Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 27 January 2009 - 01:52 PM
Мисълта ми е всеки път когато е послушен и не е агресивен го поощрявай. Давай му любимо лакомство, когато е спокоен и не проявява агресия. Поощрявай го. Предотвратявай агресията, зъбенето и хапенето чрез команди. Примерно когато видиш, че рабиотата отива на зле казваш команда, която знаеш, че изпълнява безпрекословно и се подчинява. Ако мислиш, че няма да я изпълни показваш, че държиш награда, лакомство, любима играчка...
Преди когато Райа започваше да скача и да хапе или просто предусета, че се задава "нещо", което няма да ми хареса и не одобрявам казвам "Слънце, Седни!"... Слънце ни е думичката, след която следва винаги нещо хубаво и с която и привличам безпрекословно вниманието... Направете си и вие такава думичка; винаги когато е спокоен го гали, чешай го по коремчето, и му говори като използваш и повтаряш думичката. Когато си отсъствал дълго и те посреща на вратата с радост отново използвай тази думичка. Нека тя символизира нещо хубаво за куч, да приема самата дума като награда. А "Седни" я изпълнява винаги и така да се каже с тази команда я озаптявам. Когато види котка или куче и стоиме на едно место тя винаги сяда, дори без да я карам... просто защото всеки път като видеше котка или куче и казвах да сяда. Това си имаше име, ма сега немога да се сета как се казва, че нямам много време за писане и бързам доста (споменах, че ще ми спрат нета :( ) Дано си ме разбрал ;)
Успех!!!
Публикувано: 27 January 2009 - 01:56 PM
Публикувано: 27 January 2009 - 02:12 PM
Пречупване, страх на кучето да те хапело - просто няма такива работи.
Мисля, че съвети тук и опитване на това-онова няма да ти помогнат, а ще влошат нещата. Потърси инструктор, задължително е да ти покаже за какво изобщо става дума.
Публикувано: 27 January 2009 - 02:15 PM
Цитат
това са пълни глупости...меко казано. кучето НЕ ТРЯБВА ДА РЪМЖИ НА СТОПАНИТЕ си ако ще да си издерат гърлото от крясъци по негов адрес ... най-сериозно те съветвам да спреш да търсиш съвети ТУК. най-доброто което може и трябва да направиш е да отидеш заедно с кучето при добър треньор който да ти отговори на всички въпроси....както и да те предпази от бъдещи сериозни проблеми !
Публикувано: 27 January 2009 - 03:47 PM
Едното ми куче - 4,5 годишна кастрирана женска, от една седмица насам проявява непривична за нея агресия спрямо други кучета. Зъби се и лае, което никога досега не е правила.
Постарали сме се във възпитанието и на двете ни кучета, те да не бъдат агресивни нито към хора, нито към себеподобни и промяната в поведението на Сара силно ме тревожи.
Анализирайки ситуацията стигам до две възможни причини за проявата на тази агресия:
1. Във входа в който живеем спи и се храни бездомно куче, което ни лае и напада при всяко влизане и излизане, т.е. всяка разходка започва и завършва с лай и спускане от страна на бездомното. Аз се правя, че не го забелязвам, защото съм сигурна, че ако тръгна да го гоня, същото ще направят и моите кучета. Сара също отначало не обръщаше внимание, но напоследък започна да лае и да се дърпа към него, като едва ли иска просто да го близне по носа.
Отделно по пътя към парка често биваме обилно облайвани, понякога и с елементи на нападение от една от кварталните глутници.
2. Тъй като Сара е с малко наднормено тегло, по съвет на ветеринарния ни лекар леко намалихме дневната и дажба гранули, орязахме и любимата филийка хляб за десерт.
Та питането ми е, възможно ли е някой от тези фактори да допринася за новопоявилата се агресия у Сара и какво бихте ме посъветвали?
Публикувано: 27 January 2009 - 05:01 PM
Цитат
2. Тъй като Сара е с малко наднормено тегло, по съвет на ветеринарния ни лекар леко намалихме дневната и дажба гранули, орязахме и любимата филийка хляб за десерт...Та питането ми е, възможно ли е някой от тези фактори да допринася за новопоявилата се агресия у Сара и какво бихте ме посъветвали?.
;D ... извинете ме... ;D
Публикувано: 27 January 2009 - 05:24 PM
Филийката хляб ли, що ли?
За моите кучета хляба е върховно лакомство и им давам по една филийка (нарязан хляб за тостер) за "десерт". Е, на Сара филийката вече е половин.
Но за агресията ми беше всъщност питането.
Публикувано: 27 January 2009 - 07:17 PM
Цитат
Отделно по пътя към парка често биваме обилно облайвани, понякога и с елементи на нападение от една от кварталните глутници.
Сигурен механизъм за изработване на агресия на повод. И тук сме писали, в момента няма да мога да намеря къде. Чичо гугъл ще даде много на запитване "leash aggression". Но докато имате тази ситуация във входа, нещата няма да се оправят.
Публикувано: 27 January 2009 - 07:25 PM

Публикувано: 27 January 2009 - 08:45 PM
Цитат
За моите кучета хляба е върховно лакомство и им давам по една филийка (нарязан хляб за тостер) за "десерт". Е, на Сара филийката вече е половин.
;D ;D ;D...много неща ми се ще да напиша но в името на световния мир ще ги подмина...ох... не мога да спра да се хиля като пача наистина...и все пак само за протокола: кой ваш кумир ви подшушна че орязването на дневната дажба върховно лакомство във вид на филия хляб може да доведе до агресия...оффф ;D...пак да помоля да ме извините...имам проблем с хиленето... ;D ;D ;D
Публикувано: 27 January 2009 - 09:44 PM
Цитат
Цитат
;D ;D ;D...много неща ми се ще да напиша но в името на световния мир ще ги подмина...ох... не мога да спра да се хиля като пача наистина...и все пак само за протокола: кой ваш кумир ви подшушна че орязването на дневната дажба върховно лакомство във вид на филия хляб може дая доведе до агресия...оффф ;D...пак да помоля да ме извините...имам проблем с хиленето... ;D ;D ;D
:sarkastichen: ^_^ :sarkastichen: ;D

Айда Скот Тейлър е написал: Не поглеждай назад да скърбиш по миналото което вече е свършило и не се притеснявай за бъдещето което още не е дошло.Живей в настоящето и го прави толкова красиво че да си струва да го запомниш !
Публикувано: 27 January 2009 - 11:15 PM
Прочетох за тази On-leash aggression. За съжаление обаче, съм в патова ситуация. Колкото и да работя с кучето си при наличие на непрестанен дразнител не съм убедена, че ще постигна напредък, още повече че не съм професионалист.
Ще чета още и ще мисля...
Когато едно куче, което в продължение на четири години и половина не е проявявяло и капка агресия изведнъж се промени смятам, че причината трябва да се търси в промените в регулярното му ежедневие и съвсем логично е да направя разбор на тези промени.
Това е моето скромно мнение.
Ако Вие като човек, който активно работи с кучета смятате, че мислите ми не вървят в правилна посока, то една конструктивна критика би била в пъти по-полезна от откровено подигравателните Ви постове.
Публикувано: 28 January 2009 - 07:58 AM
Цитат
Ако Вие като човек, който активно работи с кучета смятате, че мислите ми не вървят в правилна посока, то една конструктивна критика би била в пъти по-полезна от откровено подигравателните Ви постове.
ако Вие като човек активно задаващ (ЯВНО ЗА МЕН САМО) СМЕШНИ ВЪПРОСИ ЗАщО СИ МИСЛИТЕ че след като правите още по-мъдрите си умозаключения от сорта на горецитираните от мен някой трябва градивно да критикува без да се посмее от сърце.
...и изобщо за каква критика говорите? няма критика. аз просто си се смея от сърце а и взех даже че два пъти се извиних че се смея от сърце. съжалявам че ранявам нещо у Вас - не е умишлено.
...съвсем отделна тема е че Ви се дадоха сериозни съвети а Вие твърдите че сте в патова ситуация с уточнението че не сте професионалист. тук ситуацията не е патова. нито пък е нужен професионализъм за да бъде разрешена. например: правите къщички на кучетата живеещи във входа (водейки Вашата си малка война с Вашите си съседи) ... или пък много сериозно респектирате кучетата-дразнители за да разберат че нямат работа да ви се дзверят насреща...и други неща се сещам ама няма да Ви ги кажа щото вече съм Ви сърдит и не ме заслужавате чак толкова много ;D ;D ;D
Публикувано: 28 January 2009 - 08:48 AM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 28 January 2009 - 09:35 AM
Какво всъщност се стремиш да постигнеш във възпитанието на кучетата си?
Публикувано: 28 January 2009 - 11:07 AM
Това не е свързано с териториални инстинкти, по-друг е механизмът.