора в истински дом ще е много полезен за тях!!
Публикувано: 24 September 2009 - 01:18 PM
Искам да кажа също, че котките на бабата, които в момента са в Суходол са много мили създания и ако им се даде шанс ще станат прекрасни домашни любимци!
Публикувано: 27 September 2009 - 08:40 AM
Публикувано: 05 October 2009 - 11:32 PM
Но Тиги(тигровата мома) и Гордън ( оранжевия хубавец) са болни.Дамата е с темперетура, сополки и доста немощна.
Гордън е с течащо око и леко разстройство...и на двамата усложненията май са от ринотрахеит.И двамата успях да занеса (в 22ч.) в клиниката , където бяха прегледани и набоцкани с антибиотик, Имунофан и мехлеми в очите.
Ех, че дълъг и уморителен ден!
Публикувано: 07 October 2009 - 12:45 PM
Всеки който има желание и възможност да се включи със средства, като помощ за заминаването на котанките - нека го направи на сметката, която я има тук обявена във форума, като отбелязва, че става дума за котките на бабата с детето.
Благодаря на всички, които помогнахте и продължавате да помагате тези изтерзани животинки да получат новия си шанс!
Благодаря предварително и на всички, които ще се включат в помагането занапред, защото аз вярвам, че с дружни сили ще успеем да помогнем на котанките да заминат за домове, където ще са желани, обичани и обгрижвани!
И не на псоледно място призовавам отново, всеки който има възможност да вземе някоя от котките на бабата във временен дом - да пише, защото процесът със социализацията им ще се ускори двойно, ако животните са в истински дом, където ще бъдат наблюдавани регулярно и като здравословно състояние и като емоционално такова и приспособяването на животните ще се случи много по-успешно. Човешкото присъствие и внимание са от особена важност за тези същества, които сега в Суходол виждат човек само веднъж дневно, за по максимум час - час и нещо и след това отново стоят сами до следващото посещение, което продължава не по-дълго от предното. И виждам как някои от котките вече с нетърпение чакат вратата да се отвори и да чуят гласовете ни. Просто много им липсва човешкото присъствие и ласка. Колкото и да ги галим и успокояваме, все пак един час-час и половина на ден далече не е достатъчен и то за толкова много животни, за да може всяко от тях да се почувства обичано, закриляно и спокойно. Ето защо временен дом за някое такова животно ще е глътка живителен въздух и ще му даде много по-големи шансове за успешно задомяване.
Публикувано: 13 October 2009 - 11:38 AM
от дарение от фирма Nutram заделихме 15 кг суха храна за котките на бабата. ще я предадем по dora7511. вие преценете за кои е нужна по случая.
кои котки останаха при бабата и остават ли там завинаги? другите задомени/заминали? има ли детето храна, дрехи?
като имате време някой път, драснете ред.
стискам палци.