Аз всъщност направих снимката в покрайнините на Иркутск в двора на Максим. Тези котки са семейство, мъжкият е Ирти, а женската Муся. Живеят в двора, не искат да влязат на топло при него в къщата докато не стане -20 градуса. Грамадни животни, над 8 килограма, особено Ирти има поне 10. Муся ражда всяка зима котенца при стопанина в кухнята и му ги носи на кревата да ги топли и гледа. Не знам какво е станало с ушите на Ирти, сигурно се е бил с други котараци, но той е атаман на дворняжките в крайградския район. Котенцата са вълшебно красиви, Макс винаги ги задомява само на най-хубави места със сигурно гледане и много любов. Обадих му се да му кажа как се радват на неговите котки в БГ, много се зарадва на почитателите, ще ми прати нови снимки. Сега Муся има непрогледнали котенца и ще си оставят 2 от тях, страхуват се, че Ирти е стар и може да му се случи случка. Но повечето котки там изглеждат с този вид - козина твърда, дълга, по-дълга дори от повечето персийки, много мек и изобилен подкосъм. Само чисто домашните , които не излизат извън апартамента могат да са късокосмести. Местата са много сурови като климат от наша гледна точка. Реки, широки по километър замръзват и камиони минават като по шосе. Нашите -15-20 градуса ги имат за нищо.