Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 24 April 2009 - 11:25 AM
В началото на февруари намерих кученце и сега е член на семейството ни. Зорба е мъжки, безпороден, в момента е на около 4 месеца, тежи 20кг. Започнах да го извеждам 2 седмици след третата ваксина, т.е. -няма много опит в разходките. От около седмица започна да лае по всичко -хора, кучета, котки и прочие и нито "Не", нито "Седни" го отказва, а иначе ги изпълнява безпогрешно. Осъзнах, че имам проблем вчера -мой съсед се приближи, за да се ръкуваме и Зорба го нападна -с неистово ръмжене, оголени зъби...Ако не беше на каишка вероятно щеше да стане беля. Скарах му се, плеснах го по носа и той легна по гръб. В момента в който се изправих, атаката се повтори. Тази сутрин направо озверя, когато минахме покрай група деца. Нямам особено голяма възможност да го контролирам -извеждам го заедно с другото си куче и 7 месечното ми бебе в кенгуру и го водя с една ръка:( Не зная какво да правя. У дома нямам проблеми -изпълнява всички команди, на които съм го научила, дружелюбен и гальовен е с хора, дори непознати. Не се опитва да доминира нито над хора, нито над другото ми куче -напротив, подчинява се и на най-лекото повишаване на гласа (от човек) или изръмжаване (от Зита). Но излезем ли навън става друго куче.
П.П. Той си е бебе, дори млечните зъби не е сменил, безкрайно неподготвена ме свари...
Публикувано: 24 April 2009 - 11:43 AM
Какво да правя, когато аз искам да контролирам кучето, а семейството ми ми се присмива, когато спомена "йерархия в глутницата", казва ми, че няма да застане на четири крака и да започне да лае заради някакво си куче и продължава да го храни от масата, да го пуска да минава първо през вратата и т.н., а в същото време това семейство твърди, че кучето му се подчинява?
А ако си взема друго куче след време и ако само аз държа на йерархията в глутницата и искам да контролирам кучето, може ли то да се съобразява само с мен /кога аз минавам през вратата, кога се храня и т.н./, а другата част от семейството ми да е на по-ниско ниво от него?
Публикувано: 24 April 2009 - 11:59 AM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 24 April 2009 - 12:06 PM
И в двата случая трябва да работиш по доверие към непознати хора. Няма да можеш без да посветиш специално внимание на това, искам да кажа, че с две кучета в ръка няма да стане.
Ето тук Разказ за лечение на агресия, Бушката може също да ти бъде полезна с нейния Реджо.
Когато молиш хора да ти съдействат слагай намордник, защото ако те се притесняват няма да са от особена помощ.
Аз в момента лекувам страх от хора (който не преминава в агресия, но все пак е голям проблем), като правя основно три упражнения:
- карам да идват познати и да ръсят блага около кучето, като се правят, че не го забелязват.
- стоя с кучето по 15 минути на място, където преминават хора (не на тумби, относително спокойно движение) и след всеки минал човек, който не го кара да се присвие или дръпне, а го остави спокоен, бутам лакомства в устата. Това нещо ако се движим е по-безрезултатно, засега не може да го поеме.
- моля някой, който вече е относително признат за безопасен, да върви кротко с нас, не съвсем залепен, отново без да обръща внимание на кучето.
После ще преминем към контакт, подаване от ръка, посягане, говорене и пр. В началото е важно хората да са безразлични, да не му говорят, дори да не правят визуален контакт, да не посягат да го галят и естествено, да не правят резки движения и да не крещят (неочаквано се оказа, че за третото упражнение не могат да ми помогнат кучкарите от парка, защото всички крещят непрекъснато по кучетата си, заканват им се и моят страхопъзльо изпада в паника)
TokioHotel, поне ти обучавай кучето, пък семейството като види резултата ще спре да се присмива.
Публикувано: 24 April 2009 - 12:33 PM
Публикувано: 24 April 2009 - 01:13 PM
А дали е страх или защитна агресия, проблемът е един и същ - липса на доверие, подозрение в заплаха. Кучето трябва да свикне, че от доближаването на хората следват само хубави неща и никаква заплаха.
Публикувано: 24 April 2009 - 04:07 PM
Публикувано: 26 April 2009 - 12:01 AM
имам проблем с доминантното поведение на моя лабрадор ретрийвър и бих искала да го споделя с вас. надявам се да получа добри съвети от вас. за да разберете правилно проблема ще опиша как е отгледан проблемния лабрадор.
лабрадорът ми е мъжки на годинка и половина и живее с 9 месечно също мъжко мини кученце. двамата се разбират чудесно. играят, тичат, "яздят" се един друг, но малкият винаги е призавал превъзходството на по-големия. до скоро живееха в къща с двор, но от малки са социализирани с други кучета (поне 2 пъти в седмицата) лабрадорът дори ходеше на училище всяка седмица. в дома не им е позволено да се качват на мебелите, не спят в моято легло. лабрадорът е изклюяително привързан към мен (стопанката) и вкъщи постоянно ходи след мен и ивнаги ляга в краката ми. на разходка в гора/планина/безлюдна поляна винаги се азхожда около мен на радиус не повече от десет мептра. изпълнява команди ела, седни, легни, дай лапа, остави (не пипа купичката с храна). а сега проблемът: от както започна да съзрява полово забелязах, че започва да проявява признаци на доминанта агресия, които напоследък стават доста сериозни. при разходка на каишка започва да се дърпа и да иска той да води (но когато ми писне и кажа стой, седни слуша (само ако е казано строго). когато е без каишка и сме в парка сред други кучета и хора пак се разхожда в близо до мен и ме следи. но проблема идва при среща с друго куче. моят абсолютно винаги, когато забележи куче без значение на какво разстояние, веднага настръхва вирва опашка, изпъчва гърди и бавно тръгва към кучето. когато го доближи, ако усети превъзходство се врътва и си тръгва/идва при мен (когато е без каишка). ако пък усети че кучето е женско, или по-слабо мъжко, той веднага започва да ръмжи. напоследък дори се нахвърля отгоре и започва да "язди" или просто "сяда" върху женската или по-слабото мъжко.
опитах се да коригирам проблема по следния начин. купих му дълъг 5 метров повод (тъй като той набира невероятна смелост когато съм до него и е по-плах когато съм далече). при разходка, когато "направи гребена" или започне да ръмжи аз казвам "фуй" и го дърпам силно за повода. от начало като че ли схващасе, че това означава престани. но напоследък забелязах, че тъй като го водя на къс повод и съм близо до него, при среща с куче, казване на команда "фуй" и дърпане на повода той даже става още по-агресивен. страхувам се, че вече е възприел командата като знак за атака поради моя грешка (предполагам защото съм близо и той става смел).
моля ви, да ми обясните как да спра това поведение. това е сладко лабрадорче и не му е в породата да е агресивен. но проявява голяма доминантност и вече го охапаха 2-3 кузета (не сериозно, просто одраскване). освен това е черен и хората се страхуват, като го видят настръхнал. искам да разбера с какви конкретни стъпки и команди:
1) как да го накарам да се отказва от настръхване/ръмжене/скачане върху друго куче?
2) как да го социализирам по-добре, така че просто да играе а да не се бори за превъзходство?
3) с каква команда и как да му сигнализирам, да не ми досажда и че игра няма да има (когато сме вкъщи и той качи предните си лапи на коленете ми започне да бута муцунка в ръцете ми) без да го депресирам/озлобя?
4) да го успокоя, когато е превъзбуден и започне да скача навсякъде из къщата (може би команда "мирно", но как?)
ами май в общи линии в това. съжалявам, ако съм била трърде обстовтелствена, но исках да съм възможно най-изчерпателна, за да е ясен проблема. надявам се да ми помогнете! имаме добра основа и се надявам да успеем. :)
Публикувано: 26 April 2009 - 10:25 AM
Не коригирайте никога при среща с друго куче, не подавайте забранителни команди, не дърпайте повода, не се вдървявайте. Установете къде е границата му - колко метра. Когато видите друго куче и вашето е на повод не доближавайте повече от тази граница като начало, при липса на реакция дайте лакомство, отвлечете с друга команда. Съкръщавайте дистанцията само при спокойно поведение.
Публикувано: 28 April 2009 - 05:14 PM
Прегледах първите 10-на страници, но не намерих това което търсех, затова ще попитам направо..
Имаме женско Гонче, Рада, което скоро стана на едно година. Не я пускаме на лов, градско куче което ходи на разходка в планините е

Нямаме проблеми с йерархията - знае кога яде, къде спи, изпълнява доста команди без да се инати и т.н.
Това което ме притеснява е че напоследък (скоро след края на първото и разгонване всъщност) започна да се бие с други кучета. Не с всички - с някои си играе, други само ги подушва, трети не са и интересни изобщо, но с някои кучета се сбива веднага след като ги доближи. Прави го независимо от пола и размера на противника - тя е 18 кила а вчера се сби с поне 50 килограмов ротвайлер. Ушите и не мога да кажа дали се вдигат или смъкват - те винаги са долу, нали е клепоуха порода. Козината по гърба и щръква, преди опашката също. Не ръмжи предварително, направо се хвърля и докато са на топка лае и джафкоти, абе давят си се доста злобно.
Хора не е нападала никога.
Това което правя - ако не е на повод е да я извикам веднага - РАДА, НЕ! БЪРЗО ТУК! (тя идва) хващам я за
нашийника, командвам ДОЛУ (което е "легни"), первам я леко през муцуната с повода веднъж и след това се и карам поне минута. След две три минути я потупвам по гърба казвам и Добро куче и пак я пускам. Ако е на повод просто я дръпвам рязко до мен, командвам СЕДНИ и пак и се карам. После РЕД и продължаваме по пътя.
Лошото е че вече месец е така и няма напредък - все така налита. Та си мисля, че явно нещо бъркам и се надявам на малко съвети от ваша страна. Не искам да я водя с намордник - ако не са тези боеве е много послушно, добро и игриво куче.
ПП - Командите ни са малко нестандартни -тома е защото имахме проблем в началото с изпълненитео им - грешен подход от наша страна, повтаряхме по 10 пъти и тя се научи да "не чува". Откакто ги сменихме - няма проблем.
Публикувано: 30 April 2009 - 09:14 PM
Но, все пак е каракачанка. При разходка уличните кучета не са проблем, но мъжки кучета /без значение малки или големи вече / водени от стопани ги лае. Лае и едри мъже и жени. Вече ме е страх да оставя да си играят с него деца - както му се радват по принцип. След като мина трите години и останах почти само аз има напредък. Почна да ме слуша повече. Помогнете, как трябва да продължа възпитанието на МЪЖКА КАРАКАЧАНКА, за да не стряскам цял Люлин 2.
Публикувано: 12 May 2009 - 10:56 PM

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND
Публикувано: 13 May 2009 - 04:34 PM
eliili ако кучето ти преди не е проявявало агресия, то сега това се дължи на бременоста. Опитаите се да подтискате агресията, караите се когато я проявява, не я поощряваите по никакъв начин. Като роди след време ще се успокои...
Petm продължавай да работиш с кучето си. Не се осланяй на това, че сега те слуша... За напред (недай си Боже), може да се опита да доминира... какво ще правиш тогава със тази 70 килограмова овчарка? Занимавай се с него, работете над команда "тихо"... Научете я първо в домашни условия и след това започнете да я "вкарвате" и докато сте навън. Надявам се да стане, друго не ми идва на ум...
Това мога да кажа аз.
Публикувано: 13 May 2009 - 05:07 PM
Tali, в May 13 2009, 03:34 PM, написа:
Да,Tali,тренирам кучета на защита,но не провокирам агресия.Konan,твоите кучета са точно такива,каквито трябва да бъдат.При положение,че имат изложбена кариера,не ти трябва недоверие към непознати.Териториална агресия биха развили ако имат двор ,на който да излизат.
Публикувано: 14 May 2009 - 10:24 PM

Публикувано: 17 May 2009 - 09:54 PM
dekobo, в May 14 2009, 11:24 PM, написа:

ще получа ли компентентен отговор тази петилетка????????????????????????????????????????????22

Публикувано: 17 May 2009 - 10:02 PM

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг
Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg
Публикувано: 17 May 2009 - 10:09 PM