Dog.bg Форуми : Шарпланинец

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (9 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Шарпланинец

#21 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 January 2006 - 10:30 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Модерната селекция в интерес на истината е извършена от Сърбите.

Чудесно свършена, в интерес на истината! С модерните породи - Леонбергер, Санбернар, Нюфаундленд, и не на последно място осъвременени Кавказки овчарки!

Г-н Илиев(ски), Вие само по цвят ли различавате отделните породи!

имаш ли представа как се унаследяват цветовете?
Леонбергер,нюфаундленд,санбернар,това са породи ,които се използват за съвременните български породи.
Главата на кавказката овчарка ,коренно се отличава от главата на шарпланинеца.
Плюс това няма нужда от приливане на кръв на породи ,които са много по-млади от шарпланинеца.
Още повече ръста на изходните форми на шарпланинеца е от 70 до 88см.

Г-н Илиев(ски) запознат съм с манията за величие на някои българи от македонския край, искащи да въэродят Александър Велики, ама вие прекалявате! Посочете ми едно аборигенно овчарско куче от македонските бачила, което да е с височина 88см!
Не искам да Ви разочаровам, ама си имам обща представа за унаследяването на фенотипния признак - цвят на космената покривка! За ваша информация главата на аборигенната кавказка овчарка( а не тези които сте виждал по изложбите), наистина се различава коренно от Модернизирания със други породи Шарпланинец! Нали се досещате защо!?

#22 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 01 January 2006 - 10:42 PM

88см .куче е измерено от професор Ф.Мухич във Вардарска Македония.
Има го в един брои на списание Педигри от преди няколко години.
Отдавна FCI е признала шарпланинеца не защото прилича на някои други породи.
Но точно заради шарпланинеца вие сте принудени да развъждате Българската порода в черно и бяло,черно и кафяво.
Но за вас това е добре защото може да исползвате за кръстоски голям брои породи.
Но ти не си наясно как се унаследяват цветовете иначе нямаше да твърдиш ' че в шарпланинеца има леонбергер и санбернар.

#23 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2006 - 10:50 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Модерната селекция в интерес на истината е извършена от Сърбите.

Чудесно свършена, в интерес на истината! С модерните породи - Леонбергер, Санбернар, Нюфаундленд, и не на последно място осъвременени Кавказки овчарки!

Г-н Илиев(ски), Вие само по цвят ли различавате отделните породи!

имаш ли представа как се унаследяват цветовете?
Леонбергер,нюфаундленд,санбернар,това са породи ,които се използват за съвременните български породи.
Главата на кавказката овчарка ,коренно се отличава от главата на шарпланинеца.
Плюс това няма нужда от приливане на кръв на породи ,които са много по-млади от шарпланинеца.
Още повече ръста на изходните форми на шарпланинеца е от 70 до 88см.

Не кой да е, а самите сърби признават, че днешният шарпланинец е микс от породи. Потърсете материалите на г-дата Урошевич и Бранкович по тази тема. Не пречи и лично да поговорите с тях приучастието ви на някоя следваща изложба в Сърбия.
Кликата около председателя на клуба за шарпланинци О. Шкипич налага миксовете по изложбените рингове. Същата група пуска измишльотините за някакви изворни шарпланинци от 70-88см в холката.
Странно как автора на стандарта на Шарпланинеца д-р Павлович не е видял и описал тези монстрозни кучета преди години.
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#24 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2006 - 10:53 PM

Г-н Илиевски, говорех за аборигенно куче, а не съвременното което е облагородено със свежа кръв! Е разбираме ги "макетата"(доколкото ги има), до Александър Велики трябва да има и .........Великанско куче, получено на базата на аборигенна популация, която е подложена на кръстосване със изброените породи!
А що се отнася до унаследяването на цвета - вижте как е получен Леонбергера и с какъв цвят на космената покривка, може да бъде!

#25 Потребителят е офлайн   alpin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2006 - 10:54 PM

какви са тези мутанти... bl)

#26 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2006 - 11:15 PM

Извинявам се, че се намесвам в тази тема, но има неща които не мога да приема.

Искам да помогна на г-н Илиев (ски). Не зная точно как му е името. Срещам го тук във форума, изписано и по двата начина.

Господин Илиев, обърнете се към този човек:

Качена снимка

Той разбира от кучета и е особено навъртре с породите кучета на Бивша Югославия. Надявам се, да Ви помогне да прозрете истината. Името му е Milivoje Urosevic.

Няма да споря по темата Шарпланинско Куче. Само ще добавя. Това, което в момента е масово под името на тази порода няма нищо с онова, което е била породата преди да бъде консолидирана и официално призната. А иначе е една от най-рано признатите породи от МФК, което прави чест на Сърбите.

Не говорете за Шарпланинци с височина при холката от 88 см. Няма такива или ако има те са всичко друго, но не и от цитираната от Вас порода.Само преди седмица ми бе на гости един известен сърбин, който на тук пишещите е непознат. Казва се Зоран Тодорович. Живее в Австрия, къщата му е в най-елитната част на Виена (носеше името на някаква гора, която в момента не мога да си спомня). Той развъжда шарпланинци. Използва ги за пазачи на имението си. Та самият той ми каза, че сегашният шарпланинец няма нищо общо с "истинския" шарпланинец.

За темата работни качества на шарпланинеца няма да говоря. Безспорни са. Но наистина на Шарпланинеца.

Друго е това, което ме накара да се включа. Отърсете се от македономегаломанията. Всички в държавата, която ООН призна компромисно знаят много добре как е създадена тази република, а ако се поразровите в аналите на международното право, ще видите и името й точно как е. Само болните, фанатизирани мозъци твърдят за държавна Македония.

И не намесвайте Александър Македонски, от провинция Македония, който няма нищо общо с тази изкуствено създадена държава и която по него време никой не е предполагал, че може да има такава. Четете история - и то съвременна или пък такава отпреди времето на комунизма.

Ако има Македония трябва д благодарите на др. Георги Димитров, на др. Йосип Броз Тито и естествено - на др. Сталин, чиято политика бе изкуствено разделение на етноси и държави, за да има напрежение, което да позволява контрол от страна на великата диктаторска машина Съветски съюз. Вижте какво става в "собствената" Ви "държава" Македония. Вижте какво става в Косово. Вижте какво става в Чечня. Това ли искате. Това ли е Вашата цел ?

В Светото писание се казва: "Открий истината и тя ще те направи свободен".
От сърце ви желая да се превърнете в свободен човек.

Поздрави !
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2006 - 11:18 PM

worthy BEER

#28 Потребителят е офлайн   castor Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2006 - 11:22 PM

Я и аз да попитам нещо за Шарпланинеца... ама и да ми отговорите ако може! По какво се различава (да речем само главата) на Шарпланинеца от тази на Кавказката овчарка, Московска стражевая, Сан Бернарът и Каракачанското куче ? Интересуват ме детайлите.. Не случайно посочих първо КО, защото лично на мен ми е трудно да отделям КО от Шарпланинец, особено като са толкова сходни и като цвят.

#29 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 January 2006 - 11:56 PM

Цитат

Я и аз да попитам нещо за Шарпланинеца... ама и да ми отговорите ако може! По какво се различава (да речем само главата) на Шарпланинеца от тази на Кавказката овчарка, Московска стражевая, Сан Бернарът и Каракачанското куче ? Интересуват ме детайлите.. Не случайно посочих първо КО, защото лично на мен ми е трудно да отделям КО от Шарпланинец, особено като са толкова сходни и като цвят.

Кавказката ов'арка има по заострена муцуна .
шарпланинеца има много по-мощна и дълбока челюст.
Големи се и страшни кучината на Молосите от Епир.Нивните глави се огромни,а долгата и густа волна е наичесто темна.-Аристотел.
Когато говорех за височината говоря за исходни форми измервани по планините на Вардарска Македония./цитирам Македонски учени които се занимават с породата./

#30 Потребителят е офлайн   castor Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:03 AM

Добре, но може ли малко по-конкретно с детайли и по стандарт, с коментар. Виждал съм шарпланинци и с тесни и с широки муцуни, същото важи и за КО.

#31 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:10 AM

Качена снимка
мечо син на бигор
78см-64кг.

#32 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:14 AM

Качена снимка
извинете ме за лошото качество на снимките.
отляво е кучето което е високо 88см и тежи 92кг-Мурц
отдясно кучето е високо 73см.

#33 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:17 AM

Качена снимка
Това куче е 82см.Много агресивно.

#34 Потребителят е офлайн   castor Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:20 AM

Добре, но само в ръста ли е разликата? А детайлите по главата? Кое и как отличава главата на шарпланинец от главата на КО, но ако може унагледено със снимки - в момента се опитвам да се уча от такива неща.

#35 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:20 AM

Качена снимка
74см.

#36 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:23 AM

Качена снимка
в момента побликувам стари изходни форми-това е истинския Македонски планински пес.
78см.

#37 Потребителят е офлайн   ILIEV Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:25 AM

Качена снимка
74см но много тежък последна защита на стадото.

#38 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:27 AM

Г-н Атанасов отново сме на едно мнение по отношение на кучетата. Фактите са си факти!

Поздравления super
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#39 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:28 AM

Не искам да обидя никого но искам д акажа нещо.В клубовете на"Шар планинец" в Холандия кучетата изгледат много по различно от тези които вие помествате като стандарт.НА последните снимки,първо е много неясно да се види ,а второ всеки един който има понятие от овчарските породи ще види много лесно кавказкото присъствие там.За височините които говорите са далеч от истината с стандартите на породата.И още нещо искам да добавя.За произхода мисля -се изказахте малко неподготвен за това че "Шар "е родителят на всички Балкански породи-вие бяхте ли жив преди хиляди години?

поздрави
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#40 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 02 January 2006 - 12:32 AM

Цитат

Г-н Атанасов отново сме на едно мнение по отношение на кучетата. Фактите са си факти!

Поздравления super

Надявам се и за македонизма ? в случая това е по-важно за мене ?

А колкото до кучетата - вие знаете Р. Копинджер. Не искам да звучи като самохвалство, но се познаваме много добре, както с него така и с лорна.

На времето той проведе опити с шарпланинец и това което изтъкнах, че се познаваме - едно от кучетата му бе кръснето Ники. Не коментирам.

Но оставам с въпроса си за вашето мнение по отношение на македонизма. в случая за мене то е по-важно.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

• (9 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема