Хапчета?
Публикувано: 02 February 2006 - 08:37 PM
dakel_fenka съгласна съм с теб, не трябва де се бъркаме в хормоните и инстинктите на животните. Те може и да нямат планове за вбъдещето, но винаги искат да постигнат целта, поставена от инстинкта им... Вярно, по-добре е да нямаш котка отколкото от котка да го превърнеш в това, което ти е удобно...
НО, има и друга гледна точка на въпроса... ако имаш мъжки котарак, който прекарва голяма част от времето си обикаляйки квартала, определено, ще оплоди доста женски... улични женски, които дават живот на котенца, без сигурно бъдеще, а този свят е жесток, студин и опасен... котките са повече от кучетата... и МНОГО котенца умират от коли, кучета, хора и други...
Най-добрия вариант е да имаш котка, ако е женска и искаш котенца е лесно, ако не искаш котенца, не забравяй, че отнемаш правото на съществото което обечаш да изпълни желание, което надделява на глада, просто защото ще ти създаде още грижи. Но в такава ситуация мисля, че е по-добре да държиш котката отделно, отколкота, да се намесиш в инстинктите и и да отнемеш част от характера и.
Най-общо казано, дръжте си котките в къжи и търпете, ако не искате, не си взимайте котка... ако не можете да я държите вътре я кастрирайте(освен ако не искатее потомство)....
Поздрави r)

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 02 February 2006 - 10:26 PM
но явно не познаваш достатъчно котешкия организъм и проблемите при женскито котки които се получават от незадоволения нагон. при котараците (че и при кучетата) проблема също го има, макар и по слабо иизразен. според мен всеки до 5-6 година на животното си вече има представа дали ще има поколение или не. това е подходящо време за кастрация от гледна точка на това че е все още здраво, и операцията се понася леко и с минимален риск от усложнения.
спирам да пиша в тази тема защото вече почвам да се повтарям а май никой няма намерение да си промени мнението c)
Публикувано: 03 February 2006 - 11:35 AM
Първия въпрос е към Манус - защо е по-добре да се чака до 5-6та година на котето, а не да се кастрира още като малко (младо), ако наистина не искаш да имаш котенца от него.
Не е ли по-добре за развитието на породите да се развъждат само породисти котки, а непородистите да подлежат на кастрация (не съм много наясно с котешките породи, което ме навежда на мисълта, че при тях ситуацията е още по-умешана от тази при кучетата?)
Има ли някакви реални странични ефекти, които са доказани, от кастрацията при котките. Питам, защото съм виждала ефекта от разгонен целогодишно котарак (демек около къщата непрекъснато имаше женски котки, които се разгонваха), който заслабна, "прегракна", спря да се храни, по едно време дори спря да пие вода!

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 03 February 2006 - 12:32 PM
Цитат
това си е така, но както е при кучетата така и при котките това в Бг (и то май не само) не се спазва много много (че дори и от мен).
сранични ефекти идват от хормоналните промени-увеличен апетит с риск от надебеляване. това обаче може да се контролира от стопаните и не зедължително да има затлъстяване. Еметик е от хората твърдящи че при котараците след кастрация има риск от "запушване", нещо което аз не съм намерил някъде в нета да е доказано. още повече че при котараци с уринарни проблеми се препоръчва точно кастрация.
Публикувано: 03 February 2006 - 01:22 PM
Публикувано: 03 February 2006 - 02:00 PM
Публикувано: 03 February 2006 - 02:19 PM
Цитат
Незнам дали това е проблем ,но за мен лично не е приятно - едно коте да е мързеливо и да не му се играе!!! Защото след кастрацията става точно така!
Цитат
нормално...иначе как ще те убедят! Естествено всеки си решава...
Цитат
Изобщо НЕ СЪМ ЗА безразборното развъждане! Според мен един истински стопанин (за мен е любящ и здраво милсещ човек) ,когато си вземе животно, независимо куче или коте ,би трябвало да предвижда евентуално поколение! По една или друга причина ...,защото би искал малки или ,защото желае да си гледа повече от един любимец...,много са причините! Ако в самото начало ЗНАЕШ , че НЕ искаш поколение , КАСТРИРАЙ ГО!!! Но, аз лично пак ще кажа , ако кастрацията е направена само по причини от сорта "мяука ми.." , "пищи"... ами има един лаф "няма котка (в случея), няма проблем"! Ако много обичаш животните ще изтърпиш 1 макс 2 седмици "мяукане"...
А също съвет към тези които не знаят какво искат (няма предвид някой от вас) : Задоволявай си прищявките,ако имаш възможност, само не си ги задоволявай с Животните!
Публикувано: 03 February 2006 - 02:28 PM
И нещо не мога да си обясня - как така кастрацията води до "запушване". Не съм наясно с котешката анатомия, ама познанията ми за човешката (които не са чак толкова големи, но са достатъчни) не ми помагат много да си го обясня. Може ли някой да обясни, ако има идея? Всмисъл да обясни частите на половата система и отделителната и как по-точно кастрацията се отразява на втората?

Публикувано: 03 February 2006 - 03:34 PM
и я кажи-какъв е твоя опит с кастрирани кучета и котки <dakel_fenka>? на такива които стопанина не е допуснал да надебелеят. защото аз познавам доста такива хора които при това казват че животните стават по енергични след операцията.
Публикувано: 03 February 2006 - 05:18 PM
Цитат
Незнам дали това е проблем ,но за мен лично не е приятно - едно коте да е мързеливо и да не му се играе!!! Защото след кастрацията става точно така!
Аз съм виждала и некастриран персиец, който за нищо на света не би станал да си играе.
Цитат
Е това ме уби oleeee ! Значи, ако си взема каквото и да е животно то трябва непременно да има малки bash
Публикувано: 03 February 2006 - 08:19 PM
Цитат
Няма да коментирам , само ще цитирам :
Цитат
Цитат
Нали знаеш , че всеки е прав за себе си !!! Това е моето мнене по въпроса!
Цитат
Ок. Ще се радвам да чуя и друга реплика от теб! А и сега аз ще те помоля нещо : ако обичаш не ми говори на Абе. Ще съм ти благодарна. Иначе аз няам нищо против теб! А ти какво мислиш за мен това няма идея!
край на отклонението-------------------------------------------------
Цитат
Ми не не значи! Значи ,че
Цитат
Цитат
Мда! Това са частни случеи! Иначе масата от кастраните котки стват по-лениви! Разбира се според мойте наблюдения!
живот
Цитат
Ми може ! Да ,защо да няма такива!
Мойто мнение е ,че 90% от кастрираните са лениви!
Публикувано: 04 February 2006 - 09:43 PM
Моля ви, не ме принуждавайте да изтривам без предупреждение постинги, които нямат нищо общо с темата (или съвсем малко), а залагат основно на "разчистване на сметки" с други форумници!
Добавям - моля <dakel_fenka> да не използва н е п р е к ъ с н а т о функцията болд!

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 05 February 2006 - 07:42 PM
Аз имах котка, която спасихме от гладна смърт и по тази причина беше със забавено физическо развитие според вета. Страх ни беше да я пуснем на котарак и нямахме котенца. Разгони се за първи път на 2.5 години и я изтърпяхме ние сме търпеливи и кротки стопани. След това ни препоръчаха хапчета или кастрация. Давахме хапчета, страх ни беше да я заведем на кварталния вет кабинетът му беше мръсен, имавше кофти отношение към сиамки/ тайски котки/ и т.н...
Миналата година на 5.01 почина на 10 години гледана с любов и живяла кротичко в дома. Почина ЗАЩОТО ХАПЧЕТАТА Я БЯХА ДОКАРАЛИ ДО ПРЕЖДЕВРЕМЕННА СТАРОСТ така казаха сегашни ветеринари добре екипирани и с любов към домашния любимец.
Иначе сега сме стопани на трима кастрати сибиреца и кучето дойдоха у нас като кастрати. Тайският ни котарак на 1 г. и 2 м. септември тежеше 6,5 кг едър, кротък, мускулест, хранен с Юкануба и Роял Канин както всички котки у дома. След това започна да слабее, да тича из къщи като луд на кестерме и да се измъчва. Ветовете казаха, че трябва или да го касрираме или да го изтърпим и да имаме котенца. Решихме и го кастрирахме. Процедурата в добър кабинет струва около 35-40 лева с еднодневен престой 60 лв. Стана както беше преди игрив, добър, едър и мускулест стопанин на дома, те у нас са двама стопани тайският е моят, а сибирецът на мъжа ми.
Обичта към животните не означава да ги отглеждаме в състояние на прекомерно развъждане. Човекът си взема домашен любимец за да го гушка, да си играят, да се разхождат заедно, да бъдат спътници в живота. Ние с моят дядо, защото аз съм баба, нямаме време и желания да развъждаме животни, но искаме домашни духчета да припкат у дома. Ако се развъждат непородисти животни много трудно ще им се намерят стопани, то в Санкт Петербург като бях се опитаха да ми подарят много красив и породист котарак на 7 г., защото са произвели в повече и подаряват стария.

Публикувано: 05 February 2006 - 08:59 PM
Цитат
готово вече няма проблем!!!
Цитат
О ,не!!! Двете неща са различни! Едно е да си защитаваш мнението , друго е да не приемаш чужди съвети и мнения! Моят случей изобщо не е такъв! Аз просто си защитавам мнението! В никакъв случей не претендирам ,че съм специалст , най-малкото ,защото съм ученичка! r) Напротив , приемам всякакви съвети и чужди мнения, защото в момента се усъвършенствам! Всъщност ,аз съм новачка във форума! Пиша във форумите (изобщо) едва от 2-3 месеца! Но, човек се учи от грешките си...! Вече няма да "крещя"!!!
Цитат
Напротив , приемама всякакви съвети и мнения!!! Но според мен е важно човек да си защитава позицийте! А вие си мислите,че се заяждам с вас...или че съм
невъзприемчива...! Всъщност това е дискусията!!!
Моето становище по въпроса , че не е наложително да се прави кастрация освен при супер проблемните случеи и тези , които не искат поколение!
Цитат
Разбира се при такива случеи съм абсолютно ЗА кастрация!!!
Цитат
Тук може да се поспори! Много хора си търсят непородисти кучета и котки!!! По ред причини някои хора търсят непородисти...,заради недостиг на средства за отглеждането на породисто животно..или пък ,защото не могат да си го купят, или защото според някои хора не са важни документите и произхода , а самото животно и приятното усещане от съвместното съжителство на човек и животно! (аз съм от тези хора)!
А и между другото винаги ми е било странно , защо твърдите ,че треябва непременно да си търсим породисто..!!!За хора , които ще водят котенцето или кучето на изложби естествено да си вземат породисто , но на хора , които нямат такова намерение защо им е породисто??? Няма смисъл просто!!! Не породистите са за тези хора...!!!
Мойто кученце е непородисто! Според мен едно породисто животно няма повече преимущества от непородистото и обратното...!!! Та мисълта ми е , че моя непородист дакел не е по-малко обичан от породист (то това май е пределно ясно)!
То,ако става въпрос повечето кучета (домашни става въпрос) са неродословни! И на всички им намират стопани! Нали знаете "за всеки влак си има пътници"...
п.п.
Цитат
Извинявам се за грешките си!!! Не че се правя на разсеяна , но нещо не разбирам едно нещо ...какво съм сгрешила! Моля ви тогава да ми кажете , какви са ми грешките!? Незнам аз не съм обидила никой по никакъв начин с мнението си, такаче не знам къде съгреших! А сега аз учтиво ви моля да ми покажете къде сгреших!!!
Благодаря! worthy
Публикувано: 06 February 2006 - 07:57 PM
и много бъркаш ако си мислиш че непородиста котка изисква по малко грижи от породистата. да не говорим че както и при кечатата така и при котките много са малко родословните животни у нас. всеки сам си крющава животното каква порода е. а всъщност те приличат на някоя...
освен това за да има дискусия трябва да има движение по темата. а ти още не си ми отговорила на въпросите поставени по горе...
Публикувано: 06 February 2006 - 09:24 PM
Цитат
на първо време, моля, запознай се с това, включително и чрез прилагане на метода "четене между редовете"! cl)

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 06 February 2006 - 10:09 PM
Цитат
да, мойто куче е от тези! Няма родословие и не е чистокръвно! Но не си ли се замилсял , че за да прилич на дадена порода , то трябва да има в корените си представител на породата.! d)
Цитат
не далеч съм от тази мисъл...
Цитат
Подкрепям на котенца ,чийто стопано предварително значт на кой да ги дадат! Но в никакъв случей безразборно развъждане! Да абсолютно съм съгласна,че е по-хуманно да си вземеш от улицата! Но понякога котките от улицата са твърде диви! r)
Публикувано: 07 February 2006 - 09:03 AM
То хубаво, че кучето или котето имат някакъв предтеча, който прилича на дадена порода, ама знаеш ли, примерно, дали сладкият лабрадор, който галиш, няма във вените си кръв на ротвайлер и да е унаследил точно характера на тоя ротвайлер. Ти си го галиш, а той си те хапе - идилия oleeee
Не виждам защо смяташ за хуманно да развъждаш животни, без каквато и да е цел, само защото това било в природата на животината - честно казано самото отглеждане на животното в рамките на апартамента е далеч от естествената му среда, така че взимайки го, ти априори си приела, че правиш нещо неестветвено. Друг е въпросът, че кучето и котето от много време се отглеждат с хората и това вече не се приема, като противоестествено.
Искам да попитам и защо отклони темата и връзваш всички в безсмислени диалози.... изрично помолих да ми се отговори на въпросите от разбиращи хора - всъщност визирах именно твоите изказвания, но очевидно не съм била достатъчно ясна.
Наистина ми е интересно, защо някои хора смятат, че кастрацията може да доведе до проблеми с отделителната система и дали това се получава при неправилно извършена кастрация или е страничен ефект, за който още не е намерено обяснение?

Вход

Горе
Цитиране +