Dog.bg Форуми : Подуване и превъртане на стомаха

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Подуване и превъртане на стомаха

#61 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Секретар на Български национален клуб Немски дог & Модератор на Клубния форум за породата немски дог.

Публикувано: 03 June 2008 - 12:25 AM

Цитат

Не знам защо детайлът с антидота в поста се стори водещ на четящите форума . Всъщност, решихме,че е редно да споделим случилото се,защото от една страна- може би допълва картината на подобни клинични прояви, а от друга- естествено е тя да ни е развълнувала трайно. Ако има и нюанс на неправилно внушение-моля да бъдем извинени: дълбоко признателни сме, завинаги- и на хората, чиито имена цитирах, и на нещото, което наричате случайността. Нито цени, нито представата, че "хукваме" сме искали да се дискутират тук.По-скоро за нас беше важно да споделим. Ако за някой е било полезно- добре.

lucky stone, аз не съм просто от "четящите форума"....всъщност аз започнах тази тема на договския форум, а dog.bg просто прехвърли моя пост тук, защото темата е важна. Повечето материали по темата и преводите на чуждите статии после са добавяни от мене, а тя фигурира и като линк в моя подпис долу. Събирам материали за причините на това ужасно заболяване от години, защото моето куче нямаше късмета на вашето - да е точно в клиника веднага след подуването и почина.

Явно наистина не разбирате за какво става дума. Значи кучето е било упоено, не сте могли да си тръгнете веднага и сте останали в клиниката. След подуването, лекарите веднага са взели мерки и са го спасили. Това наистина е щастлива случайност за вас и кучето ви. Ако му беше сложен антидот и си бяхте тръгнали веднага, подуването щеше да се случи на път, вие нямаше да го забележите....нататък няма да продължавам!!!

Изчела съм дълга поредица от споделен опит на хората по света. Често след подуването следва много бързо превъртане. Никой не може да каже колко време остава на кучето ...Чела съм за много кучета, починали много бързо след това - до половин час и дори до 10 минути, защото видимо картината отвън не е ясна. Подуването също може да не се забележи веднага, особено ако не е голямо.

Чудесно е, че сте решили да споделите своя опит и да помогнете. Не сте разбрали обаче правилно поста ми - в него не се касае нито до пари и плащане, нито до неслагането на антидота. Не виждам причина да се обиждате.

От всички публикувани досега материали по въпроса, най-широко разпростарнено гледище за причините е стреса - пътуване, посещение в клиника, раждане, уплаха, смяна на стопаните и мн. др. За съжаление нещата не могат да се предвидят - често всички изброени неща просто се налагат, вкл. пътуването и посещението в клиниката - нали трябва да се сложи ваксина или да се направи снимка и т.н. Някои кучета са по-податливи на стрес от други.  Така че, бъдете щастливи и благодарни, че не сте сложили антидота и още сте били в клиниката.

Поздрави!!

П.С. Нещо от личния ми опит - никога не позволявам на кучетата си да се преобръщат или въргалят, лежейки по гръб...парен каша духа, както казва народът.

#62 Потребителят е офлайн   lucky stone Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2008 - 06:57 AM

С уважение и благодарност към всички, които изказаха мнение по нашия случай, искам да уточня няколко неща : струва ми се,че всеки, преживял подобно нещо, докато е жив ще се опитва да си изясни причините, водещи до инцидента. Дотолкова, доколкото  и при нас не може да се каже категорично , описах всички детайли; по-компетентните във форума могат да разсъждават върху фактите.
Колкото до темата с упойките- цитирах становището на самите специалисти- отново повтарям ПРЕКРАСНИ диагностици и истински лекари/ Галя Симеонова и Камен Шишков/: упойката отпуска мускулатурата на стомашната стена, което в комбинация с предшестващото повръщане и евентуално аспириране на въздух е предпоставило подуването. Впоследствие- затрудненото от седирането дишане е попречило насъбраният въздух да се евакуира чрез тривиалното в будно състояние уригване и т.н. Стомахът е продължил да се подува и вероятно минути са ни деляли от усукването му.Изключителен шанс беше,че това не се разигра в колата, на 30-40 км от Стара Загора. Не знам как по-ясно да напиша,че вече от една седмица всеки ден се събуждаме с тази мисъл, с огромна благодарност към съдбата и най- вече -към хората,чиито имена нееднократно цитирах.
Повече не знам какво да кажа- респектирани сме от всичко, публикувано по темата, уважаваме опита и познанието на специалистите тук и написахме нещата така, както се случиха. Това е скромният ни принос по темата, вярваме - не излишен. На всички пожелаваме здраве и хубави дни!

#63 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip
  • Interests:Секретар на Български национален клуб Немски дог & Модератор на Клубния форум за породата немски дог.

Публикувано: 03 June 2008 - 03:01 PM

Дано никога повече не ви се случи!!

#64 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2008 - 03:08 PM

Цитат

С уважение и благодарност към всички, които изказаха мнение по нашия случай, искам да уточня няколко неща : струва ми се,че всеки, преживял подобно нещо, докато е жив ще се опитва да си изясни причините, водещи до инцидента.

Напълно съм съгласна...особено, ако кучето ти почине!! До края на живота си ще нося травмата от такава нелепа и жестока загуба и ще търся причините, не само за моите кучета...те всъщност бяха две, но и по принцип. За да може риска да се редуцира до минимум. Затова се опитвам да ви помогна да изясните нещата...Помните ли какво точно повърна кучето? Обикновен стомашен сок или гъста лепкава пяна, подобна на лиги, но още по-гъста?

#65 Потребителят е офлайн   lucky stone Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2008 - 03:56 PM

Основно беше стомашен сок, но имаше и няколко останали гранули,въпреки че не го бяхме хранили, както е по правило-повече от 12 часа. Лекарят изказа предположение,че може би това си е особеност на неговата храносмилателна система. Знам ли... Но сега си спомням,че малко след поставянето на упойката ,докато вървяхме към помещението с рентгена, започна много силно да се плюнчи и слюноотделя, след това повърна. А той се плюнчи, когато е уплашен. Така че- много е вероятно наистина стресът-пътуване, миризма на лечебница, инжекция, впечатления- да са отключващият момент и в нашия случай.
Мога само да предположа колко много Ви боли и наистина, особено след преживяното преди седмица- от сърце да съпреживея огромната загуба,която сте имали.И да Ви благодаря,че не спирате да помагате на други. А честно казано- не знам дали дори и сто процента да беше изяснено какво провокира ситуацията в нашия случай-можем да сме сигурни,че бихме я предотвратили вбъдеще. Моля се- да не се повтаря.

#66 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2008 - 08:35 PM

Да, това е така...дори да знаеш точната причина, в повечето случаи не можеш нищо да направиш, за да го предотвратиш. Нито винаги можеш да предвидиш какво би отключило проблема. Стигнала съм до извода, че по-честите разходки и екскурзии, съчетани с правилно хранене и режим / не давам храна и вода час след разходка и уча кучетата си да почиват и спят след хранене / могат да намалят рисковете. Умореното куче е щастливо куче и по-малко податливо към стрес, привикнало към агресивната среда в градовете, а и с по-силна коремна мускулатура. А като се замислиш и за нас е по-добре.  ;) Но, за съжаление, не винаги приложимо в напрегнатото ни ежедневие.
Пробиотиците - ентеросан, линекс и др. /те са хуманитарни добавки/, съдържащи лактобактерии, както и ентероферментите, които се продават за животни, давани периодично, също са добри помощници...

Успех, късмет и поздрави!!  :wub:   :wub:  :wub:

#67 Потребителят е офлайн   lucky stone Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2008 - 10:04 AM

Сърдечно благодарим! И на Вас- най-добри пожелания!

#68 Потребителят е офлайн   vmarinska Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2008 - 10:44 PM

Цитат

Сърдечно благодарим! И на Вас- най-добри пожелания!

Страхотен кучо!!! Направо ме грабна! Отдавна не съм виждала такъв красавец!
Да ви е жив и здрав и дано нямате повече проблеми!
Успех! :)
User's Signature

Изкуственият интелект е нищо на фона на естествената глупост...

#69 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 June 2008 - 09:12 AM

Благодаря за споделената информация. Винаги съм изпадала в ужас от тази диагноза. Нашият лабрадор, до 3-та си година всеки път ядеше, като за последно. След това се мяташе на другата купа и със същия ентусиазъм започваше шумно да пие вода, като колкото вкара в коремчето, толкова изкарваше навън. После я подгонваше едно диво желание да тича и играе, като правеше водни пътечки от стичащата се по брадичката вода. В желанието си за игра и глезотийки, следваше така нареченото от нас "кекеронче" (да се обърне по гръбче, да и галим коремчето).  ;DСамо едно ме крепеше, че не е в породите, където се случват често тези неща, докато на един колега хинчето не го оперираха от това, успешно. Сега ужаса ми се засилва, след случката с голдънчето. Ще трябва да въведа нов ред! Благодаря още веднъж за полезната информация!
Някой има ли наблюдения дали кастрираните животни са по-податливи на превъртане на стомахче, от колкото другите?

#70 Потребителят е офлайн   lucky stone Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 June 2008 - 01:19 PM

Благодарение на всичко, споделено в темата, най-вече на съветите и информацията, предоставена ни от Slaviad ,променихме доста неща в режима- най-вече в храненето и пиенето на вода- час след разходка; ядем вече на два пъти-сутрин и вечер и т.н.
Малко се поуспокоихме, защото ни казаха,че рентгеновата снимка на стомаха, която тогава не видяхме/ взеха я лекарите в операционната/ показва,че няма превъртане на стомаха, почнал е само да се подува. Затова и сондата, от която излезе въздухът, е успяла да влезе без проблем. ДАНО НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ СЕ СЛУЧВА! На всички го желаем от сърце и благодарим за милите думи!
Някой може ли да сподели впечатления как действа билковият ликьор на Canina- регулирал състоянието на стомашно-чревния тракт?

#71 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2008 - 02:28 PM

Цитат

Някой може ли да сподели впечатления как действа билковият ликьор на Canina- регулирал състоянието на стомашно-чревния тракт?

lucky stone, вашият кучо е прекрасен!! Пазете си го  :wub:

Не съм чувала за билковият ликьор на Canina, но ще попитам за него!!

#72 Потребителят е офлайн   lucky stone Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 June 2008 - 04:02 PM

Благодарим на всички за милите думи по адрес на нашето момче- Lucky Stone( Buddy), които написахте и във форума, и на лични съобщения. Уверяваме Ви, че това,което се вижда е нищо , в сравнение с най-прекрасното у него: златната му душица! Той е нашият нежен гигант, пристрастен към плуване и апортиране, лишен от каквато и да било агресия, умен, предан и много весел! Каквито, убедени сме, са всички кучовци тук! :wub: :wub: :wub:
Понеже още не сме му направили сайт, пускам два линка /ако ви е интересно/: към сайтовете на развъдниците на нашия татко / INT.CH Swanavly Silver Jasper(Brunda)-http://www.swanavly.com/  и  дядо Garbank Lislon Jakpot(Luke)-http://www.moondust.info/, в които сме влюбени завинаги! :blink:

#73 Потребителят е офлайн   lucky stone Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 June 2008 - 04:04 PM

http://www.moondust.info/
http://www.swanavly.com/

#74 Потребителят е офлайн   vikt0r Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2008 - 09:49 AM

Превъртането на стомаха застрашава ли малки кученца(бигъл на 3,5 месеца).В момента я учим на хигиенни навици и я храним ,и след 20 минути я извеждам,защото иначе ще си свърши работата вкъщи.Как смятате...погрешно ли е?

#75 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 June 2008 - 10:26 AM

Цитат

Превъртането на стомаха застрашава ли малки кученца(бигъл на 3,5 месеца).В момента я учим на хигиенни навици и я храним ,и след 20 минути я извеждам,защото иначе ще си свърши работата вкъщи.Как смятате...погрешно ли е?

Като цяло всички кучета са застрашени - кои повече, кои по-малко, ще сложа един цитат от друга тема, където има инфо как да се извежда малко кутре, за да е по-ясно:

Цитат

Разходката след ядене "до тоалетната" е неизбежен момент до някаква възраст, но тя е точно това - ходене до тоалетна.
Примерно: 10-15 минути след като се нахрани малкото куче "дава сигнал" че му се ходи по нужда, извеждаш го на каишка колкото да си свърши работата и го прибираш да си почива.
Ето един примерен дневен режим, какъвто е у нас на 5 м. възраст:
- сутрин по-голяма разходка с търчане, игра и т.н., кученце си свършва и тоалетните дела
- около час след като се приберем - закуска
- около 20 мин. след закуската - до тоалетната (примерно в 10 часа)
- кученце спи до обед
- около 1 часа излизаме до тоалетна, да поиграе около половин час и малко да се пообучаваме
- към 2 часа - обяд
- след 20-ина мин. до тоалетната
- кученце спи, занимава се вкъщи и т.н.
- вечерта - по-голяма разходка
- около час след това: вечерята
- след 20 мин - до тоалетната
- лека нощ деца b)
Вече почти отпадна късно-нощната разходка "до тоалетната", а и бели из къщи (да чукнем на дърво) вече отдавна няма. От няколко седмици отпадна следобедното излизане до тоалетната (около 4-5 часа). А "тоалетното" излизане се състои точно в това - изпишване, изакване и айде вкъщи. Кучето е едра порода и този режим се спазва точно заради опасността да "превърти" коремче.

User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#76 Потребителят е офлайн   Forestar Икона

Публикувано: 24 June 2008 - 01:38 AM

Прекрасна тема, но за съжаление късно открита от мен.
Може би, ако я бях открил по-рано .........
На 20.06. загубихме прекрасна мъжка немска овчарка на 6,5 г.
Присъствах на аутопсията.
Причина за смърта подуване и превъртане на стомаха.
Далакът беше като литрова PVC бутилка, а стомахът дори се беше спукал.
Ако знаех това, което знам сега от прочетеното тук, може би щях да забележа първоначалните симптоми и изхода щеше да е друг.

#77 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 24 June 2008 - 12:01 PM

Не се обвинявайте ! Съдбата не чак толкова лесно управляемо нещо....!!!
Много пъти сме ги връщали от оня свят, но много скоро се случва пак нещо, съвсем друго и пак става на нейната...! Статистика просто....!
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#78 Потребителят е офлайн   lucky stone Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 June 2008 - 11:04 AM

Не се познаваме, но вярвайте ми - с всичките си сетива, от сърце и душа знам какво изпитвате, Forester.Затова няма да търся думи за утеха, май не съществуват такива,които да подействат. Вероятно просто след време се приучаваме да живеем с тази загуба. Чувствам болката ви като своя.

#79 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog"s

Икона за мнението  Публикувано: 23 January 2010 - 04:17 PM

Онзи ден от подуване на стомаха почина елитна хрътка Борзой-Шани от Пловдив/едно село до Пловдив/, Били са много гладни,и на бързо ги натъпкват с най-ефтина гранула-бая количество,,,да се наяде-за сметка на предните дни!на 2 теборзойки нищо----на 3 тата подуване!!! Собственичката Ж.С. е води нвзабавно при личният ветеринар, който постави диагноза: "ПРЕД ПРЕЪРТАНЕ" и нещо и прави 1 ден,закараха е с кола на селото 10км да спи ...и на другия ден я свалиха в Пловдив пак за "процедури"....и почина по обед!!!!!Световната вице джуниор ш,ка Amazing shine.иначе жената знаела че до 20 мин,,,,трябва да е при лекаря,,,Но Уви,, моята догиня почина като чакахме дежурния др една неделна сутрин пред кабинета/всички други д-ри си бяха по селата,,,,в неделята и не можеха да додат//// у наше село Пловдив нямаме ветеринари.....за ваксина,да си купиш нашийник от кабинета им -стават само ,за съжаление.и за изкувствено заплождане не са чували...........................никой не прави.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

#80 Потребителят е офлайн   benyb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 January 2010 - 06:33 PM

Гаро,много съжалявам за твоето куче,както и за тази хрътка...но не бива да се обобщава така.В същото това "село Пловдив" преди няколко месеца една неделя в 1 часа през нощта д-р Маринков оперира превъртелия стомах на баба ротвайлерка на 12 години.Стопанката и,която няма кола ми звънна за помощ.Заведохме кучето веднага след като забелязахме,че нещо не е наред и въпреки това стомаха се беше подул ужасно,хранопровода усукан така че и сонда не можаха да вкарат,наложи се да направи доктора срез отстрани на корема,за да изпусне малко въздух,а кучката буквално спря да диша и умираше в ръцете ни.Не вярвах,че е възможно такава бърза и адекватна намеса на лекари вдигнати посред нощ-и то за толкова възрастно куче.Операцията трая над 3-4 часа и бабата оживя-и до ден днешен да чукам на дърво е жива и здрава.Така че-лично аз,както и стопанката на въпросното куче винаги ще помним този случай и ще сме благодарни,че "у наше село" имаше такива доктори...а за вашите кучета-наистина съжалявам...
User's Signature

Качена снимка

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема