Dog.bg Форуми : Подуване и превъртане на стомаха

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Подуване и превъртане на стомаха

#81 Потребителят е офлайн   flasher Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 February 2010 - 08:34 AM

а може ли да се ползва нещо такова за забавяне на лакоми кучета
Прикачена снимка

храната се слага вътре и до го подмята докато излезе и я изяде

#82 Потребителят е офлайн   emi Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 March 2010 - 03:17 PM

темата е много хубава и полезна за жалост много късно я намерих.... :((( днес загубих кучето си поради тази причина....не мога да пиша много сега, но ще вляза да споделя какво точно се случи, ако е възможно да се предпазят други кучета!

#83 Потребителят е офлайн   zuzeto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:музика, филми, животни и те такива неща :P
Публикувано: 09 March 2010 - 03:36 PM

Вчера вечерта по време на разходка на кучето ми с приятеля ми и забелязахме ,че стомаха му е много подут, особено от лявата страна. Веднага го заведохме на лекар и в самата клиника изведнъж корема му спадна. Направиха му снимка и се оказа ,че се е отървал на косъм.

#84 Потребителят е офлайн   zuzeto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 March 2010 - 03:39 PM

Цитат(emi @ Mar 9 2010, 03:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
темата е много хубава и полезна за жалост много късно я намерих.... :((( днес загубих кучето си поради тази причина....не мога да пиша много сега, но ще вляза да споделя какво точно се случи, ако е възможно да се предпазят други кучета!

Много съжалявам за твоето куче. Напълно те разбирам тъй като съм загубила две. Дано бързо да превъзмогнеш болката.

#85 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 March 2010 - 03:44 PM

Цитат(zuzeto @ Mar 9 2010, 01:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Вчера вечерта по време на разходка на кучето ми с приятеля ми и забелязахме ,че стомаха му е много подут, особено от лявата страна. Веднага го заведохме на лекар и в самата клиника изведнъж корема му спадна. Направиха му снимка и се оказа ,че се е отървал на косъм.

Може ли при подуване и превъртане стомаха сам да спадне?Какво ви обясниха в клиниката?И още да попитам защото това си е много страшно нещо и колкото повече информация има по-добре,какво доведе до подуването?

#86 Потребителят е офлайн   zuzeto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 March 2010 - 04:11 PM

Цитат(Лола @ Mar 9 2010, 03:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Може ли при подуване и превъртане стомаха сам да спадне?Какво ви обясниха в клиниката?И още да попитам защото това си е много страшно нещо и колкото повече информация има по-добре,какво доведе до подуването?

Ми на нас ни казаха ,че явно е имало нещо като превъртане , но стомаха не е успял да се осуче. Питаха къде се бил подул , ние им обяснихме и те ни казаха това."Ми най-вероятно е имало възможност за обръщането." Корема му спадна след като изпусна газове.Но това стана в самата клиника докато чакахме. (Преди нас имаше други два спешни случея ,а лекарите бяха двама)Не ни стана ясно точно как се случи , но може би от стреса,че влиза в клиниката. Казаха ни да го наблюдаваме защото има вероятност да се случи отново и този път да се обърне.Иначе причината за евентуалното превъртане е ,че майка ми го е хранила през целия ден с някви неща , и не ме предупреди да внимавам с неговото подскачане и търчане.Забелязахме го прибирайки се от разходка и веднага го качихме в колата. Както казах имахме страшен късмет .

#87 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 18 May 2010 - 02:50 PM

И аз да споделя малко опит по темата. За радост този път позитивен. Едното от кучетата ми-Бранко, БОК на седем години все пак прескочи трапа. Имахме проблем с дефекацията-при изхождане скимтеше, а нямаше никакви други симтоми за анална жлеза и докторите допуснаха мисълта, че става дума за уеличена простата. Предвид на характера на кучето се наложи леко седиране, за да може да бъде изследван. Слава богу оказа се трвиална жлеза все пак.Кучето не е заспивало изцяло, беше му бит антидот и си тръгнахме по живо по здраво. После бяхме на лека разходка, вечерта ядохме нормално. На сутринта по време на разходката всичко изглеждаше ОК. Доста бях чел за превъртането (две кучета, близки роднини на Жана си отидоха без време), но човек все си мисли, че това се случва само на другите. Накратко-винаги след разходка Бранко с плонж се мята да пие вода и после прави, каквото и да било. Винаги ги храня около час след разходката. Паниците са им на стойки. Когато отидох да ги храня ми направи впечатление, че Бранко не чака пред паницата си, което е сигнал, че нещо не е наред. Видях го, че в един ъгъл се опитва да повърне. Честно казано не се впечатлих особено, защото понякога се случва-пасе навън и после се чисти вкъщи ако сме се прибрали по-бързо, както в случая. Слава богу, че го загледах и забелязах,че ми е някакси несиметричен. Продължи да се щура из къщи и издава нещо средно между кашляне и напъни за повръщане. В този момент се досетих какво се случва и ми се изправи косата. Тук е моментът да изкажа огромната си благодарност към екипа на клиника "ИТА ВЕТ", който с бързи и адекватни действия успя да върне хайванчето към живот. Наложи се стомахът да бъде пробит, за да излезе въздухът, а и голямо количество вода. По думите на лекарите стомахът и далакът са се били завъртяли и подули така, че в началото не били ясно кое кое е. Два дни "вися" на системи. После полека започнахме да се захранваме със специални храни и да чукам на дърво днес вече само по-огромните шевове ни личи какво преживяхме.
Моментите, на които бих обърнал внимание: много вода след разходка, не знам дали седирането от предния има отношение, но аз мисля, че вероятно има. Това, което научих от докторите-ако се отвори до около 4 часа има шансове. После обикновено настъпват непоправими увреждания по вътрешните органи, притиснати от стомаха и е възможна интоксикация. За съжаление според тях, въпреки фиксирането не може да сме сигурни на 100%, че след време няма да се получи нещо подобно.

#88 Потребителят е офлайн   Incheto_i_Dylan Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 June 2010 - 05:34 PM

Здравейте и от мен! Тази тема е много полезна, тъй като аз също цял живот съм гледала кучета, но все от по-малки породи, при които този проблем не се случва толкова често и не бях много наясно. Сега обаче имам голдън ретривър, който утре навършва 4 месеца и от известно време насам имам притеснения, че има много газове, уригва се, каркорят му червата и му се подува коремчето (което моеже и да е от наяждане, но не съм сигурна). Преди нялкоко дни като се върнах от работа беше повръщал слюнчеста, лепкава течност и страшно се притесних, но не бяха на лице никои от останалите симптоми - не беше отпаднал, не скимтеше и се държеше съвсем нормално. От тогава не е повръщал (говоря за преди 4 дни). След като прочетох коментарите ви и опита по темата (за което страхотно ви благодаря) променихме малко режима на хранене и започнах да му давам Фермактив. Въпросът ми обаче е - възможно ли е да е повръщал по този начин без да му се е превъртял стомаха, а просто защото има газове и при малките кучета не е ли по вероятно да има такива моменти без опастност от усложнения, когато например им се сменя храната (защото това съвпадна с промяната на грабулите, които му давам)? Предварително ви благодаря за коментарите и мненията!

#89 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 07:44 AM

Повръщането не винаги е свързано с превъртане... слава Богу!
Наличието на много газове, къркорене и т.н. по принцип са предпоставки за възможността за подобна случка - както и за един куп други; но като цяло са "симптом, който трябва да бъде избягван": т.е. наличието на газове само по себе си е проблем, чието решение и лечение трябва да се намери.
Естествено, както и при хората, кучетата също пръцкат :af_089: , но постоянното и продължително наличие на обилни газове, къркорене и т.н. е признак за смущение на храносмилането. Може да е проблем на диетата, може да е проблем в самия процес на храносмилане... може и кучето да яде неща, които не следва да яде (найлончета, мокет, дървении и прочие). Може и да е просто резултат от преяждане, разбира се. Интересен въпрос в случая е как е дъхът на въпросното голдънче - смърди ли на лошо, на ферментирало или пък не. Тъй или иначе - нужен е съвет с ветеринар. Особено ако проблемът не отшуми след като кучето свикне с промяната на гранулите, новия ред на хранене и даването на фермактив, еспумизан или нещо от този род. Може би е разумно да се добавят и пробиотици? Аз лично, като върл привърженик на пчелните продукти, в подобен случай бих давала и пчелен прашец например - полезен е за 101 неща, а освен всичко друго и за храносмилането...
Всичко друго настрани, ПАРАНОЯТА по повод възможността за превъртане на стомаха на което и да е куче е много здравословно нещо. Факт е, че превъртането се случва и се случва достатъчно често, за да е човек нащрек и да се постарае да минимализира опасността, поне доколкото му е по силите - и да си отваря очите на четири за подозрителни симптоми. Бързата реакция, когато наистина се случи, е жизненоважна! (И дозата късмет също...)

#90 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2010 - 02:51 AM

Даже напротив, повръщането не е симптом на превъртането или острото разширение на стомаха. При тях може кучето да се опитва да повърне, но нищо не излиза. Във всеки случай в който куче, което допреди 20 минути си е било съвсем добре изведнъж ляга, отпуска се и не иска да стане или заема неестествени пози и е трудно да бъде накарано да ги промени е съмнително за превъртане и независимо колко е часът е наложително да бъде заведено на лекар по спешност.

#91 Потребителят е офлайн   feet of clay Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 10 September 2012 - 02:31 AM

аз бих искала да попитам нещо, свързано с превенцията на превъртането на стомаха: забелязвам, че моята почти 3-месечна догиня яде на много малки порции през целият ден. хапва по десетина гранулки от време на време като се сети. за сега съм в къщи и мога да я наблюдавам.
посъветвах се с ветеринарката ни и тя каза да я оставя така - още повече, че сладкишката не ядеше достатъчно, а така поне поема повече харана от предишният ни 4-часов режим.
та въпросът ми е - при това положение трябва ли да я затварям за час след като похапне? естествено, че като всяко бебе, което се нахрани - й идват ищях да играе, да не говорим, че от скоро любимо й е превъртане през глава, което никак не е препоръчително след ядене... милото ми бебече - толкова е толерантна и благородна и добра - свиква с всяко мое изискване, въпросът е какви навици да установим, за да се радваме на дълготрайна дружба с моята любов?
когато забележа, че се е нахранила повече - я затварям, въпросът ми е за след леките похапвания, които прави често - да я оставя ли така, да я затварям ли /защото тя си се разбеснява/?
благодаря
User's Signature

Можеш да гледаш човек отвисоко в един-единствен случай – когато му помагаш да стане. Габриел Гарсиа Маркез

#92 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 September 2012 - 09:55 AM

Изчетох мненията ви тук във форума. На едното ще си позволя да отговоря там, където му е мястото :mg_062:
По повод отглеждането и опасността от превъртане:
Първо, в момента основната ви цел е да развиете (доколкото е възможно) пълния капацитет на "счупеното" при лошия старт в живота кученце. Като цяло опасността от превъртане в ранна възраст - ако се спазват нормалните предпазни мерки - е по-малка, отколкото след пълното израстване на кучето, по няколко причини, една от които са (просто) по-малките размери и обем на гръдната клетка и по-стегнатата мускулатура, както и по-малкия ръст на самото животинче. Така че (лично мнение) за момента и при условие, че кученцето не изяжда по една тенджера ядене от раз и не изпива 2-3 литра вода наведнъж, не бива да се притеснявате прекомерно. КОГАТО постигнете целта то да се храни лакомо и с желание...
Второ, самият факт, че кучето ви е внос от пъпи-мил и приликата със "съвременен" немски дог вероятно няма да е... достатъчно голяма... също намалява опасността. Факт е, че колкото по-леко и по-сухо е едно куче, толкова по-малък е шансът да се превърти стомах. Не, че не се случва на борзоите например, но процентът засегнати кучета е по-малък, а шансът природата да "прости" някои грешки на храненето и отглеждането - по-голям. Факт е също, че е много вероятно вашето кученце да порасне с по-тънки кости, по-леко и значително по-сухо и стегнато от съвременните шоу-развъждане немски догове. Нищо чудно това да се окаже билетчето й за спасение и по-дълъг живот, знае ли човек.
Трето... Ами предвид казаното по-горе, учете кученцето да е спокойно след хранене. Направете си режим на игра и се старайте той да се "разминава" с по-обичайните моменти на похапване. Всъщност по-сериозният момент на опасност идва, когато гранулите в стомаха се напоят с вода и увеличат обема си - 1-2-3 часа СЛЕД храненето. Тогава обикновено и самите кученца се успокояват и подремват. Реално това е и причината да се препоръчва да не се разхожда и да не беснее кучето СЛЕД хранене, особено когато става дума за дълги разходки. Но: не се притеснявайте прекомерно, просто не поощрявайте кученцето да играе, ако скоро е хапнало - за 2-3 седмици то само ще влезе в режим.
Вече извън темата за превъртането и "вътре" в темата за разгръщането на потенциала на кученцето и оправянето на щетите.
Не знам какво и как са ви посъветвали ветеринарите, но:
1. Важно е да имате предвид, че при лош старт в живота РЯЗКОТО подобряване на качеството на живот е също толкова опасно и може да доведе до много сериозни проблеми в развитието. От тази гледна точка целта ви е да захраните плавно кученцето, а не рязко да се натъпче с протеини, калций, витамини и т.н. Пак от тази гледна точка, добре е, че кучето няма див апетит - по-добре да е злоядо, отколкото да преяжда и да се изкриви заради качествената храна. Парадокс, но... така е.
2. Важно е да подобрите храносмилането, да повдигнете имунитета, да "вкарате" нужните за растежа вещества и да се надявате това да помогне за плавното подобряване и на развитието. Ако не са ви го преписали, посъветвайте се и започнете прием на:
- Фермактив - за подобряване на апетита и чревната флора. Извънредно ценно нещо, което буквално "спасява" изоставащи, злояди, зле гледани малки кученца; кученца след прекарани заболявания и т.н. Фермактивът е ПРОБИОТИК, т.е. ако давате него, не давайте споменатия по-долу пробиотик.
- Глюкозамин с хондроитин - абсолютно задължително (лично мнение) за растящи гигантски породи; още по-задължително за вашето бедно кученце, което най-вероятно е родено и расло в дупка в земята (буквално) и на бедна диета на майката и в последствие на хляб и трици или някаква подобна простотия. Комбинацията спомага развитието на ставите и хрущялите, и правилното им оформяне. Особено в периода на интензивен растеж, когато малката започне да наваксва изгубеното...
- За калций и съотношенията калций-фосфор няма да повдигам въпроса; достатъчно е да се каже, че трябва да се внимава не само дали и как да се дава калций, но и да не се предозира едното за сметка на другото или обратното. Не е за тук тая тема.
- Пчелен прашец. Онзи на прах или на гранулки, в почти всеки магазин за здравословни храни се продава, също и на сергиите за пчелен мед. За кученцето ви - по 1 кафяна лъжичка на ден, увеличавайте всеки месец или на всеки нови 5 кг. тегло по половин кафяна лъжичка. Максималната доза за 50 кг. куче е около 15-20 гр. на ден (супена лъжица или лъжица и половина). Пчелният прашец е буквално вълшебно средство за подобряване на имунитета, на храносмилането, на растежа и развитието... След 1 месец курс разликата е невероятна. Приема се с охота от кучетата - вкусен е. Може да го давате смесен с лъжичка кисело мляко или няколко капки зехтин например, но повечето кучета го ядат както си е на гранулки.
- Минерали и витамини: какви и колко зависи много от храната, която кучето поема. Отново лично мнение е, че ако вземете и добавяте СЬОМГОВО МАСЛО, чудесно ще допълните диетата на кученцето и ще спомогнете за подобряването на състоянието му. Освен това сьомговото масло (salmon oil, продава се в България!) има силна, възбуждаща апетита миризма на риба и повечето кучета много я харесват. Тоест, след като се впръска върху гранулите, има голяма вероятност кученцето да ги яде с по-голямо удоволствие и по-голямо количество на едно похапване.
Пак на тема за витамините и минералите, струва си ветеринарите ви да разгледат по-необичайни комбинации, които се срещат по-рядко на пазара. Например Flawitol (полско производство).
--
Въобще, като цяло, обмислете възможностите за овкусяване на гранулата с нещо, с което да стимулирате изяждането й. Споменатото по-горе сьомгово масло; лъжичка зехтин... лъжичка пастет, разтворен с малко вода... Вероятно не ви се иска да го правите, за да не учите кучето да се глези, но... в момента по-важното е то да се храни на достатъчно големи порции, за да се възстанови и регулира храносмилането му.
И, между другото, хранете с адекватни количества. На много от гранулите са дадени "лъжливи" стойности. От една страна, таблиците са за очаквано тегло на възрастното куче; от друга - грамажите са щедро модифицирани с над 30% отгоре спрямо средното необходимо потребление (например Роял Канин). Тоест, ако дневната дажба за 3 месечно кученце немски дог е посочена като, средно, 450-500 гр., то РЕАЛНАТА нормална дажба е някъде около 300-350 гр. на ден, а тъй като вашето кученце изостава в развитието си, дори и 250 гр. дажба ще е съвсем адекватна. Разликата в количеството е много сериозна.

#93 Потребителят е офлайн   feet of clay Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 12 September 2012 - 04:36 PM

много благодаря
User's Signature

Можеш да гледаш човек отвисоко в един-единствен случай – когато му помагаш да стане. Габриел Гарсиа Маркез

#94 Потребителят е офлайн   mi6eto_i_ashley Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Retrievers, AGILITY
Публикувано: 19 September 2012 - 10:25 PM

Имали ли сте проблеми след като върнат стомаха на място? При нас се появиха нещо като киселини.. Утре ще идем на преглед! Но да питам...
User's Signature

The more people i meet, the more i like my Golden Retrievers!
Качена снимка

#95 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip
  • Interests:Секретар на Български национален клуб Немски дог & Модератор на Клубния форум за породата немски дог.

Публикувано: 27 November 2012 - 06:39 PM

Показване на мнениетоmi6eto_i_ashley, в 19 September 2012 - 08:25 PM, написа:

Имали ли сте проблеми след като върнат стомаха на място? При нас се появиха нещо като киселини.. Утре ще идем на преглед! Но да питам...

Да, нормално е да има киселини...всъщност нормално е да се появят всякакви проблеми в целия храносмилателен тракт - дори разстройство и т.н.
Съжалявам, че отговарям късно на въпроса ви...

#96 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip
  • Interests:Секретар на Български национален клуб Немски дог & Модератор на Клубния форум за породата немски дог.

Публикувано: 27 November 2012 - 06:41 PM

Ето една полезна таблица на възможните фази на превъртането...

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#97 Потребителят е офлайн   slaviad Икона

• Working Bee
  • PipPipPip

Публикувано: 10 December 2012 - 06:53 PM

За всички, които искат да помогнат за изследване на проблема тук има есин линк...
Изследването е сериозно - беше ми изпратено чрез приятели от английския форум, откъдето черпя основно информация по проблема

ЛИНК

Секретар на БНК Немски дог и автор на темата - Сл Иванова :rc_036:

#98 Потребителят е офлайн   Undercover__ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 August 2013 - 03:46 PM

Здравейте хора , видях , че темата е от много време неактивна , но мисля , че такава тема трябва да се подържа активна - тъй като е важно.Аз имам въпрос дано някой откликне.Значи аз имам пинчер на 5 месеца и не го храним много.Преди разходка го храня и изчаквам половин-един час.Излизаме за 20-25 минути сутрин и някъде за толкова вечер. Признавам си , че понякога пропускам вечерната разходка. :dh_188: :bm_008: Но се опитвам да се поправя.Така до тук няма проблеми. :ba_025: Но ето , че когато го нахраним понякога коремчето му започва да се подува МНОГО , мисля , че от ляво , но не съм сигурна може и от дясно да се е подувал.Но знам , че от едната страна беше много подуто :cg_059: И не е спокоен , не може спокойно да се изходи.. :tb_108: МНОГО МЕ ПРИТЕСНЯВА , като чета това за превъртането винаги си мисля , че не го гледам добре , че нещо аз греша :rf_011: Коремчето му става опънато като барабан - както в симптомите. Не иска да ляга , пие много вода , макар , че аз избягвам това след хранене , подут е от към ребрата в началото.Изобщо има почти всички симптоми.Но минава час-два и се опитва да легне , ляга и заспива.Като се събуди коремчето му е наред.Но докато това се случва минават няколко безсънни часа за мен с много притеснения и сълзи.Прибирам му всички играчки и всичко с което , може да се заиграе тъй като много обича да скача и играе, а нали не трябва да правят резки движения след хранене.И така просто полудявам.На 11 съм живея с семейството си както е нормално , но тате пътува извън България и съм само с мама.Чета много по форумите и набирам информация , но когато кажа това на мама , тя ми се кара , че много съм се вманиачавала.. :ub_013: Аз не мисля така , защото искам всичко да е наред с животинчето.Много ви моля приятели някой отново да започне тази тема , мисля , че трябва да се държи винаги активна.Много ви моля приятели :unsure: А забравих да спомена , че съм от малък град и лечебницата е до нас , но там няма апаратура.Тук в града няма клиника за животни. Ако това превъртане недай си боже се случи. Нямам си представа какво ще правим. :zz_218: :zc_105: Притеснявам се много за кученцето си , дано това превъртане на стомахчето да не се случва на никой. МОИТЕ САБОЛЕЗНОВАНИЯ , НА СТОПАНИТЕ , ЧИЙТО КУЧЕНЦА СА ПОЧИНАЛИ ОТ ТОВА .. :rf_011: Извинявам се , ако имаше правописни грешки. Поздрави и очаквам активност в тази тема.. :dog: :vb_024:
User's Signature

УВАЖАВАЙТЕ ЖИВОТНИТЕ , КАКТО УВАЖАВАТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА !! ТЕ СЪЩО НОСЯТ ДУША И ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ !!

#99 Потребителят е офлайн   fnqkhhhzzz Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2013 - 12:08 AM

НЕ храни кучето преди разходка. Режима трябва да е обратен. Разхода,хранене,почивка. Игра чак 3,4 часа след хранене.

#100 Потребителят е офлайн   Undercover__ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 August 2013 - 02:34 PM

Показване на мнениетоfnqkhhhzzz, в 12 August 2013 - 12:08 AM, написа:

НЕ храни кучето преди разходка. Режима трябва да е обратен. Разхода,хранене,почивка. Игра чак 3,4 часа след хранене.

Благодаря , ще го имам в предвит :) :ba_025:
User's Signature

УВАЖАВАЙТЕ ЖИВОТНИТЕ , КАКТО УВАЖАВАТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА !! ТЕ СЪЩО НОСЯТ ДУША И ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ !!

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни