Цитат
lucky stone, аз не съм просто от "четящите форума"....всъщност аз започнах тази тема на договския форум, а dog.bg просто прехвърли моя пост тук, защото темата е важна. Повечето материали по темата и преводите на чуждите статии после са добавяни от мене, а тя фигурира и като линк в моя подпис долу. Събирам материали за причините на това ужасно заболяване от години, защото моето куче нямаше късмета на вашето - да е точно в клиника веднага след подуването и почина.
Явно наистина не разбирате за какво става дума. Значи кучето е било упоено, не сте могли да си тръгнете веднага и сте останали в клиниката. След подуването, лекарите веднага са взели мерки и са го спасили. Това наистина е щастлива случайност за вас и кучето ви. Ако му беше сложен антидот и си бяхте тръгнали веднага, подуването щеше да се случи на път, вие нямаше да го забележите....нататък няма да продължавам!!!
Изчела съм дълга поредица от споделен опит на хората по света. Често след подуването следва много бързо превъртане. Никой не може да каже колко време остава на кучето ...Чела съм за много кучета, починали много бързо след това - до половин час и дори до 10 минути, защото видимо картината отвън не е ясна. Подуването също може да не се забележи веднага, особено ако не е голямо.
Чудесно е, че сте решили да споделите своя опит и да помогнете. Не сте разбрали обаче правилно поста ми - в него не се касае нито до пари и плащане, нито до неслагането на антидота. Не виждам причина да се обиждате.
От всички публикувани досега материали по въпроса, най-широко разпростарнено гледище за причините е стреса - пътуване, посещение в клиника, раждане, уплаха, смяна на стопаните и мн. др. За съжаление нещата не могат да се предвидят - често всички изброени неща просто се налагат, вкл. пътуването и посещението в клиниката - нали трябва да се сложи ваксина или да се направи снимка и т.н. Някои кучета са по-податливи на стрес от други. Така че, бъдете щастливи и благодарни, че не сте сложили антидота и още сте били в клиниката.
Поздрави!!
П.С. Нещо от личния ми опит - никога не позволявам на кучетата си да се преобръщат или въргалят, лежейки по гръб...парен каша духа, както казва народът.