Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#641 Потребителят е офлайн   Таря Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 January 2009 - 01:37 PM

margokk, не сме живяли с кучетата 4 години в този блок. Там сме от няколко месеца, а промяната в поведението на едното куче забелязвам от около седмица.
Затова търся помощ докато е още рано, докато още го няма рефлекса за който говори mil_.

Мил@, знаем, че кучетата усещат нашите емоции и именно затова се стараем да сме спокойни. Никога не тръгваме да гоним или да викаме срещу лаещото куче, защото ако тръгнем аз или мъжа ми, същото ще направят и двете ни момичета. Стараем се да им отвличаме вниманието, но когато дразнителя е на метър растояние и лае та се къса естествено не се получава.
Всичко, което искахме от кучетата си го бяхме постигнали, само изпълненията от последната седмица развалят картинката.

Борбата за преместването на кучето от входа е меко казано убийствена за нервите (а аз съм мнооооого спокоен и добронамерен човек), но това си е мой проблем, а и темата не е за тук.

Благодаря на всички за споделените мнения.

#642 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 January 2009 - 01:52 PM

Цитат

Затова търся помощ докато е още рано, докато още го няма рефлекса за който говори mil_.

Стараем се да им отвличаме вниманието, но когато дразнителя е на метър растояние и лае та се къса естествено не се получава.
Всичко, което искахме от кучетата си го бяхме постигнали, само изпълненията от последната седмица развалят картинката.
Май не съм задала въпроса си правилно - всъщност питам не изобщо, а какво поведение би искала кучетата ти да имат, когато дразнителят е на метър и ги лае до скъсване? Търсиш помощ да го постигнеш, а на мен не ми стана ясно, затова попитах - не просто от любопитство, а като собственик на куче, което изпада в подобни ситуации.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#643 Потребителят е офлайн   Таря Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2009 - 03:22 PM

Бих искала кучето да остава безразлично, както беше до скоро, а не да отвръща на лаенето и да се спуска към "врага".
Преди при подобни ситуации, просто давах команда "Редом" и всякакъв интерес към лаещото куче/кучета изчезваше. Учили сме ги така и го изпълняваха безотказно.
Разбира се тормоза не беше толкова системен.

#644 Потребителят е офлайн   didodid Икона

Публикувано: 28 January 2009 - 04:42 PM

Здравейте и от мен. Много ми харесва темата!
Още повече, че тя е свързана и с един мой проблем. От много време гледам кучета, немски овчарки - 2мъжки и 2 женски. Мъжките - кастрирани. Никои от тях нямат прояви на агресивност спрямо хора, но двете женски водят помежду си боеве още от малки. Вече 5 години няма, няма и ... бой! Як бой между тях. Веднага аз се намешвам, опитвам се да ги разтървавам с цел да не се получат наранявания и разкъсвания между тях и дори и успявам понякога.. :blink:  Дори и аз оставам без наранявания след тези сбивания... :blink:, понякога...
Следва хубав бой от моя страна и на двете, нещата се успокояват до .. следващият път!
Темата тук е страхотна, още не съм изчел даже всичките постове, но има ли конкретни предложения за такава обстановка как мога да въздействам на нещата?
Благодаря ви!

#645 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2009 - 05:19 PM

Може би се бият, защото не са установили йерархията помежду си. Аз вкъщи не съм имала такива сериозни сбивания, но от време на време си се скарват, случвало се е да се посръфат, но не чак толкова сериозно.
User's Signature

Качена снимка

#646 Потребителят е офлайн   didodid Икона

Публикувано: 28 January 2009 - 10:16 PM

Цитат

Може би се бият, защото не са установили йерархията помежду си....

Може би... но какво е решението. Да чакам още 5 години да установяват тази йерархия по подобен начин или просто да ги оставя на следващото сбиване да си прегризат гърлата?
Кастрация?

#647 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 29 January 2009 - 12:22 PM

[quote author=Таря link=topic=2945.msg573167#msg573167 date=1233142620]
margokk, не сме живяли с кучетата 4 години в този блок. Там сме от няколко месеца, а промяната в поведението на едното куче забелязвам от около седмица.

Може би именно тук е причината-кучето Ви се е почувствало вече на своя територия и е започнало да я защитава от натрапниците под една или друга форма. Имал съм подобен проблем с две кучета, които живеят в гаражите на нашия блок. Ако можеш да постигнеш някакво разбирателство е оптималния вариант. В другия случай-без твоето куче почваш да гониш това от входа, така че като те види първата му "мисъл"(рефлекс) да е да бъде надалеч. Звучи жестоко, но може да се постигне и без да му причиняваш болка.

#648 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2009 - 02:37 PM

към didodid :Защо не кастрирате и женските? Разгонени женски могат да са агресивни помежду си или дори към мъжките, независимо дали мъжките са кастрирани или не. 

към Таря : Смяната на храната не прави кучетата агресивни. Не говорим за "освирепели от глад", нали?

Как се държи входното куче към другото ви куче? А към вас , когато сте без кучета? Въпросната Сара само към входното куче ли проявява агресия, или и към другото ви куче?  А как реагира на други кучета , които срещате по време на разходка?

Ако агресията е само между Cара и входното, най вероятно е спор за територия. Т е. кучетата са объркани на кого принадлежи входа и кой какво пази. Ако е така, най-много ще ви помогнат материали, които обясняват как при осиновяване на ново куче да го представите и сприятелите с другите си кучета.

#649 Потребителят е офлайн   didodid Икона

Публикувано: 29 January 2009 - 06:22 PM

Цитат

към didodid :... Разгонени женски могат да са агресивни помежду си ...

Но те се сбиват и когато не са разгонени и дори и не са пред разгонване :(
Тоест, кастрацията няма ли да се окаже само безплоден експеримент?
Винаги ли тя повлиява положително относно агресивността?
Може би има и нещо друго..

#650 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 January 2009 - 06:41 PM

Аз сега ще говоря само теоретично, защото нямам практически опит с повече кучета.
По принцип проблеми между тях може да се получават ако непрекъснато имат претенции за статус. Т.е, ти можеш ли да кажеш коя от двете е шефката? В какви случаи стават проблемите - за предмет, за храна, за място за полягване?
Коя например се храни първа, как са ви ритуалите, на коя първо обръщаш внимание?
Проблеми стават когато двете имат близък статус или когато ти непрекъснато им го разменяш, което може да е и несъзнателно.
Може да ти помогне да ги наблюдаваш по-внимателно и да видиш дребните признаци на йерархични претенции, при което да ги прекратяваш. Да наложиш правило, че у вас не се позволява това.
Но когато се наложи да решаваш спор трябва да подкрепяш по-висшестоящото куче.

#651 Потребителят е офлайн   соня Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 January 2009 - 09:08 AM

Цитат

:rolleyes:

#652 Потребителят е офлайн   HRISI_1084 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2009 - 10:25 AM

Tarq ситуацията наистина е проблемна.Дано не те объркам повече с поста си.От няколко месеца и аз се мъча да се справя с това,но при мен проблема вече е задълбочен.Както и ти каза ,при вървоначална липса на агресия сега започва да налита, и ние бяхме така -въобще това да ухапе или налити на друго куче...,но след няколко ухапвания и спускания от страна я на бездомни,я на др домашни,моя стана как да кажа, агресивен.дори вече налита на всяко куче, което отиде до него не за да го ухапе ,а само за игра.наистина трябва да се вземат своевременни мерки,за да не стане като при нас постоянно поведение.аз си го обяснявам с един вид "защитен механизъм",от който трудно може да се отучи.успех ако се справиш, пиши как!
User's Signature

Качена снимка

#653 Потребителят е офлайн   Таря Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2009 - 12:16 PM

Благодаря на всички за мненията и съветите.

Ники Колев, за голямо мое съжаление не можем да постигнем разбирателство. Не мисля, че моето куче претендира за входа като нейна територия - ние просто преминаваме оттам и то бързо. Мислила съм да гоня кучето от входа, но самото място на което спи е така разположено, че за да излезе трябва да мине кажи-речи през нас. Така ако започна да го гоня, когато съм без кучетата и то свикне да излиза, като ме види, когато съм с моите кучета пътят за "бягство" ще е отрязан и ще стане по-зле (ако може да е по-зле). Поне така мисля аз, ако бъркам нещо поправете ме.

greeneyed, разбира се, че не са освирепели от глад - дори леееко напротив  ;)
Входното куче се държи по същия начин и към другото куче, но то е по плашливо (а и по-дребно) и оставя Сара да се разправя с натрапници. Иначе, когато сме без кучетата а и когато сме с тях, но входното куче не си е на мястото където спи, нямаме никакви проблеми. Хора от входа казват, че ги е нападало, но аз не го вярвам.
Сара не само, че не проявява агресия към другото ни куче, а точно обратното - пази я, обгрижва я, търси я и т.н. Разбира се имат малки спорове понякога, но те са дребни неща незасягащи йерархията.
Навън, когато е на повод, Сара лае бездомните кучета и много рядко обръща внимание на домашни. Когато не е на повод не проявява агресия. Зъби се единствено ако някой досажда на другото ни куче, но под "зъби се" имам предвид, че изръмжава мимоходом и си продължава.

Наистина не ми се вярва да спорят за територията на входа. По скоро бездомното си защитава мястото за спане, а Сара се изнервя от неговите нападения. Ще прочета материалите, които ми препоръчвате и дано да са ми от полза. Благодаря Ви.

Иначе засега още удържаме фронта с агресията. Когато сме навън и видя потенциална "жертва" си подавам командата "Редом", рядко придружена с корекция на повода, и няма проблеми. Ако не съм видяла кучето навреме и не съм изкомандорила, тогава Сара лае и се дзвери.
Когато сме във входа обаче, командите ми имат само няколкосекундно действие, но там и дразнението е много голямо.

Липсват ми онези дни, в които не се налагаше да давам команди и да коригирам с повода - просто не обръщахме внимание на такива натрапници  :(

didodid, и аз имам две женски кучета. Наистина е важно да разбереш има ли йерархия между тях и каква е тя, а ако няма, може ти да създадеш такава.
Ние точно така направихме - преценихме, че характера на едното куче е по-уравновесен, по-лесно се контролира и не проявява доминантност и я издигнахме нея в "шефка". Оттогава нямаме прояви на агресия между двете.

#654 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2009 - 02:06 PM

Цитат

Цитат

:rolleyes:

точно така. съвсем вярно беше казано.колкото и да ти е странно...
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#655 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 30 January 2009 - 02:41 PM

Добре, разбирам защо трябва да се подкрепи по-висшестоящото, но не знам как се прави това? Не вярвам, че трябва да го похвалим, когато подчинява някого.. Тази информация ще ми бъде изключително полезна, защото вече съм в очакване моите кучета да започнат да се изясняват и да си търсят точното място в йерархията. И двете се мъжки (кане корсо)- едното е на годинка и половина, другото е на 7 месеца. За сега нямат проблем-  малкия си е абсолютно подчинен, но понякога (много рядко) има някакви прояви. Например изръмжава, когато има играчка в уста, ако големият се опита да я вземе, но я пуска веднага след това, без други опити. Друго - започна да скъсява разстоянието от купичката на големия, до като се храни. Тъй като малкия се наяжда пръв (винаги), след това отива и се върти около батко си....ако има паднала гранулка от страни си я придърпва с лапичка и я хапва. Но преди стоеше на около 2 метра, а сега е почти до него. Не знам дали това са опити да покаже, че вече възмъжава...просто това са промените, които наблюдавам последните седмици.
User's Signature

Качена снимка

#656 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 February 2009 - 11:22 AM

Доста подробно по въпроса (англ.):
http://www.sniksnak....ggression2.html

#657 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 February 2009 - 12:55 PM

За съжаление не съм много силна в английския...  :izcherven: Ще се опитам с тия преводачки в интернет да подразбера за какво става въпрос, но...
mil_  би ли ми казала на кратко как се подкрепя по-висшестоящото, моля те!  :blink:
User's Signature

Качена снимка

#658 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 February 2009 - 01:42 PM

redika, става дума по-скоро да се избягват ситуации на конкуренция + да се спазва приоритета на висшестоящото при достъпа му до всякакви блага  ;). На практика:
- не храни малкия преди големия
- не вземай предмет от големия, за да го дадеш на малкия
- когато се прибираш, поздравявай ги без много драма, първо поздрави големия. Най-добре е да получават внимание само по твоя инициатива, не по свое настояване.
- на входове, изходи, тесни места пропускай първо големия.
- ако са се сдърпали за нещо не наказвай големия пред погледа на малкия. Сдърпването е резултат от някаква претенция на малкия.
По принцип при сдърпване не пречи на големия да покаже мястото на малкия, ако той го прави уравновесено. В смисъл ако прекратява всичко при знак на подчинение от страна на малкия. Твоята намеса е нужна само ако виждаш, че борбата е непреклонна и няма да спре.

Това, което най-много пречи на човека в тази ситуация (особено на добрия човек  ;)) e оня стремеж да им осигуриш всичко поравно и да няма онеправдан. Но като вземеш да го правиш, изкуствено ще повдигаш статуса на подчиненото, висшестоящото пък непрекъснато ще се бори да си възвърне изгубените позиции и така стават патакламите.

Таря, убедена съм, че в твоя случай не става дума за териториални инстинкти, а за типичен случай агресия на повод - след време Сара започва да свързва само вида на другото куче с очакване на неприятности - дърпане, корекции и т.н. Причината е комплексна, но основното е ограничението на повода, даже не толкова спускането на другото куче.

#659 Потребителят е офлайн   redika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 February 2009 - 02:46 PM

Благодаря mil_  :wub:
Аз явно не съм от най-добрите човеци  ;D защото въобще не им се меся в отношенията....е вярно че не се е стигало до скандал до сега де....Големия само измърморва и малкото слуша...
Всъщност месила съм се....имат си два големи кокала и им ги давам от време на време да се занимават. В началото всеки си ръфа неговия си кокал, но по някое време Ред (големия) решава, че кокала на Сър (малкия) е по-хубав и му го взима. Ляга си доволен с двата кокала. Единият стои настрани, но не го дава на малкия. В тази ситуация съм се намесвала, като съм връщала кокала на горкото бебе  :rolleyes: Явно е било грешка...
User's Signature

Качена снимка

#660 Потребителят е офлайн   BRITA Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 February 2009 - 05:06 PM

Здравейте,
Взехме сравнително възрастна ротвайлерка - 1г.2м. Към нас е много дружелюбна. Проблема е, че при разходки проявява силна агресия към другите кучета /без значение бездомни или домашни/. Живеем до булевард и при разходки не обръща внимание на колите, автобусите...но в малките улици - става агресивна когато види кола. Приемаме всякакви предложения и съвети за справяне с проблема.
User's Signature

Качена снимка

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема