Ами аз да кажа как е при нас - малко по-особено, щото ние не сме много по обучението...
Линда си е дебела глава и трудно приема да я командват, аз пък не обичам да обучавам - та, срам ме е да кажа, ама списъкът с команди при нас е от "най-късата листа", даже една команда е за много неща различни, в зависимост от ситуацията. Важното е, че ме разбира и в крайна сметка изпълнява - не че го прави с песен на уста де, въпрос на чест за нея е да си придаде замислен вид, преди да се подчини - "Дали да... или пък ... е,хайде от мен да мине!" Държи си на репутацията - какво да я правя! Е, ако е напечена ситуацията - забравя позите ...
Та аз никога не съм я учила на "редом", но смешното е, че тя сама си измисли такава и си я изпълнява. Само че не до мен, до крака ми - както му е редът - а зад гърба ми. Ако я водя по алеята в парка без повод, а наоколо е навалица от хора - застава зад мен, точно осово зад гърба ми, и ходи подире ми като "опашка" залепена. Аз крачка наляво - и тя наляво, аз надясно - и тя също, спирам - и тя спира.
Представям си отстрани каква сме картинка!
Не знам дали да не измисля някоя думичка и да се опитам да я накарам да го прави по команда? Не е "редом" - май трябва да е "задом"?
А иначе по улиците аз си я водя на повод и не съветвам никого да разчита на команди, "редом" или каквато и да е друга. Грешките се наказва като при сапьорите...
PS Сега прочетох...
Предложения как да покажа на Неро, че не е безсмислена тази команда и не трябва да я изпълнява само като иска гранули . . . ??????
Според мен е доста, хм, наивно да се очаква кучето да разбере смисъла на командата, за да я изпълнява.
В нашия случай Линда ходи "задом" след мен, защото сама е разбрала, че в тълпата могат да я сритат и ме използва като "ледоразбивач".

Или когато й сработи инстинкта "глутница" - следва водача.
В общия случай кучето трябва да изпълнява команда, защото се подчинява на водача. Наградите служат за затвърждаване на наученото - какво иска шефът

- докато кучето свикне да изпълнява, без да се замисля защо.
Поне аз така разбирам нещата - не знам дали е правилно, може и да греша...