Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#1441 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 10 January 2013 - 09:29 PM

Показване на мнениетоmil_, в 10 January 2013 - 07:18 PM, написа:

Спри да го караш насила да общува.
Казах ти как да става - отначало направи така, че да се чувства спокойно в присъствието на непознати хора, които не го карат да общува. Просто заставай между хората, наблюдавай кога ще се отпусне и черпи тогава. Ако сам прояви интерес към някого - тогава голямо черпене. Върши работа да заставаш на оживени места, аз съм го правила на автобусна спирка - сядам и си кесиме, някои хора чакат с нас, други минават-заминават, е ся посред зима малко кофти.
sadeyes, много трудно е така да се даде съвет, изобщо не мога да преценя доколко е проблемно кучето, което всъщност още си е кутре. Нямаш ли познати кучкари да се поразходите заедно?
Питам те за нашийника не за друго, ами ако защото това дърпане и мятане се случва всеки път като видите куче, ще се видиш в чудо. С нагръдник от една проба нищо не може да се каже, просто го препоръчвам, за да не стигнете до чудото, защото той не причинява неприятни усещания, които да бъдат свързани с появата на куче.

Само ще добавя : неприязън (страх) не се изкоренява с натрапчиво поставяне в "средата на събитията". Създавайте условия,но и работете от необходимата дистанция както каза Мил.Колкото е нужно - кучето само ще Ви подскаже с поведението си кога е готово. И тогава по обратния ред - стъпка по стъпка,по-близо и по-уверено.
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1442 Потребителят е офлайн   sadeyes Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 10 January 2013 - 11:04 PM

mil_, за съжаление нямам познати кучкари. Запознах се с едно момиче, което има малко булдоче, с месец е по-голямо от моето. Уговорихме се в събота да се видим, но нито тя е опитна, нито аз. Ще видим какво ще стане. Току що се връщаме от разходка, бяхме с нагръдника. Ще се мъча да я свиквам с него, и без това по-лесно ми дава да й го сложа него. Толкова не й се излиза на студа, пдръпвам я от време на време. Това грешно ли е ? Шматкахме се около блока по полянката един час и нищо не свърши... Срещнахме един мъж, който срещаме всеки ден вече и той я закача. Не го позна явно и към него се спусна така лаейки. Аз нарочно не я дърпах обратно, той клекна да я види. Явно като видя, че не отстъпва се поуспокои, скри се в краката ми и лаеше от там, но той я забалмоса и след минутка си играеха. Ще пробвам да процедирам така и утре/и в събота/ при среща с кучета. Дали е добър вариант?

#1443 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 11 January 2013 - 03:11 AM

Sadeyes ,
Кученцето е все още несигурно – и във Вас и спрямо нови събития.
Не прибързвайте със заключенията.Казвате,че нямате опит - тогава не реагирайте първосигнално,не викайте и не теглете повода.Ако имате възможност търсете компания според възрастта на бебето.Малките кученца бързо намират общ език,стига да имат възможност ( стопаните им да не си въобразяват несъществуващи проблеми в поведението).И не го пипайте и поставяйте като матрьошка,където смятате че е най-удачно.Така най-много наистина да го накарате още от малко да не понася кучета и хора.Животните много добре се разбират и без нас – виждате какво става като сте се опитала да чертаете измислени правила,нали?...
Защо не се свържете с породния клуб – те ще Ви насочат към нейни връстници (надявам се).
И друго – няма как да сте хаотична и припряна в действията си и едновременно да искате кучето да разбира какво целите...Дайте свобода на това куче- ако не играе сега кога да го прави?Нито ще изяде някого,нито ще избяга от Вас.
Занимавайте се и в къщи.Там градете връзката си,а навън я укрепвайте.Чета,че я мъчите...Какви са тези Ваши измислени правила и кой е този ,който Ви пълни главата с тях.След като нямате опит,питайте но не разваляйте кученцето.
Тук има една млада госпожица Simona 623.Тя може да Ви разкаже докъде води любовта и разбирането на кучето,както и защо не бива да го мъмрите или биете.
Попитайте я как нейното куче се запозна с кучета (4 бр.) и косъм не падна от него.И то беше на възрастта на Вашето.
И (ако желаете) слушайте Мил – мен ме оставете на ....кучетата.
Можете да влезете и в сайта на IVDF. Можете и да погледнете в темата „Новата Кинология”.
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#1444 Потребителят е офлайн   sadeyes Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 11 January 2013 - 07:46 AM

Благодаря за отговора, starrkopf . Както казах наистина нямам опит, не искам да налагам нещо грешно на милото животинче, просто не знам как да реагирам в ситуацията. Затова питам вас, понеже виждам че тук имате опит и се опитвам да не сгреша. Току що се връщаме от сутрешна разходка, на която се изходи по голяма нужда за няма и 10мин, казвах браво и ддадох наградка ест. :) Покрай нас мина една болонка, никакво внимание не й обърна. Може би я е страх само от големите кучета,знам ли.... Ще видим днес как ще се държи, без да я дърпам обратно към мен. Тя още е с млечни зъби, но се притеснявам да не нахапе някое съседко куче, за това я връщах до сега... И да кажа, че никога не съм я била, единствено като се опитва да хапе мен докато си играем леко я тупвам по муцунката.

#1445 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 January 2013 - 08:08 AM

sadeyes, възможно е изобщо да не е страх, нито агресия, а всичко да е заради дърпането. Когато едно куче види друго, то е силно мотивирано да иде при него, социални животни са, дръпва се към него, ти го дръпваш обратно, шат кофти бесене на нашийника, след 2-3 пъти самото виждане на друго куче е сигнал за неприятности, значи веднага изпадаме в тревога. Друга вероятност - ако ти изобщо не я оставяш да общува с други кучета, тя се фрустрира, а и няма да научи "кучешки език" - сигнали, ритуали. Също ще реагира все по-емоционално и екзалтирано. Престраши се и я остави да се доближи до друго куче без да я дърпаш изобщо.
Flashback, прав е starkopf за центъра на събитията, говоря за спирка не в час пик с тълпа, а с няколко човека, през деня, не са нервни, всеки спазва дистанция и не се вре в другия, препоръчвам го като една хем оживена, хем неутрална среда. Аз имах проблем с едното си куче, което толкова се страхуваше, че не можехме да се разминаваме с хора, насмиташе се в краката ми и ме нокаутираше и дори можеше да отскочи на платното сред колите, за да избегне разминаване с човек на тротоара, а си е 45 кила. Тогава установих, че ако ние седим, а хората минават покрай нас, го приема много по-лесно, отколкото ако го карам да вървим срещу страшните хора. Също като идва непознат човек у вас - нека се настани и си говорете, нека не обръща внимание на куч, остави го да си се скрие на сигурно на своето място, и после сам да дойде, 90% гаранция, че няма да издържи на любопитството, нека сам инициира контакта, тогава - награда. И човекът да не се превъзбужда, пак да е сдържан и леко неангажиран, няма нужда веднага да го награбва да го гали. То кучето си показва, моят се скрива под масата и след малко сам се вре за галене и тогава почват да валят кренвирши. Вече ако не излиза от убежището си е друга история, но мисля, че при вас случаят не е такъв.

#1446 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 January 2013 - 08:45 AM

Показване на мнениетоmil_, в 11 January 2013 - 08:08 AM, написа:

sadeyes, възможно е изобщо да не е страх, нито агресия, а всичко да е заради дърпането. Когато едно куче види друго, то е силно мотивирано да иде при него, социални животни са, дръпва се към него, ти го дръпваш обратно, шат кофти бесене на нашийника, след 2-3 пъти самото виждане на друго куче е сигнал за неприятности, значи веднага изпадаме в тревога. Друга вероятност - ако ти изобщо не я оставяш да общува с други кучета, тя се фрустрира, а и няма да научи "кучешки език" - сигнали, ритуали. Също ще реагира все по-емоционално и екзалтирано. Престраши се и я остави да се доближи до друго куче без да я дърпаш изобщо.

Упс, сетих се и за трето нещо, което е най-важното - твоето безпокойство, което предаваш на кучето без да осъзнаваш. Вероятно като съзрете друго куче вдървявяш походката, натягаш повода, крачките стават колебливи, започни с това - самонаблюдавай се. Дори да изпитваш безпокойство (знам, че не е възможно да си кажеш - ми ся ше съм спокойна пък) се постарай кучето да не усети. Даже може да лапнеш дъвка - кучове подушват адреналина. Вместо да натягаш повода, отпусни го, крачи уверено, не е лесно, но става и ще видиш, че няма страшно.
Разбира се, най-вероятно ситуацията е комбинация от изброените, нищо не е в чист вид.

#1447 Потребителят е офлайн   Trixy23 Икона

Публикувано: 30 January 2013 - 02:12 PM

Здравейте!Имам проблем с моето куче Голден ретривър.Така, първо аз съм израстнала с кучета покрай мен и бих казала че доста ги разбирам!Кучето ми се казва Чарли и е на 3год и половина.Като характер е типичен за породата си.Е,само дето като се закачат с него и той си отговаря ,и мннннго помни с кое куче се е скарало).Иначе си играе си с другите кучета,но когато има друго мъжко,колкото него на ръст ,си има едно на ум!Та, той е послушен и дори като се закача някое друго куче с него,тои гледа моята раекция.Абе с една дума много е умен.Но от извсно време забелязах ,че го е страх да се качва в колата.А пък вчера,докато се качвахме в асансьора и дойде един съсед ,и тои да се качи,се случи нещо много странно.Чарли без причина не го пусна да се качи в кабинката-ръмжеше му!Аз направо онемях!!!Опитах се да го успокоя,но той пак продължи да ръмжи предупредително!Той никога на никой човек не е реагирал така!!!Не е свързвал стопанина с кучето!Аз веднага започнах да си мисля какжа би могла да е причината!
1-Той също има куче с което не се разбират с Чарли(но съседа тогава не беше с него)можеби му миришена на кучето му;
2-Да има разгонано куче в блока(щом тръгнем да излизме той пощръклява и почва да се озърта) и като е усетил миризмата на кучето на съседа да е реагирал така;
3-Чарли не обича,когато се говори на висок тон(можеби по интунацията да е помислил,че се кара с мен и затова е реагирал така)!Попринцип Чарли много ме пази!!Когато се караме с мъжа ми ,Чарли винаги застава до мен и лае с/у него(но не такъв запашителен лай,а по-скоро да спрем да се караме).
Ако в България имаше кучешки психолог,нямаше да се колебая да се обърна към него!Но,понеже няма(или аз не съм чула да има),се обръщам към вас!
Все си мисля и друго-Чарли вече си е мъж и се държи като такъв,и можеби е настъпила някаква промяна в начина му на поведение-да се страхува вече да се качва в кола,да реагира по-различно от обичайното!!!Нещата можеби са свързани!
И все се питам -ако е момент ок,ама ако не е !!!
Кажете и вие какво мислите!!!

#1448 Потребителят е офлайн   NeLy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2013 - 04:16 PM

Здравейте,
имам френски булдог, бебче на 6 месеца, който знае какво е "НЕ", изпълнява го 9 от 10 пъти.
Знае седни - кажа ли му го заковава на дупарка !
Но ... дойде ли време за ядене, моето малко бебче става страшен звяр. Казвам му не, чака (ако се приближа чака и ръмжи) ... може да чака и 10 минути,кажа ли му яж,почне ли да яде,
и приближа ли се до него почва страшно ръмжане, зъбене и ... готовност за атака. Сякаш ще ме изяде. Още е малък и успявам да го сграбча докато ръмжи, обръщам го по гръб и държа, той уж се отпуска, пускам го и пак се повтаря същата картинка - седни, чака(ръмжейки), яж... зъбене и ядене. Този ад продължава, докато се нахрани, после пак е мил и послушен! Вчера го извадих на терасата, прекъсвайки вечерята му, понеже го погалих и ми се озъби. Стоя там 10 минути, пускам го и той пак почва да ръмжи и да тича към храната. Някакви съвети ? Или да търсим треньорец? :)

#1449 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 February 2013 - 04:39 PM

Въпреки, че аз съм пуснала тази тема, бих я изтрила с удоволствие ако бях собственик на сайта.
Казвам това, за да обясня, че през тези години съм променила възгледите си и ще ви дам абсолютно различни съвети от тръшкане по гръб и всякакви наказания, измислени с цел демонстрация на физическо превъзходство над кучето.
Обяснението за това е следното: Куч се страхува да не му бъде отнета храната. Вие сте заплаха за него и затова ръмжи. Обаче с тези демонстрации в неговите очи вие ставате още по-голяма заплаха.
Проблемът ви е лесно решим по друг начин. Слагате в купата гранули и се запасявате с нещо, което кучето обича повече от гранули, вие си решавате какво - кренвирш, варен дроб, абе нещо неустоимо.
Когато започне да се храни се доближавате и подхвърляте от готиното. Може дори да не поглеждате към него, а просто да изръсите. Целта е куч да приеме спокойно вашето приближаване по време на хранене. Направете това много пъти. В момента, в който отклони внимание от паницата при вашето приближаване и ви погледне в очакване преди да пуснете готиното, имате голям успех. Пишете какво се случва и ще видим какво да се прави по-нататък.

#1450 Потребителят е офлайн   NeLy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 February 2013 - 04:44 PM

Благодаря Мил, точно на вашето мнение се надявах! Пробвах и това първо, но той го взима и си продължава с яденето и ръмженето. Ще пробва 10тина дни подред, пък пак ще пиша за резултата ! :)

#1451 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 February 2013 - 05:40 PM

Не, не го пробвайте веднъж. Правите го 20-30 пъти подред, за едно хранене. Казано нагледно - докато той яде и хвърля белтъци от ужас да не му изчезне храната, вие се шматкате напред-назад покрай него и ръсите блага. И така - на всяко хранене.
Минавам на "ти" Качена снимка
Разбери каква му е границата. Не се доближавай прекалено, ако ръмжи от 50 см, мини на метър, ако ръмжи от метър, подхвърли от 2 метра. Нека взема и продължава с другото ядене, но гледай да не се стига до ръмжане. Първо трябва да направи връзката - тя се приближава, значи пада гювеч. Според мен на третото хранене ще е направил връзката и като се доближиш ще поспре и ще започне да се ослушва.
Друг вариант е да сипеш в паницата малко количество гранули, примерно 1/4 от нормалната му порция. Като свършат (тогава няма да има какво да пази) се приближаваш и сипваш втората четвърт.
Можеш да комбинираш двете неща, въпросът е да не ги правиш настойчиво и демонстративно, а така: минавам си аз оттук случайно и пет пари не давам за теб, куче, свиркам си, яяяяя, глей ти - паница, що па да не сипя малко манджа, хоп - сипвам и си продължавам по пътя.

#1452 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 04 February 2013 - 08:35 PM

Съветът на Мил е много добър.
Искам и аз да споделя как отучих ротвайлера да ръмжи.
Той яде по команда,стои и чака седнал преди да му разреша да яде,а аз държа купата.Започва да се храни и след първите хапки започваше да се дави в храна и плюнки да ръмжи.Какво правех? Вдигам купата от земята и изчаквам да се успокои.Като се успокои пак я слагам и започва да яде,галя го по главата мълчи и яде слагам бисквитки или гранулки вътре.Ако почне пак да ръмжи отново я вдигам.
Тъй като той е доста доминантен и инатлив ми отне около месец всеки ден по 2 пъти едно и също повтаряне.
Сега яде спокоен бъркам вътре,минавам покрай него,понякога се налага да го преместя като минавам не гъква.
Даже си знае командата ''Дай зурлата'' след храна къдео си има специална хавлийка и бършем сурата след хранене и знае,че ще получи бисквитка :ab_041:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1453 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 February 2013 - 10:47 PM

Аз бих постъпила по друг начин. Когато стане време за хранене вземам купата с кучешката храна все едно е моя. И демонстрирам, че е така, докато кучето не го възприеме.. и не позволявам по никакъв начин то да се противопостави . После мога да си бъркам колкото си искам в купата докато кучето се храни..

#1454 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 February 2013 - 11:27 PM

OK
Да си се противопоставяте може до припадък, ще получите съответния отговор - от едно куче един, от друго - друг.
Целта е да се стигне до НЕпротивопоставяне.

#1455 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2013 - 12:21 AM

Показване на мнениетоОт 04 February 2013 - 11:47 PM:

Аз бих постъпила по друг начин. Когато стане време за хранене вземам купата с кучешката храна все едно е моя. И демонстрирам, че е така, докато кучето не го възприеме.. и не позволявам по никакъв начин то да се противопостави . После мога да си бъркам колкото си искам в купата докато кучето се храни..

http://www.youtube.c...d&v=PIEjuu0STf4

Не ми стана ясно защо в крайна сметка някой иска кучето му да не ръмжи, когато нарушават спокойствието му по време на хранене.

#1456 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 05 February 2013 - 01:41 AM

Защото от ръмженето лесно може да се стигне и до ухапване.Утре детето ми ще мине покрай кучето и ще бръкне вътре и какво ще стане? Кучето трябва да разбере,че няма заплаха за него или за храната му и преминаването около него докато се храни не трябва да е съпровождано с ръмжане.Поне за мен не е нормално кучето ми да ми ръмжи освен ако не си играем,независимо какво е нормалното поведение на кучето при тази ситуация-да защити плячката си.Много от инстиктите,които имат ние в човешкия живот се опитваме да тушираме за да са в угода с нашия начин на живот,колкото и егоистично да звучи.
Например с гоненето на котки или други животни-нормално инстинкт да гони жертвата,но ако го блъсне кола,затова тушираме поведение,което не ни изнася.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1457 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2013 - 09:00 AM

Показване на мнениетоmil_, в 04 February 2013 - 11:27 PM, написа:

OK
Да си се противопоставяте може до припадък, ще получите съответния отговор - от едно куче един, от друго - друг.
Целта е да се стигне до НЕпротивопоставяне.

Почвам да се чудя, дали пък освен в методите, не се различаваме съществено и в целите?

#1458 Потребителят е офлайн   GAG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2013 - 09:17 AM

mikivt, твоето ръмжи ли ти по време на хранене? В смисъл (ако го прави) ти приемаш ли го за нормално и какво правиш? Щото едно такова поведение си е противопоставяне де...
Чисто любопитство от моя страна.
User's Signature

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...

#1459 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 February 2013 - 09:23 AM

Кучето трябва да понася без проблем всякакво обезпокояване по време на хранене. Утре ако намери нещо за ядене на улицата ще го обезпокоя и още как. Само че ще ми е много по-лесно, ако кучето ми има доверие, вместо да вижда в мое лице заплаха.

#1460 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2013 - 09:52 AM

Показване на мнениетоGAG, в 05 February 2013 - 09:17 AM, написа:

mikivt, твоето ръмжи ли ти по време на хранене? В смисъл (ако го прави) ти приемаш ли го за нормално и какво правиш? Щото едно такова поведение си е противопоставяне де...
Чисто любопитство от моя страна.

Не, не ръмжи, и през ум не му минава. Не само на мен, но и на никой в къщи. Яде по команда и може да бъде прекъсвано безпроблемно колкото пъти е нужно. За мен това е нормалното положение на нещата.

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни