Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 19 November 2012 - 10:07 PM
Аз също имам проблема на хората с лабрадорката. Изведнъж нещо му прищраква, почва да беснее, ръмжи и ни хапе, не се щади, а силно се отпуска. В началото го мислих за игра, после за агресия, после пак за игра, а сега не ми прави особено впечатление, но е досадно.
Постовете може да се повтаря, когато се натисне няколко пъти "Публикувай".

Публикувано: 20 November 2012 - 04:35 AM
simona623, в 19 November 2012 - 10:07 PM, написа:
Аз също имам проблема на хората с лабрадорката. Изведнъж нещо му прищраква, почва да беснее, ръмжи и ни хапе, не се щади, а силно се отпуска. В началото го мислих за игра, после за агресия, после пак за игра, а сега не ми прави особено впечатление, но е досадно.
Постовете може да се повтаря, когато се натисне няколко пъти "Публикувай".
Трябваше да запишем тренировката с Бари,за да се убедят всички как едно куче,когато е "разбрано" може да носи удоволствие от връзката с човек.
Но ти пък можеш (ако желаеш) да разкажеш....

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 20 November 2012 - 08:21 AM
simona623 Аз съм си бил кучето 2 или 3 пъти и сега съжелявам за това ! ти трябва да си успокоиш кучето ако не знаеш как потърси съвет от добър тренер ,но ако той ти каже да го биеш смени тренера!!!
Публикувано: 29 November 2012 - 01:44 PM

Публикувано: 07 December 2012 - 10:24 AM

Публикувано: 08 December 2012 - 08:00 PM
Ситуациите не са за подценяване и опитите да се справите сами могат да доведат до много сериозни последствия.
Публикувано: 21 December 2012 - 03:04 PM
Публикувано: 23 December 2012 - 12:25 PM
Публикувано: 10 January 2013 - 02:58 PM
Вчера моето куче се опита да ухапе човешко дете. Важно е, че не става въпрос за страшна картина с нахвърляне, яростно захапване, без да иска да пуска. Освен това аз също имах грешка в ситуацията, която обяснява това поведение. Но в никой случай не го оправдава. Не мога да се справя със страха му от непознати хора. В един момент започна да се страхува от непознати мъже, след това, независимо, че се опитвах да му помогна, вече се плашеше от всякакви хора, явно вече и от деца. Хлапето помоли да го погали и въпреки, че видях, че кучето умира от ужас, клекнах и го накарах да седне до мен. Защото смятах, че това е, което трябва да правя - да не го затварям сам вкъщи, а напротив, да го срещам със ситуации, хора и животни, за да може да си създаде положителен опит. Например, че когато човек приближи към него, иска да го погали, а не да го удари. И така, както беше седнал наведен и с подвита опашка, детето посегна да го погали вместо по главата, където може да вижда какво прави, към гърба му. И моето страхливо псенце моментално се обърна, опитвайки да го "клъвне" по ръката. Ами, отиде ми по дяволите целия позитивен метод, дръпнах го рязко за каишката и му се накарах много. А идеята беше когато се страхува нито да го галя и успокоявам, за да не бъде разбрано това като поощрение, нито да му се карам, за да не се страхува още повече.
В по-добрия случай вчера той е разбрал, че посягането към галещите го хора е абсолютно грешно, но е вероятно и да съм създала връзка "галят ме - тя ме души и ми се кара, това е лошо и не трябва да позволявам да ми се случва."
Трябва пак да кажа, че въпреки, че беше малък и много наплашен, когато го взехме, нямаше никакви такива ситуации, справи се бързо, стана общителен и мил, обичаше всички хора. Сега това се случва от няколко месеца, още не съм открила обяснение и причина, и още в началото ми беше трудно, но мислех, че се справям. Е, това по-горе не е никакво справяне, направо е напълно обратно. И съм потресена.
Теоретичната част ми е относително ясна - знам как изглежда куче, което се страхува, знам също, че когато се страхува много, може да реши да се защитава, опитвайки се да хапе. Но пък изобщо не очаквах да се стигне дотам. Не мога да си обясня защо се ужасява от осемгодишно дете. Както и да е, върху работата със страха мога да си мисля дълго и широко. Но много ще ми е ценен някакъв практически съвет за момента в който този страх води до агресия.
Надявам се да стигна до среща с треньор, но в момента ми е много трудно да я организирам, затова ще съм много благодарна на предложение какво да правя.
Благодаря.

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!
Публикувано: 10 January 2013 - 03:12 PM
Контролирани срещи, означава да си с дете, което познаваш и което ще ти следва указанията. Трябва да се предразположи кучето, като детето подходи бавно, остави си ръката да бъде подушена, в която да има награда, с която да се скрепи новото крехко приятелство. Без шум, галене и т.н.
Сега някой от опитните да не ми се нахвърли ще кажа, че имах същия проблем с децата и го реших по този начин. Цяло лято селските дечица се забавляваха в компанията на моята кръвожадна лигла. Но, винаги под мое наблюдение.
Публикувано: 10 January 2013 - 03:53 PM
Публикувано: 10 January 2013 - 04:02 PM
g_tanov, в 10 January 2013 - 03:12 PM, написа:
Контролирани срещи, означава да си с дете, което познаваш и което ще ти следва указанията. Трябва да се предразположи кучето, като детето подходи бавно, остави си ръката да бъде подушена, в която да има награда, с която да се скрепи новото крехко приятелство. Без шум, галене и т.н.
Сега някой от опитните да не ми се нахвърли ще кажа, че имах същия проблем с децата и го реших по този начин. Цяло лято селските дечица се забавляваха в компанията на моята кръвожадна лигла. Но, винаги под мое наблюдение.
Треньор е необходим ако стопанинът е хептен "зелен"....
А ако някой от опитните Ви се нахвърли,аз съм с Вас.
Има нещо друго и затова стопаните често го наричат проблем - трябва да се познава добре езикът на кучето,т.е. сигналите изпращани от него.Кучето на дамата достатъчно ясно е показало ,че се страхува,но тя напук решава да действа.Няма куче изпратило ясен сигнал за страх и некомфортност,което поставено в такава ситуация да не се опита да избяга - в случая да захапе.
Тези тренировки изискват познаване на успокояващите сигнали и малко повече търпение и време.Кучето на дамата не е агресивно - подходът й към решаване на това му поведение е грешен.

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 10 January 2013 - 04:51 PM
Още в горния пост казах в защита на кучето, че аз не се държах правилно, защото съм наясно и с това.
Работата е там, че не се опитвам да науча уплашено куче да не се страхува от хората, опитвам се да припомня на куче, което не е било уплашено, че няма от какво да се страхува, както чудесно сме си живели преди.
Проблемът е, че нещо се е случило изведнъж, при това под мое ръководство, защото той не дойде с това поведение. Търся някакво събитие, нещо, което да доведе дотук и не мога да го открия. Сякаш е друго животно.
Наистина напук пренебрегнах тези сигнали, защото прекарах последните два месеца в планирани и организирани срещи с награди с хора, които кучето вече е виждало и им се е радвало преди мистериозната случка. И да, вчера реших да се правя, че нищо не се случва, когато видях, че го е страх. Може би не беше възможно най-удобния момент, може би пак трябваше да мине с потупвания, "Стягай се, няма от какво да се плашиш." и бисквити, когато наистина се стегне. Нещата, които правя сякаш не работят и реших да опитам по друг начин. Е, очевидно не му помогна.
Много ми е трудно да стигна до треньор, но ще се постарая да го направя. Трябва да намеря причината, защото очевидно има значение. През това време търся идеи какво да променя в подхода.
Много благодаря и на двама ви за вниманието, оценявам го много.

Публикувано: 10 January 2013 - 06:01 PM
Flashback, не е важно какво точно се е случило, защото няма как да разбереш и само ще се разсейваш в догадки. При въпросните срещи за социализация избягвай деца или ги инструктирай предварително. Кучето трябва да вижда ръката. Дори не е добре да се гали по главата, защото пак няма да я вижда, а отдолу по гушката, посягането да е с отворена длан, човекът да не се надвесва над кучето, а да прикляка пред него, като му дава достатъчно дистанция.
В случая кучето не се е защитавало, а е отправило предупреждение - не ми влизай толкоз рязко и не ме приклещвай.
Засега дори ти препоръчвам да оставиш галенето за по-нататък. Като начало спирай да говориш с хората и наблюдавай дали кучето ще се отпусне в присъствие на хора, които изобщо не посягат и даже не поглеждат към него. Хората могат да ръсят лакомства, но да не осъществяват никакъв контакт - нито с очи, нито да му говорят, просто да пускат нещо за хапване. Целта е кучето да приеме спокойно присъствието им. Малко да си отдъхне от натрапчивото им внимание и да си кажа - слава богу, не се интересуват от мен. Идват ли хора у вас?
Като нагласа е малко грешно това "стягай се", трябва да е точно обратното - "отпусни се"

Публикувано: 10 January 2013 - 06:28 PM

Публикувано: 10 January 2013 - 06:49 PM

"Стягай се" е тип "Голям мъж си, не се излагай".

Основната социализация е вкъщи, защото е като в хан - всеки ден има някой освен нас, 3-5-10 души се събират често, редовно някой спи вкъщи. С "приятелчетата си" се разбира чудесно - играят, спят заедно, спокоен и щастлив е, когато се наложи някой от тях да го изведе на разходка. Но това са хора, които вижда редовно. Последният път, когато празнувахме рожден ден имаше 15-ина души, част от които не помнеше и не познаваше, е, тогава беше много стресиран. И пак упражнения - клякаш пред него, поздравяваш го, черпиш го с нещо, след има-няма 15 минути вече им правеше пълна програма номерца, за да му дадат нещо. Вкъщи е много по-спокоен и много по-лесно се отпуска и общува. Например, когато майка ми идва на гости е очарован да я види. Последния път, когато го заведохме в офиса й, обаче, имаше и други хора освен нея, толкова беше ужaсèн, че не й обърна внимание.
Не се страхува от никого, когото е виждал повече от 2-3 пъти, тогава няма никакъв проблем. Но хора, с които се разминаваме на улицата или с които чакаме на опашка, без дори да го гледат или да му говорят, го плашат много. Или много хора на едно място. Колкото до причината, търсех я, защото мислех, че е важно за преодоляването на страха. От друга страна никой никога не го е удрял, случайно или нарочно, не му е крещял или нещо в този дух, не мога да си спомня за нищо, което дори да мисля като куче, да ми се стори травмиращо. И това е наистина странно.
Съжалявам, че измествам темата, защото наистина това е друга история и тук не й е мястото, но от друга страна може би има смисъл, защото след като явно греша някъде, последното, което ми трябва е този страх да свърши с прояви на агресия.
Пропуснах в пост-а ти частта с предобряването.

Има вероятност и да съм направила нещо такова. Защото поради горните причини - постоянно идващите вкъщи хора, планините, палатките и хижите през лятото, беше много важно да може да общува с всякакви хора. И аз го карах да общува с всякакви хора, това е така. Като е и съвсем възможно да съм сгрешила с това.
Което обаче доведе до момент, в който не знам какво да правя - да го оставя на мира да си се страхува, докато види, че на хората не им пука за него, или да го карам да общува с тях, за да не забрави как се прави докато се страхува от тях? Майко мила, като онези млади майки, на които им е за пръв път съм.

Това мнение е редактирано от Flashback: 10 January 2013 - 06:56 PM

Публикувано: 10 January 2013 - 07:18 PM
Казах ти как да става - отначало направи така, че да се чувства спокойно в присъствието на непознати хора, които не го карат да общува. Просто заставай между хората, наблюдавай кога ще се отпусне и черпи тогава. Ако сам прояви интерес към някого - тогава голямо черпене. Върши работа да заставаш на оживени места, аз съм го правила на автобусна спирка - сядам и си кесиме, някои хора чакат с нас, други минават-заминават, е ся посред зима малко кофти.
sadeyes, много трудно е така да се даде съвет, изобщо не мога да преценя доколко е проблемно кучето, което всъщност още си е кутре. Нямаш ли познати кучкари да се поразходите заедно?
Питам те за нашийника не за друго, ами ако защото това дърпане и мятане се случва всеки път като видите куче, ще се видиш в чудо. С нагръдник от една проба нищо не може да се каже, просто го препоръчвам, за да не стигнете до чудото, защото той не причинява неприятни усещания, които да бъдат свързани с появата на куче.
Публикувано: 10 January 2013 - 07:23 PM