Dog.bg Форуми : Свински кокали и повръщане

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Свински кокали и повръщане Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 July 2008 - 08:57 AM

Всички кости са опасни!
User's Signature

Качена снимка

#42 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 July 2008 - 11:28 AM

Пробвайте с калция е млечните продукти.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#43 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2008 - 04:56 PM

Цитат

Всички кости са опасни!

Дори и преварените ли? Случи се наскоро майка ми вместо да свари едно козе месо да го опече във херметическата тенджера. Костите бяха толкова омекнали, че при допир се разпадаха и аз го хакнах всичкото на дворното куче. И в този си вид ли са вредни?
User's Signature

Качена снимка

#44 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 July 2008 - 08:47 PM

Цитат

много калций който е необходим на кучето...

Рекламите рядко казват истината.

lonesome , когато пред теб умре куче от кости се убеждаваш, ама късно.
User's Signature

Качена снимка

#45 Потребителят е офлайн   peca77 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Малиноа

Публикувано: 03 November 2009 - 06:30 PM

Чета различни мнения за даването на сварени пилешки шийки на кучета. Удачно ли е да се дават на малко куче и ако да то след каква възраст?
User's Signature

Качена снимка

#46 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 November 2009 - 06:37 PM

Цитат(peca77 @ Nov 3 2009, 06:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Чета различни мнения за даването на сварени пилешки шийки на кучета. Удачно ли е да се дават на малко куче и ако да то след каква възраст?

След никаква. Това не е храна.

#47 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2009 - 10:11 AM

От кости умират. В по-добрия случай се сдобиват с хроничен гастрит. Това, че твоите не са умрели, нищо не значи.
В костите няма хранителни вещества.
С какво ще храниш си е твоя работа, важното е да е храна.

#48 Потребителят е офлайн   nushcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, архитектура, изкуство, рисуване, фотография, история, музика, пътуване, забавление:)))
Публикувано: 04 November 2009 - 10:28 AM

Цитат(navar @ Nov 3 2009, 11:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
я да разстат по дърветата ,я да ги серат козите...

ab_041.gif хахахахахахахаха
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#49 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 November 2009 - 10:44 AM

Доколкото си спомням , костите са изградени основно от калций. Те не могат да бъдат основна храна, но могат да набавят калций на организма. Друг е въпросът , че не бива да се дават големи количества кости, остри кости, кости , от които може да се задави и т.н.
Хрущялната тъкан е богата на колаген - също полезен за организма.
Специално костите от шийки не са остри и, когато са добре сварени, омекват.

#50 Потребителят е офлайн   the_crow65 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 November 2009 - 10:57 AM

И аз да се изкажа... В един друг форум преди време зададох наивния въпрос дали мога да давам свински гръкляни и бях залят с вълна на негодувание как така ще си мъча кучето с гръкляни. Единствено Navar даде точния отговор на въпроса ми. Та и тук става така. Изобщо откакто чета из теиз форуми все едно и също се дъвче и предъвква. Писна ми. Мнението, че по-хубава храна за кучето освен гранулите, и то РК и другите премиум няма, се защитава по-яростно и от позицията на Ватикана за абортите. Ама като се замисли човек и се загледа малко повече, какво излиза ? Че застъпниците на идеята са хора с малки породи кучета, които изяждат за месец 3-4 кг гранули; развъдчици, които се занимават професионално и съответно намират хараната на префренциални цени (и не ми се вярва, че хранят няколко немски овчарки само с премиум); хора, които се отнасят към въпроса само теоритично. Обаче практиката е друга, за съжаление. Първо, я помислите колко кучета се отглеждат в България и колко малко хора от тези стопани се подвизават по форумите? И от тях процентно колко защитават гранулите ? Значи останалите купуват или евтини гранули, или хранят с каквото намерят. Това е истината. И не само в България е така, щото по зоомагазините има не само Любимец, а и един куп испански, гръцки и дявол знае още какви гранули за 1.80 - 2.50 лв/кг. Значи тези гранули не се произвеждат само за "огромния" български пазар, а имат достатъчно застъпен пазар и в другите страни. И ако може да се направи една статистика, сигурно гранулите от ниския клас имат около 80-85 процента от пазарния дял. И това е защото хората май-вече не могат да си позволят 80-100 и повече лева месечно за изхранване на кучетата си. Ако можех, шях да храня моето куче с месо и зеленчуци (суроиви в малко количество) защото и аз смятам, че кчуето винаги ще си остане хищник и че именно месото е неговата основна храна.

А по темата: лично аз не бих давал шийки, защото наиситна по тях няма много месо. Тук, в Шумен, продват разфасован пилешки прат от една птицеферма (няма да правя реклама). Подходих скептично и първите няколко пакета ги разпилях парче по парче - нямаше смлени човки, крака или пера - за мое учудване имаше едри парчета месо... Варя го заедно с ориз, допълнително има моркови към всяка порция, през два дена добавям по едно сварено яйце, тъй като кучето ми е свободно през почти целото деноношие на двора, не го спирам да изгриза някоя паднала ябълка или няколко зърна грозде. От време-навреме някой изкуствен кожен кокал, или ако мога да намеря кости от плешката(лопатката ?) - варя и му давам да си гризка. Те са меки, а след варенето стават като хрущял. Може да не са храна, но за неяо е истинско удоволствие да си замъкне кокалчето зад къщичката (там е "тайното и местенце") и да си го дъвче... Като и омръзне - оставя го,след няколко часа пак го подхваща.
Това нещо е около 20-ина лв на месец и най-важното - светнал поглед, лъскава козина и винаги готово за игра. А, да не пропусна и още един основен "критерий"-малко и стеганто аки :)

#51 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2009 - 10:57 AM

Калцият от кости не се усвоява. Затова пък става на пясък, който стърже стомаха и червата, образува тапи и засяда в чревните извивки така, че да направи чудесни запушвания, често завършващи със смърт. А колкото са по-сварени, толкова са по-неусвояеми, нищо, че си мислите обратното.
Но това вече е обяснявано хиляди пъти от ветеринарни лекари тук, вкл. оня ден един човек като ме видя с кучето ме спря и със сълзи на очи ми каза - само не му давайте кости, аз глупакът не знаех, вчера погребах прекрасната си 5-годишна НОК заради запушване. Разплака се коскоджамити мъж, не ви лъжа.
Стига с тези гранули. В тази тема никой не ви е карал да храните с гранули, като навити на пружини сте. Само ви казвам, че костите са опасни, а в шийките няма почти нищо друго.
Натуралното хранене е хубаво нещо, стига човек да не върши глупости. Има си цял раздел за хранене и солидна тема за натурално хранене в него. Там си споделете рецептите. http://forum.dog.bg/-t16479.html

#52 Потребителят е офлайн   the_crow65 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 November 2009 - 11:15 AM

Да, ако яде само кокали или кокалите са преобладващата част в менюто му - може да се запушат червата. Обаче:
първо: не давам кокалите за храна, а за занимавка по-скоро;
второ: не давам кокали всеки ден, на 4-5 дена по един;
трето: кучето явно не е толкова глупаво, а си гризка, спира и след няколко часа отново продължава.

А за гранулите малко се поразпалих, но знам пристрастието на една част от пишещите към тях... :)

#53 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 04 November 2009 - 11:17 AM

Цитат(mil_ @ Nov 4 2009, 08:11 AM) <{POST_SNAPBACK}>
От кости умират. В по-добрия случай се сдобиват с хроничен гастрит. Това, че твоите не са умрели, нищо не значи.
В костите няма хранителни вещества.
С какво ще храниш си е твоя работа, важното е да е храна.

Съгласен съм на 100%! Да, природата не е създала гранули, но тя не е създала и куп други неща. А колко години живеят кучетата в природата? Имате ли идея вълците като убият животно, кога стигат дотам да му ядат костите-когато не е останало нищо друго. Нямам нищо против натуралното хранене, стига човек да има време и възможности да набави всички продукти, които от своя страна да осигурят необходимите вещества на подрастващия организъм. А и от куче до куче има разлика-едно е да даваш по някой фенер на ротвайлер, друго е да храниш малко куче с кости.

Та конкретно на въпроса за шийките и малкото куче-не бих го препоръчал. На възрастно, добре сварени, за десерт или добавка-може би, аз лично избягвам.

#54 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2009 - 11:22 AM

Цитат(the_crow65 @ Nov 4 2009, 11:15 AM) <{POST_SNAPBACK}>
второ: не давам кокали всеки ден, на 4-5 дена по един;

Няма значение колко често даваш. Ще цитирам едно не мое изказване - това е като да пресичаш високоскоростен път на червено. Може да пресичаш цял живот и никога да не стане беля. Може да пресечеш веднъж и да останеш на място.
Като прецени човек каква е ползата от костите и каква е опасността, отговорът е ясен. А който не вярва, рискува живота на кучето си непрекъснато.

#55 Потребителят е офлайн   evridika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 November 2009 - 11:34 AM

И аз да се изкажа по въпроса.
Аз също по едно време давах кокали на моята кучица. Не пилешки, а голям телешки сварен. Какво се получи: когато беше на 7-8 месеца забелязах, че си влачи дупето все гледа да седне и разни др. симптоми. Заведох я на лекар и след обстоен преглед доктора бръкна с ръкавицата в дупето на куч и какво мислите извади - парчета кокали. Забрани ми категорично да давам кокал. Аз обаче тъпа и упорита след 6 месеца забравих какво каза вета и реших да й дам един голяяям сварен телешки кокал да се забавлява. Резултат - ужасно болезнен запек, скимтене при опит да се изака, и други подобни екстри. От тогава единствения кокал, който яде куча е кожен. Зимата съм давала сварени пилешки фенери с ориз, но винаги остъргвам месото и преглеждам дали не е попаднало някое кокалче в попарата. Един разбирач ми разправяше как кучето трябвало да яде кокали, за да си чисти зъбите и цитирам "като има запек от кокалите това е хубаво, щото като се напъва си изстисква аналната жлеза по естествен начин"!!!??? Е мерси аз на мойто куче няма да му давам кокали - не мога да я гледам как се мъчи и скимти и не искам да е бомба със закъснител - все да се питам това ли ще е кокалът, който ще направи белята. Айде няма нужда. Натурално хранене - ок, но без кокаляци.
User's Signature

Качена снимка

#56 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip
  • Група: Root Admin

Публикувано: 04 November 2009 - 11:42 AM

Добавих темата за кокалите към вече съществуващата.

#57 Потребителят е офлайн   the_crow65 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 November 2009 - 01:55 PM

Цитат(evridika @ Nov 4 2009, 11:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Аз също по едно време давах кокали на моята кучица. Не пилешки, а голям телешки сварен. Какво се получи: когато беше на 7-8 месеца забелязах, че си влачи дупето все гледа да седне и разни др. симптоми. Заведох я на лекар и след обстоен преглед доктора бръкна с ръкавицата в дупето на куч и какво мислите извади - парчета кокали. Забрани ми категорично да давам кокал. Аз обаче тъпа и упорита след 6 месеца забравих какво каза вета и реших да й дам един голяяям сварен телешки кокал да се забавлява. Резултат - ужасно болезнен запек, скимтене при опит да се изака, и други подобни екстри. От тогава единствения кокал, който яде куча е кожен. Зимата съм давала сварени пилешки фенери с ориз, но винаги остъргвам месото и преглеждам дали не е попаднало някое кокалче в попарата. Един разбирач ми разправяше как кучето трябвало да яде кокали, за да си чисти зъбите и цитирам "като има запек от кокалите това е хубаво, щото като се напъва си изстисква аналната жлеза по естествен начин"!!!??? Е мерси аз на мойто куче няма да му давам кокали - не мога да я гледам как се мъчи и скимти и не искам да е бомба със закъснител - все да се питам това ли ще е кокалът, който ще направи белята. Айде няма нужда. Натурално хранене - ок, но без кокаляци.

Аха, и какво е тооето куче ? Моето е овчароподобно, на близо година, около 35 кг.....
А за Mill_ - както писах, кокалите са добре сварени, могат с ръка да се счупят и не виждам как могат да навредят на кучето. Не давам пилешки колали, а само телешки, от плешката, които приличат на лопатки.... Ако се сещаш за какво става дума, този кокал не би трябвало да преидизвика перфорация.

#58 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 04 November 2009 - 02:24 PM

И какво им е предназначението на тези кокали?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#59 Потребителят е офлайн   evridika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 November 2009 - 03:55 PM

Цитат(the_crow65 @ Nov 4 2009, 11:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(evridika @ Nov 4 2009, 11:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Аха, и какво е тооето куче ? Моето е овчароподобно, на близо година, около 35 кг.....
А за Mill_ - както писах, кокалите са добре сварени, могат с ръка да се счупят и не виждам как могат да навредят на кучето. Не давам пилешки колали, а само телешки, от плешката, които приличат на лопатки.... Ако се сещаш за какво става дума, този кокал не би трябвало да преидизвика перфорация.

Кучето ми не е овчароподобно, ами направо си е овчарка - средноазиатска, на 2 г. без 1 месец и около 50 кг. - макар че не виждам в каква връзка го задаваш този въпрос. Достатъчно е голяма и с яки челюсти за да схруска всеки кокал. Щом си решил да даваш кокали на кучето си това е твой проблем и наистина каквото и да си пишем тук никой няма да те убеди в противното. Както и ти не можеш да ме убедиш, че кокалите са полезни за кучето ми независимо колко са меки и сварени. Изразила съм мнение добито от собствен опит. Всеки сам си решава какво да си прави с кучето и как да го отглежда. Дано са ни живи и здрави всички кучовци.
User's Signature

Качена снимка

#60 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 04 November 2009 - 04:14 PM

Аман от простотии...
Дори едно на 100 кучета статистически да получава запушване на червата, аз не бих давала. Ми това е руска рулетка, уважаеми.
И понеже и аз нямам пинчер, ще кажа за резултата при мое куче азиатец- след даване на телешки голям кокал за занимавка, след вечеря, на сутринта само по таваните нямаше кървища. Лекарите щяха да ме убият с право, а аз щях да си убия кучето от глупост.
Та така, продължавайте да давате кокали, на вашето куче може и да не се случи нищо. ae_085.gif Амин
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни