Проверяват за регистрация на домашните кучета До месец стартира акция на Столична община
Публикувано: 22 January 2010 - 09:49 AM
Документ от общината: В случай, че вашият район не издава такъв, моят съвет е да попълните декларацията в два екземпляра и да поискате да ви подпечатат и поставят вх. номер на един екземпляр за вас, както се прави с данъчните декларации. Няма да ви откажат.
Публикувано: 22 January 2010 - 09:53 AM
www.monitor.bg
Публикувано: 22 January 2010 - 09:59 AM
Наистина, всеки от проблемите, които съм изброила, има лесно разрешение - отивам при ветеринар, преглежда кучето и удостоверява, че е кастрирано. Отивам пак в общината, проверявам, дали регистрацията на кучето ми не се е загубила, ако трябва, го регистрирам пак.
Това обаче съвсем не премахва проблема с потенциално злонамерените проверяващи, които винаги могат да намерят за какво да се заядат, включително за това, че кучето може да се разлае, когато звъннат на вратата, т.е. нарушава спокойствието на живущите в блока

Съжалявам, явно съм станала параноична в това отношение, но това е неизбежно, когато си заобиколен от кучемразци и си мислиш, че проверките са насочени не срещу нередностите в регистрациите, а срещу кучкарите и кучетата като цяло.
Публикувано: 22 January 2010 - 09:59 AM
Въпреки, че разпоредбата е в сила от 2007, в момента няма да ви глобят, ако не сте декларирали кучето досега и няма да ви вземат такси със задна дата. Но ако сега не го декларирате и ви хванат после, когато, дай Боже, затегнат контрола, ще ви глобят.
Публикувано: 22 January 2010 - 10:02 AM
Освобождаването на кастрираните кучета от данък е много добра политика, но мисля, че ако държавата иска да стимурила хората да се грижат за кучетата си добре, и най-вече да осиновяват кучета трябва да направи още няколко важни крачки като да направи чипирането и ваксината бяс безплатни, или поне на наистина на ниска цена.
Не се оплаквам, благодарна съм, че мога да си го позволя, но за статистиката онзи ден ходих да купувам обезпаразитяващи средства за 2 кучета и 1 котка, които имам. Олекнах със 100 лв. за няколко минути. Утре ще има ваксини - 60 лв. само за кучетата, котешката не знам колко е... Чипирането също предстои, той като имаме само татуировка. Айде още еди колко си... после пак обезпаразитяване, лекарства за старите кокали и т.н. и т.н.
Аз също подобно на много други хора в този форум не печеля нищо от кучетата си, прибрани са от улицата един вид т.е. в услуга съм на обществото. И си плащам за удоволствието, тъй като никое добро не остава ненаказано...
За пореден път казвам, че не се оплаквам - просто описвам картинката такава, каквато е. Това обяснява защо хората или не са склонни да прибират кучета, или не се грижат качествено за тях. Излиза твърде скъпо удоволствие. Разбирам, ако си си взел куче с родословие, то някак върви със скъпата поддръжка, но в дадения случай, ако искаме хората да осиновяват неродословни кучета и да ги гледат добре, при тези условия, ще е доста трудно...

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 22 January 2010 - 10:04 AM
Например имам куче, което съм го взел от развъдника, чипирано, имам на паспорта и на родословието номера на чипа, ама от де да знам доктора който го е сложил дали е регистрирал кучето? Ами ако е сложил неправилно чипа, какво следва?

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 22 January 2010 - 10:06 AM
А идеята е тъкмо отглеждането на некастрирано куче да бъде луксозно и скъпо удоволствие, за да не може всеки под път и над път да въди. Таксата според мен дори е прекалено малка. Аз имам две некастрирани кучета и въпреки това го казвам.
Да допълня още нещо, като подзаконов акт на ЗМДТ всяка община си има наредба за местните данъци и такси, там се определя такса притежаване на куче и тя е различна, например четох Пловдивската, там таксата ще бъде 20 лв.
vano, основателен въпрос.
Доколкото знам вече пуснаха единния регистър. До него с парола имат достъп ветеринарните лекари. Като начало помоли твоя вет да провери. Ако кучето липсва там, той може да прочете чипа и да го регистрира.
Аз смятам да направя същото, едното ми куче е чипирано години преди да регламентират регистрацията, другото е чипирано в друг град в стационар, където престоя карнтинно десетина дни. И за двамата няма как да знам дали са въведени в единния регистър.
Но подчертавам, това е друга тема, това не е общинската декларация и такса. И аз намирам за тъпо да има две процедури от две инстанции, по два закона, вместо да направят една единна или да ги обвържат по някакъв начин. Но засега това е положението.
Публикувано: 22 January 2010 - 10:14 AM
Доколкото знам вече пуснаха единния регистър. До него с парола имат достъп ветеринарните лекари. Като начало помоли твоя вет да провери. Ако кучето липсва там, той може да прочете чипа и да го регистрира.
Но подчертавам, това е друга тема, това не е общинската декларация и такса. И аз намирам за тъпо да има две процедури от две инстанции, вместо да направят една единна или да ги обвържат по някакъв начин. Но засега това е положението.
Така и ще направя. В събота ще се замъкна до вета, да видим има ли го или не, ама това поражда въпроса - проверяващите как ще проверяват - сигурно ще имат мобилни компютри с тях - така че в кръга на шегата - когато развеждате кучето, бягайте от лелки и чичковци с лаптопи.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 22 January 2010 - 10:15 AM

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 22 January 2010 - 10:20 AM

Извън шегата - те няма да проверяват за регистрацията в единния регистър, тя не е твое задължение. Ще проверяват за общинската декларация и дали си платил такса, за която ще имаш квитанция. Вероятно ще проверяват и за паспорт. С тези три неща - паспорт с идентификация, декларация в общината и заплащане на такса - се изчерпват задълженията на всеки стопанин.
Публикувано: 22 January 2010 - 10:29 AM

Извън шегата - те няма да проверяват за регистрацията в единния регистър, тя не е твое задължение. Ще проверяват за общинската декларация и дали си платил такса, за която ще имаш квитанция. Вероятно ще проверяват и за паспорт. С тези три неща - паспортс идентификация, декларация в общината и заплащане на такса - се изчерпват задълженията на всеки стопанин.
Аха, значи ще трябва и чантичка с документи да носим като се разхождаме, абе с лаптопа и четеца щеше да е по-лесно за нас развеждачите - чете чипа и проверява дали кучето е с платени такси. Ама както каза, като не са свързани двата софтуера, това е положението.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 22 January 2010 - 10:34 AM
Ето какво казват от Столична община. Никъде не се говори за две такси - развъждане и домашен любимец.
Публикувано: 22 January 2010 - 10:36 AM
Това, че пишещият не е разбрал, че има 2 такси, съвсем не значи, че няма две такси. Къде се говори за тях? Вече цитирахме в кои закони и мисля, че законите са по-достоверни от писанията на прес-центровете.
Аз не знам какви доказателства трябва да се дадат, за да повярвате какво пише в законите.
ПП Нищо ново под слънцето, преди време имаше някакво изказване на зам.министър на МЗГ, който пусна бомба за нещо, противоречащо на закон, издаден от ресорното му министрество. Пак ставаше дума за някаква такса, после се наложи опровергаване.
ППП: Ето наредбата за местни данъци и такси София от сайта на СОС, последна редакция декември 2009 раздел IX такса куче: http://sofiacouncil....ordinance&id=75
Докато в нея или в ЗВД чл. 175 ал. 2 не се освободят от годишна такса притежаване на куче членовете на клубовете, те не са освободени, ако ще от сто прес-центъра да твърдят обратното.
Публикувано: 22 January 2010 - 10:43 AM

татуировката на Арни си е супер, той е регистриран с нея и т.н, но и дявола не би могъл да я открие, така е скрита в ухото му. Искам да му сложа чип по други причини, просто ако нещо се случи да има шанс да се намерим.

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 22 January 2010 - 10:50 AM
Куче взето от Сеславци се регистрира в общината с декларация, издадена от изолатора. Мисля, че чип не е необходим ... или лятото поне не беше.

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 22 January 2010 - 11:08 AM
Имам спомен, че в Европейската конвенция за защита на животните компаньони залегна постановка, че от 2011 ще се признава за валидна само идентификация чрез микрочип. Тогава тази промяна ще бъде отразена в нашите закони и наредби, също така мисля, че ще бъде редно да касае животни, маркирани след този срок, но дотогава няма проблем.
Публикувано: 22 January 2010 - 11:09 AM
За София - 832 30 98 - можете да опитате и вие на този телефон.

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.