Свински кокали и повръщане
Публикувано: 16 July 2008 - 04:56 PM
Цитат
Дори и преварените ли? Случи се наскоро майка ми вместо да свари едно козе месо да го опече във херметическата тенджера. Костите бяха толкова омекнали, че при допир се разпадаха и аз го хакнах всичкото на дворното куче. И в този си вид ли са вредни?

Публикувано: 03 November 2009 - 06:37 PM
След никаква. Това не е храна.
Публикувано: 04 November 2009 - 10:28 AM

Публикувано: 04 November 2009 - 10:44 AM
Хрущялната тъкан е богата на колаген - също полезен за организма.
Специално костите от шийки не са остри и, когато са добре сварени, омекват.
Публикувано: 04 November 2009 - 10:57 AM
А по темата: лично аз не бих давал шийки, защото наиситна по тях няма много месо. Тук, в Шумен, продват разфасован пилешки прат от една птицеферма (няма да правя реклама). Подходих скептично и първите няколко пакета ги разпилях парче по парче - нямаше смлени човки, крака или пера - за мое учудване имаше едри парчета месо... Варя го заедно с ориз, допълнително има моркови към всяка порция, през два дена добавям по едно сварено яйце, тъй като кучето ми е свободно през почти целото деноношие на двора, не го спирам да изгриза някоя паднала ябълка или няколко зърна грозде. От време-навреме някой изкуствен кожен кокал, или ако мога да намеря кости от плешката(лопатката ?) - варя и му давам да си гризка. Те са меки, а след варенето стават като хрущял. Може да не са храна, но за неяо е истинско удоволствие да си замъкне кокалчето зад къщичката (там е "тайното и местенце") и да си го дъвче... Като и омръзне - оставя го,след няколко часа пак го подхваща.
Това нещо е около 20-ина лв на месец и най-важното - светнал поглед, лъскава козина и винаги готово за игра. А, да не пропусна и още един основен "критерий"-малко и стеганто аки :)
Публикувано: 04 November 2009 - 10:57 AM
Но това вече е обяснявано хиляди пъти от ветеринарни лекари тук, вкл. оня ден един човек като ме видя с кучето ме спря и със сълзи на очи ми каза - само не му давайте кости, аз глупакът не знаех, вчера погребах прекрасната си 5-годишна НОК заради запушване. Разплака се коскоджамити мъж, не ви лъжа.
Стига с тези гранули. В тази тема никой не ви е карал да храните с гранули, като навити на пружини сте. Само ви казвам, че костите са опасни, а в шийките няма почти нищо друго.
Натуралното хранене е хубаво нещо, стига човек да не върши глупости. Има си цял раздел за хранене и солидна тема за натурално хранене в него. Там си споделете рецептите. http://forum.dog.bg/-t16479.html
Публикувано: 04 November 2009 - 11:15 AM
първо: не давам кокалите за храна, а за занимавка по-скоро;
второ: не давам кокали всеки ден, на 4-5 дена по един;
трето: кучето явно не е толкова глупаво, а си гризка, спира и след няколко часа отново продължава.
А за гранулите малко се поразпалих, но знам пристрастието на една част от пишещите към тях... :)
Публикувано: 04 November 2009 - 11:17 AM
В костите няма хранителни вещества.
С какво ще храниш си е твоя работа, важното е да е храна.
Съгласен съм на 100%! Да, природата не е създала гранули, но тя не е създала и куп други неща. А колко години живеят кучетата в природата? Имате ли идея вълците като убият животно, кога стигат дотам да му ядат костите-когато не е останало нищо друго. Нямам нищо против натуралното хранене, стига човек да има време и възможности да набави всички продукти, които от своя страна да осигурят необходимите вещества на подрастващия организъм. А и от куче до куче има разлика-едно е да даваш по някой фенер на ротвайлер, друго е да храниш малко куче с кости.
Та конкретно на въпроса за шийките и малкото куче-не бих го препоръчал. На възрастно, добре сварени, за десерт или добавка-може би, аз лично избягвам.
Публикувано: 04 November 2009 - 11:22 AM
Няма значение колко често даваш. Ще цитирам едно не мое изказване - това е като да пресичаш високоскоростен път на червено. Може да пресичаш цял живот и никога да не стане беля. Може да пресечеш веднъж и да останеш на място.
Като прецени човек каква е ползата от костите и каква е опасността, отговорът е ясен. А който не вярва, рискува живота на кучето си непрекъснато.
Публикувано: 04 November 2009 - 11:34 AM
Аз също по едно време давах кокали на моята кучица. Не пилешки, а голям телешки сварен. Какво се получи: когато беше на 7-8 месеца забелязах, че си влачи дупето все гледа да седне и разни др. симптоми. Заведох я на лекар и след обстоен преглед доктора бръкна с ръкавицата в дупето на куч и какво мислите извади - парчета кокали. Забрани ми категорично да давам кокал. Аз обаче тъпа и упорита след 6 месеца забравих какво каза вета и реших да й дам един голяяям сварен телешки кокал да се забавлява. Резултат - ужасно болезнен запек, скимтене при опит да се изака, и други подобни екстри. От тогава единствения кокал, който яде куча е кожен. Зимата съм давала сварени пилешки фенери с ориз, но винаги остъргвам месото и преглеждам дали не е попаднало някое кокалче в попарата. Един разбирач ми разправяше как кучето трябвало да яде кокали, за да си чисти зъбите и цитирам "като има запек от кокалите това е хубаво, щото като се напъва си изстисква аналната жлеза по естествен начин"!!!??? Е мерси аз на мойто куче няма да му давам кокали - не мога да я гледам как се мъчи и скимти и не искам да е бомба със закъснител - все да се питам това ли ще е кокалът, който ще направи белята. Айде няма нужда. Натурално хранене - ок, но без кокаляци.
Публикувано: 04 November 2009 - 11:42 AM
Публикувано: 04 November 2009 - 01:55 PM
Аз също по едно време давах кокали на моята кучица. Не пилешки, а голям телешки сварен. Какво се получи: когато беше на 7-8 месеца забелязах, че си влачи дупето все гледа да седне и разни др. симптоми. Заведох я на лекар и след обстоен преглед доктора бръкна с ръкавицата в дупето на куч и какво мислите извади - парчета кокали. Забрани ми категорично да давам кокал. Аз обаче тъпа и упорита след 6 месеца забравих какво каза вета и реших да й дам един голяяям сварен телешки кокал да се забавлява. Резултат - ужасно болезнен запек, скимтене при опит да се изака, и други подобни екстри. От тогава единствения кокал, който яде куча е кожен. Зимата съм давала сварени пилешки фенери с ориз, но винаги остъргвам месото и преглеждам дали не е попаднало някое кокалче в попарата. Един разбирач ми разправяше как кучето трябвало да яде кокали, за да си чисти зъбите и цитирам "като има запек от кокалите това е хубаво, щото като се напъва си изстисква аналната жлеза по естествен начин"!!!??? Е мерси аз на мойто куче няма да му давам кокали - не мога да я гледам как се мъчи и скимти и не искам да е бомба със закъснител - все да се питам това ли ще е кокалът, който ще направи белята. Айде няма нужда. Натурално хранене - ок, но без кокаляци.
Аха, и какво е тооето куче ? Моето е овчароподобно, на близо година, около 35 кг.....
А за Mill_ - както писах, кокалите са добре сварени, могат с ръка да се счупят и не виждам как могат да навредят на кучето. Не давам пилешки колали, а само телешки, от плешката, които приличат на лопатки.... Ако се сещаш за какво става дума, този кокал не би трябвало да преидизвика перфорация.
Публикувано: 04 November 2009 - 03:55 PM
Аха, и какво е тооето куче ? Моето е овчароподобно, на близо година, около 35 кг.....
А за Mill_ - както писах, кокалите са добре сварени, могат с ръка да се счупят и не виждам как могат да навредят на кучето. Не давам пилешки колали, а само телешки, от плешката, които приличат на лопатки.... Ако се сещаш за какво става дума, този кокал не би трябвало да преидизвика перфорация.
Кучето ми не е овчароподобно, ами направо си е овчарка - средноазиатска, на 2 г. без 1 месец и около 50 кг. - макар че не виждам в каква връзка го задаваш този въпрос. Достатъчно е голяма и с яки челюсти за да схруска всеки кокал. Щом си решил да даваш кокали на кучето си това е твой проблем и наистина каквото и да си пишем тук никой няма да те убеди в противното. Както и ти не можеш да ме убедиш, че кокалите са полезни за кучето ми независимо колко са меки и сварени. Изразила съм мнение добито от собствен опит. Всеки сам си решава какво да си прави с кучето и как да го отглежда. Дано са ни живи и здрави всички кучовци.
Публикувано: 04 November 2009 - 04:14 PM
Дори едно на 100 кучета статистически да получава запушване на червата, аз не бих давала. Ми това е руска рулетка, уважаеми.
И понеже и аз нямам пинчер, ще кажа за резултата при мое куче азиатец- след даване на телешки голям кокал за занимавка, след вечеря, на сутринта само по таваните нямаше кървища. Лекарите щяха да ме убият с право, а аз щях да си убия кучето от глупост.
Та така, продължавайте да давате кокали, на вашето куче може и да не се случи нищо.