Кучетата от всички породи и възрасти стават жертва на високозаразната вирусна инфекция парвовироза. Смъртността е много висока. Причинителят е високоустойчив вирус, който може да оцелее 6-8 месеца след като бъде изхвърлен от организма на кучето.
ПРИЗНАЦИ (5-7 до 10 дни след заразяването): - депресия и липса на апетит - повръщане - силна диария, която в разгара на болестта може да има сивкав цвят и кървави следи - възможно е повишаване на ректалната температура Смъртните случаи са най-чести между 48-72 час, независимо от адекватното и навременно лечение, като най-уязвими са малките кученца (до 10-та седмица). Вероятността от оздравяване е 50/50.
ДИАГНОЗА И ЛЕЧЕНИЕ: Препоръчително е да се посъветвате с и кучето да бъде прегледано от ветеринар, който да установи, дали няма други причини за изброените признаци на заболяване.
ПЪРВО трябва да се предотврати обезводняването чрез поставяне на системи и вкарване на глюкоза и други вещества.
ЕДНОВРЕМЕННО с това да се направят опити за спиране на повръщането и диарията чрез медикаменти и диета. Варен ориз, пастет и оризова вода са препоръчителните храни (според теглото на кучето - при тегло 12-15 кг. се дават около 100-150 грама 2-3 пъти на ден) Не се дават кокали !!!
ДОПЪЛНИТЕЛНО чрез системи или в краен случай през устата се дава антибиотик (тетрациклин) за предотвратяване на вторична инфекция. Кучето трябва да е на топло.
ВАЖНО: кучета, които преодоляват веднъж заболяването, могат да бъдат заразени повторно.
ПРЕВЕНЦИЯ: Задължителните ваксини са комбинирани и изграждат известна защита и срещу парвовироза. За съжаление тази зачита не е 100%, затова е препоръчително кученцето да не се разхожда без каишка поне до 6 месец. Вирусът мутира през годините и може да бъде смъртоносен независимо от възрастта на кучето, затова е важна хигиената.
Паровироза
Публикувано: 29 January 2006 - 10:43 PM
Аз бих добавил, никога не се опитвайте да самолекувате своето куче ако имате съмнение за парвовироза!
Второ, абсолютно е забранено в самото начало на заболяването да давате храна на кучето си/особено пастет или тетрациклин през устата!!!/
Прилагането на серум, системи, антибиотици и общо укрепваща терапия е задължително и от решаващо значение за изхода на заболяването!
Водете редовна имунопрофилактиката на своя любимец, единствената защита срещу инфекциозните заболявания!
Бъдете здрави!
Второ, абсолютно е забранено в самото начало на заболяването да давате храна на кучето си/особено пастет или тетрациклин през устата!!!/
Прилагането на серум, системи, антибиотици и общо укрепваща терапия е задължително и от решаващо значение за изхода на заболяването!
Водете редовна имунопрофилактиката на своя любимец, единствената защита срещу инфекциозните заболявания!
Бъдете здрави!

www.doctoranimals.com
Публикувано: 31 January 2006 - 03:07 AM
Аз имам малко страничен, но все пак по темата, въпрос! Срещу тази болест се ваксинира всяка година кучето, нали така? А има ли възраст след която вече тази ваксина се спира или тя просто си е доживотна, един вид?
Интересувам се понеже някакъв МНОГО запознат "кучкар" казал на дядо ми, че до 4-5 годишна възраст се биели и след това нямало нужда! oleeee oleeee oleeee
Има ли изобщо ваксина, която да се спира след определена възраст?
Интересувам се понеже някакъв МНОГО запознат "кучкар" казал на дядо ми, че до 4-5 годишна възраст се биели и след това нямало нужда! oleeee oleeee oleeee
Има ли изобщо ваксина, която да се спира след определена възраст?

EPAGNEUL BRETON KENNEL От РАЙЧЕВ

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Страница 1 от 1

Вход

Горе
Цитиране +