Въпроси и отговори за кокери
Публикувано: 26 September 2010 - 10:26 AM
Публикувано: 28 September 2010 - 04:07 PM
Публикувано: 08 June 2011 - 07:48 AM

Със сигурност не ме помните, не съм писала от много време и е разбираемо

Преди около 7 месеца дадохме Рита на познати да я гледат, докато родя и свикна малко с новия ни член. Рита беше много палава и разглезена и нямахме възможността да й обърнем нужното внимание, това е причината да я дадем за малко.
Вече обмислям варианта да си я приберем, но имам хиляди притеснения, както за нея, така и за бебето. Докато бях бременна, тя не се съобразяваше (не съм и очаквала обратното, все пак беше мъничка) и скачаше върху корема ми от радост. Изпитвах мъка, че няма да мога да й обръщам нужното внимание, когато родя. Сега, където се намира й е добре - има безкраен двор, където да тича, друго куче, с което да си играе, привърза се към временните си стопани. Когато ходим да я виждаме скача от радост и не се отделя от нас...особено от бебето. Все бърза да го целува, да му скача, да му се радва...Мислехме да си остане там, защото се чувства добре, но на последната ни среща дочух стопаните, че искат да я връзват за синджир в двора, защото много копаела и правела бели. А и ми направи впечатление, че обръщат повече внимание на другото куче, което е по-кротко от нея. Това ме накара да си я искам обратно. Не мога да си я представа вързана.
Обаче ме обзема паника дали е добре за нея от толкова голямо пространство да я връщам обратно в апартамент. Освен това, тя е забравила навиците, които имаше. Сега ходи до тоалетна, когато пожелае, а ако я вземем, ще трябва да се ограничава до разходките, а и ме притеснява да се изхожда навсякъде, докато свикне отново в апартамента. Другото, което е, Рита е много палава (знам, че трябваше да я обуча, когато беше малка, но я поразглезихме и не се получи), дърпа се на нагръдника като я разхождаме, гони врабчетата и ми е непосилно да я взимам с мен навън, заедно с бебето. Ще трябва да я извеждаме само сутрин и вечер, когато мъжа ми си е вкъщи.
Има и още един проблем - от малка копае ъглите, вратите и стените. Много пъти се опитвах да я отуча, но тя го правеше като остане сама и като й направех забележка не знаеше защо й се карам. Наскоро правихме ремонт и не ми се иска да заминат новите тапети, врати и паркета. Ако бяхме вложили труд само ние с мъжа ми, мисля, че нямаше да ме интересува толкова, но ремонта го направи в по-голямата част баща ми и ми е съвестно Рита да овършее труда му

Не знам какво да правя, а искам да си я взема, защото ми липсва. Нямате си представа с каква мъка я дадох, но определено нямаше да се справя и с нея и с бебето едновременно, тъй като по цял ден съм сама.
Знам, че направих грешки в обучението й навремето, но тя ми беше като бебе и не ми даваше сърце да я наказвам

Може ли да ме посъветвате какво да правя? Благодаря предварително за отговорите

Публикувано: 08 June 2011 - 02:03 PM
А кучето не е забравило хигиенните си навици, ако е имало такива. А и да няма, сега е свикнало да пишка навън, ще си запази това дори и да седи в апартамент.
А ще бъде щастливо навсякъде, щом е със своите хора, които го обичат.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 17 July 2011 - 10:51 AM
Голяма мъка ми е-изобщо не дава,превръща се в дявол само като усети , че съм с шишенцето в ръка! Скача да ме хапе

Ако има някакво значение , капките са Митекс и вчера докторът му ги постави без никакво напрежение,
Публикувано: 18 July 2011 - 12:15 PM
На такива процедури кучетата трябва да се учат от малки, за да свикват, защото се получават ей такива неща като порастнат. Сега просто трябва да заставите кучето със сила и мощ да не мърда. Най-хубаво е да му покажете, че то НЕ е доминиращото в семейството като прочетете цялата тема за Агресия и Доминантност в раздела за обучение на форума.
Успех.

Публикувано: 07 August 2011 - 03:27 PM
Моята девойка е на 2 месеца и сега е в периода на голямото хапане. Вероятно я сърбят венците и затова захапва всичко, което й попадне пред погледа. Работата е там, че често хапе ожесточено ръце и крака. Скарвах й се от самото начало, но не бях много настоятелна - все си мислех, че ще се насочи към играчките си и ще спре да ни ръфа. Тя обаче става все по-настоятелна. Започнах да се карам по-сериозно, май има резултат. Въпросът ми е дали е нормално според възрастта и никненето на зъбките или просто е черта от характера, с която трябва да се сборим още от ранна възраст?? Хайде докато е малка приемливо, но ако порасне и продължи така - лошо. Затова питам по-опитните, моля да се изкажат :)
И още нещо - на 2 месеца рано ли е да започна обучение - седни, ела, донеси - такива неща, или е прекалено малка все още?
Публикувано: 08 August 2011 - 12:55 PM
Че я сърбят венците, сърбят я. Но не това я кара да хапе толкова. Във всички случаи това, което не искате да прави кучето отсега и завинаги трябва да е строго забранено. Кучетата не могат да решават сами кое е правилно и кое не. Те се научават какво може и какво не може според реакцията на глутницата си /стопаните/. Затова отсега и завинаги едно нещо ако е нежелано трябва да е забранено и да се забранява и наказва винаги, и обратното. Не е малка. Кучетата започват да учат от малки, тогава те научават правилата гледайки от майка си, след това от стопаните си.
Успех с обучението и отглеждането и ако имате въпроси четете, във форума като цяло и в нашия подфорум има много полезна информация.

Публикувано: 08 August 2011 - 10:00 PM
Публикувано: 09 August 2011 - 10:54 AM
Освен това на малко куче /особено на тази възраст/ това сменяне на марки и видове храни само влошава нещата. Храната трябва да е една марка гранули и да не се сменя и да не се дават допълнителни овкусители и прочие. Това се прави по две причини: 1. кучето става капризно, ако види че от малко му се угажда на акъла, и 2. различните храни притесняват стомахчето, което още не е свикнало с толкова храни и веднага реагира остро / с диария и пвръщане/ което за малко куче е лошо, може да доведе до дехидратация най-малкото.
Моят съвет - на лекар, днес.

Публикувано: 26 September 2011 - 01:56 PM