Здравей Марта!!
Колко съм разсеяна.. въобще не съм видяла, че си писала, а толкова чаках!!
Благодаря за разяснението относно породите. А има ли Английски мастифи в България? Как искам да видя такъв гигант на живоо..

Явно с теб споделяме вкуса си за мастифите.. хехе, а единственото, което не ми допада в Неаполитанския мастив е точно лигавенето.. не съм виждала такова куче на живо ама си представям, какво ще е наводнение по пода след като пие вода

Или като се разтича какво точене на лиги ще е.. хохо.. Не бях обърнала внимание за лигавенето на Френския мастиф.. ама казваш, че и те се лигавят доста... това обаче не ми променя мнението, защото ми изглеждат неземно чаровни, а и с този техен червеникаво-кафяв цвят... невероятни са!
Чудя се дали ще убедя нашите да вземем в апартамента още едно кученце... малко по-голямо

на ръст от кокера.. нещо като (бул)мастифче...
Клиповете и снимките са супер. Ира като чу мастифите да лаят, както си спеше и хукна из апартамента да обикаля и да лае на където и падне.. голям смях
Аз си харесах особено много един кучо от снимките - Зеления дракон.. така де Green Dragon Estor.. страхотен външен вид, цвета също много ми допада, а тая масивна квадратна главааа...
Охх.. искам (бул)мастиииииииииииииииииииф
И както си мрънкам се сетих за още нещо, което искам да те питам (май и преди те бях питала, но не си спомням отговора..

).. моля те, ще ми разкажеш ли за характера на мастифите.. и разликите в поведението на различните такива, които ти спомена, по-подробно.. Останала съм с впечатлението, че куче от едра (или гигантска) порода е в пъти по-мързеливо и тромаво от куче от дребна (или средна) порода.. кокер например (то какво ли не е по бавно и тромаво от тях де, ама айде..

).. а дали е така.. или сега като се замисля всичко си е и до породата. Впечатлението ми май е от това, че приятеля ми има голдън ретрийвър и като ги събрахме с Ира.. него сякаш го гледах на забавен кадър

Не, че не е игрив или нещо такова, но като съм свикнала на скоростта на това дългоухото и ми се видя доста по-лесно заниманието и разходките с едро куче.. а дали всички са толкова спокойни и с благ характер? Понеже следя и темата за Голдъните, та съм се наслушала и на истории за щури голдъни, ама си имам изградено мнение от видяното с очите ми и не мога да си представя теглещ се голдън или нещо такова..
Мастифите с благ характер ли са? Податливи на обучение са със сигурност, но лесно ли? Склонни ли са да са доминантни и с "по-труден" характер? Абе всякакви подробности ще ми е интересно да знам..
А снимките на твоята блонди Лейди ще очаквам да ги видя! Колко голяма стана тя? Предполагам добре сте се възпитали една друга

Ира вече стана на годинка и нещо и е с доста по-улегнал характер от преди... е колкото може да улегне един кокер де...