Проверяват за регистрация на домашните кучета До месец стартира акция на Столична община
Публикувано: 03 April 2011 - 12:02 AM
Flawless, в 02 April 2011 - 11:50 PM, написа:
Посочените места за разхождане от 9 до 18 ч. (не се споменава без повод) са:
- Пешеходна алея /крайна/ в Борисовата градина, успоредна на бул. “Др. Цанков”;
- Пешеходна алея /крайна/ в Борисовата градина, успоредна на бул. “Цариградско шосе”;
Но това никъде не е обозначено, трябва сам да го разбереш по неведоми пътища.
Публикувано: 03 April 2011 - 12:13 AM
Ina Gencheva, в 03 April 2011 - 12:02 AM, написа:
Flawless, в 02 April 2011 - 11:50 PM, написа:
Посочените места за разхождане от 9 до 18 ч. (не се споменава без повод) са:
- Пешеходна алея /крайна/ в Борисовата градина, успоредна на бул. “Др. Цанков”;
- Пешеходна алея /крайна/ в Борисовата градина, успоредна на бул. “Цариградско шосе”;
Но това никъде не е обозначено, трябва сам да го разбереш по неведоми пътища.
Благодаря!
Публикувано: 03 April 2011 - 07:35 AM
Публикувано: 03 April 2011 - 08:35 AM
Налага се преместване в София.Кучето къде да се разхожда преди да се оформят нещата?
Публикувано: 03 April 2011 - 12:19 PM
jaspermmm, в 03 April 2011 - 08:35 AM, написа:
Налага се преместване в София.Кучето къде да се разхожда преди да се оформят нещата?
много сериозно бих се замислила дали да го разхождам въобще, от гледна точка здравето на самото куче. чисто документално, уви, не съм убедена как би следвало да се постъпи... може би издаване на паспорт от ветеринарен лекар с обяснение състоянието на животното ще свърши работа? за данък и общинска регистрация, до колкото знам, няма нужда кучето да е физически с вас.
Публикувано: 03 April 2011 - 07:12 PM
Flawless, в 03 April 2011 - 12:50 AM, написа:
Борисовата градина попада в териториите на три района - Лозенец, Средец и Изгрев. Това са местата за кучешки разходки според заповедите на районните кметове:

Карта на Борисовата градина - ако някой реши да се пробва да ги означи.

Аз опитах - безуспешно...

Ясни са ми само тези места, по които ние се разхождаме без повод (законно):
- алеята, успоредна на Цариградско шосе - там има кошчета с картинка на куче върху тях;
- в другата част на парка, след подлеза под "Яворов" - алеята в продължение на "Ч.Дарвин", по нея има и табели.
А иначе си тичаме свободно по полянките, по"черните пътеки" и по бръшляна с кърлежите!

Публикувано: 07 April 2011 - 04:20 PM
Миналата година, когато декларирах нашите две кучета ми казаха, че щом са на инвалид не дължим такса. Тази година отивам със същите документи, които ми искаха и миналата година и ми казаха че не може и двете да се освободят от такса и миналата година просто сме минали "метър". Една от служителките без дори да споря с тях започна да се държи безобразно грубо като ми крещеше, че по тая логика някой може да иска да си декларира цяла глутница. Не съм за тия 20 и няколко лв, но въпроса е принципен.
Ето извадка за кучетата от закона
Раздел VIII.
Такса за притежаване на куче (Отм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., нов - ДВ, бр. 87 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.)
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 116. (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г., отм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., нов - ДВ, бр. 87 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) За притежаване на куче собственикът заплаща годишна такса в общината, на чиято територия е постоянният му адрес/седалище.
(2) Освобождават се от такса собствениците на кучета по чл. 175, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.
[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
Чл. 117. (Отм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., нов - ДВ, бр. 87 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) В тримесечен срок от датата на придобиването на куче собственикът подава декларация в общината по постоянния му адрес/седалище.
Чл. 118. (Отм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., нов - ДВ, бр. 87 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Таксата се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването.
(2) Приходите от събраните такси по ал. 1 се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.
Чл. 119. (Отм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)
Никъде не пише брой.
ето и чл.175 от ЗВМД
Чл. 175. (В сила от 01.01.2007 г.) (1) За притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.
(2) Освобождават се от такса собствениците на:
1. кучета на инвалиди;
2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
3. кучета, използвани за опитни цели;
4. кучета, използвани от Българския червен кръст;
5. кастрирани кучета;
6. ловни кучета.
(3) Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.
Публикувано: 07 April 2011 - 08:19 PM
Публикувано: 07 April 2011 - 09:35 PM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 08 April 2011 - 09:28 AM
Тя вече ми ги преригистрира. Едното го записа с ТЕЛК-а, а на другото му даде входящ номер като неосвободено куче и не сложи печат на картончето, а каза като си платя на касата там ще му сложат печат.
Вчера ходих до нашия клуб (Северни кучета) и си поприказвахме с нашата зам. председателка. Тя има декларирани три ловни кучета на нейно име с билет от ловното и всички необходими документи. Миналата година като ги е декларирала са й казали, че с това приключва работата й в общината. И трите кучета са освободени от такса. Както като си купиш кола се декларира веднъж или при промяна, така е и при кучетата. Аз обаче не бях запозната и отидох пак със същите документи от миналата година. И така..останалото го знаете.
Пуснах вчера жалба във виртуалното деловодство на Столична община. Не знаех към кого да се обърна и мписах директно до Фандъкова. Чакам отговор, пък ще видим дали ще получа.
g_tanov, благодаря за подкрепата, ако срещна трудности ще пиша.
П.п. Сега видях, че имам отговор за входящ номер
Вашият документ е регистриран в деловодството на Столична община под
No 94-ВД-923/08.04. 2011 г.
Имате възможност да следите движението на документа в рубриката "Деловодна справка".
Справката се прави един ден след получаване на входящия номер, поради обработка на данни.
Благодаря Ви, че използвахте виртуалното деловодство.
С уважение:
Денислава Андреева
Дирекция "Информационно обслужване и технологии"
Публикувано: 21 April 2011 - 06:21 AM

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ
Публикувано: 21 April 2011 - 07:14 AM
Rinusha, в 21 April 2011 - 06:21 AM, написа:
Разбираеми за кого? За хората, които помагат на кучетата да си намерят дом, или за общинските служители? Същата тази община, която трябва да поеме грижата за бездомните животни ще те глоби, защото вършиш тяхната работа. И това, ако не е парадокс!!!
Публикувано: 21 April 2011 - 01:42 PM
Проверяващите бяха 2-ма вет.доктора,2-ма служители на столичен инспекторат и 1 полицай/униформен/ любезно спираха влизащите и излизащи от парка хора с кучета и изискваха документи на кучето /ксерокопие от паспорт,чип и бележка за платен данък / плюс личните документи на стопанина.Аз носех всичкия набор документация,но не носех личната си карта.Г-н полицая ми поиска личните данни,чиннно ги записа в тефтерче и ме помоли да почакам докато направи справка в база данни на МВР.Щяло да отнеме 1-2 минути.Оказаха се 30!!!
През това време наблюдавах случващото се и от скука не спирах да задавам въпроси.
-Къде ви е четецът за чиповете?
-Нямаме,много са скъпи.
-А ако имахте бихте ли могли да проверите дали номерът на чипа съответства с личните данни на стопанина?
-А,не. Тя тази база данни на ветеринарите не работи.
-А,вие в ст.инспекторат нямате ли база данни на рег.кучета и техните стопани?
-Не.
-Къде в парка са определените за разходка алеи и как да ги познаем/не,че не знам/?
-Ооо,трябва да видите в интернет,ние не знаем.
-А дали СО предвижда някакви обособени и заградени пространства за игра на тези твари дето ви спонсорират и на нас дето ви плащаме заплатите?
-....госпожо,нямаме представа,чакайте,че вижте колко хора трябва да проверим!
-А бихте ли ми казали какво освен проверки ще ми подсигурите срещу дългия списък от мои задължения?
Отговор не последва.
-А как ще опазите мен и кучето ми от глутниците бездомни кучета,все пак нали сме ви наели на работа,пазете си хляба.
Тишина!
През това време г-н полицая направи за трети път връзка с дежурния,но той все още не ме беше готов.Системата била бавна/ако бях престъпник отдавна да съм си плюла на петите,какво ли би направил/
Останалите проверени обикновенно не носеха документи на кучовците,но пък имаха свои,кой лич.карта,кой шоф.книжка.
И се започна едно писане на констативни протоколи в които стопаните се задължават да представят в едноседмичен срок в общината непредставените в момента на проверката документи.
Хората недоумяваха и питаха защо трябва да се разхождат до общината за да представят някакви документи,които са представили,когато са декларирали дом. си любимец.Нали са представили своите лични документи,не може ли да бъде проверено дали останалата документация е наред и ако не е тогава въз основа на констативния протокол да им се състави акт?
И аз питах,питах,но адекватни отговори не получих,та спрях,а между другото на 30-та минута ме идентифицираха и бях свободна да си вървя

Изводите остамям за вас,а на мен ми прилича на симулиране на дейност.
Весели празници!
Публикувано: 21 April 2011 - 02:49 PM
На тия общини, наредби и проверки нещо име тотално сбъркано. Толкова сложно е измислено, че просто няма на къде. Носиш с теб един наръч с документи, не знаеш къде да си разходиш кучето на разрешено място, проверяват те като че ли си последния изпаднал престъпник, пишат се протоколи ..... егати глупостите. Егати симулирането на дейност. Не могат да се справят с елементарни неща - да се направи най-накрая национален регистър за дом.животни, карти за всички градове и паланки с разрешени места за разходка на кучета, не могат да си обучат тъпите служители в данъчните служби какви документи искат за регистрация, кои кучета са освободени от такса и др. Приемат някакви закони и норм.документи писани-недописани, мислени-недомислени, после се чудят как да ни задължат да ги спазваме и да ни проверяват; като ги питаш нещо по тези документи все не знаят..... Това все едно адвокат да пледира в съда, без да е чел дадения закон. Смешно, та чак тъжно. Аз в момента съм в Банкя и засега се разхождаме в централния парк на каишка, между играещи деца и насядали хора по пейките. И други кучета съм виждала да разхождат там. За сега не съм чула да има проверки, дано да няма. Изобщо нямам представа при нас дали има определено място за разходка на кучета. Но ако ми кажат да отида на някоя обрасла полянка пълна с кърлежи, еми сори. Ще си платя глобата и пак ще ходя в парка. Поне го чистят.
Публикувано: 21 April 2011 - 09:14 PM
направо си бях в главната роля!
За Банкя не зная къде са определените местата,но там има доста по-големи възможности.Освен това и отскоро си имате и кучешко училище!Честито! В Западен парк, в "нецивилизованата" му част където се разви действието има 1 определена алея успоредно на реката където човек трудно може да различи дали е в парк или на сметището в "Суходол"

Публикувано: 22 April 2011 - 05:45 AM
evridika, в 21 April 2011 - 12:49 PM, написа:
На тия общини, наредби и проверки нещо име тотално сбъркано. Толкова сложно е измислено, че просто няма на къде. Носиш с теб един наръч с документи, не знаеш къде да си разходиш кучето на разрешено място, проверяват те като че ли си последния изпаднал престъпник, пишат се протоколи ..... егати глупостите. Егати симулирането на дейност. Не могат да се справят с елементарни неща - да се направи най-накрая национален регистър за дом.животни, карти за всички градове и паланки с разрешени места за разходка на кучета, не могат да си обучат тъпите служители в данъчните служби какви документи искат за регистрация, кои кучета са освободени от такса и др. Приемат някакви закони и норм.документи писани-недописани, мислени-недомислени, после се чудят как да ни задължат да ги спазваме и да ни проверяват; като ги питаш нещо по тези документи все не знаят..... Това все едно адвокат да пледира в съда, без да е чел дадения закон. Смешно, та чак тъжно. Аз в момента съм в Банкя и засега се разхождаме в централния парк на каишка, между играещи деца и насядали хора по пейките. И други кучета съм виждала да разхождат там. За сега не съм чула да има проверки, дано да няма. Изобщо нямам представа при нас дали има определено място за разходка на кучета. Но ако ми кажат да отида на някоя обрасла полянка пълна с кърлежи, еми сори. Ще си платя глобата и пак ще ходя в парка. Поне го чистят.
Аз също живея в Банкя. Случайно не са Ви глобили. Има проверки. В парк "Кестените", парк "Ротондата" и в "Детския парк" ако си разхождате кучето ще ви глобят, но ако го разхождате в парк "Суворов" или парк "Теневи" няма проблем. Също така има определено място за разходка на кучета в Банкя, алеята успоредно на ул. "Иван Вазов", но за изграждането му столична община ще отпусне пари през 2012 г. До тогава все още сме късметлии, че има не застроени площи и полянки да си разхождаме кучетата.

Публикувано: 22 April 2011 - 05:32 PM
Аз я питам :
-Да си я приснимам ли /бланката/?
-Не, пишете върху нея.
-Но тя е само за едно куче? А, аз имам 2!
-Ама Вие и двете ли искате да ги регистрирате? /пита с огромно изумление/
Просто й пожелах приятен ден и си заминах. Така й не се върнах. Защото отговора на въпроса й всъщност, е че Аз нямам ни най- малко желание да си губя времето с регистрации, но мислех че е задължително, за да си спестя неприятности, ако ме спрът някъде.
Публикувано: 22 April 2011 - 08:54 PM
Първо започнах с разучаването на законите и предвидливо си принтирах нещата,които ме касаят (освобождаване от такса например - тъй като на предния ден си поставихме чип).
След това отидох в общината и на въпроса към кого да се обърна за регистрация на куче, получих отговор "към Билянка на 3-я етаж". Въпросната Билянка се оказа от отдел екология.
Намерихме се с Билянка, споделих че искам да си регистрирам кучето, тя ме погледна очудено и каза "Ами защо сте тук ? Регистрира се директно в данъчното" От там тръгнах към данъчното, чаках около час на опашка, но все пак успях. Подадох декларацията, дадох ксерокопие на паспорта (който трябваше да е международен) и жената, която прие документите, учтиво ме помоли да и дам и принтираните закони, защото очевидно от мен чуваше за тях

Това листче ни е документът, който доказва регистрацията

В общи линии това е процедурата за община "Възраждане"