Dog.bg Форуми : Ужасните бездомни кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (20 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Ужасните бездомни кучета продължават да нападат

#121 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 January 2010 - 02:14 PM

Никой май не иска да погледне мащабно към решаването на проблема.
Говоря за система-дългогодишна за дарения,не за еднократни 20-200лв.Като може да се намерят и хора,който да дарят земя за приюти.Там може да се строи с дарения-разбира се няма да са лукс за хора,но поне животните ще имат подслон.Разбира се,може би това няма да се случи в така удобната за всички ни София,но ако има заплати(пак от дарения) съм сигурна,че персонал ще има.Колко години мислите,ще са нужни ами дори и да са десет - важно е да се случват нещата.Връщането на кучетата по местата им според мен не решава проблема-това е пак дългосрочен план,който обаче засяга само популацията,а не проблемите свързани с контакта с кучетата.
Не зная какво се е случило в Москва,но според мен ако не се краде от бюджета на един приют това не може да се случи.

#122 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 02:21 PM

Има нужда и от един закон за развъждането на дом.животни,който да задължава ветеринарите да кастрират дом.любимци,които няма да се използват за развъждане.
Никой не ни кара да откриваме топлата вода - просто според мен приоритетите трябва да се пренаредят в организациите.

#123 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 12 January 2010 - 02:24 PM

Относно Москва:
Там не са един-два приюта и има доста хора, които се занимават с осиновяване на бездомниците. Съществуват цели спасителни команди, към които хората знаят че могат да се обърнат - най-малкото сайта "Пес и Кот" функционира доста добре и бързо: пуска се тема за намерено куче еди коя си порода, командата за собствена сметка отива и го хваща, ваксинира-лекува и му търси нови стопани. С това се занимават феновете на определени породи, подчертавам. При тях се стигна до там че много започнаха да се отказват, да подаряват и да изхвърлят породисти животни - от чау до кавказка овчарка. тези, които са били изгубени - тях дори не ги броя.

Относно бездомните - правят се приюти, но те просто не смогват на тази ужасна бързина скоято се множат кучетата. И се препълват много бързо, защото кучетата в приюта не се приспиват след определено време ако не намерят осиновител, за това приютите просто не смогват да поберат всички.

Всичко това е много тъжно като картина.

Ами ето - последната случка в Шумен, където жената бе нахапана от куче, дето нощните пазачи са го подхранвали и са му направили колибка. Като тръгнаха да ги питат какво могат да кажат по въпроса - ами не знаели нищо, кучето не било тяхно. Никаква отговорност спрямо животното и нахапаната жена.

За нашите глутници в околия не говоря - надали някой ще осинови Хектор, голям колкото дребно догче и с поведенчески проблем спрямо хората и котки. Но "добричката" женица която го подхранва, разбира се, не живее тук и много се гордее с "добрината " си. Много го била обичала, милия. Ми като го обичаш вземи го у вас и го гледай.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#124 Потребителят е офлайн   ro6ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 02:35 PM

Благодаря на всички писали.
Дог - и аз съм мислила за кучегон.Да усеща страх е малко вероятно , защото аз минавам по този път от август месец , а първият ми проблем с това куче беше преди около 1 месец, може и малко повече.След това пак съм минава и пак не ми е обръщало внимание, до онзи ден когата беше вторият случай. Когато видя ,че има кучета по принцип винаги минавам от другата страна на улицата, за да не влизам в нечия територия. Първият път просто изскочи от тревата и тръгна след мен лаейки - не съм следила ушите и главата, обърнах се за да не съм с гръб, опитах номера уж вземам камън , но не подейства даже трягнах към него, то то не тръгна да бяга от мен . Обърнах и пак трягнах, а то след мен - като лае не просто спокойно , а с оголени зъби zz_020.gif
Вторият път си манавах спокойно , точон по описаният от теб начин от др. страна на улицата и то просто какато си лежеше скочи и тръгна към мен пак лаейки. В този момент мина кола а, аз махнах и хората ме качиха.
И за пръчка съм мислила, въприки ,че си продставям как ще изглеждам слизайки от автобуса с пръчка в ръка и влизайки с нея в офиса smile.gif
Опитвам се да разбера защо един път скача и ме лае, а др. път все едно изобщо не ме вижда.
Почти съм сигурна ,че ще ме захапе, ако си продължа и съм обърната с гръб към него.
Незнам дали е мъжко или женско, незнам дали е кастрирано или не. На врата му има жълта каишка.

#125 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 12 January 2010 - 02:44 PM

Ако има каишка, която от тези дето се слагат за обозначение за кастриране, то е възможно да е районен любимец, дето ги подхранват няколко души, носейки остатъци от масата.

Кучета (улични имам впредвид) атакуват по различни причини: може да сте го стреснала от сън, може наскоро да е било уплашено и/или уплашило жена с вашият ръст и визия, може от август месец просто вече да набира сила и да проверява систематично до къде аджеба му е силицата. Значи, аз бих използвала чадъра или дезодоранта, но щом вас ви е страх не се осмелявам да давам някакви съвети, просто защото при двама различни души едно и същото действие предизвиква коренно различна реакция у кучето, ако единия не го е страх а другиго - да.

С домашни такива всичко става просто - като кажеш че викаш полиция, идиота-стопанина като правило рязко поумнява.
User's Signature

#126 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 January 2010 - 02:53 PM

Цитат(ro6ko @ Jan 12 2010, 02:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
опитах номера уж вземам камън , но не подейства даже трягнах към него, то то не тръгна да бяга от мен . Обърнах и пак трягнах, а то след мен - като лае не просто спокойно , а с оголени зъби zz_020.gif
Вторият път си манавах спокойно , точон по описаният от теб начин от др. страна на улицата и то просто какато си лежеше скочи и тръгна към мен пак лаейки.

Именно заради това дадох съвета с кренвирша. Не бих давала съвети как се плаши бездомно куче - голяма част от тях са самоуверени и всичко описано по-горе не им действа. Дори напротив - може да ги нахъса и да си докарате беля. Както и да ви запомнят завинаги като онзи, дето е враг.
И за да няма пак спекула - говоря конкретно за този случай, с този конкретно човек, от днес, за днес - как да се прибере жената днес лесно, утре още по-лесно.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#127 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 January 2010 - 02:57 PM

Цитат(deneva @ Jan 12 2010, 02:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Говоря за система-дългогодишна за дарения,не за еднократни 20-200лв.

Дългогодишната система се прави с еднократни дарения. От много хора, току виж и по повече пъти. За да са много хората е нужно едно простичко нещо - да се разбере проблемът и да има обществено одобрение за подобно дарителство (докато медиите използват речника псета и помияри няма да стане). После ще започнат да даряват и фирми.
И как познахте, че никой не искал да погледне мащабно?! Не че с гледане става. Вие също използвате формата "направете", "създайте". Това ни е проблемът - всеки счита, че някой друг трябва да го направи - я организация, я държава, я община, я дядо Боже, но не и самият той.

#128 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 03:15 PM

Цитат(mil_ @ Jan 12 2010, 12:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(deneva @ Jan 12 2010, 02:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Говоря за система-дългогодишна за дарения,не за еднократни 20-200лв.

Дългогодишната система се прави с еднократни дарения. От много хора, току виж и по повече пъти. За да са много хората е нужно едно простичко нещо - да се разбере проблемът и да има обществено одобрение за подобно дарителство (докато медиите използват речника псета и помияри няма да стане). После ще започнат да даряват и фирми.
И как познахте, че никой не искал да погледне мащабно?! Не че с гледане става. Вие също използвате формата "направете", "създайте". Това ни е проблемът - всеки счита, че някой друг трябва да го направи - я организация, я държава, я община, я дядо Боже, но не и самият той.

Ползвам тази форма защото не съм член на организация,а смятам,че те имат правомощия за подобни дейности.В момента съм свободна и ако има такава организация,която да има нужда от добраволец бих се включила.
Дългогодишна система означава и традиция,която според мен е време да се създаде.Имам идеи и от части опит в такава дейност(работила съм в организация с проблематика-хора зависими от психоактивни вещества,и там не еднократно сме организирали благотворителни кампании).Медиите задължително трябва да бъдат включени в това-те също могат да бъдат дарители.
Въпросът дали аз считам,че някой друг трябва да го свърши не е поставен пред мен - ако някой иска да помогна ще го направя.
Искам да кажа и още нещо-не смятам,че печеленето на малки проекти за кастрация,обезпаразитване и др.такива за 50 кучета води до решаването на проблема,според мен това е начин за оцеляване на хора,които между другото искат и да имат някаква финансова полза от това добро,което вършат.Това би имало смисъл при много по-малка популация,не в нашия случай.

#129 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 03:21 PM

Цитат
Това би имало смисъл при много по-малка популация,не в нашия случай.

Съгласна.

Но и към приютите се отнасям с доста силна доза скептецизъм - в Москва опитваха толкова години да действат по тази схема, до никъде не стигнаха.
Като се затворят всичките кучета по приютите и всичките се кастрират - те няма да изчезнат, ще живеят до към 12 години средно, да речем, при добро гледане... Кой ще ги осиновява като има във всеки зоомагазин всякакви породи, а и в градинките се плодят също? Издръжка на едно такова куче не знам колко ще излезе дневно до края на живота му.
User's Signature

#130 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 12 January 2010 - 03:25 PM

Само да напомня, че в темата става дума за помощ на едно момиче, което не може да премине покрай агресивно куче, от което се страхува и ходи с страх на работа ...

#131 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 03:30 PM

Моето мнение е,че кучетата трябва да се приберат в приюти и да се приеме закон за развъждането.Всичко останало е едно голямо АКО...
Ако те останат по улиците скоро навсякъде ще стане като в Русе и ние собствениците на дом.кучета ще страдаме най-много от това.
Dog.bg темата според мен не е само за това момиче,а за всички нас, защото не виждам някой,който да не е имал подобен проблем тук.

#132 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 12 January 2010 - 03:30 PM

Уф, защо давате за пример Москва?
Там ситуацията като общо с нищо не е по-различна. Кастрират 10, изхвърлят 100....
Това е град с 15 млн. жители. Стрелят, тровят, прибират и трепят всичко наред.

Дайте пример със страни, където НЕ е така. Където всичко вече е свършило и няма бездомни. И да се види как е станало. А това се повтаря и повтаря.

#133 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 12 January 2010 - 03:31 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 12 2010, 03:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Само да напомня, че в темата става дума за помощ на едно момиче, което не може да премине покрай агресивно куче, от което се страхува и ходи с страх на работа ...

Темата на момичето беше обединена с друга от мод, която се казва Ужасните бездомни кучета, така че се пише по темата, според мен.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#134 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 03:32 PM

Цитат(rodegunda @ Jan 12 2010, 01:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Уф, защо давате за пример Москва?
Там ситуацията като общо с нищо не е по-различна. Кастрират 10, изхвърлят 100....
Това е град с 15 млн. жители. Стрелят, тровят, прибират и трепят всичко наред.

Дайте пример със страни, където НЕ е така. Където всичко вече е свършило и няма бездомни. И да се види как е станало. А това се повтаря и повтаря.

Изцяло съгласна!

#135 Потребителят е офлайн   ro6ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 03:41 PM

Благодаря на всички, които се включиха с отговор на моят въпрос.
Мисля ,че повече няма какво да се каже по моят проблем.

Квартала е пълен с бездомни кучета, точно защото има страшно много строежи.
Има ли някой, който живее в Манастирски ливади?

#136 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 03:44 PM

Е те на запад по приютите не ги ли приспиват след определен период, ако няма осиновител???

Тук като говорим за нашия проблем някак си не чувам какво ще стане с кучето в приюта (представете си че вече имаме такива), след като го приберат там? Ще остане за осиновяване, добре, ама като няма кандидати?
за това тази част от цялата картина колкото и да е болезнена, толкова е и премълчавана.
Добре де, приюти та приюти - ама после?

Нали точно за това давам пример за Москва.

И кучета непредназначени за работа и разплод - неизложбени и неработни такива, кучета пет-класа да се кастрират, няма как.
User's Signature

#137 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 03:46 PM

Дали живееш в Манастрски ливади,Люлин,Младост,Центъра няма значение ...
Сега отивам да взема децата си от градина,а моето куче иска да дойде с мен - е, не става приятелко, има няколко бездомника,които те плашат и може да те блъсне някоя кола,ако се измъкнеш от страх от кайшката си...

#138 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2010 - 03:49 PM

Цитат(Furia_S @ Jan 12 2010, 02:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Е те на запад по приютите не ги ли приспиват след определен период, ако няма осиновител???

Тук като говорим за нашия проблем някак си не чувам какво ще стане с кучето в приюта (представете си че вече имаме такива), след като го приберат там? Ще остане за осиновяване, добре, ама като няма кандидати?
за това тази част от цялата картина колкото и да е болезнена, толкова е и премълчавана.
Добре де, приюти та приюти - ама после?

Нали точно за това давам пример за Москва.

И кучета непредназначени за работа и разплод - неизложбени и неработни такива, кучета пет-класа да се кастрират, няма как.

Има как и се прави - например в Швейцария.
За премълчаването на въпроса какво става с тези,които не ги взимат ще пиша по-късно(сега излизам)(в случай,че някой го интересува какво мисля)

#139 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 12 January 2010 - 03:50 PM

Цитат(Furia_S @ Jan 12 2010, 03:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>

В края на октомври бях в един западен приют. Имаше там едно НОК и още няколко кучета, за които ми казаха, че са неосиновяеми и ще се гледат в приюто до края на живота си. НОК май било агресивно (по техни там мерки).
Просто когато няма опашка, чакаща за този приют по улиците, не е проблем да се гледат там. И когато хората се гордеят с мелеза си или със сакатото си куче - ще се осиновяват и такива и няма да стоят по приюти.
В Москва колко приюти се различават от Сеславци или друг изолатор? Не много. Но дори и да са 50 с по 100 места, за такъв град това не е нищо.
:)

#140 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2010 - 03:54 PM

Цитат(Furia_S @ Jan 12 2010, 03:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Тук като говорим за нашия проблем някак си не чувам какво ще стане с кучето в приюта (представете си че вече имаме такива), след като го приберат там?

Беше отговорено и е отговаряно хиляди пъти - към момента методът е кастрирай и върни. В условия на свръхпопулация не може да се приберат всички кучета в приюти, защото моментално ще се удвои популацията.
Средната продължителност на живота на едно улично куче е 4 години. Големият проблем не е в тези, които сега са на улицата, както не е бил в тези, които са били на улицата преди 4 години, защото тях вече ги няма. Проблемът е в тези, които ще дойдат на улицата през следващите 4 години и следващите и следващите.
А в държавите, където няма свръхпопулация, има достатъчно частни и държавни ноу-кил приюти, които ги гледат до живот.

• (20 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни