Dog.bg Форуми : Проверяват за регистрация на домашните кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (25 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проверяват за регистрация на домашните кучета До месец стартира акция на Столична община Оцени темата: -----

#141 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 January 2010 - 11:46 AM

Цитат(Хърс @ Jan 29 2010, 09:45 AM) <{POST_SNAPBACK}>
http://www.vbox7.com/play:617f95db
За тези които спореха, че такса за притежаване на куче се заплаща и от членовете на клубове към БРФК.

Поредният некомпетентен общински служител. Говори глупости! Всъщност не! Манипулира невежото общество!
Единственото вярно нещо в интервюто е, че на общината й трябват пари и ще си ги набави. Само дето нещо мой няма да й излезе сметката 200 000 бр. х 24 лв.?
В закона пише, че с таксата ще се намалява популацията на бездомните кучета. Т.е., на практика с провежданата политика на ж-га кметицата това означава - избиването им! Какви алеи, какви кошчета бълнувате?
Някой да е чул да се предвижда алея за разходка на кучета? Аз не! И къде ще бъдат те? През паркингите, магистралите, улиците, строежите, училищните дворове /там беше забранено!/, педята зелена площ осеяна с люспи от семки, фасове от цигари, чашки от кафе, опаковки от снаксове, памперси, тук и там детски и кучешки "ако", найлонови торбички с отпадъци разпльокани насред алеята, неуспели да се закачат за клоните на неотрязано все още дърво. Пълни с възрастни хора с внучета и кучета и майки в следродилна депресия или истерия. А, да! И с велосипедна алея насред този ужас, както предвижда арх. Диков. Е, аз какво да правя сред тях???
И как ще си разхождаме кучетата по тези кучешки алеи? След като и дума не спомена, че кучетата /поне на територията на гр. София/ се разхождат задължително и само на повод, не по-дълъг от 1,5 м.?
В закона не е предвидено клубните кучета да са освободени от такса. Тук няма ли юрист, който да обясни, че общинска администрация не може да променя с наредба закон? Или с интервю може би?
В закона е предвидено куче да се регистрира в определен срок от придобиването му, а не когато се сети общинската администрация. Т.е., когато аз регистрирах кучетата си - през 2007 г. в срока по закон - не е имало регистър и не е трябвало да ги регистрирам ли? В общината най-вероятно няма и следа от вх.№ на декларациите ми от 2007 г.
Чист популизъм и нищо повече!

#142 Потребителят е офлайн   kara and cveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2010 - 11:51 AM

Само,че този общински служител е Директор отдел " Околна среда" към Столична община dry.gif

#143 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 January 2010 - 12:01 PM

Именно това е едно от отчайващите неща, kara and cveti, редно беше да е наясно какво предвижда поне общинската наредба по въпроса, а не сборничето от извадки, което е оплело чл.35 33Ж с чл. 117 ЗМДТ.

#144 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 29 January 2010 - 12:01 PM

И отново ... малко от историята, защото много хора не я помнят ...

Когато се гласуваше закона, в неговия проект ВСИЧКИ ЗАПЛАЩАХА ТАКСА за развъждане. Писахме тук, има го в темите, хора се обаждаха в БРФК и представители на БРФК - Камен Литов и Антоан Хлебаров имаха среща в Народното събрание и тази такса отпадна при развъждането на чистопородни животни.

Заплаща се само общата такса за притежение на куче и не сме освободени от нея.

Мил е права в случая - декларираме си кучетата и си плащаме таксата. Ако има друго решение - примерно общината ни е освободила от тази такса, моля за писмено такова.

#145 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 January 2010 - 12:08 PM

Цитат(ssiberia @ Jan 29 2010, 11:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Хърс @ Jan 29 2010, 09:45 AM) <{POST_SNAPBACK}>
http://www.vbox7.com/play:617f95db
За тези които спореха, че такса за притежаване на куче се заплаща и от членовете на клубове към БРФК.

Поредният некомпетентен общински служител. Говори глупости! Всъщност не! Манипулира невежото общество!
Единственото вярно нещо в интервюто е, че на общината й трябват пари и ще си ги набави. Само дето нещо мой няма да й излезе сметката 200 000 бр. х 24 лв.?
В закона пише, че с таксата ще се намалява популацията на бездомните кучета. Т.е., на практика с провежданата политика на ж-га кметицата това означава - избиването им! Какви алеи, какви кошчета бълнувате?
Някой да е чул да се предвижда алея за разходка на кучета? Аз не! И къде ще бъдат те? През паркингите, магистралите, улиците, строежите, училищните дворове /там беше забранено!/, педята зелена площ осеяна с люспи от семки, фасове от цигари, чашки от кафе, опаковки от снаксове, памперси, тук и там детски и кучешки "ако", найлонови торбички с отпадъци разпльокани насред алеята, неуспели да се закачат за клоните на неотрязано все още дърво. Пълни с възрастни хора с внучета и кучета и майки в следродилна депресия или истерия. А, да! И с велосипедна алея насред този ужас, както предвижда арх. Диков. Е, аз какво да правя сред тях???
И как ще си разхождаме кучетата по тези кучешки алеи? След като и дума не спомена, че кучетата /поне на територията на гр. София/ се разхождат задължително и само на повод, не по-дълъг от 1,5 м.?
В закона не е предвидено клубните кучета да са освободени от такса. Тук няма ли юрист, който да обясни, че общинска администрация не може да променя с наредба закон? Или с интервю може би?
В закона е предвидено куче да се регистрира в определен срок от придобиването му, а не когато се сети общинската администрация. Т.е., когато аз регистрирах кучетата си - през 2007 г. в срока по закон - не е имало регистър и не е трябвало да ги регистрирам ли? В общината най-вероятно няма и следа от вх.№ на декларациите ми от 2007 г.
Чист популизъм и нищо повече!

Не питай какво е направила държавата за теб и твоето куче, а ти какво си направил за тази държава и за своето куче.

#146 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 January 2010 - 12:08 PM

Писмено го има в едно прес-съобщение и в едно сборниче с извадки от законови текстове, публикувано по-назад. И двете неща не са нормативни документи. Ако общината беше решила това, щеше да го пише в наредбата й за местните данъци и такси, която се актуализира непрекъснато след всяко решение на СОС. Въпросното сборниче оплита текстове от два закона, които касаят различни неща. Но то се ползва като помагало от еколозите на общините, вероятно и от главния еколог, вероятно и от този, който е писал прес-съобщението и от там тръгва тази версия. Наистина е страшно разхвърлян нормативът - в три закона и една наредба и който е правил сборничето се е объркал.
Затова ви пуснах извадка от наредбата на Русе, където са се справили перфектно с материала от всички закони.

#147 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2010 - 12:14 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 29 2010, 11:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Не питай какво е направила държавата за теб и твоето куче, а ти какво си направил за тази държава и за своето куче.

Аз спазвам и изпълнявам в срок законовите разпоредби, наредби, правилници и др. такива, без да съм съгласна и въпреки пречките и безумията на некомпетентната общинска администрация.
А ти?

#148 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 January 2010 - 12:20 PM

Аха ... поредното творение на някой. Усвоени са парите от европейската програма, книжките са отпечатани, а че са грешни и няма решение на общината за освобождаване от такси - на никой не му пука, важното е какво са казали по "телевизора" ... - така се управлява цялата държава, като Биг Брадър сме ... хахаха ! me_065.gif

Тогава да не се сърдят, че хората не плащат. Трудно е да убедиш някой, който не иска да прочете закона, а вярва на "телевизора". А този, дето се е изказал, да вземе да си прочете законите, а не ... книжките.

#149 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 January 2010 - 12:45 PM

Цитат(ssiberia @ Jan 29 2010, 12:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Jan 29 2010, 11:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Аз спазвам и изпълнявам в срок законовите разпоредби, наредби, правилници и др. такива, без да съм съгласна и въпреки пречките и безумията на некомпетентната общинска администрация.
А ти?

Принуден по "съседски" откакто имам куче - имам съседи, които ми пращат от време на време проверки, когато се съберат повече кучета у дома или просто за "спорта". То не са от общината, от полицията, от прокуратурата ... ab_041.gif

#150 Потребителят е офлайн   evridika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2010 - 01:22 PM

Ще споделя опита си при регистриране на моето псе в район Банкя на Столична община. Значи отивам аз под ръчичка с баба ми в общината /само баба има адр.регистрация в Банкя и решихме тя да е горд собственик на куче-поправихме малко паспорта и готово ab_041.gif / отивам на гишето и питам какво да попълня за да регистрирам куче. Служителката ми дава празен кариран лист и казва "пишете заявление до кмета с искане да ви регистрира кучето и приложете копие на паспорта". Аз я гледам с недоверие, защото знам че има бланка за тази цел. Пиша аз заявлението, слагат ми вх.№ и ми дават тел. на отдел екология да им звънна след 1 седмица и от там да ми кажат какво следва. Звъня на телефона и от там много любезна г-ца ми обяснява, че всъщност трябва да отида директно в данъчната служба там да попълня въпросната декларация по образец и да платя таксата, без копие на паспорт и др. работи; след това да отида с квитанцията при доктовра и той да ме впише в регистъра по номера на чипа. Цялото това нещо ми го била написала в официално писмо в отговор на моето заявление на карирания лист. ab_041.gif Писмото дойде след 2 дни, цитирала членовете от закона...абе културна работа. Аз леко изнервена пращам баща ми в данъчното да вземе декларацията и пак да пита дали случайно няма да искат нещо друго. Попълнихме я, баба я подписа и я подадохме в данъчна служба, имам копие с вх.№ /не се знае кога ще потрябва/ + квитанция за платен данък за 2010г. Сега остава утре да мина при доктора да му дам копие от квитанцията и да се моля на Господ Бог, Аллах, Кришна и всички други дето се сетя, да ме впише в заветния регистър. След 10-тина дни ще мина при произволен ветеринар с молба да провери дали номера на чипа вече е в регистъра /нещо нямам много вяра на моя дофтор, малко е възрастен и няма компютър в кабинета... af_089.gif /. И се надявам с това одисеята да приключи, а догодина живи здрави да си платим данъчето за 5 минутки и да не се занимаваме повече с глупости. Няма да коментирам горните изказвания къде ще отидат парите и пр. - щом има закон трабва да се спазва, колкото и да не ни харесва. ae_085.gif
User's Signature

Качена снимка

#151 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2010 - 02:30 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 29 2010, 11:45 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Принуден по "съседски" откакто имам куче - имам съседи, които ми пращат от време на време проверки, когато се съберат повече кучета у дома или просто за "спорта". То не са от общината, от полицията, от прокуратурата ... ab_041.gif

Ами виждаш ли защо сме толкова жалки и беззащитни?
Не спазваме законовите разпоредби. Те са за другите /"глупаци"/, но не и за нас.
Вместо това, можем да спазваме закона, да го използваме за защита и да изискваме от общината. Ах, да! И да не се делим на клубни и неклубни, породисти и безпородни и т.н. Защото на улицата всички сме с кучета и сме уязвими, а на ринга всеки да доказва какво притежава. Ако иска!
Колкото до съседите си има начин. Пускай и ти жалби! За какво? За каквото ти хрумне ... За спорта! Все някой пръв ще се откаже. ae_085.gif

#152 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2010 - 09:54 PM

Цитат(mil_ @ Jan 29 2010, 10:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Разбирам, Хърс, теб те подразни изказването ми, че приятелят ти не си е свършил работата както трябва с правенето на новина за телевизията. Затова реши да доказваш колко е бил прав. Грешката не е била в приятеля ти, това вече го казах назад.

Не ме е подразнило нищо. Приятелят ми не е репортер и няма нищо общо с казаното в новината. Неговата работа е да монтира видеото и звука и да я излъчи.
Вече казах, че ми е все едно дали ще има такса за нас или не. Дори и да нямахме документ от ТЕЛК пак щеше да ми е все едно. Все пак имам 2 кучета, а не 20. И след като мога да отделям за добра храна, лакомства и за вет, значи мога да отделя 50 лв на година за таксата. Просто искам да разбера каква все пак е истината. Повечето хора и общината ми казват, че за членовете на клубове няма такса, а вие казвате друго. И защо общината противоречи на закона. Искам да разбера и за какво ще отидат тези пари. И спрете да говорите какво е на запад. Там всеки си плаща, но получава насреща. А тук дали ще е така??? Парите ще потънат в някой джоб и стопаните на кучета няма да видят нищо от това, за което са платили.

#153 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 January 2010 - 12:05 PM

Цитат(Хърс @ Jan 29 2010, 09:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Просто искам да разбера каква все пак е истината. Повечето хора и общината ми казват, че за членовете на клубове няма такса, а вие казвате друго.

Не аз казвам друго. Повярвай, не е трудно да се прочете по 1 член в няколко закона. ЗЗЖ чл.35, ЗВМД чл. 175, ЗМДТ чл. 117 + наредба на Столична община за МДТ. Всички са лесно достъпни в нета. Опитай.
Обещавам да спра и да се призная за слабоумна, ако някой ми покаже нормативен документ (закон, правилник или наредба), според който кинолозите са освободени от такса притежаване на куче.

#154 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2010 - 01:44 PM

Чела съм ги хиляди пъти и знам какво пише. Не пише, че членовете на клубове са освободени. Но защо тогава от общината твърдят друго? Вървят срещу закона ли?

#155 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 January 2010 - 02:20 PM

Не. Някой се е объркал, обясних вече как предполагам, че е станало.
Ако беше решение на общината, щеше да е вписано в общинската наредба. Както например Русе са решили за пенсионери с нисък доход таксата да е по-ниска. Подобни решения се вземат от Столичен общински съвет с гласуване и се публикуват на сайта им. Преди това се внася предложение. Т.е, искам да кажа, че такова решение не е вземано, защото такава процедура не е имало.

#156 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2010 - 02:52 PM

Цитат(Хърс @ Jan 30 2010, 12:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Чела съм ги хиляди пъти и знам какво пише. Не пише, че членовете на клубове са освободени. Но защо тогава от общината твърдят друго? Вървят срещу закона ли?

Cпоред Закона за защита на животните не се заплаща такса от членовете на клубове , които развъждат породисти животни.
Доколкото разбирам само собственици, които не членуват в клубове и имат некастрирани кучета заплащат такса

ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

В сила от 31.01.2008 г.
Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г.

...

Глава четвърта.
ЖИВОТНИ-КОМПАНЬОНИ
....
Чл. 35. (1) Собственикът на животно-компаньон взема мерки да не допуска животното само да напуска мястото на отглеждане, да навлиза в чужда собственост или на обществени места.
(2) Собственикът е длъжен да предотврати всяка проява на необоснована агресия на кучето, проявена на обществени места и при ситуации, застрашаващи живота или здравето на хора и животни.
(3) Собствениците на кучета са длъжни да не нарушават спокойствието и хигиенните условия на членовете на етажната собственост.
(4) Изключение по ал. 1 се допуска за кучета - пазачи на стада, ловни, следотърсачи, планински спасители и водачи на инвалиди, по ред, определен от Националната ветеринарномедицинска служба.
(5) Собственикът на куче, който го отглежда с цел развъждане, се регистрира по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и заплаща в общината такса.
(6) Таксата по ал. 5 не се заплаща от развъдчици и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета.

Чл. 36. (1) Собствениците на животни-компаньони осигуряват стерилизацията им, освен ако в случай на възпроизводство са в състояние да отглеждат новородените животни или да ги предоставят на нови собственици.
(2) Собствениците на кастрирани кучета не заплащат таксата по чл. 35, ал. 5 и таксата по чл. 175, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Чл. 37. (1) Регистрацията на кучета се извършва по реда на чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
(2) В базата данни се въвеждат:
1. име на страната на произход на кучето;
2. име, пол, цвят и порода;
3. дата и място (адрес) на раждане на кучето;
4. адрес, име на собственика;
5. данни на ветеринарния лекар, поставил чипа;
6. датата на поставяне на чипа или татуировката;
7. извършени ветеринарномедицински манипулации;
8. кастрация на кучето.
(3) Данните по ал. 2 се въвеждат от ветеринарния лекар, поставил чипа или татуировката.
(4) В 7-дневен срок от промяната на адреса, на собствеността или при смърт на кучето собственикът уведомява съответната регионална ветеринарномедицинска служба.
(5) Когато чипът или татуировката е поставен от ветеринарен лекар, който няма достъп до базата данни, той попълва данните на хартиен носител и ги предава в регионалната ветеринарномедицинска служба, на чиято територия практикува.

Чл. 38. Националната ветеринарномедицинска служба създава и поддържа национална електронна база данни за регистрираните кучета.

Чл. 39. Не се заплаща такса по чл. 175, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.

#157 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 January 2010 - 03:00 PM

greeneyed, и ти ли не виждаш за коя такса става дума?!
Виж каква е въпросна такса по чл.35 ал. 5 ЗЗЖ. Това е такса за животни, отглеждани с цел развъждане! Тогава собствениците им трябва да регистрират животновъден обект (чл.137 ЗВМД) и да платят друга, много по-голяма такса. От нея са освободени членовете на клубовете. Тя беше замислена като санкция срещу махленското развъждане и се спрягаше 1000 лв. за София, макар общината да има огромния пропуск, че не е определила все още нейния размер. Това не е такса притежаване на куче.
Такса притежаване на куче е по чл. 175 ЗВМД и чл. 117 ЗМДТ, които нямат нищо общо с чл.35 ЗЗЖ. Защо никой не разбира, че това са две различни такси?!
Край, отказвам се завинаги.

#158 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2010 - 03:03 PM

mil,
недей! "Дорогу осилит идущий"...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#159 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2010 - 03:05 PM

Аз доколкото разбирам от такса за развъждане са освободени членовете на клубове,но не и от такса за притежание на куче

ЗВМД
Чл. 175. (В сила от 01.01.2007 г.) (1) За притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.

(2) Освобождават се от такса собствениците на:

1. кучета на инвалиди;

2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;

3. кучета, използвани за опитни цели;

4. кучета, използвани от Българския червен кръст;

5. кастрирани кучета;

6. ловни кучета.
User's Signature

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ

#160 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 30 January 2010 - 04:46 PM

Цитат(Rinusha @ Jan 30 2010, 03:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Аз доколкото разбирам от такса за развъждане са освободени членовете на клубове,но не и от такса за притежание на куче

Е това е!!

User's Signature

Nothing but the best is good enough!

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема