Dog.bg Форуми : Проверяват за регистрация на домашните кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (25 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проверяват за регистрация на домашните кучета До месец стартира акция на Столична община Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Рамона Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Животните; кучета - немски овчарки... : )

Публикувано: 21 January 2010 - 08:20 PM

Цитат(Хърс @ Jan 21 2010, 05:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
http://vbox7.com/play:44c20c8a
Това е репортажа.
Информацията е от Столична община.

"законът фиксира и санкции за неизрядните собственици на кучета от 20 до 200 лева." тоест? някой да ми обясни защото не схващам...

Поздрави...!
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!

#22 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 21 January 2010 - 09:34 PM

Цитат(Рамона @ Jan 21 2010, 08:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Хърс @ Jan 21 2010, 06:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Таксата не е някаква голяма, така че щом имаш средства да изгържаш куче ще можеш да сия позволиш. Все пак става въпрос за 20-30 лв на година, а не за 200

Да, но тази такса ще е на едно куче, а има хора с повече от 3 кучета, че и повече... тогава какво ще се направи???

Поздрави...!

За пореден път казвам, че българите трябва да станат преди всичко отговорни! Който няма възможност не си взима куче. Отглеждането на едно куче изисква много повече от 20-30 лв. на месец, значи който има желание да гледа кучета ще си плаща и данъка за всяко от тях. Всеки си прави сметка има ли пари или не за да може да осигури всичко необходима за това животинче плюс необходимите данъци по закон!!!

ПС: М/у другото този закон съществува от години, но повечето собственици го заобикаляха. Време беше да започнат да се правят проверки и да се налагат солени глоби!
User's Signature

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   Рамона Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2010 - 10:34 PM

Цитат(paloma_blanka @ Jan 21 2010, 07:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Рамона @ Jan 21 2010, 08:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Хърс @ Jan 21 2010, 06:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Таксата не е някаква голяма, така че щом имаш средства да изгържаш куче ще можеш да сия позволиш. Все пак става въпрос за 20-30 лв на година, а не за 200

Да, но тази такса ще е на едно куче, а има хора с повече от 3 кучета, че и повече... тогава какво ще се направи???

Поздрави...!

За пореден път казвам, че българите трябва да станат преди всичко отговорни! Който няма възможност не си взима куче. Отглеждането на едно куче изисква много повече от 20-30 лв. на месец, значи който има желание да гледа кучета ще си плаща и данъка за всяко от тях. Всеки си прави сметка има ли пари или не за да може да осигури всичко необходима за това животинче плюс необходимите данъци по закон!!!

ПС: М/у другото този закон съществува от години, но повечето собственици го заобикаляха. Време беше да започнат да се правят проверки и да се налагат солени глоби!

Така е да и аз съм на това мнение, също така аз не говора за себе си аз имам много животни, но съм си направила сметка за отглеждането и това колко грижа ще ми създава, аз говора за други хора тъй като положението в момента в българия е просто... :Х затова го казвам не е било с цел заяждане и тем подобни и знам за закона за регистрацията че е от много време. Аз не съм против този закон! по точно съм ЗА този закон, защото най накрая се вземат някакви мерки в страната, ама колко ще почнат да се спазват законите незнам (това е друга тема).

Поздрави, Рамона...!
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!

#24 Потребителят е офлайн   Archiball Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:жУвотни

Публикувано: 21 January 2010 - 10:39 PM

Цитат(elena07 @ Jan 21 2010, 08:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Като не могат да си платят данъка от 24 лева за година, кучетата се кастрират и данък не се плаща, остава само регистрацията-тя е безплатна и задължителна.

Само, че едно кастриране приблизително излиза към 80 лв... dry.gif Няма пари за данък, няма пари и за кастрация...ами сега? пък за глоба да не говорим.

и както каза Рамона, преди да се регистрира кучето трябва да му се сложи чип (35 лв), после единична такса за незнам си какво (5 лв) и накрая годишната такса (20 лв) и дърпаме чертата-60лв. Тези 60 лв за някои са нищо, но за други твърде много този месец...твърде много и другия месец...и следващия, и така минало година.
User's Signature

Качена снимка

"you cannot change the world by saving one animal, but for that one animal...you can change the world."

"Имаме земя, имаме вода... и си правим кал."

#25 Потребителят е офлайн   StyleBullet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2010 - 10:49 PM

Цитат(Lisa @ Jan 21 2010, 01:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат
Такса не се заплаща и от собственици, които отглеждат кучета с цел развъждане и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета.

http://dnes.dir.bg/2...ews5735656.html

md_064.gif Това пък откъде се взе - не намирам в нито един от двата закона / ЗЗЖ и ЗВМД/ параграф с подобен текст.
Няма и актуализация, проверих законите от сайтовете на официалните ведомства.
Моля, кажете къде точно е указано, че членовете на дружества, клубове ... не плащат такса куче.
В закона пише, че са освободени от ТАКСА за развъждане , КОЕТО Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО!
Аман от лаици, които пишат без капка подготовка по темите!

...ето от къде:

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
В сила от 31.01.2008 г.
Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г.

...Глава четвърта.
ЖИВОТНИ-КОМПАНЬОНИ

.....Чл. 35

....(5) Собственикът на куче, който го отглежда с цел развъждане, се регистрира по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и заплаща в общината такса.

(6) Таксата по ал. 5 не се заплаща от развъдчици и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета.

Прикачени файлове

• Прикачен файл  zj09.rtf (205.29K)
    Брой сваляния: 219

#26 Потребителят е офлайн   Lisa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2010 - 10:55 PM

http://www.nvms.gove...nt.php?cntid=22

Закон за защита на животните /ЗЗЖ/, в сила от 31.01.2008
Чл35, (5) Собственикът на куче, който го отглежда с цел развъждане, се регистрира по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и заплаща в общината такса.
(6) Таксата по ал. 5 не се заплаща от развъдчици и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета.

Чл. 137. (1) Собствениците на животновъдни обекти подават заявление за регистрация по образец до директора на РВМС, към което прилагат документ за платена такса в размер, определен в тарифата по чл. 14, ал. 2 /от Закон за ветеринарномедицинската дейност/

Закон за ветеринарномедицинската дейност, в сила от 02.05.2006
Чл. 175. (В сила от 01.01.2007 г.) (1) За притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.(2) Освобождават се от такса собствениците на:
1. кучета на инвалиди;
2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
3. кучета, използвани за опитни цели;
4. кучета, използвани от Българския червен кръст;
5. кастрирани кучета;
6. ловни кучета.

п.п.smile.gif
бих предпочела да не плащам, но няма как... smile.gif

#27 Потребителят е офлайн   Рамона Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2010 - 10:59 PM

Цитат(Archiball @ Jan 21 2010, 09:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(elena07 @ Jan 21 2010, 08:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Като не могат да си платят данъка от 24 лева за година, кучетата се кастрират и данък не се плаща, остава само регистрацията-тя е безплатна и задължителна.

Само, че едно кастриране приблизително излиза към 80 лв... dry.gif Няма пари за данък, няма пари и за кастрация...ами сега? пък за глоба да не говорим.

и както каза Рамона, преди да се регистрира кучето трябва да му се сложи чип (35 лв), после единична такса за незнам си какво (5 лв) и накрая годишната такса (20 лв) и дърпаме чертата-60лв. Тези 60 лв за някои са нищо, но за други твърде много този месец...твърде много и другия месец...и следващия, и така минало година.

Точно това се опитах да обясня на хората, но явно не са ме разбрали, опитвах се да кажа всичко това си е пари, а точно в момента не всички могат да си го позволят, това имах предвид...

Поздрави, Рамона...!
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
Публикувано: 21 January 2010 - 11:19 PM

Ами значи някой не си е направил добре сметките, когато е взимал куче. С придобиването на малката пухкава топка разходите не свършват, напротив, сега започват! Правилното отглеждане на едно такова животно е скъпо удоволствие - само задължителната годишна ваксина, обезпаразитяване (външно и вътрешно) са над 150 лв. на година. И като този някой не може да отдели еднократно пари за кастрация, чип и данък, сетете се сами какво ще стане ако евентуално се наложи по-сериозна намеса от страна на ветеринар...

Цитат(Рамона @ Jan 21 2010, 10:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Точно това се опитах да обясня на хората, но явно не са ме разбрали, опитвах се да кажа всичко това си е пари, а точно в момента не всички могат да си го позволят, това имах предвид...

Точно на хората тук няма какво да обясняваш. Повечето имат доста опит в кинологията и най-важното - познават възможностите си и се разполагат спрямо тях!
User's Signature

Качена снимка

#29 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2010 - 11:25 PM

Поставянето на чип стана задължително още миналата година,така че до сега това би трябвало отдавна да е направено от стопаните.Тези които имат по 3-4 кучета би трябвало да са ги кастрирали,какъв е проблемът-освободени са от такса.Много клиники правят отстъпка за кастрации,а в центровете за безплатна кастрация вероятно също.Аз съм твърдо за,крайно време беше да се направи нещо по въпроса,ако зависеше от мен таксата за некастрирано куче щеше да е в пъти по-висока.

Такса за притежаване на куче (в сила от 01.01.2007 г.)

Чл. 78. (1) За притежаване на куче собственикът заплаща годишна такса съгласно Приложение № 8.

(2) В тримесечен срок от датата на придобиване на куче собственикът подава декларация в отдел Местни данъци и такси към дирекция ПАМДТ СО по постоянен адрес/седалище. При промяна на декларираните обстоятелства, собственикът уведомява за това администрацията, като подава нова декларация.

(3) Таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер на 1/12 от годишния и размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването.

(4) Таксата по ал. 1 се събира от съответните отдели на Местни данъци и такси към дирекция ПАМДТ СО и приходите от нея се използват за мероприятия свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.

Чл. 79. Освобождават се от такса собствениците на кучета по чл. 175 ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Приложение № 8
Такса за притежаване на куче (в сила от 01.01.2007 г.) за притежаване на куче - 24 лв. на година.

User's Signature

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ

#30 Потребителят е офлайн   Archiball Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:жУвотни

Публикувано: 21 January 2010 - 11:36 PM

Цитат(paloma_blanka @ Jan 21 2010, 11:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ами значи някой не си е направил добре сметките, когато е взимал куче.

Уви, повечето хора първо го взимат, и после започват да смятат (най-често след първата сметка при вета). Интересно ми е този закон ще проработи ли и по селата, и по циганските махали в градовете, където всяка къща с двор, а всеки двор с куче (някъде и повече). При положение, че циганите и тока не си плащат...
User's Signature

Качена снимка

"you cannot change the world by saving one animal, but for that one animal...you can change the world."

"Имаме земя, имаме вода... и си правим кал."

#31 Потребителят е офлайн   Рамона Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2010 - 11:38 PM

Цитат(paloma_blanka @ Jan 21 2010, 10:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Ами значи някой не си е направил добре сметките, когато е взимал куче. С придобиването на малката пухкава топка разходите не свършват, напротив, сега започват! Правилното отглеждане на едно такова животно е скъпо удоволствие - само задължителната годишна ваксина, обезпаразитяване (външно и вътрешно) са над 150 лв. на година. И като този някой не може да отдели еднократно пари за кастрация, чип и данък, сетете се сами какво ще стане ако евентуално се наложи по-сериозна намеса от страна на ветеринар...

Цитат(Рамона @ Jan 21 2010, 10:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Точно на хората тук няма какво да обясняваш. Повечето имат доста опит в кинологията и най-важното - познават възможностите си и се разполагат спрямо тях!

И защо да не мога (да нямам правото) да обяснявам нали това е форум, всеки изказва мнение според преценката му... това е, просто не виждам какъв е проблема и аз да изказвам мнение, разбирам че тук има хора които знаят повече от мен.. така е няма спор, но да ми казваш че нямало какво да обяснявам е малко обидно.. не мислиш ли? "познават възможностите си и се разполагат спрямо тях!" какво се опитваш да ми кажеш с това - че аз немога да гледам животните си ли, а те могат? - аз си гледам животните и си се грижа за тях, ако това имаш предвид с това. По горе съм казала че всичко което съм писала не се отнася за мен, а за други хора, хора които са си мислели, че да гледаш животинче не изисква никакви грижи и сега да нямат финансова възможност за тях, това се опитвах да кажа (обясня), ти как си ме разбрал/а незнам.. но определено няма смисъл да се заяждаме!!!
П.П. Извинете ако спамя или нещо друго...!

Поздрави, Рамона...!
User's Signature

#32 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
Публикувано: 21 January 2010 - 11:48 PM

Цитат(Archiball @ Jan 21 2010, 11:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Интересно ми е този закон ще проработи ли и по селата, и по циганските махали в градовете, където всяка къща с двор, а всеки двор с куче (някъде и повече). При положение, че циганите и тока не си плащат...

То при тях кучетата обикновено са ничия собственост. Т.е. третират се като бездомни кучета.

Цитат(Рамона @ Jan 21 2010, 11:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
какво се опитваш да ми кажеш с това - че аз немога да гледам животните си ли, а те могат? - аз си гледам животните и си се грижа за тях, ако това имаш предвид с това. По горе съм казала че всичко което съм писала не се отнася за мен, а за други хора, хора които са си мислели, че да гледаш животинче не изисква никакви грижи и сега да нямат финансова възможност за тях, това се опитвах да кажа (обясня), ти как си ме разбрал/а незнам.. но определено няма смисъл да се заяждаме!!!

Не целя заяждане с горния си пост. След като цялото ти обяснение не се отнася до теб, защо продължаваш да описваш колко е трагично състоянието на "другите" хора? След като не са мислили/преценявали/пресмятали ще си търпят последствията! Щом като ти се грижиш добре за животните си, мога само да те поздравя и да ти пожелая да продължаваш в същия дух! Но докато не се въведат строги мерки и глоби безхаберието на българите няма да има край!
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   Рамона Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2010 - 11:52 PM

Цитат(paloma_blanka @ Jan 21 2010, 10:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Рамона @ Jan 21 2010, 11:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
какво се опитваш да ми кажеш с това - че аз немога да гледам животните си ли, а те могат? - аз си гледам животните и си се грижа за тях, ако това имаш предвид с това. По горе съм казала че всичко което съм писала не се отнася за мен, а за други хора, хора които са си мислели, че да гледаш животинче не изисква никакви грижи и сега да нямат финансова възможност за тях, това се опитвах да кажа (обясня), ти как си ме разбрал/а незнам.. но определено няма смисъл да се заяждаме!!!

Не целя заяждане с горния си пост. След като цялото ти обяснение не се отнася до теб, защо продължаваш да описваш колко е трагично състоянието на "другите" хора? След като не са мислили/преценявали/пресмятали ще си търпят последствията! Щом като ти се грижиш добре за животните си, мога само да те поздравя и да ти пожелая да продължаваш в същия дух! Но докато не се въведат строги мерки и глоби безхаберието на българите няма да има край!

Тука съм съгласна, така е трябва да се стигнe до някакви мерки, явно аз не съм те разбрала (коментара ти)... Извинявам се... : )

Поздрави, Рамона...!
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   paculan Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 22 January 2010 - 09:09 AM

Наречете ме безхаберник, или както пожелаете, но аз примерно нямам тази възможност в момента.
И какво ще ме глобят?
Ок, да ми вземат бельото, друго не притежавам.
А не правя ли аз услуга на общината, която и да е тя, когато прибирам въпросното куче от улицата?
Да, не е кастрирано, регистрирано е, няма чип и т.н.
Моя бюджет в момента го няма, ще го има някъде от март нататък.
Как си изхранвам кучето ли?
Лесно, храната ми е безплатна, няма значение как.
Айде обяснете ми и на мен, че не се сещам как ще се получат нещата?
И не, не си мислете, че аз съм единственият в тази ситуация, познавам немалко хора в подобна, или същата такава.
Крайно време било за това, крайно време било за онова.
Крайно време е да се спре с избиването на животни в градовете и селата с цел разчистването им.
Крайно време е да има приюти, които да работят ефективно, без животните там да умират от глад, или за удоволствието на служителите им.
Крайно време е ловците да спрат стрелбата по всяко куче срещнато в извънградска среда, щото видите ли било вредител, примери за убити домашни кучета има немалко.
Крайно време е да има условия за разходка на домашните кучета, защото аз такива не съм видял, поне във Варна де, е да имаме морската градина, но тя през студените месеци не е решение за всички.
Та да питам и аз.
Защо държавата, общините и цялата ни "съвършена" администрация първо не свършат малко работа и после да иска да налага глоби???

#35 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 22 January 2010 - 09:22 AM

paculan, нещата се правят поетапно.
Първо кастрирах едната ми женска - с "разсрочено плащане", след шест месеца втората, пак така.
После се сдобих с един мъжки от изолатор, т.е. кастриран.
След няколко месеца ги чипирах всичките, направих им паспорти. Пак на изплащане. Изплащах около 6 месеца.
Ако нямаш такъв познат вет, който да ти позволи подобна опция, правиш обратното, отделяш парите всеки месец и после го правиш. Едно по едно. То е ясно, че наведнъж за повечето хора е скъпо.
Сега имам три регистрирани кучета, данък не плащам.
И моите са от улицата (женските).
Така се прави.

#36 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 January 2010 - 09:25 AM

Цитат(StyleBullet @ Jan 21 2010, 10:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Lisa @ Jan 21 2010, 01:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат
Такса не се заплаща и от собственици, които отглеждат кучета с цел развъждане и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета.

http://dnes.dir.bg/2...ews5735656.html

md_064.gif Това пък откъде се взе - не намирам в нито един от двата закона / ЗЗЖ и ЗВМД/ параграф с подобен текст.
Няма и актуализация, проверих законите от сайтовете на официалните ведомства.
Моля, кажете къде точно е указано, че членовете на дружества, клубове ... не плащат такса куче.
В закона пише, че са освободени от ТАКСА за развъждане , КОЕТО Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО!
Аман от лаици, които пишат без капка подготовка по темите!

...ето от къде:

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
В сила от 31.01.2008 г.
Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г.

...Глава четвърта.
ЖИВОТНИ-КОМПАНЬОНИ

.....Чл. 35

....(5) Собственикът на куче, който го отглежда с цел развъждане, се регистрира по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и заплаща в общината такса.

Е добре, не виждате ли, че става дума за ДРУГА такса. Нали точно това се опитвам да обясня.
Годишната такса за ПРИТЕЖАВАНЕ на куче е по Закона за Местните Данъци и Такси чл. 116.
Тази, която коментирате тук, е по ЗЗЖ чл. 35, това е такса за РАЗВЪЖДАНЕ, в този случай трябва да се регистрира и животновъден обект. От нея са освободени развъдчиците кинолози, идеята беше да се ограничи махленското развъждане. Междувпрочем, тази такса за развъждане още не е определена с наредба и не се събира.
Трябва да си плащаш такса за притежаване независимо дали плащаш такса за развъждане, да си кинолог не те освобождава от първата.

#37 Потребителят е офлайн   Jarrita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2010 - 09:36 AM

Радвам се, че най-сетне започват да се взимат мерки за контрол над недобросъвестните собственици. Но има едно мноого голямо НО - родната ни бюрокрация и възможната злоупотребата с власт от страна на контролните органи.

Кучето ми е взето от улицата вече кастрирано, бележка или печат от ветеринар за извършената кастрация нямам. Това добре, кучето е мъжко, лесно ще се види, че няма тестиси. Ами ако някой друг е в същото положение, само че кучето е женско? Как ще докаже, че кучето е кастрирано? Да не решат да ни глобят, че нямаме документ за кастрация?

Проверяващите имат ли четец за чипове и достъп до базата данни от чиповете? Ако нямат четец, как ще разберат, че точно това куче има точно този чип? Ами ако ветеринарят не си е свършил работата и не е изпратил данните от чипа в РВМС? Пак ли нас ще глобяват, че кучето не е регистрирано там?

Кучето е регистрирано в общината, обаче документ за това не се бил издавал. Аз нямам никакви доказателства, че кучето е регистрирано, защото и данък не му се плаща - кастрирано е. А какво става, ако в общината са загубили хвърчащия лист, който са ми дали да попълня, за да го регистрирам? Пак ли ще ме глобяват, че нямам доказателства, че е регистрирано кучето?

Та така, контролът е хубаво нещо. Лошото е, че съм изключително песимистично настроена по отношение на хората, които ще осъществяват този контрол.

#38 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 January 2010 - 09:42 AM

Има едно голямо неразбиране.
Това по ЗМДТ не е регистрация, а декларация. Ти отиваш и попълваш декларация, че отглеждаш n броя кучета на даден адрес и заплащаш такса, ако не си освободен. Дори и да си освободен от такса, си длъжен да ДЕКЛАРИРАШ притежаването на куче. Образец на Декларацията за София Тук
Предполагам всеки ветеринарен лекар може да ти издаде документ, че кучето е кастрирано. Лекуващият сигурно знае, ако не знае ще се направи ехограф или каквото е нужно, за да се докаже, че кучето е кастрирано. Това следва да се отрази в паспорта, а паспортът е документ, който ще те освободи от такса.
Кучето се декларира еднократно, в следващи години не се подава нова декларация, тя се подава само ако има промяна в декларираните обстоятелства. Но заплащането на таксата си е всяка година. Абе, като за МПС.
Това нещо е в сила от 2007 г. и тук имаше огромна тема.
Регистрацията с чип и т.н. е по ЗВД, тя се извършва от ветеринарните лекари, които поставят чипа. Задължението на стопанина по регистрацията е само да заведе кучето на лекар, да му поставят чип и да му издадат паспорт, останалото не е негова работа.

#39 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 22 January 2010 - 09:43 AM

Цитат(Jarrita @ Jan 22 2010, 09:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Кучето е регистрирано в общината, обаче документ за това не се бил издавал. Аз нямам никакви доказателства, че кучето е регистрирано, защото и данък не му се плаща - кастрирано е. А какво става, ако в общината са загубили хвърчащия лист, който са ми дали да попълня, за да го регистрирам? Пак ли ще ме глобяват, че нямам доказателства, че е регистрирано кучето?

При на се издава документ. Нищо особенно, но пише, че кучето (име, възраст, пол) е регистирано от собственик (име, адрес, телефон) на еди кой си дата в община еди коя си. Май пишеше, че е освободено от данък, защото е кастрирано. Дата и подпис на еколожката.

#40 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2010 - 09:46 AM

Цитат(Jarrita @ Jan 22 2010, 07:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Радвам се, че най-сетне започват да се взимат мерки за контрол над недобросъвестните собственици. Но има едно мноого голямо НО - родната ни бюрокрация и възможната злоупотребата с власт от страна на контролните органи.

Кучето ми е взето от улицата вече кастрирано, бележка или печат от ветеринар за извършената кастрация нямам. Това добре, кучето е мъжко, лесно ще се види, че няма тестиси. Ами ако някой друг е в същото положение, само че кучето е женско? Как ще докаже, че кучето е кастрирано? Да не решат да ни глобят, че нямаме документ за кастрация?

Би трябвало ветеринарния лекар,който е извършил кастрацията да може да издаде такъв документ

Проверяващите имат ли четец за чипове и достъп до базата данни от чиповете? Ако нямат четец, как ще разберат, че точно това куче има точно този чип? Ами ако ветеринарят не си е свършил работата и не е изпратил данните от чипа в РВМС? Пак ли нас ще глобяват, че кучето не е регистрирано там?

Ако проверяващите нямат четец ще е пълна порнография,но база данни няма,поне засега.

Аз пък все си мислех,че от общината дават някакъв документ
Та така, контролът е хубаво нещо. Лошото е, че съм изключително песимистично настроена по отношение на хората, които ще осъществяват този контрол.

И аз,ама не спирам да се надявам
User's Signature

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ

• (25 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема