Възпитанието!
Публикувано: 02 April 2009 - 09:37 AM

Публикувано: 17 April 2009 - 09:50 AM
Вече разпитах за храненето и много благодаря за бързите отговори. Новите си питанки по тоя повод ще си задам там.
Сега да поразпитам за обучението. Тя е с нас само от 4 дни и за момента се учим само на името си, на "ела тук", да пишка и др. на определено място и на "не". Сега ще ви кажа какво правя, а вие (надявам се) ще ми кажете ако бъркам някъде.
За пишкането - слава багу, че почти постоянно има човек с нея . Като я видим ,че има индикации за изхождане някъде си й казваме "не!" вдигаме я и я носим в банята. Тя се сърди, скимуца , но я оставяме там за около 5 минутки. Ако свърши нещо - браво, милване, гушкане. Ако ли не - нищо. Като направи белята й се сърдим попивам локвичката със салфетка, давам й я да подуши и заедно ги примъквам до банята където оставям мократа салфетка за известно време. Напредък - почти никакъв като изключим това, че го прави само на плочките и то на определени две-три места вкъщи. Ама като се има предвид ,че е само на месец и 2-3 седмици...
За "ела тук" и съответно името - заставаме далеч от нея и започваме да я викаме по име, ако се е заиграла с нещо и не реагира - плясваме с ръце да й привлечем вниманието и пак повтаряме " джена, джена, ела тук!" ПОне за момента пристига почти моментално вътрейки опашка и подскачайки за гушкане и целувки

Окопити се вече бебката и започна да ни преследва краката, да се "сърди" на крачолите ни ръмжейки и дъвчейки ги и твърде честичко се налага да й се караме за тези й прояви. Гледам все да ми е под ръка една любима нейна плюшена играчка и правя следното - като се настърви на крака ми или чехъла или ръката ми я бутам по муцунката, казвам "Не" и й тикам играчката в устата. Ако не подейства от първият път - повтарям като все повече повишавам тона. А вчера дори я пернах

Та за момента това ни е възпитанието...
Кажете сега - дали да не опитам да й застеля любимите места за пишкане и "тортички" с вестници или да продължавам в същият дух? Лошото е, че много си е харесала точно периметъра пред входната врата, а тя се отваря навътре и ....нали се сещате какво става ако има тортичка и ние се връщаме от някъде...

И за забраната също не знам постъпвам ли правилно... Гледам, че се опитва да гризе и всякакви други неща - крака на столове , маси въобще - каквото й падне. Накупили сме й няколко чесалки , има си и "кокал" (от тези от кожа които са) и винаги я дърпам и й връчвам някоя от тях, но успеха е временен.
Никъде не успях да прочета за спането - по колко време е нормално да спи? Сега е горе-долу така - сутрин става към 7и 30-8 часа, хапва после играе около 15-20 минути ( с всеки ден по-дълго време) после се скатава в къщурката си и спи около 15-20 минути. И така почти цял ден се редува. Само вечер има един период в който пощръклява , а след обяд = време в което спи по-дълго. Нормално ли е?
Публикувано: 20 April 2009 - 07:27 PM
Публикувано: 20 April 2009 - 08:13 PM

Публикувано: 21 April 2009 - 12:10 PM

Публикувано: 21 April 2009 - 08:04 PM

"Поклон"(протягане)
Почти всички кучета се протягат след сън, за да се раздвижат. Ако кучето ви се протяга, притискайки предната част на тялото си към земята, като повдига задницата, можете да преобразувате това движение в поклон.
Ако кучето иска да повика друго куче за игра, то обикновено заема такава поза, напомняща поклон... Възползваме се от това, че тази поза се явява обичайна за кучетоЗа отработването на тази команда ви предлагаме два метода: в първия случай в момента, в който кучето заеме тази поза, трябва да кажете команда, например, "Поклон!", а после хвалим. В другия случай кучето може да бъде принудено да заеме такава поза, като предварително се подаде команда "Стой!". Подавайки команда "Поклон!", съпроводена със жест, накарайте кучето да заеме желаната поза чрез командата "Легни!" или с помощта на лакомство. За да не легне кучето щом чуе командата "Легни!", поставете ръката си под корема му, като не му давате да отпусне тялото. Оставете кучето в тази поза известно време, похвалете го и дайте лакомство. Не допускайте кучето да легне, след като сте го похвалили. Упражнението завършва с това, че кучето става след като го изпълни. Всеки следващ път помагайте по-малко на кучето, докато започне да изпълнява командата, независимо дали стоите или седите пред него.
Публикувано: 22 April 2009 - 08:02 PM
Публикувано: 26 April 2009 - 03:09 PM
Тя е почти на 4 месеца и ни е много трудно да се възпитаваме.В кушти е много палава ,но доколкото знам това сие типично за породата .Аз намерих един временен метод за възпитание: вестника за наказание.Незнам дали това е правилно.
Вие как мислите........ Благодария ви.

Публикувано: 26 April 2009 - 03:13 PM
Успех.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 27 April 2009 - 12:28 PM
Ето какво правим ние на хартийките