Ужасните бездомни кучета продължават да нападат
Публикувано: 12 January 2010 - 10:25 PM
С кучетата правим същото-следваме техните правила,минаваме от другата страна на тротоара,не минаваме от там,гледаме ги в очите, когато ни говорят и много ги обичаме,даваме им 4 години прекрасен живот!
Сигурна съм,че повечето от нас тук правим път и на мравката и никои не иска убийства.Властите никога не биха посмели да предприемат масовата сеч,за която някои говорят-ще стане голям скандал.
И какво, ето моята статистика,която е факт:не мога да ходя,където си искам с кучето си и много обичано от мен дом.куче беше отровено в Русе!???
Границата отдавна е премината,няма спор в това,че трябва законово да се организира всичко,но не смятам,че хората,които са пострадали ще имат търпение още 2,3,4 години да чакат.
Ако с дарителска помощ се намерят средства за изграждане на приюти извън големите градове,те ще могат да изхранват животните отново с дарения-както се прави по света.Има изградена система за дарения на храни със изтекъл срок,храни от ресторанти и заведения,кланници и мн.други такива-много човешки комуни се издържат по този начин,едва ли ще е невъзможно и за кучета да става тази храна.Колко време ще стоят там-ами колкото и да е,ако са направени с обич и има добра грижа за тях,ще е по-хубаво отколкото бедните 4 год.статистически живот на улицата.
Това е според мен.
Публикувано: 12 January 2010 - 10:32 PM
Нали за това говоря - аз кастрирам и връщам и тази схема НЕ РАБОТИ. четете внимателно това което пиша назад в темата от 6-тата й страница , пробвайте , вярвам във вас.
Феновете на "кастрирай и върни", готови ли сте да патрулирате уплашините НЕ-кучкари?

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 12 January 2010 - 10:38 PM
Нали за това говоря - аз кастрирам и връщам и тази схема НЕ РАБОТИ. четете внимателно това което пиша назад в темата от 6-тата й страница , пробвайте , вярвам във вас.
Феновете на "кастрирай и върни", готови ли сте да патрулирате уплашините НЕ-кучкари?
Напротив, работи, доказано, изследвано, обмислено от хора мнооого по-умни от всички нас, взети заедно.
Защо ние да патрулираме? Не разбрах логиката...

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 12 January 2010 - 10:40 PM
От 6-та страница насам явно нищо не се променя, едва ли ще се промени и сега.
Пожелавам лека вечер.

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 12 January 2010 - 10:51 PM
От 6-та страница насам явно нищо не се променя, едва ли ще се промени и сега.
Пожелавам лека вечер.
Ае)))
d-r Bobadova
мммм, вие сте разумен човек.
Тоест кастрираните и агресивните се появяват от фотосинтеза? И дори едно куче е кастрирано, то не може да хапе?
Не ви разбирам.
Изхабих цялата кирилица за да ми кажете че нищо няма да си кажем. Освен това как "кастрирай и върни" било панацея, "резултата" на което ние го наблюдаваме на софийските улици.
А като задавам въпроси по същество бивам обвинявана в какво ли не.
Офффф, а до тогава кой от вас ще патрулира уплашената Рошко край онова агресивното бездомно куче? И ако има ентузиаст да съпровожда Рошко, то колко такива жени-деца-майки имат нужда от помощ, да минат покрай бездомното куче и няма как да им помогнем?
Не работи схемата, кого лъжем?

Публикувано: 12 January 2010 - 11:05 PM
:)
Доказано агресивни кучета се евтаназират, кое е новото? В условия на свръх популация приютите са абсурд. В тази ситуация сме, защото масовите евтаназии не помагат. 65 000 по официални данни... Не е малко избитата част... Защо има нови тогава? Агресивните се явяват, защото не се спазват всички аспекти на "кастрирай и върни", сама казахте от къде идват предимно новите и нови бездомни. Докато ние и общините кастрираме като обезумели, а поредния келеш пусна "марковото" си куче, купено от зоомагазин "да стане мъж" и кутретата отиват на улицата, докато псевдозащитниците "спасяват" кучетата си от кастрациите ще си се пънем и толкоз.
Строг контрол, кастрации, връщане на място и... търпение.
Чесно казано аз предпочитам кварталните кучета да се кастрират и да се върнат. Защото:
1) аз ги познавам
2) те познават моето куче
3) познават човекопотока
4) познават ареала
5) познават звуците
6) познават се помежду си
7) кастрацията отстранява сексуалнообусловената агресия
все предпоставки за спокойствие.
Не се ли върнат ще дойдат нови, от онези, по-горе. Ще се започне едно доказване, едни битки, едни скандали... Не, благодаря. Предпочитам настоящите кучета, а не някакви които не познавам
А всъщност... От Пирогов твърдят, че ухапванията са предимно от домашни кучета, СЪС СОБСТВЕНИК, който обаче после се покрива...
Ама като гледам, нито СЗО, нито Пирогов, изобщо никой не е компетентен, всички са тъпаци...
Обществото ни явно не е съзряло за много неща.

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 12 January 2010 - 11:20 PM
Най-накрая. А аз за какво говоря?
Всъщност схемата за "кастрирай и върни" не работи в нашето общество. Вие говорите за кучета които познавате, подхранвате и т.н., ама освен вас и мен в града живеят много хора, които се страхуват от кучета - имат право, не обичат кучета - имат право, не желаят кучетата да ги нападат/облайват/хапят/цапат дрехите им дори да се радват - и имат право.
Това е нормален и контролиран от страната на грамотен стопанин процес. Но с бездомниците ситуацията е друга. Ние нямаме масовата изолация, приютяване, период за осиновяване на кучета. Ние имаме масовото безхаберие, ей това е страшното, защото от това страдат както домашните кучета, така и хората и децата им.
Нали аз съм тази, коята кастрира и връща, говори със бабичките дето подхранват и помагам на нападнатите хора в моя район. Нищо не мога повече да направя. Но системата не-ра-бо-ти. За толкова години се убедих. като им вадим яичниците и топките да не би им вадим зъбите?
Закон? Ако няма спазване на закона, и да го приемат - няма да подейства.

Публикувано: 13 January 2010 - 01:24 AM
Furia S, как реши, че бездомните не ядат отрова? Аз казвам, че ядат- снимков материал на разултата искаш ли?
Хората имат права- да не обичат, да мразят, да убиват, да тровят. Останалите живи същества на тази планета нямат права, така ли? Тези, които не харесват бездомните, не харесват и моите кучета. Няма как да се угоди на всички- трябва да се нагаждаме.
Ако кастрирай и върни не работи в нашето общество, трябва да се направи така, че да работи. И без такива- ако има закон и той не се спазва пак нищо няма да стане. Ще се спазва. Който не иска да го спазва няма да гледа нито куче, нито котка.
По въпроса с агресивните- пускат се жалби, сигнализира се по телефон. Докато подейства. Иначе какво?
Аз не искам да има бездомни кучета по улиците. И на мен не ми харесва да ме облайват, а аз водейски две кучета да се чудя точно кога ще падна. Обаче не приемам алтернативата да се прибират и приспиват. Работила съм в приют в Щатите и съм асистирала при евтаназии. Не е толкова лесно, както да го напишеш.

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 13 January 2010 - 07:19 AM
Аз пък съм работила-доброволно в дом за сираци,България и въпреки,че всички ние знаем в каква мизерия живеят там деца,аз съм свидетел,че ако нещата се правят както трябва, условията се подобряват и се постигат много добри резултати.
За мен е повече от ясно,че куче,което ме лае и напада моето проявява агресия - какви са критерийте за агресия на програмата ''кастрирай и върни''?
За мен тази програма е аналог на храненето през терасата-аз ще се погрижа за горкото куче сега,пък после някой друг.Може би,точно факта,че приютите искат повече отговорности кара хората,от които това зависи да търсят по-неангажиращия начин.
Питам се защо ли организациите не изискат проверки на строежите,там винаги има кой да отговори на въпросите им-да наложат мерки,да кастрират кучетата,които се множат там,да изискат да бъде добре заградено и да не могат да нападат минаващите,да потърсят някаква отговорност от шефовете,да попитат ваксинирани ли са пазачите им.Това е само една малка крачка,но защо не се прави-сигурно няма пари,няма европейска програмка,която да ни задейства.
Публикувано: 13 January 2010 - 08:48 AM
И кой ви каза, че не ни плашат???? Пак самоцитат от тази тема:
Ама нали за това се говори - какво е правилно да се направи, за да не е така. Точно колкото са ми мили децата, точно толкова ми е присърце проблемът, защото искам да живеят нормално.
Как разбра, Furia_S, че кастрирай и върни не работи? В предния си пост казах и смятам, че всички ще се съгласим: можем да считаме, че работата по него не е започнала.
Нещата са прости като фасул. Има 2 стъпки в цялата работа и те са технологично подредени.
Стъпка първа: Спиране на притока на нови кучета към улицата
Стъпка втора: Изтегляне на наличните кучета от улицата.
Точно в този ред, не в обратния.
Докато стъпка първа не се изпълни, стъпка втора е пълна идиотщина да се прави. Тук идва ролята на кастрирай и върни. Кастрирай и върни е временна мярка, която дава възможност докато се осигури изпълнението на стъпка първа (защото това изисква някакво време) неизбежните налични кучета да не се размножават, да са обработени, ваксинирани, обезпаразитени, неагресивни. В противен случай на мястото на всяко изтеглено куче идва ново. Много добре разбирам желанието ви, deneva, да се махнат тези кучета, и аз го искам, но към момента трябва ясно да се разбере - не е възможно едно място да се освободи и да не бъде запълнено веднага, независимо от начина, по който се освобождава.
Когато стъпка първа е налице, се започва със стъпка втора. Хайде тогава да се пазарим как ще стане изтеглянето от улиците на останалата налична популация - дали в приюти или чрез убиване, а? Бас ловя, че тогава просто няма да имаме основания за спор.
Агресивни кучета, върнати по места - сигнализирайте за всяко такова, ако съвестта и познанията ви позволяват да го обявите за агресивно. Нека дойдат, приберат го и го евтаназират. Едно агресивно куче застрашава хората, застрашава и всички останали кучета в района чрез създаване на нетърпимост. Аз лично не съм виждала такъв случай из района, където живея и работя.
Властите искат да върнат Хвани и убий, това по двеста причини ги устройва повече и ефективността не е между тези причини. Аз дори се чудя дали НВМС нарочно не саботира своята част от контрола по ЗЗЖ върху размножаването, за да върне Хвани и убий.
Публикувано: 13 January 2010 - 09:30 AM
Съжалявам ,че аз разгорещих този спор , но този проблем съществува.
Обърнах се към форума , защото не съм привърженик на крайни мерки - отравяне, бой или подобни.
Доказано агресивно куче за представителите на Екоравновисие е куче, което е ухапало човек и той има документ за това нещо. Е, да отида да ме захапе за да докажа ,че е агресивно ли?
Публикувано: 13 January 2010 - 09:39 AM
Незнам дали е вярно ,че е агресивно, но аз 2 пъти се сблъсках с агресия от негова страна.
И преди да попотиам тук какво да правя обмислих дали аз не съм го подразнила с нещо. Сега някой , може и да ми се смее, но даже съм следила дали агресията на кучато съвпада с месечният ми цикъл, да и първият път съвпадаше, вторият обаче - не.
Оставете ме мен като частен случай, аз ще се оправя.
Тук обаче говорим да проблема като цяло.
Публикувано: 13 January 2010 - 09:47 AM

Публикувано: 13 January 2010 - 09:55 AM
Публикувано: 13 January 2010 - 09:57 AM

А за конкретния случай на Рошко ще кажа аз как бих постъпила,тъй като съм от тези хора дето безкрайно се страхуват(и то неоснователно) от кучета

Та аз бих отделила един свободен ден,бих намерила човек дето не се страхува и заедно с него бих отишла във въпросния двор да говоря с човека дали е негово кучето,както и да вземе необходимите мерки .И междувременно ако въпросното куче е там може да се пробвам и " да се запознаем",това много помага.
Публикувано: 13 January 2010 - 10:00 AM
По този маршрут минавам само сутрин и обикновено по това време няма никакво движение - изобщо в тази част на квартала няма много движение. На за сметка на това има поне 3-4 глутници кучета, през които минавам . Може би трябва да подам сигнал и ако не са кастрирани да дойдат да ги приберат и кастрират или??