Dog.bg Форуми : Хранене на бездомни кучета и котки

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хранене на бездомни кучета и котки

#21 Потребителят е офлайн   Sparky_TabY Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 November 2009 - 12:27 PM

Цитат(dog.bg @ Nov 18 2009, 11:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Само не разбирам ... те всичките ги обичат, но са "бездомни" ! Каква е тази такава обич ?

Толкова ли е трудно за това бездомно животинче да се отиде и да му се вземе една колибка ? Да се съберат пари от тези, дето уж го "обичат" около входа и да се заведе на лекар за ваксини, обезпаразитяване, чипиране, преглед ? Да му се плати данъка в общината, да си има вет паспорт и някой, от тези, дето го "обичат", да му се води стопанин ?

Не е трудно. Но на никой не му се занимава, така е по лесно - подхвърляме подаянията и ги "обичаме", а на другия ден дали са там или не - на кой му пука, ако го няма, ще ни е тъжно, но ... ако не е точно това, ще дойде следващото и него ще го "обичаме" по същия начин !

Това не е любов, нито обич, това е използване за задоволяване на чисто човешки нужди, собствени - било то съвест, било то нужда от внимание, което да дадем на някой ... ние, хората, имаме тази потребност, но не и кучето.

То има нужда от дом и отговорен стопанин.

Цялото ми семейство Много Обича кучетата. Осиновили сме две. Едното до преди няколко години живя вкъщи при родителите ми в града, а другото закарахме на село. Имахме си и още едно квартално, бяхме му построили и къща, обезпаразитено, кастрирано, целиия квартал се грижеше за него, веднъж гласът му не се чу. Изключително добричко. С каишка за ваксини. Всичко по реда си. И от общината незнам защо решиха, че трябва да го преберат преди около две години. Сега живея в апартамент и физически нямам възможност за осиновяване, но това не означава, че няма да го направя при първа възможност.
За бездомните пред блока ни, децата построиха къща, обезпаразитиха, грижеха се за тях. И да ви кажа ли какво се случи. От общината дойдоха и вдигнаха къщата. Предполагам са я сметнали за грозна. А на 15 метра от там вече половин година стоят на купчина отрязаните клони от дърветата, който същите тези от общината отрязаха и зарязаха там. Предполагам ги смятат за декорация. После децата нова къща направиха и след 5 дни пак я вдигнах.

Както вече казах, трябва всички да сме помалко по-отговорни и общините най-после да поемат отговорност!

#22 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 November 2009 - 12:36 PM

Че кой е казал ,че нямат нужда от стопанин ,дог?
Смисълът на метода "кастрирай и върни" като средство за намаляване на свръхпопулация е точно този: Обработените социализирани животни не се размножават, те заемат определена ниша ,която ако ги няма лесно би била заета от всякави други кучета, НО с неясен здравен статус и поведение.Ваксинираните ,върнати на мястото им кучета ,според съветите на Световната здравна организация (СЗО) формират защитен пояс срещу болестите -особено срещу смъртоносния горски бяс .Кастрирането и ваксинирането на градските улични кучета следва ,според същата организация, да продължи ,докато раждаемостта им се сведе до търсен минимум-теоретично около 90 % .След това да се търсят решения за приюти.Същото нещо е заложено в нашия ЗЗЖ.
Защо да не им се търси дом питаш?Търси им се.Хиляди хора ,огранизирани в НПО или просто доброволци го правят непрекъснато - с цената на много труд ,емоции ,време,пари.Намирането на дом за улични кучета в условията на свърхпопулация е мисия почти невъзможна.Казвам го от опит, не за да си чеша пръстите.В Западна Европа ги задомяват за дни, разбира се -защо е ясно .
За храненето.Според същия доклад на СЗО има точка ,в която е описано как кастрираните върнати кучета ще бъдат лимитирани - казва се подробно и нашироко: контейнерите с битови отпадъци да се затварят ; да се отстраняват запустели сгради и кътчета ,където могат да намират убежище ;да се редуцират възможните източници за вода за пиене....Желязно. Не особено хуманно.
Но пък какво съм видяла в други държави ,които имат такава свръхпопулация и също работят с кастриране.Гърция , Турция ,Италия (Сицилия) - пред много скъпи бутици има сложени надлежно купички с чиста вода и гранули.Няма истерии ,няма нахапани хора ,има лениви кротки маркирани кучета.Сигур, щото са по-прости хората там ли?(:
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#23 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 18 November 2009 - 12:39 PM

Само не разбирам ... те всичките ги обичат, но са "бездомни" ! Каква е тази такава обич ?

Толкова ли е трудно за това бездомно животинче да се отиде и да му се вземе една колибка ? Да се съберат пари от тези, дето уж го "обичат" около входа и да се заведе на лекар за ваксини, обезпаразитяване, чипиране, преглед ? Да му се плати данъка в общината, да си има вет паспорт и някой, от тези, дето го "обичат", да му се води стопанин ?

Не е трудно. Но на никой не му се занимава, така е по лесно - подхвърляме подаянията и ги "обичаме", а на другия ден дали са там или не - на кой му пука, ако го няма, ще ни е тъжно, но ... ако не е точно това, ще дойде следващото и него ще го "обичаме" по същия начин !

Това не е любов, нито обич, това е използване за задоволяване на чисто човешки нужди, собствени - било то съвест, било то нужда от внимание, което да дадем на някой ... ние, хората, имаме тази потребност, но не и кучето.

Не разбрах защо реши, че никой не прави тези неща? За повечето кучета пред блоковете някой се грижи именно по този начин. Ако обиколиш някой блок и разпиташ ще разбереш, че винаги има един или няколко човека, които лекуват, обезпаразитяват животните. Къщи не се слагат масово поради причините, казани в горния пост. Я някой се дразни, я на някого му е грозно. Освен това мисля, че къщата понякога е повод за стимулиране на териториална агресия.
Освен това ако някой "се води стопанин", как точно отговаря на въпроса "да ги храним или не и защо" и с какво облекчава живота им на улицата?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#24 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 November 2009 - 12:48 PM

Да не говорим, че ако искаш да правиш тези неща - обгрижване, обезпаразитяване, ваксинации и пр., е задължително да храниш животното, за да ти има доверие. Как се лови за кастрация куче, на което никога не си дал и залък, как се обезпаразитява или третира за кожно заболяване?!
В тази тема от километри си личи кой няма представа от реалните неща, само си седи и назидава.
Апропо, за кастрирано куче данък няма.

#25 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2009 - 12:49 PM

Цитат(dog.bg @ Nov 18 2009, 10:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>

...
пак стигаме до кой е виновен и как да се реши проблема с популацията.
Тези животни ВЕЧЕ са на улицата.
Които е можел, вече е взел колкото може улични. Другите все пак са на улицата. Без нашето съгласие или участие. Рaзбирам всички аргументи че не трябва да се хранят уличните защото стават териториални.
Въпросът ми, обаче , е съвсем простичък - какво да ядат , ако не ги граним? КАКВО?
Неща , които стават за ядене и които не ние им даваме.
Ако утре забранят бензина и попитам с какво да си карам колата, ще получа най-различни отговори. Примерно електричество, вода, олио , сапун...Които знае , ще отговори.
Аз не знам какво да ядат кучетата , ако не ги храним. Мисля за нещата, които ги заобикалят и никое не става за ядене. Камъни, гуми на коли, дървени пейки, бурени...Не се сещам за нищо , което става за ядене, ако ние не сме им го дали. Мисля , че ако не ги храним, ще нападат други живи същества. Другите живи същества са котките и ние - хората. Ако се сещате за нещо друго за ядене, просто го кажете
Малка "граматическа" шегичка: Въпросът е не ЗАЩО или КАК. Въпросът е КАКВО. На въпрос КАКВО трябва да се отговори със съществително. Опитайте се да отговорите с безглаголно изречение. Само изреждайте съществителни.
Моят отговор: котки , хора..
Други идеи, моля?

ПП
Не се заяждам с никого. Уважавам всеки отговор. Храня уличните , когато съм там , защото не искам да умрат от глад или да нападат от глад. Наистина ще спра да ги храня, ако ми кажете какво ще ядат , ако ние хората не ги храни

#26 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 18 November 2009 - 12:57 PM

Цитат(bushkata @ Nov 18 2009, 12:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Не разбрах защо реши, че никой не прави тези неща? За повечето кучета пред блоковете някой се грижи именно по този начин. Ако обиколиш някой блок и разпиташ ще разбереш, че винаги има един или няколко човека, които лекуват, обезпаразитяват животните. Къщи не се слагат масово поради причините, казани в горния пост. Я някой се дразни, я на някого му е грозно. Освен това мисля, че къщата понякога е повод за стимулиране на териториална агресия.
Освен това ако някой "се води стопанин", как точно отговаря на въпроса "да ги храним или не и защо" и с какво облекчава живота им на улицата?

Има. И какво като има ??? Какво ?

Отивам и им казвам човешки - моля ви, приберете кучетата, не ги хранете тук, събират се на глутница, не можем да минем оттук и ние имаме кучета. И ? Отговора е винаги един и същ, винаги. Резултат - обсада ! И винаги, като стане нещо - ама те са бездомни, ние само ги храним, не носим отговорност. Никой не носи отговорност и никой не иска да поеме отговорност за тях, иначе - храним ги и ги обичаме !

Съжалявам, аз поне не я разбирам тази любов.

#27 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2009 - 01:05 PM

Цитат(gabipap @ Nov 18 2009, 10:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Да, обаче... тази година много от строежите наоколо бяха завършени. От там и от други места се появиха много нови кучета. Гладни, стресирани, недоверчиви, некастрирани... Обикалят, опитват се да завоюват територия, бият се. Кой да ги прибере, кой да се погрижи за тях? И ако успеем поне да ги кастрираме, че да не създават поколение - нали следващата седмица отнякъде ще се появят нови. И така - до безкрайност.

Да! При нас е същата картинка. При това по строежите въдеха кучета, които пазят. Сега са навън.
Опитвали ли сте се да влезете в заграден строеж да вземете кучето за кастрация? Характерът му е най-малкия проблем. Отвътре излизат едни строители от цялата страна и всички етноси, готови на бой: "Как ще пречите на природата? Кучка - ражда!"
Същото е и с ширналите върху зелени площи автокъщи и паркинги. Не дават куче за кастрация. За сметка на това новородените на месец до два ги изхвърлят на благоразположението на живущите в съседство. Мой съсед задоми три такива, а четвъртото му стана второ домашно куче.
Като добавиш и наличието на пазар. Всички продавачи си доведоха и напускаха кучетата от Горубляне, Казичене, Долин, Горни Лозен и Богров и Герман и ... Залче хляб не им дават. А се знае всяко куче чие е. И не дават да се кастрират. И те били за природата.
От изчистения район от подивели, гладни и бездомни кучета няма и следа. Старите, кротки, с къщички, кастрирани, хранени, обезпаразитени и т.н. наши "бездомници" са останали само три. Всичко друго изтровено, застреляно или избито в Мировяне.
Сега нощно време преминават глутници, кой знае откъде дошли и накъде се насочили. Дори не познавам кучетата. Преминават само нощно време. Иди и ги търси за кастрация и задомяване.
Абе, дива работа. И в основата на всичко това е политиката на общината и държавата. Май целта им е да има бездомни кучета.

#28 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 November 2009 - 01:14 PM

Цитат(mil_ @ Nov 18 2009, 12:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Да не говорим, че ако искаш да правиш тези неща - обгрижване, обезпаразитяване, ваксинации и пр., е задължително да храниш животното, за да ти има доверие. Как се лови за кастрация куче, на което никога не си дал и залък, как се обезпаразитява или третира за кожно заболяване?!
В тази тема от километри си личи кой няма представа от реалните неща, само си седи и назидава.
Апропо, за кастрирано куче данък няма.

Правил съм го за кучета, които никога не съм хранил. Данък няма, но има РЕГИСТРАЦИЯ. Трябва да се знае това куче кое е и кой отговаря за него, това е смисъла на регистрацията, данъка си е отделно. И утре, като стане нещо, някой да излезе и да каже - това са мойте, нашите кучета, ние носим ОТГОВОРНОСТ за тях да са здрави, нахранени и обезпаразитени, възпитани, неагресивни. И нали за това няма данък, за да се стимулира тази регистрация и кастрацията ?

Но е най лесна е колективната отговорност - всички са отговорни, защото никой не е лично отговорен . И докато е така, къде и как общината да си свърши работата и да глоби тези, които гледат кучетата без да са регистрирани и ги събират на едно място ? Ето ви примери - на старицата с изядените крака чии бяха кучетата ? На "добра" жена, хранила ги и накрая какво стана - те не са наши, появяват се и ги храня в двора, после къде ходят, не зная - това какво е ? Любов е с сигурност към кучетата, но отговорно ли е пред хората ? Умря и дете, и ? Те 10, нито едно регистрирано, но едното било "наше", другите не ги зная и не мога да нося отговорност за тях - пак "любов" и пак безотговорност !

Когато кучето си има стопанин, тогава обаче ако това куче направи нещо, отговорен ще е стопанина. И тогава няма да има - бездомни нахапаха дете, а ще си пише - Еди кой си не е поглеждал кучетата си и поради тази причина те са нападнали дете ... и ще има отговорност не за кучето, а за стопанина му.

Но ... никой не иска да я поеме, по лесно е да казваме, че са "бездомни" и "ничии".

#29 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 November 2009 - 01:17 PM

Аз имам тазгодишни впечатления от Тесалоники. Там видях най-охранените и най-добрите помияри, които някога съм виждала. Освен това, никой не им крещеше и не ги подритваше, а не бяха и толкова малко като се замисля. Приятелите ми ми казаха, че ги кастрират и оставят. Всички ги хранели. Нито едно не ни нипадна дори и на разходката с кучетата ни. Как се постига това - не знам, нямам отговор, но вече го има и явно има начин да се съжителства с бездомните без проблеми. Явно е въпрос на желание и отношение към решаването на проблема. Явно липсва общата воля за решаването на проблема, но като се замисля то в БГ с повечето проблеми е така. Ние затова си избираме винаги поредния Батман/Месия/Изцелител и прочее да ни спасява от нещо, от което сами можем да се спасим или да решим, ама е по-лесно да делегираме на някого отговорност и да махнем с ръка. После, когато установим, че за пореден път сме прецакани започваме да се разтоварваме върху най-слабите и най-беззащитните, пък било то кучета, котки, деца, стари хора .... не знам кое ни е повредено софтуера или хардуера или и двете. tb_195.gif
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#30 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 November 2009 - 01:28 PM

Цитат(greeneyed @ Nov 18 2009, 12:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Nov 18 2009, 10:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>

...
пак стигаме до кой е виновен и как да се реши проблема с популацията.
Тези животни ВЕЧЕ са на улицата.
Които е можел, вече е взел колкото може улични. Другите все пак са на улицата. Без нашето съгласие или участие. Рaзбирам всички аргументи че не трябва да се хранят уличните защото стават териториални.
Въпросът ми, обаче , е съвсем простичък - какво да ядат , ако не ги граним? КАКВО?
Неща , които стават за ядене и които не ние им даваме.
Ако утре забранят бензина и попитам с какво да си карам колата, ще получа най-различни отговори. Примерно електричество, вода, олио , сапун...Които знае , ще отговори.
Аз не знам какво да ядат кучетата , ако не ги храним. Мисля за нещата, които ги заобикалят и никое не става за ядене. Камъни, гуми на коли, дървени пейки, бурени...Не се сещам за нищо , което става за ядене, ако ние не сме им го дали. Мисля , че ако не ги храним, ще нападат други живи същества. Другите живи същества са котките и ние - хората. Ако се сещате за нещо друго за ядене, просто го кажете
Малка "граматическа" шегичка: Въпросът е не ЗАЩО или КАК. Въпросът е КАКВО. На въпрос КАКВО трябва да се отговори със съществително. Опитайте се да отговорите с безглаголно изречение. Само изреждайте съществителни.
Моят отговор: котки , хора..
Други идеи, моля?

ПП
Не се заяждам с никого. Уважавам всеки отговор. Храня уличните , когато съм там , защото не искам да умрат от глад или да нападат от глад. Наистина ще спра да ги храня, ако ми кажете какво ще ядат , ако ние хората не ги храни

Ако се спрат да се хранят кучетата, ако София стане ЧИСТ ГРАД, популацията ще мигрира към полето, селата, крайните квартали. Тя в момента идва от там, не извира от центъра на София. Идва, защото има ХРАНА, лесна ХРАНА, достъпна.

Няма лесни решения. Няма и едно единствено решение, трябва комплекс от мерки - от контрол на вноса, продажбите, придобиването, регистрацията, контрол на движението на кучето като собственици, контрол върху раждаемостта му, следене какво става с кученцата - всичко това, че и други мерки, но заедно, в комплекс - само това може да доведе до трайно намаляване в нормални граници.

#31 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2009 - 01:29 PM

Цитат(dog.bg @ Nov 18 2009, 12:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(bushkata @ Nov 18 2009, 12:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Има. И какво като има ??? Какво ?

Отивам и им казвам човешки - моля ви, приберете кучетата, не ги хранете тук, събират се на глутница, не можем да минем оттук и ние имаме кучета. И ? Отговора е винаги един и същ, винаги. Резултат - обсада ! И винаги, като стане нещо - ама те са бездомни, ние само ги храним, не носим отговорност. Никой не носи отговорност и никой не иска да поеме отговорност за тях, иначе - храним ги и ги обичаме !

Хъх! Първо казваш, че никой не се грижи, като ти казах, че не е вярно - викаш "какво от това"?
Защо хората, хранещи кучетата трябва да приберат бездомните? И колко от тях ще се поберат в домовете на хранещите?
Нещо бъркаш хранещите и обичащите (в кавички в твоя пост) със задълженията на Общините, с управлението на изолаторите, със задълженията на НВМС, която (мисля) 2 години вече НЕ прави регистър на всички кучета, не събира такси, не налага глоби.
Да, никой не иска да носи отговорност, защото не тези хора са отговорни за това, че тези кучета са там. Тези хора обикновено са причината тези кучета да са кастрирани, нещо което е задължение на общините.

Моля, дог, обади се в Екото и ги повикай да изловят кучетата в квартала ти за кастрация. Да видим за колко време и дали изобщо ще дойдат. Погледни в буса им и виж бебетата, които са наловили, защото е по-лесно да хванеш бебе, отколкото бягащата му майка.
Малко помисли и си реорганизирай атаката в правилната посока. И действай. Искам да видя колко ще направиш, за да се задействат органите, които отговарят за регулиране на популацията, за изхвърляне на кофите навреме, за да не преливат и да не подхранват и събират животните допълнително. Побори се с тях, не с бабишкерите пред блока!
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#32 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2009 - 01:32 PM

Цитат(dog.bg @ Nov 18 2009, 01:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ако се спрат да се хранят кучетата, ако София стане ЧИСТ ГРАД, популацията ще мигрира към полето, селата, крайните квартали. Тя в момента идва от там, не извира от центъра на София. Идва, защото има ХРАНА, лесна ХРАНА, достъпна.

Няма лесни решения. Няма и едно единствено решение, трябва комплекс от мерки - от контрол на вноса, продажбите, придобиването, регистрацията, контрол на движението на кучето като собственици, контрол върху раждаемостта му, следене какво става с кученцата - всичко това, че и други мерки, но заедно, в комплекс - само това може да доведе до трайно намаляване в нормални граници.

Явно наистина си нямаш идея от къде идват бездомните кучета....
Сори, не ми се спори повече, сякаш обяснявам на лелката с коженото палто и токчетата пред блока, която не е докосвала подобно куче през живота си, но ми развива теории.
Не виждам и полза, писано и обяснявано милион пъти, но хората циклят едно и също.
User's Signature

#33 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2009 - 01:48 PM

Цитат(dog.bg @ Nov 18 2009, 10:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Живееш в град! И то какъв град!
По улиците задръствания, щото тук се е изсипала цяла България. На кой му пука!
Няма тревни площи, нито тротоари, нито детски площадки, нито ..., защото там са паркирани автомобили, голяма част от които не са в движение, по 5 автомобила само на един човек. На кой му пука!
Никой не спазва правилата за улично движение. Няма полицаи по улиците. Всеки ден четеш или слушаш за прегазени пешехоци на пешеходна пътека - деца, майки, възрастни хора. Катастрофи - загинали, осакатени! На кой му пука!
По улиците препускат и се задминават по 3 конски каруци с по 10-ина във всяка и различни по големина пасажери. Родео! На кой му пука!
До всяка кофа за боклук клошар. Не един - по трима! Един с количка, един на велосипед и много в каруца. На кой му пука!
Всичко е в боклуци, кофите преливат, газиш до глезен в чашки от кафе, снаксове, угарки, памперси, ... по детските площадки. Затова пък въобще не ти правят впечатление висящите по клоните на малкото, криви и болни дървета - найлонови торбички, дори черджета, презервативи и какво ли още не, хвърлени направо от прозорците и разпилени по асфалта. На кой му пука!
Съседните апартаменти обрани, съседа пребит и обран, на другия колата му я няма, на теб ти свили документите в автобуса. Що да ти пука?
Напсува те някой и ти го напсуваш!
Вечер изведеш кучето си на разходка, настъпваш игли и спринцовки, подритваш найлонови торбички, ... Какво ти пука, че някой се друса?
До борчето пенсионер го напоява, в тъмното до балкона силует на мъж - залитащ и той ... на знам какво напоява, в храстите гледаш клекнала жена, запретнала поли..., а насред детката площадка пък детенце в тази поза, но в ръцете на жена ... Какво ти пука! И тогава!? Кучето ти заема същата поза и ти се втрещяваш от ужас и се оглеждаш някой да не види и вдигне скандал! Пък дори и да си носиш торбичка и дори да я ползваш. Ама на кой му пука!
Но те залая куче! Бездомно куче! Как скокват всички граждани и инстанции! Колко отговорни и морални и активни са всички.
Аз живея в този град! И всеки ден се сблъсквам и справям с всичко гореизброено. За мен е най-малкия, извинете ме - никакъв проблем, че ме е залаяло бездомно куче. Моят проблем е, че го има това куче! С неговите болки, страхове, студ, глад и ... съдба,...
На теб мога само да ти препоръчам да поработиш върху себе си, за да се сдобиеш с къща с двор и там да живеят само онези, които ти харесваш и приемаш.
Аз бих го направила при първа възможност. Дано!

#34 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 November 2009 - 01:50 PM

Това с мигрирането на популацията към полето е супер интересно. Ето нещо, което познавайки вида домашно куче, не би ми хрумнало като цел - да върнем популацията към полетата! Би могло да залегне в програмите. Ми да, те бездомните се раждат в полето, как не сме се сетили.

#35 Потребителят е офлайн   samanta Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2009 - 01:55 PM

Ако аз не мога да купя на детето ми маратонки и яке, ако не мога да го пратя да учи в добро училище, ако не мога да му завещая дом, а живее по квартири цял живот, значи ли , че не го обичам? Правя каквото мога, колкото мога и го обичам повече от всичко на света.

Примерът може да не е съвсем на място, но с него искам да покажа , че човек прави нещата според възможностите и няма свръх такива за да подреди всичко както му се иска. Мога да отделя левче за храна на куче и го правя, мога да заведа някое куче на вет и го правя, прибирайки поне едно , пак правя нещо, макар и малко, но толкова. Мога и да търся дом за някое куче, но не значи ,че ще имам успех, поне разпитвам и пускам обяви където трябва. Нямам повече възможности, може би все пак е нещо, капка в морето, но нещо.

Знам какъв отговор иска да получи greeneyed по темата, иска да ни провокира и да изредим все страшни думи и картини за бъдещото изхранване на кучетата, ако ние не им даваме поне храна.

И отговорът е: месо, всякакво каквото намерят, тревопасни няма да станат и дом всички няма да имат !!!!!!!!!!
User's Signature

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2009 - 02:15 PM

Цитат(dog.bg @ Nov 18 2009, 12:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Достатъчно възрастна съм, за да си спомням София като гред без улични кучета. Предполагам , че малко от пишещите тук имат спомени от това време.
Oт разговори с приятели чух за появата на улични кучета някъде в средата на 90-те. горе-долу по същото време, когато чух, че развъждането на кучета било станало популярен и сравнително доходен бизнес в България. Та и аз си имама моята теория кой е виновен.

Кучетата (4 на брой ) пред блока, в които съм израстнала , били там от бебета, както ми казаха съседите. Те се мотаят между две пресечки и никога не отиват от другата страна на улицата, защото там е територия на други кучета.
Дa речем , че спирането на храната ги накара да "емигрират" някъде далече и в полето. Въпросът остава: Какво ще ядат?

Една от разликите между вълк и куче е в храненето и всички го знаем. Вълците живеят на глyтници и ловуват. Що за идея е да накараме кучетата да живеят в полето и да ловуват? Да ги "увълчим" ли е идеята?
Кучетата се прехранват около хората. Знам, че сте чели достатъчно. Знам , че знаете, че кучетата стават кучета когато започват да живеят и да се прехранват около хората. Според мен затова и няма адекватен отговор kакво ще ядат кучетата, ако хората не ги хранят.

#37 Потребителят е офлайн   Грахче Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2009 - 02:21 PM

добре казано Мил, тия неща са говорени хиляди пъти, но какъв е ефектът от тях? Никакъв.

някой използва думата "натиск". Да, за да започне НЕЩО ДА СЕ СЛУЧВА трябва натиск. Натиск от всички,които са заинтересовани от това. От нас, например?

Не спорадичен, слаб и неорганизиран, с различни често взамооизключващи се искания, а организиран, ясен и агресивен. Написан черно на бяло и подкрепен от ясни лица с имета и адреси. На това мисля, че му се вика гражданско общество.

П.С.
чета, чета но не видях отговор от къде се хранят бездомните животни /не само кучетата/. В големия град перфектния източник за храна винаги са били кофите за боклук. Особено нашите, които преливат със страшна сила.
User's Signature

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.
Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 November 2009 - 03:15 PM

Цитат(ssiberia @ Nov 18 2009, 01:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Nov 18 2009, 10:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Живееш в град! И то какъв град!
По улиците задръствания, щото тук се е изсипала цяла България. На кой му пука!
Няма тревни площи, нито тротоари, нито детски площадки, нито ..., защото там са паркирани автомобили, голяма част от които не са в движение, по 5 автомобила само на един човек. На кой му пука!
Никой не спазва правилата за улично движение. Няма полицаи по улиците. Всеки ден четеш или слушаш за прегазени пешехоци на пешеходна пътека - деца, майки, възрастни хора. Катастрофи - загинали, осакатени! На кой му пука!
По улиците препускат и се задминават по 3 конски каруци с по 10-ина във всяка и различни по големина пасажери. Родео! На кой му пука!
До всяка кофа за боклук клошар. Не един - по трима! Един с количка, един на велосипед и много в каруца. На кой му пука!
Всичко е в боклуци, кофите преливат, газиш до глезен в чашки от кафе, снаксове, угарки, памперси, ... по детските площадки. Затова пък въобще не ти правят впечатление висящите по клоните на малкото, криви и болни дървета - найлонови торбички, дори черджета, презервативи и какво ли още не, хвърлени направо от прозорците и разпилени по асфалта. На кой му пука!
Съседните апартаменти обрани, съседа пребит и обран, на другия колата му я няма, на теб ти свили документите в автобуса. Що да ти пука?
Напсува те някой и ти го напсуваш!
Вечер изведеш кучето си на разходка, настъпваш игли и спринцовки, подритваш найлонови торбички, ... Какво ти пука, че някой се друса?
До борчето пенсионер го напоява, в тъмното до балкона силует на мъж - залитащ и той ... на знам какво напоява, в храстите гледаш клекнала жена, запретнала поли..., а насред детката площадка пък детенце в тази поза, но в ръцете на жена ... Какво ти пука! И тогава!? Кучето ти заема същата поза и ти се втрещяваш от ужас и се оглеждаш някой да не види и вдигне скандал! Пък дори и да си носиш торбичка и дори да я ползваш. Ама на кой му пука!
Но те залая куче! Бездомно куче! Как скокват всички граждани и инстанции! Колко отговорни и морални и активни са всички.
Аз живея в този град! И всеки ден се сблъсквам и справям с всичко гореизброено. За мен е най-малкия, извинете ме - никакъв проблем, че ме е залаяло бездомно куче. Моят проблем е, че го има това куче! С неговите болки, страхове, студ, глад и ... съдба,...
На теб мога само да ти препоръчам да поработиш върху себе си, за да се сдобиеш с къща с двор и там да живеят само онези, които ти харесваш и приемаш.
Аз бих го направила при първа възможност. Дано!

Имам къща с двор, не ми е проблем. Доколкото до останалото - не питай какво е направила държавата за теб, а ти какво си направил за нея. В случая - осинови бездомното, след като го храниш, поеми грижа не само за храната, а и отговорността от това то да е там, където живееш ти. Регистрирай го, чипирай го, носи отговорност за поведението му, нищо че живее до блока. Ако можеш да го направиш, ако не - по добре не го храни и не ги събирай, става глутница и тя има свойте закони и поведение, страдат други хора, които може да имат и те кучета и са добри и отговорни стопани, а е възможно и да се случи най лошото - да нападнат дете или възрастен човек.

#39 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 November 2009 - 03:29 PM

Не ти излиза сметката, дог.бг. Да осиновиш, да осиновиш, колко да осиновиш. Понятието свръхпопулация има числено изражение, то значи, че кучетата са повече от домовете за тях, то това е дефиницията на понятието. В условия на свръхпопулация не могат да бъдат осиновени всички кучета и няма какво да обвиняваш хората за това.
А предложението ти е равносилно на следното - тези, които не можеш да осиновиш, убий. Те не са твой проблем, няма какво да се грижиш да са социалицирани, нито медицински що-годе в здраве и да допускат контакт, подмини ги, наритай ги, разкарай ги.
Кучетата се събират в глутници по ред причини, ако мога да обобщя - така са устроени. Търсенето на храна е една от тях и нехраненето им съвсем няма да доведе до несъбиране на глутници. Дори напротив. Кой ти е казал, че гладните кучета не се събират в глутници? Колкото и да ти се иска нехраненето на кучета да доведе до тяхното изчезване, тезата е просто абсурдна. Май не си даваш сметка това с полето какво значи - да създадем освен свръхпопулацията в населените места и една многочислена популация от вторично подивели?! По някои данни такава вече има, засега не й се обръща внимание, но някой замисля ли се какво реално значи това? Наистина хора, не разбирам как може да се пишат такива глупости.

#40 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 November 2009 - 03:58 PM

Цитат(mil_ @ Nov 18 2009, 01:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Това с мигрирането на популацията към полето е супер интересно. Ето нещо, което познавайки вида домашно куче, не би ми хрумнало като цел - да върнем популацията към полетата! Би могло да залегне в програмите. Ми да, те бездомните се раждат в полето, как не сме се сетили.

Кучетата мигрират, не стоят на едно място. И като няма храна или са изтласкани по един или друг начин от територията на града - отиват там. А там няма Екоравновесие и кастрация, има само ловните дружинки, които излизат за подивели кучета, които не са нищо друго освен бездомни. Има села около София, където миналия месец излизаха по два пъти и то не е, че няма кучета, а че са прекалено много и дивеча изчезва.

Съвсем не малка част от бездомните се раждат в полето, в крайните квартали, в покрайнините на София. Не са малка част. Има и сезонна миграция - зимата там няма храна, ще дойдат в града. И няма да са кастрирани, а и са животни, несвикнали с хора и независещи от тях.

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни