Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#941 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 08 March 2010 - 10:39 AM

Цитат
Габи, вадиш ми част от изказването от контекста, а може би и аз не съм се изказала достатъчно ясно... "

smile.gif Не се сърди, съвсем целенасочено извадих само изречението с пищенето - точно, за да подчертая, че кучетата са различни и могат да реагират различно. От постовете ти мога да направя извод, че ти имаш едно съвсем нормално куче, при което е необходимо спазване на стандартни правила и процедури - и всичко ще е наред.
Но... има кучета, които са свръх-доминантни (не се сещам как да го нарека). При тях нещата са малко по-различни. Повярвай ми, гледала съм до тук 4 кучета, последните 2 са от служебни породи. Предишния (доберман) беше доста своенравен, но не беше доминантен. При него вашият метод би работил перфектно. Настоящия (източноевропейска овчарка) е изключително доминантен. За него трябва желязна ръка и постоянно доказване кой командва. Ще ти кажа само за илюстрация, че беше на 4 месеца, когато 35 минути, тръшнат на земята от професионален инструктор, не се предаваше. Той ми е голямото предизвикателство. dry.gif Такива кучета за щастие не се срещат много често, но все пак ги има. Благодарение на упорита работа, сега сме постигнали това:

Филмите на Сизър са чудесни и от тях може да се научи много. Но далеч не всичко.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#942 Потребителят е офлайн   evae Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 09 March 2010 - 04:15 PM

Здравейте,

Имам мъжки бигъл почти на една годинка. От известно време започна да проявява агресия, която се изразява в ръмжене, спрямо други мъжки кучета. Отначало се проявяваше, когато е на каишка, но отскоро започна да ръмжи и когато е пуснат.

Преди можеше да изръмжи само ако има пръчка, но само на по-малки от него и то рядко.

Единствената разлика от разходките ни преди и сега, за която мога да се сетя е, че от големите студове насам по-рядко го водим на кучешката полянка, където тичаше без повод.

Ако е възможно да ме посъветвате как да постъпя, за да парирам тази агресия от рано или да ми дадете линкове към подобни теми ще ви бъда много благодарна :)

#943 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip
  • Група: Root Admin

Публикувано: 09 March 2010 - 04:21 PM

Погледнахте ли темите в справочника на раздела?

#944 Потребителят е офлайн   zuzeto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:музика, филми, животни и те такива неща :P
Публикувано: 09 March 2010 - 04:37 PM

Искам да ви питам нещо. Имам проблем с агресивността на кучето ми.От лятото почна да се държи агресивно с кучета от породата голден и лабрадор ретривър.Тъй като в групичката с която се разхождаме има и от двете породи . Първоначално всичко почна с едно две изръмжавания.След това се лаеха , а сега направо се бият. Проблема е ,че агресията не е ограничена само до тези две кучета.Когато види кучета от тази порода им се нахвърля. Как мога да реша този проблем?

#945 Потребителят е офлайн   evae Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 March 2010 - 11:21 PM

до колкото успях я прегледах, основните правила съм ги чела и докато беше малък, проблемът е че не знам на какво се дължи това поведение, за да го парирам :)

#946 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 March 2010 - 11:26 PM

Цитат(evae @ Mar 9 2010, 11:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
до колкото успях я прегледах, основните правила съм ги чела и докато беше малък, проблемът е че не знам на какво се дължи това поведение, за да го парирам :)

Родители ? Къде са живели и за какво са използвани ?

#947 Потребителят е офлайн   xaosinc Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 March 2010 - 08:59 AM

Evae и аз бях писала за подобен проблем при нас. Лошото е че проблема остана, дори се задълбочи. Агресията се появи точно като стана на годинка, дотогава не сме имали никакви проблеми, сега се прави на голям мъжкар. Разходките ни за мен са направо кошмар, на поляната ако има мъжки кучета не го пускам, защото отдалече наперва козината на гърба и започва да ръмжи, лошото е че като го разхождам на каишка навсякъде има пуснати кучета, които идват да го подушат, съответно ако е мъжко нашия започва да ръчжи и се стига до бой, докато дойде стопанина аз се чудя как да ги разтървавам, някой път и аз ще си го отнеса. Пробвах да го събирам с уж миролюбиви мъжки, но той ги предизвиква и те стават агресивни , просто не виждам как ще се справим с този проблем. А и най-лощото е че той обожава да играе с други кучета, като види че някъде са се събрали, започва силно да се дърпа и да скимти да ходим при тях. Ако ти намериш решение, моля те да споделиш, ще следя темата с интерес.
User's Signature

url=http://www.minidog.info]Качена снимка[/url]

#948 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 March 2010 - 09:24 AM

Вижте сега!! Дог.бг не случайно ви попита за родителите,ако се замислите,ще намерите отговорите сами.Бигълите са ловни кучета.В продължение на много поколения,са селектирани именно със страста им към лова и изострения ловен инстикт.Въпреки че изглеждат "сладки",темперамента на Бигъла изобщо не е сладурски.Той е ловец и има нужда да ловува,да тича на свобода почти до пълно изтощение,а не да си играе с дугите кученца на полянката,особенно като е мъжки достигащ или влязъл в полова зрялост.Може да е дребен,но духа му е на голямо куче.Бигъла не е е домашен любимец или компаньон въпреки че,много хора искат да го "пречупят" и да го направят такъв.Това трябва да бъде разбрано и хората да започнат да се интересуват като си вземат куче,за какво го вземат.А не да гледат външния вид.Форума е пълен с хора оплакващи се от същото поведение на мъжки Бигъли на около годинка.Почти всички са така.Това е темперамент на породата и силно развит чрез селектиране ловен инстинкт.Това е куче на което кръвта му ври а вие искате да го карате да си "играе в пясъчника".С течение на времето проблема може само да се задълбочава и това е сигурно.Социализацията не играе почти никаква роля,просто хората се опитват да вкарат Бигъла в някакви норми на поведение които не са за него.Бигъла е ловец и в това е най-добър.Аман от мода.Ако сте наясно с породата и ще се занимавате с лов или пък можете да осигурите няколко часови разходки с много тичане на любимеца си - то това е вашата порода.:)) Ако ли не,сте се объркали и ще трябва да си носите последствията.
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#949 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 March 2010 - 10:21 AM

Ако мислите, че потеклото няма значение, лъжете се. Обяснили са ви го в горния пост, който ще допълня ...

Ако бигъл е живял нонстоп вързан, нервен, постоянно лаещ в клетка, не мислете че ще имате нормално поколение. Ако бащата или майката са ходили на лов, ще имате такова поколение, с повишена агресия. Казвам ви го, защото имам ягдтериерка, с майка и баща ловни кучета, която на една година е невъзможна за контакт с други кучета, освен кучетата с които е израснала. В двора няма никакъв проблем, игрива, закача се с другите ми кучета, първа лудетина в игрите. В момента, в който види каквото и да е куче да минава отвън - ръмжи, ежи се, буквално започва да хапе оградата, веднъж намери и как да излезе и увисна на шията на едно куче, едва ги разделих. В града е по същия начин - няма ли кучета, няма проблем, но види ли друго куче, се налага да я нося на ръце, за да се успокои. Тя е ловно куче, не домашен любимец и трябва да бъде такава, взета е за лов и се радвам, че е такава. А ако мислите, че породата, селекцията, родителите и предците нямат значение за характера, лъжете се. Но в голямата си част хората виждат малкото кученце, трогват се и не се замислят, купуват си играчка - извинявайте, не искам да ви обидя, но е така. Само че кучето не е играчка и скоро става плачка и това не е само при вас.
Изход - намордник задължително, избягване на места, където има други кучета и кастрация. И внимавайте с възпитанието, не го натискайте прекалено много, може да стане агресивен към хора от страх, ако започнете да ги "възпитавате" с по други методи.

Друг начин - евентуално електронен нашийник с дистанционно, то верно ги "забраниха", но все още могат да се намерят по магазините. Но не опитвайте сами, а с хора, които са опитни и знаят какво правят, защо и кога.

Най добрия изход - не се мъчете и вие, и кучето. Намерете му нов дом, при човек ловец, при който кучето да използва инстинктите си и да живее щастливо за това, за което е създадено - за лов.

#950 Потребителят е офлайн   xaosinc Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 March 2010 - 10:54 AM

Не че искам да се защитавам, но аз специално преди да си купя бигъла съм изчела доста за различните породи и умишлено си взех такова куче, исках да е енергичо, не да ми стои в краката. А що се отнася до това че не ходи на лов, смятам че му осигурявам достатъчно движение, контактувам с ловджии и смея да твърдя че те не осигуряват толкова движение на техните си кучета, колкото аз на моето. Колко пъти в месеца ловното куче го извеждат на лов? Ами през забраната? Аз гледам всеки уикенд и всеки почивен ден да сме в планината, там кучето бяга на воля по цел ден, правим преходи десетки километри, е през зимата по-рядко, но пък ходим наблизо на полето пак да тича на воля. Проблема е че той самия търси контакти с други кучета, въпреки тичането на воля. А и както писах по-горе трудно можеш да избегнеш други пуснати кучета разхождайки се из града, затова търся начини да променя това поведение за да избегна побоищата, просто ме е страх че следващото сбиване ще е фатално, но явно ще си останем такива.
User's Signature

#951 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 10 March 2010 - 12:48 PM

Малко ми е странно това,което се пише по-горе - чела съм, че ловните кучета се селектират с липса на агресия към себеподобни. Иначе не биха могли да ловуват в група? Ловуват с познати и непознати събратя?
Това, че някои кучета стават несоциални мисля, че е в следствие на начина им на отглеждане - в клекти, от които излизат веднъж в седмицата, когато ходят на лов.
(Това е въпрос по приницп. Ако кучето е купено от ферма изобщо не може да става дума за някаква насочена селекция, по-скоро за тежко поведенческо наследство от безразборно развъждане и лоши условия за поколения назад.)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#952 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 March 2010 - 01:35 PM

Това,което е вярно за ловните породи,е липсата на агресия към Човека,а не към себеподобните.Птичари и гончета ловуват групово и рядко са агресивни по между си.За сметка на това повечето териери са изключително злобни към всяка жива твар,независимо дали е дивеч,домашно животно или непознато куче.Това не се оправя със социализация-просто се примирявяш и събразяваш.

#953 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 March 2010 - 03:17 PM

Цитат(bushkata @ Mar 10 2010, 12:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Малко ми е странно това,което се пише по-горе - чела съм, че ловните кучета се селектират с липса на агресия към себеподобни. Иначе не биха могли да ловуват в група? Ловуват с познати и непознати събратя?
Това, че някои кучета стават несоциални мисля, че е в следствие на начина им на отглеждане - в клекти, от които излизат веднъж в седмицата, когато ходят на лов.
(Това е въпрос по приницп. Ако кучето е купено от ферма изобщо не може да става дума за някаква насочена селекция, по-скоро за тежко поведенческо наследство от безразборно развъждане и лоши условия за поколения назад.)

Едно ловно куче, което ловува на група, се учи на поведение в глутницата от по големите. Ако то създаде какъвто и да е проблем, или майка му - ако е по малко или друго по възрастно куче, с по висок статус бързо ще го постави на мястото му. Това е кучешката социализация, при която то от малко се научава да не бъде агресивно към останалите и си знае "мястото".

Пак с ягдчето ми - никакъв, ама никъкъв проблем с двете ми кучета, с които е израснала. Никакъв. Всяко външно куче приема като заплаха и е готова да се бие до кръв.

#954 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 10 March 2010 - 03:58 PM

Цитат(dog.bg @ Mar 10 2010, 03:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Едно ловно куче, което ловува на група, се учи на поведение в глутницата от по големите. Ако то създаде какъвто и да е проблем, или майка му - ако е по малко или друго по възрастно куче, с по висок статус бързо ще го постави на мястото му. Това е кучешката социализация, при която то от малко се научава да не бъде агресивно към останалите и си знае "мястото".

И с овчарските така. md_064.gif
А поведението на бигъла не ми звучи като безпричинна агресия. Кучето атакува ли, ако другия мъжкар демонстрира подчинение? Напада ли бебета-кучета и кучки?

User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#955 Потребителят е офлайн   xaosinc Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 March 2010 - 05:18 PM

Моят бигъл атакува само мъжки и то основно по-големи по размери от него, случва се и на по-малки но ако те първи прояват агресия към него. С женски или с по-малки на възраст няма проблеми. Преди два дни на площадката където се събираме имаше други 2 мъжки към които не прояви агресия, но едното е по-дребно от него, а другото хъски въпреки че на размер е по-голямо от него беше на 9 месеца и нямаше неразбирателство. Просто нашия се прави на голям мъжкар.
User's Signature

#956 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 10 March 2010 - 05:39 PM

Цитат(xaosinc @ Mar 10 2010, 03:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Моят бигъл атакува само мъжки и то основно по-големи по размери от него, случва се и на по-малки но ако те първи прояват агресия към него. С женски или с по-малки на възраст няма проблеми. Преди два дни на площадката където се събираме имаше други 2 мъжки към които не прояви агресия, но едното е по-дребно от него, а другото хъски въпреки че на размер е по-голямо от него беше на 9 месеца и нямаше неразбирателство. Просто нашия се прави на голям мъжкар.

Вие сте от Пловдив и ви трябва социализация и добър инструктор, за да ви научи - обърнете се към Galiadogs :) , тя ще прецени, като професионалист и ще ви даде най - добър съвет както и реална помощ за справяне със ситуацията .
Колкото и да си говорим най добра преценка е да се видят ситуациите , в които се проявява агресията .
един съвет от мен ,ветеринарен лекар - за избягване на такива ситуации - кучетата ,които няма да използвате за РАЗВЪДНА ДЕЙНОСТ - кастирайте ги .

#957 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 10 March 2010 - 05:54 PM

Цитат(trenertg @ Mar 10 2010, 05:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Вие сте от Пловдив и ви трябва социализация и добър инструктор, за да ви научи - обърнете се към Galiadogs :) , тя ще прецени, като професионалист и ще ви даде най - добър съвет както и реална помощ за справяне със ситуацията .
Колкото и да си говорим най добра преценка е да се видят ситуациите , в които се проявява агресията .
един съвет от мен ,ветеринарен лекар - за избягване на такива ситуации - кучетата ,които няма да използвате за РАЗВЪДНА ДЕЙНОСТ - кастирайте ги .

При проява на доминантно поведение, Вие препоръчвате социализация?
http://forum.dog.bg/...328#entry770328 Тук Галядогс доста точно е отговорила.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#958 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 10 March 2010 - 06:29 PM

Цитат(shadow @ Mar 10 2010, 03:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(trenertg @ Mar 10 2010, 05:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>

При проява на доминантно поведение, Вие препоръчвате социализация?
http://forum.dog.bg/...328#entry770328 Тук Галядогс доста точно е отговорила.

Препоръчвам съвет от специалист все пак са достатъчно млади на възраст и кастрация при положение , че НЯМА ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА РАЗВЪДНА ДЕЙНОСТ

Това мнение е редактирано от trenertg: 10 March 2010 - 06:34 PM

#959 Потребителят е офлайн   MaPuqH Икона

Публикувано: 17 March 2010 - 08:59 PM

Здравейте!Имам следният проблем:
Преди 3 дни свако ми ми подари една каракачанска овчарка на почти 1 годинка.Той я бил взел същия ден от някакъв негов познат, който имал доста кучета и му го дал.Обаче когато отидох да взимам кучето забелязах положителното настроение и радостта му и нямаше абсолютно никакво лаене, което ме учуди за вида му.След като си го прибрах в нас забелязвам, че животното се страхува когато му се вдигне ръка над него или посегна с нещо към него.Логично е да е било бито преди а и има лек белег на муцуната, така че сигурно предишният му стопанин ще го е постъпвал от време на време и от там ще се е наплашило.Друго, което може да му е повлияло е и това, че не е хранен както трябва и е слабичък за възрастта си, но разбира се това ще се оправи за определено време. Та като цяло въпроса ми е как да го провокирам да не се страхува и да придобие малко самочувствие?Забелязах, че дори не лае по котето ми макар че не го познава.Само се опитва да се доближи до него, но естествено котката ми реагира.Тази сутрин малко преди да го пусна на двора [понеже вечерта го прибираме] и нарочно не му отварях като се опитвах да го накарам да си го пожелае сам, заявявайки ми го по някакъв начин.Както и да е ,получи се, разлая се и след малко го пуснах.След това на разходката следобед го очаквах да е по-пасивен като цяло, но му беше интересно и имаше повече животец в него.Оставих го той да води и повече го следвах.Когато спираше и аз спирах за да го оставя той да бъде лидерът.Интересното е, че когато стигнахме до една чешма където имаше постоянно по някой човек, не лаеше никого и изведнъж започна да лае по 1 баба, но в същото време и отстъпваше.Също така когато се разминахме с едно друго кученце, което беше бездомно отново не реагира с лай.Просто го погледа и си продължи.Разказвам ви всички тея ситуации за да ви обесня какви са ми наблюденията до този момент и ако може да помогнете с някакви съвети.Чудя се дали ако го затварям през деня и го пускам само вечер няма да се подтикне лека жилка агресия в него.Не знам и дали си я няма или просто не я показва за дето е удряно.Мисля че ако вижда за опред период само хората които са от семейството [освен когато го разкарвам след обяд] ще покаже по-друго отношение и към чуждите хора, защото сега всеки му се радва и показва добро отношение. Искам да развие малко по-голям инстинкт на куче пазач и си мисля, че мога да го постигна с правилните действия и подходи.

#960 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 18 March 2010 - 02:42 PM

Основната профилактика за нежелателното поведение и изобщо агресията е курса за послушание, в този процес стопаните преминават обучение за отношението им към кучето и неговата ранна социализация.

http://webmvc.com/sh...hp?sec=25&art=1
превод:meri

Проблема е ,че не се работи профилактично,за да се избегнат бъдещи проблеми,а се обръща внимание,когато вече има на лице нежелано поведение.
Социализация не означава свободно пуснати заедно кучета.В група на повод на разходка,след това всяко работещо-играещо на повод с водача си,води до много по-добри резултати от свободното пускане.

User's Signature

Качена снимка

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема