Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#1301 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 22 June 2012 - 12:56 AM

Показване на мнениетоludata94, в 21 June 2012 - 11:52 PM, написа:

Нормално ли е кучето ми да яде всичко, което мирише на мен. Нямам в предвид да гризе и да къса, а в буквалния смисъл да ги изяжда. От една седмица постоянно намирам дрехи, пликове, всичко което е от плат - накъсано. В акитата му постоянно има парченца плат. Като ме няма и унищожава всичко наред. Започна и кабели да дъвче. (на колонките ми, на компютъра, слушалки и даже на разклонител). Изяде части и от матрака ми в буквалния смисъл. Как да го накарам да спре? Като го хвана в крачка му се карам, но то започва да ме лае и хапе, после нещата пак се повтарят. Пробвала съм и с вестник, но пак не става. Знам, че му растат зъбките и съм му купила играчки, но той не им обръща внимание. Страх ме е да не му стане нещо така като яде всичко наред, може да му се задръстят чревцата или да го удари тока... Моля ви дайте някакъв съвет! Благодаря предварително :)

Колко често оставяте кучето само?- питам защото това е причината. Бил съм свидетел на такова поведение и кучето разкъсваше единствено онези дрехи и обувки, до които стопанката се бе докосвала,или използвала. Някои кучета трудно се справят с „отсъствието” на човека, задоволявайки нуждата си от контакт чрез събиране на вещи,облекло,използвани или пипани последно.Поправете ме ако греша, но у Вас има неща,които то не докосва-обект на желанията му са „най-пресните”миризми.
Тъй като прочетох че говорите за бебе – отделяйте му време, иначе рискувате това да се превърне в опустошително поведение,или осигурете „бавачка”.Играчки няма да свършат работа-въобще при Вас игрите / в т.ч. локомоционните / не са решение.
Дано не се засегнете, но кучето не е вещ на която човек да се любува когато пожелае!Със сигурност имате основателни причини да го оставяте само, но то / особено на тази възраст / има нужда от внимание и грижи.
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1302 Потребителят е офлайн   ludata94 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 June 2012 - 12:56 AM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 22 June 2012 - 12:51 AM, написа:

Ами тогава преустройте малко.Купете му заграждение да стои в него или опразнете голям коридор ако имате.

Ще измисля нещо подобно да направя. Благодаря за съветите :)
User's Signature

Качена снимка

#1303 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 June 2012 - 01:01 AM

Показване на мнениетоludata94, в 22 June 2012 - 12:32 AM, написа:

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 22 June 2012 - 12:22 AM, написа:

На каква възраст е кучето и по колко време Ви няма при него.

На 2 месеца и половина е. Различно, случва се понякога и за повече от 10 часа да няма никой, а друг път с дни не остава само. Дори като ходя до тоалетна и само докато затворя вратата и започва да скимти и да драска по врата, след това си намира нещо и започва да гризе.

Значи все пак излязох прав...
User's Signature

#1304 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 June 2012 - 11:32 AM

Съгласна съм със Starrcopf, кученцата имат нужда от почти постоянно наблюдение и внимание. Изпада в ужас когато вас ви няма, и мисли, че няма да се върнете. Нито едно кученце на тази възраст не би трябвало да остава само за повече от 2-3 часа.
Ето тук можете да намерите информация, която би ви помогнала да се справите със сегашните и бъдещи проблеми на вашият любимец.

Пробвайте да го затворите в стая само. Опитвайте се лека по лека да изградите "доверието" у кучето, че ще се върнете като влизате в стаята на малки паузи. Започнете в началото от 1 минута, и увеличавате малко по малко.
Важно е кученцето винаги да е спокойно в стаята докато ви очаква да се върнете. Ако е неспокойно, намалете времето, в което ви няма.
Не обръща внимание на играчките, защото вие би трябвало да участвате в играта с тях.
Отделяйте му повече внимание.. и прочетете тази информация, ще ви бъде от голяма полза!

успех

#1305 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 June 2012 - 09:23 PM

Хора, имам голям проблем с Неро- доминантно тригодишно хъски, днес беше просто непоносим . . . сби се с три кучета и опита да се сбие с други три!!! Не сме имали такава мъчителна разходка от много време! Искахме да ходим с него и още хора на палатки за няколко дни сби се с тяхното хъски и ще се наложи да го оставя в къщи . . . страшно ми е тежко и неприятно и ме боли от мисълта, че не мога да го взема с нас . . .
Кажете ми как да изкореня неговата доминантност и нетърпимост!!! Проблемът дойде от факта, че в началото на разходката се сби с един лабрадор - взаимно не се харесаха, и нервата не го пусна до края, три часа по-късно, което доведе и до другите две сбивания! Много хора казват, че съм прекалено нежна с него . . . .не мога да преценя дали е така . . .
User's Signature

Качена снимка

#1306 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 28 June 2012 - 10:11 PM

посъветвай се с треньор в София поне имате избор.Нека го видят в реална ситуация как се държи и ще те посъветват какво да направиш или как да постъпваш.Аз лично туширам агресията на моите(които са били съскани за бой) със средството,което ти не одобряваш-душач.2-3 по-силни и резки подръпвания в началото за да разбере,че няма да му мине номера и силно и строго НЕ.След това го отпускаш сред кучета с дълъг повд и само като го видиш да почва да набира НЕ и леко вече този пт подръпваш повода.Сещат се веднага за неприятното усещане,което идва след НЕ и се спират.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1307 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 June 2012 - 11:23 PM

Показване на мнениетоFlawless, в 28 June 2012 - 09:23 PM, написа:

Хора, имам голям проблем с Неро- доминантно тригодишно хъски, днес беше просто непоносим . . . сби се с три кучета и опита да се сбие с други три!!! Не сме имали такава мъчителна разходка от много време! Искахме да ходим с него и още хора на палатки за няколко дни сби се с тяхното хъски и ще се наложи да го оставя в къщи . . . страшно ми е тежко и неприятно и ме боли от мисълта, че не мога да го взема с нас . . .
Кажете ми как да изкореня неговата доминантност и нетърпимост!!! Проблемът дойде от факта, че в началото на разходката се сби с един лабрадор - взаимно не се харесаха, и нервата не го пусна до края, три часа по-късно, което доведе и до другите две сбивания! Много хора казват, че съм прекалено нежна с него . . . .не мога да преценя дали е така . . .

Той понася ли непознати кучета около себе си – ако си отговорите на този въпрос може би по-лесно ще намерите решение?... Но от друга страна щом сте категорична в оценката си,Вие по-скоро задавате отговор.Мнението ми не цели да Ви обиди,затова / ако съм в състояние да дам съвет / разкажете още за кучето.Само една молба: ако започнете с „от малък е между кучета” или, „досега не бях го виждала такъв”,значи за три години нищо не сте „научила” за него...
Вие сте дамата с въпросът – как се става треньор, нали?
И още нещо-не изпадайте в ролята на сърдита майка,а вземете животинката с Вас.
User's Signature

#1308 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 July 2012 - 09:40 PM

Показване на мнениетоstarrkopf, в 28 June 2012 - 11:23 PM, написа:

Той понася ли непознати кучета около себе си – ако си отговорите на този въпрос може би по-лесно ще намерите решение?... Но от друга страна щом сте категорична в оценката си,Вие по-скоро задавате отговор.Мнението ми не цели да Ви обиди,затова / ако съм в състояние да дам съвет / разкажете още за кучето.Само една молба: ако започнете с „от малък е между кучета” или, „досега не бях го виждала такъв”,значи за три години нищо не сте „научила” за него...

Забавих се с отговора, но все пак . . . иманепознати кучета които понася и харесва и такива, които не понася! зависи от характера на кучето, колко и дали е доминантно- това се отнася за мъжки, с женски няма проблем! Факт е, че откакто му се би последната ваксина винаги е бил воден да си играе с кучета! Часове сме прекарвали в игра със всякакви кучета, като стана на година и половина се попромени, почна да се нахвърля на всичко мъжко, което видеше и разходките бяха много трудни, но аз се заинатих и продължих да го събирам с кучета, затова сега освен, че е страшно послушен, понася голяма част от другите кучета! Според мен за случката допринесе фактът, че бяхме на сравнително ново място, в парк, в който не познава кучетата, но който е доста малък в сравнение с Южния или Борисова, така че среща всичките им характери накуп! Той се чувства некомфортно в апартамента на приятеля ми, който има две женски хъскита, през деня спи, но вечер не може, не иска да седи с кучетата в коридора, но дори и когато го пуснем при нас продължава да нервничи, смятам, че е защото той е прекарал трие си години в апартамент с голяма тераса, каквато няма в апартамента на приятеля ми и това го изнервя, мисля си, че му е тясно! По-скоро има множество причини за поведението му, защото иначе е страшно търпелив и хладнокръвен! Иска ми се да не му влияе това и да свикне по-бързо с обстановката, той обича да се разхожда и да вижда нови места и паркове и гори, но е домошар по своята същност, ако това може да се каже за куче! Не го взех с мен и съжалих, но поне имах възможност да видя какво е, да преценя нещата и да съм спокойна при следващото ни ходене, когато задължително ще взема и кучето!
User's Signature

Качена снимка

#1309 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 July 2012 - 10:26 PM

Показване на мнениетоFlawless, в 01 July 2012 - 09:40 PM, написа:

Показване на мнениетоstarrkopf, в 28 June 2012 - 11:23 PM, написа:

Забавих се с отговора, но все пак . . . иманепознати кучета които понася и харесва и такива, които не понася! зависи от характера на кучето, колко и дали е доминантно- това се отнася за мъжки, с женски няма проблем! Факт е, че откакто му се би последната ваксина винаги е бил воден да си играе с кучета! Часове сме прекарвали в игра със всякакви кучета, като стана на година и половина се попромени, почна да се нахвърля на всичко мъжко, което видеше и разходките бяха много трудни, но аз се заинатих и продължих да го събирам с кучета, затова сега освен, че е страшно послушен, понася голяма част от другите кучета! Според мен за случката допринесе фактът, че бяхме на сравнително ново място, в парк, в който не познава кучетата, но който е доста малък в сравнение с Южния или Борисова, така че среща всичките им характери накуп! Той се чувства некомфортно в апартамента на приятеля ми, който има две женски хъскита, през деня спи, но вечер не може, не иска да седи с кучетата в коридора, но дори и когато го пуснем при нас продължава да нервничи, смятам, че е защото той е прекарал трие си години в апартамент с голяма тераса, каквато няма в апартамента на приятеля ми и това го изнервя, мисля си, че му е тясно! По-скоро има множество причини за поведението му, защото иначе е страшно търпелив и хладнокръвен! Иска ми се да не му влияе това и да свикне по-бързо с обстановката, той обича да се разхожда и да вижда нови места и паркове и гори, но е домошар по своята същност, ако това може да се каже за куче! Не го взех с мен и съжалих, но поне имах възможност да видя какво е, да преценя нещата и да съм спокойна при следващото ни ходене, когато задължително ще взема и кучето!

Какво мислите по въпроса?
User's Signature

Качена снимка

#1310 Потребителят е офлайн   MissElle Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 July 2012 - 04:15 PM

Здравейте,

обръщам се с надежда към mil_ , която реши от раз моя проблем от миналия път.

Моят померан сега е на малко повече от годинка. Мисля, че проявява доминантно поведение... и несигурност, незнам. Следя предаването на Сизър Милан, но освен някакви базови съвети не можах да си извлека нищо повече.

1. Кучето ръмжи или излайва всеки път, когато аз или приятелят ми или друг човек в стаята помръдне или тръгне нанякъде. Скарваме му се и той подвива опашка.
2. Много рядко ако тръгна към приятеля ми рязко, ръмжи много лошо и дори тръгва да напада. В тези по-тежки случаи го взимам за козината и го нося така до кошчето му, където го търкулвам по гръб и му се карам. Тези случаи са наистина редки. Досега са били може би не повече от 3.
3. Лае страшно много, когато се звъни и влязат други хора. В тези случаи се карам по метода на Милън- казвам "тчшът" и го бутам..но след 10 секунди пак започва.
4. Страхува се от други кучета до безумие. На разходка, ако някое го приближи подвива опашка и се опитва да избяга, ако го задържим насила се мята до удушаване на каишката и вече в ако наистина няма грам накъде може и да заръмжи от ужас. Май не сме го социализирали навреме и незнам как да го направя.

Старая се да следвам съветите- много рядко го качвам на легло и диван- и то за малко. Винаги върви след мен на разходка и аз минавам първа. Почти никога ( случвало се е 2-3 пъти откак е с нас и то защото приятеля ми не слуша) не му давам моя храна, докато ям. Той и не нахалства. Никога не спи с нас а винаги отвън в друга стая. Изпълнява команда седни, лягай, дай лапа и носи играчката, която му казвам- ако кажа " зайче" носи него, ако кажа " обувка" носи обувка. Направило ми е впечатление, че по- бързо изпълнява команда, която съм подала аз, а при приятеля ми понякога се ослушва.

Очаквам съвети.

#1311 Потребителят е офлайн   MrMadMan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2012 - 10:25 PM

Здравейте. Имам бултериер на 1г и 1м и курцхаар на 10м. Докато бяха малки ги гледах отделно - була в София в апартамента, курца в Плевен в къщата. В средата на пролетта реших да взема и була в Плевен да има двор и компания, и да се забавлява. И преди съм ги събирал за по седмица. В началото всичко беше идеално, но откакто була стана на 1г стана много агресивен спрямо курца. Постоянни сбивания за храна, тенис топки и какво ли още не. Днес след едно сбиване захапа и майка ми докато ги разтърваваше и стана персона нон грата в къщи. Та сега трябва да го водя пак на София в апартамента.
Искам да попитам дали има вариант по някакъв начин да му намаля агресията. По принцип четох, че тази порода към 1 - 1,5г става агресивна спрямо други кучета, но честно доста се учудих, защото проблемите почнаха точно като навърши 1г.,а преди това нямаше никакви проблеми. Изведнъж едни сбивания, едни рани, като тръгнем по улицата и хората бягат надалеч, не мога да го пускам да играе с други кучета, замязал е на професионално бойно куче. Друго върху което мислих е, че е доста своенравен и освен мен не слуша никой друг, но това ми се струва, че по скоро е плюс донякъде.
User's Signature

България

#1312 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2012 - 09:34 AM

Показване на мнениетоMrMadMan, в 10 July 2012 - 10:25 PM, написа:

Здравейте. Имам бултериер на 1г и 1м и курцхаар на 10м. Докато бяха малки ги гледах отделно - була в София в апартамента, курца в Плевен в къщата. В средата на пролетта реших да взема и була в Плевен да има двор и компания, и да се забавлява. И преди съм ги събирал за по седмица. В началото всичко беше идеално, но откакто була стана на 1г стана много агресивен спрямо курца. Постоянни сбивания за храна, тенис топки и какво ли още не. Днес след едно сбиване захапа и майка ми докато ги разтърваваше и стана персона нон грата в къщи. Та сега трябва да го водя пак на София в апартамента.
Искам да попитам дали има вариант по някакъв начин да му намаля агресията. По принцип четох, че тази порода към 1 - 1,5г става агресивна спрямо други кучета, но честно доста се учудих, защото проблемите почнаха точно като навърши 1г.,а преди това нямаше никакви проблеми. Изведнъж едни сбивания, едни рани, като тръгнем по улицата и хората бягат надалеч, не мога да го пускам да играе с други кучета, замязал е на професионално бойно куче. Друго върху което мислих е, че е доста своенравен и освен мен не слуша никой друг, но това ми се струва, че по скоро е плюс донякъде.

Здравейте, моето мъжко куче, след година стана същия като бултериера спрямо всички мъжки кучета, но това го отдавам на пубертета и възмъжаването и желанието да се доказва на другите кучета, пък и моя си е доминантен! Решението беше просто да не спирам да го събирам с кучета - мъжки, така че мисля с повече постоянство и търпение и често да ги събирате ще се оправят нещата и ще изградят някаква връзка или поне ще се научат да се търпят! За топките не мисля, че ще се оправят нещата, защото моя и до ден днешен може да даде всичко, но не и топка! Това, пръчките и женско куче са основни фактори за сбиване, ако ги няма като дразнител може би ще е по-добре на този етап!
User's Signature

Качена снимка

#1313 Потребителят е офлайн   Frroggy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2012 - 09:54 AM

И 2те кучета ли са мъжки ? и защо чак сега като са пораснали сте ги събрали заедно а не още от малки ( да живеят заедно а не само за по 1 седмица )?? Колкото до намаляване на агресията спрямо другото куче : ако има каде може да ги извеждаш да потичате малко но на каишки да се поизморят

#1314 Потребителят е офлайн   MrMadMan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2012 - 10:01 AM

Показване на мнениетоFlawless, в 11 July 2012 - 09:34 AM, написа:

Здравейте, моето мъжко куче, след година стана същия като бултериера спрямо всички мъжки кучета, но това го отдавам на пубертета и възмъжаването и желанието да се доказва на другите кучета, пък и моя си е доминантен! Решението беше просто да не спирам да го събирам с кучета - мъжки, така че мисля с повече постоянство и търпение и често да ги събирате ще се оправят нещата и ще изградят някаква връзка или поне ще се научат да се търпят! За топките не мисля, че ще се оправят нещата, защото моя и до ден днешен може да даде всичко, но не и топка! Това, пръчките и женско куче са основни фактори за сбиване, ако ги няма като дразнител може би ще е по-добре на този етап!

Ами опитвам се, но ето и днес... Водя го на обекта, на който работя, при един каракачанец, който гледаме там. 2 пъти по голям от була и на ръст, и на маса , и на години. Нашичкия веднага взе да му яде от храната, а другия през това време го закачаше за да си играе. Була му се нахвърли и го съсипа, след което взе да го гони около къщата му и по двора.... Спрямо хора не проявява агресия за сега и за момента обича вниманието...
User's Signature

България

#1315 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:изобразително изкуство, чехословашки вълчак, БШОК

Публикувано: 11 July 2012 - 10:56 AM

ОООХ, скъсах се от смях! Представих си как великия БОК бяга от бултериера. Грешка- не е трябвало вие да го оставяте да яде от храната на другото куче, като го знаете какъв е. Той така се е заявил като шеф и е налетял да пази плячката. Трябваше да я приберете преди да го пуснете на запознанство. Това е- чести срещи с кучета и ще си намери мястото.

#1316 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2012 - 11:09 AM

'Була го съсипал..."-дали кучето Ви е с намордник, след като вече знаете, че е агресивно към други кучета?И как така хем Ви слуша, а не можете да го спрете да напада?
User's Signature

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....

#1317 Потребителят е офлайн   GAG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2012 - 11:14 AM

Е как как - гледал е сеир човекът...
User's Signature

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...

#1318 Потребителят е офлайн   MrMadMan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2012 - 02:21 PM

Показване на мнениетоGAG, в 11 July 2012 - 11:14 AM, написа:

Е как как - гледал е сеир човекът...

Почна се с типичните простотии в стил "Български форум". Никакъв сеир не съм гледал, ами веднага повиках кучето и то дойде при мен. Думата "съсипал" мисля, че не употребих на място. Всичко стана за около 3 сек. Була сдави каракачанеца, без да му направи някакви наранявания, а после започна да го гони около колибата. Наморник имам, но и преди съм водил кучето с мен на работа, знаят се с другото куче и досега нямаше проблем. Просто в последните 2 седмици агресията изведнъж му се качи доста. Също така, тази агресия не е постоянна, отключва се само от време на време. В момента кучетата са заедно и си седят спокойно, но гледам че каракачанеца гледа да стои малко по настрани от була... Прилагам доказателствен материал, взет преди малко :smile: Колкото до това, колко ме слуша - докато съм наоколо няма проблеми, но мръдна ли на някъде и става лудница, на няколко пъти го оставях в къщи при майка ми докато съм на работа и после тя ми звънеше за да ми разправя какви циркове ставали...

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

България

#1319 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 July 2012 - 02:22 PM

Мадман, и аз имам бул, вярно малък е още, имали сме си нашите сбивания но аз винаги съм там за да му покажа как седят нещата относно лидерството...Скочи ли с рогата напред-бързо го поставям на място, а и защо си взимаш толкова силна порода куче като не знаеш как да се оправяш с него? 1вземи му намордник 2 явно трябва да работите върху послушанието, защото с НЕ и кренвирши се постигат чудни неща при лакоми кучета (освен легни, тая порода не ще да ляга)

#1320 Потребителят е офлайн   MrMadMan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 July 2012 - 02:40 PM

Показване на мнениетоVGAlexandrov, в 11 July 2012 - 02:22 PM, написа:

Мадман, и аз имам бул, вярно малък е още, имали сме си нашите сбивания но аз винаги съм там за да му покажа как седят нещата относно лидерството...Скочи ли с рогата напред-бързо го поставям на място, а и защо си взимаш толкова силна порода куче като не знаеш как да се оправяш с него? 1вземи му намордник 2 явно трябва да работите върху послушанието, защото с НЕ и кренвирши се постигат чудни неща при лакоми кучета (освен легни, тая порода не ще да ляга)

Ще ми счупите пръсти, хора :smile: Написал съм, че аз лично нямам проблеми с послушанието му спрямо мен. Изпълнява си команди: "ела, седни, не", като на тях съм го научил точно с кучешки лакомства ( честно казано най вече със зеленчуци или плодове, не знам от породата или от какво, но моят вярно е като прасе - яде всичко ама всичко, но най-много обича краставица ), а когато седне и му дам команда "мирно", понякога ( за съжаление само понякога ) ляга... Наморник също имам, гледам всичко да е от-до, не съм някакъв безотговорник, сеирджия или много глупав ( по скоро малко или средно :smile: ). ПРОБЛЕМА ми е, че като не съм наоколо и има друго куче стават неприятности. Няма как да съм залепен за него 24/7...
User's Signature

България

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема