Dog.bg Форуми : коментар на стандарта на немско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

коментар на стандарта на немско овчарско куче

#21 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 February 2006 - 12:04 AM

Цитат

Нямаше да пиша повече,но темата е втората по посещаемост след снимките на любимците,затова реших да пусна някои неща и по несложни схеми и обяснения с линкове към сайтове-един вид информация за любопитните по темата.А и тази материя е явно по скучна,но дано има и други мнения.

Материята никак не е скучна, но не е за форум, а защо не е за форум - оставям без коментар !
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#22 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2006 - 12:13 PM

Различни виждания за типа и конституцията на НОК показана чрез рисунки на действителни кучета от различни линии на развъждане : Фиг 1-Германска шоу линия с оценка V ; Фиг 2.-Германска ГДР-линия с оценка V ; Фиг 3- .Английски шампион ; Фиг 4.-Ранно американско развъждане ; Фиг 5.-Канадски мултишампион. ; Фиг 6 - .Германска работна линия с оценка V. ; Фиг 7.-Чешка линия с оценка V. nokФиг 1 nok Фиг 2 nok Фиг 3 nok Фиг 4 nok Фиг 5 nok Фиг 6 nok Фиг 7
User's Signature

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   LudmilDo Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 06 February 2006 - 12:56 PM

При английския и ранноамериканския (видно от клипа от Виктор шоу, че е непроменен) ъгъла, който сключва врата с хоризонталата е ..?! А и тази лебедова извивка!!!
User's Signature

I LOVE THIS ...... BREED[br]Zak vom Yambol[br]Atina von Daron[br]Zhara v. Krasini

#24 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 February 2006 - 04:35 PM

Тъй като тези схеми са на привърженици на така наречената " работна линия" те не са коректни към показаната схема на германско "елитно" куче-има много по добри образци nok
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   lunabg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 11:07 AM

Г-н Атанасов, моите уважения към вас и познанията Ви относно НОК. На скоро дори получих подарък ваша книга и с интерес я прочетох. Въпреки това, и не ме разбирайте погрешно бих искала да Ви попитам:
На първа страница в темата сте постнали снимка на мъж и жена с надпис:

2000 г. Людмила Архангелская и Генадий Северин - основател и президент на Украинския Клуб за Немски Овчарски Кучета

Бих искала да попитам: как тази снимка влияе върху обсъжданата тема, за да е толкова важна, че да я постнете, впрочем аз именно за това и не цитирах мнението Ви, тъй като не мисля че форума се нуждае от допълнително отежняване. Освен това ми е интересно да знам тези хора знаят ли въобще че Вие си позволявате да публикувате тяхни снимки ( което вярвайте ми е незаконно ) и дали е уместно публикуването на вашият личен фото архив (ако тази снимка е от там) в темата. Просто наистина не разбрах каква е връзката между снимката и обсъжданата тема!

С уважение!
User's Signature

Качена снимка

#26 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 11:21 AM

Цитат

Г-н Атанасов, моите уважения към вас и познанията Ви относно НОК. На скоро дори получих подарък ваша книга и с интерес я прочетох. Въпреки това, и не ме разбирайте погрешно бих искала да Ви попитам:
На първа страница в темата сте постнали снимка на мъж и жена с надпис:

2000 г. Людмила Архангелская и Генадий Северин - основател и президент на Украинския Клуб за Немски Овчарски Кучета

Бих искала да попитам: как тази снимка влияе върху обсъжданата тема, за да е толкова важна, че да я постнете, впрочем аз именно за това и не цитирах мнението Ви, тъй като не мисля че форума се нуждае от допълнително отежняване. Освен това ми е интересно да знам тези хора знаят ли въобще че Вие си позволявате да публикувате тяхни снимки ( което вярвайте ми е незаконно ) и дали е уместно публикуването на вашият личен фото архив (ако тази снимка е от там) в темата. Просто наистина не разбрах каква е връзката между снимката и обсъжданата тема!

С уважение!

Здравейте,

Снимката е поместена, защото над нея някъде бе цитиран материал, който Людмила е писала. Някъде из форума се изказваше критика по отношение на нейното мнение относно НОК. А тя е един от водещите специалисти и познавачи на породата.

Тя е съосновател на украинския клуб за НОК заедно със Северин, който е негов президент.

Людмила е моя много добра приятелка. Работим съвместно по някои проекти, дала ми е пълни права над нейната информация, както и аз съм дал на нея за моята.

Тя няма да се обиди за публикуването на нейна снимка, защото снимката е моя и аз мога да процедирам с нея както намеря за добре.

Ако до тук нещо не Ви е ясно, можете да питате и да се доизясним, но тъй като повдигнатата от Вас тема има повече личен характер, моля Ви - на лични или по електронна поща.

Поздрави,

Николай Атанасов
User's Signature

Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   mik Икона

• Breeding for Quality,NOT Quantity
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 02:39 PM

Снимката е поместена, защото над нея някъде бе цитиран материал, който Людмила е писала. Някъде из форума се изказваше критика по отношение на нейното мнение относно НОК. А тя е един от водещите специалисти и познавачи на породата.

Тя е съосновател на украинския клуб за НОК заедно със Северин, който е негов президент.

Людмила е моя много добра приятелка.

Нима това,че според теб тя е голям поzнвач оzначава,че е беzгешна или по~скоро,че обикновенните беzсмъртни хора нямат право да коментират нейните статий???
Според мен лично тук малко си си поzволил да намесиш личните си вzаймоотношения с таzи жена във форума.
Та сега като имаме нейна снимка какво,не бива повече да коментираме нейните статий,така ли?
Това,че е твоя много добра приятелка и поzнавач в твойте очи съвсем не я прави кинолог от световна величина.
МОЛЯ,да не се намесват лични вzаймоотношения тук,а да се пише по същество ;)

#28 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 05:28 PM

Малко да разведря обстановката b) b) Ето едно интересно виждане за дългата ,наклонена крупа и ниско поставената опашка : "......Фактически дължината на крупата има малък или почти никакъв ефект върху походката.Вярно е че мускулите по крупата имат някаква малка съпричастност при разпределението на движението към гръбния хребет,вероятно като стабилизатори,но дължината на крупата не засяга дължината на крачката-дълга крачка има и носещия високо опашка пудел.Наклона на таза-това е критическия момент за хубавото движение.Изискването за дъга наклонена крупа и ниско поставена опашка има естетическо,а не практическо значение.Възможно е изскваната дълга крупа при изложбените кучета да създаде проблеми, защото по-дълга крупа селекционно се постига с по-мек характер.Каквото е самочуствието на кучето-така му е поставена опашката и до някаква степен крупата.Много силното,доминиращо куче има високо поставена опашка от което може да изглежда с по къса крупа, според изложбените виждания.По горепосочените причини това как е поставена опашката няма никакво значение върху ефекта на походката.....недостатъците на опашката са естетически ,а не структурни. /рис10/Висящата надолу опашка в покой е правилно,но когато е в движение носенето на опашката е израз на настроението на кучето.Много силното,доминиращо куче,особено мъжкото ще носи опашката завита на горе,показвайки пълна мъжественост.Кучетата от работните линии много често имат високо поставени опашки.Високо носената и поставена опашка не е най важното,но опашката на силното куче може да е на 45 градуса над хоризонталата./рис11/,по-високо носената от тези градуси опашка вероятно е дефектна.Така че селекцията с цел по-ниско поставена опашка може да е за сметка на характера.Точно така, както ниско поставената опашка има по естетически изглед пред тази която е като забита в крупата /рис12/,но има наблюдения че развъждането с цел постигане на ниско поставена опашка ,която е,продължение на горната линия води до увеличаване на случаите на перианална фистула......." bl) bl) bl)Рисунките от поста
User's Signature

Качена снимка

#29 Потребителят е офлайн   mik Икона

• PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 06:06 PM

Каквото е самочуствието на кучето-така му е поставена опашката и до някаква степен крупата.Много силното,доминиращо куче има високо поставена опашка от което може да изглежда с по къса крупа....рексдод
Полагането на крупата и опашката няма нищо общо с темперамента на кучето n)

Първо да отбележа,че опашката се вдига над линията на гърба на кучето само когато то е превъzбудено беz zна4ение в какава наличност е неговият темперамент.Постоянно вдигната и носена над линията на гърба опашка е много сериоzен дефект нямащ нищо общо с темперамент,а с лоша селекция.
Вярно е,че при повдигнато състояние опашката придава илюzия zа по~къса крупа,но zа реалната и дължина може да се обърка само неопитно око.

Кучетата от работните линии много често имат високо поставени опашки....рексдог

Да,кучетата от чисто работни линий имат много дефекти в анатомията си който се предават на поколенията им поради некадърници,който са решили,че единственно характерът е важен zа работоспособността.Но всеки който има поглед над кучетата като цяло zнае отлично,че анатомията на кучето е точно толкова важна колкото и характерът,zащото в противен случай zащо са Дакелите дребни и дълги,а Догото е едро и силно куче...или някой смята,че куче с раzмер на Дакел би могло да повали Пума bl)

Така че селекцията с цел по-ниско поставена опашка може да е за сметка на характера....рексдог

Това което си написал е като да кажеш,че примерно както преди на Ротвайлера се копираше опашката...ми то теzи кучета по таzи логика би трябвало да са оперирани от темперамент,а всички ние zнаем,че не е така.
С две думи,опашката няма нищо общо с темперамента,ама нищо общо...неzнам от къде си ги иzровил теzи материали,но са смешни l) n)

Знаеш,че с теб се уважаваме и отдавам постването на теzи небивалици на липсата ти на zнания все още zа породата,но не го раzкаzвай това с опашката на сериоzни селекционери,че ще паднат от смях определено.

Имаш време да станеш добър поzнавач на НОК и ако това стане,ще те направя и горд собственник на невероятен представител на породата,куче притежаващо отлична анатомия и характер.Всичко останало е работа,много работа....тук хората тренират по 3 пъти седмично,а не си губят времето като повечето в Бг с киснене по полянки или кучешки сбирки.

Поzдрав иzпълнен с най~добри чувства r)

#30 Потребителят е офлайн   mik Икона

• PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 06:09 PM

Сега виждам,че това всъщност е виждане на друг човек,надявам се искренно това виждане да не е и твое,моля те кажи ми,че не е така worthy

#31 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 06:14 PM

Бях сигурен,че първа ще се обадиш. bravoS
User's Signature

Качена снимка

#32 Потребителят е офлайн   mik Икона

• PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 06:19 PM

Ми,таква съм си бърzа l)

#33 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 06:48 PM

Мик, това за опашката и на мен ми се вижда странно,но този коментар/виждане на стандарта го има във всички сайтове за работни кучета bl) Дано не узная какво е перианална фистула-тук може би ветиринар може да коментира.Общо взето ги избива на психология-ниско носени са опашките на кучетата с по ниска йерархия и ако развъждаш такива последователно то може да се стигне до "омекотяване на характера" т.е нарушавайки природния принцип по-силния,по-доминантния да не заплоди за сметка на по-слабия,носещ ниско опашката си.Така според мен се чете между редовете този коментар.Но да се прави пряка екстраполация/връзка между сила/доминантен характер/носене на високо вдигната опашка и унаследяване на високо поставена опашка ?! bl)
User's Signature

Качена снимка

#34 Потребителят е офлайн   mik Икона

• PipPipPip

Публикувано: 07 February 2006 - 06:57 PM

У съвременното НОК се селектира ниско носена опашка,zащото всяко друго състояние се смята zа отклонение от стандарта и с това zа дефект.Високо повдигната опашка е само моментно състояние,но когато говорим zа перманентно повдигната опашка говрим zа дефект.Така,че нека "раzбирачите" си раzвъждат чисто работни песове,няма лошо l)

#35 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 February 2006 - 03:32 PM

Цитат

Мик, това за опашката и на мен ми се вижда странно,но този коментар/виждане на стандарта го има във всички сайтове за работни кучета bl) Дано не узная какво е перианална фистула-тук може би ветиринар може да коментира.Общо взето ги избива на психология-ниско носени са опашките на кучетата с по ниска йерархия и ако развъждаш такива последователно то може да се стигне до "омекотяване на характера" т.е  нарушавайки природния принцип по-силния,по-доминантния да не заплоди за сметка на по-слабия,носещ ниско опашката си.Така според мен се чете между редовете този коментар.Но да се прави пряка екстраполация/връзка между сила/доминантен характер/носене на високо вдигната опашка и унаследяване на високо поставена опашка ?! bl)

Тук се бъркат основни понятия между ниска постановка на опашка и опашка, която кучето сваля ниско при определено поведенческо състояние.

Що се отнася до крупата. Тя трябва да е дълга и широка, защото само по този начин създава предпоставка за натрупване на повече мускулна маса. А замускулената крупа корелира със замускулени бедра, които са основният фактор при предвижването на кучето. Предните крайници поемат тласъка на задните.

Специално при женските размера на крупата корелира с твърдия родилен път и също е от значение да е широка.
User's Signature

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 February 2006 - 02:47 PM

Е.Оршлер собственик на v.Batu - Защо развъждането при спазване на стандарта е важно за работните качества nokХ.Кройцер-Поведение на немската овчарка nok
User's Signature

Качена снимка

#37 Потребителят е офлайн   rexdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 February 2006 - 09:43 AM

Да раздвижим духовете b) Продължавам с коментара на въпроса за скосената крупа и заъглеността на задните крайници:Качена снимкаНа Фиг1 е показан предпочитаната заъгленост на задните крайници,като изискването е отвеса спуснат от тазобедрената става при спокойно състояние на кучето да минава през лапата.Според авторите най-добре се установява заъглеността отзад ,не в екстериорна поза ,а при положение като на Фиг1 nok "......Излишно презаъглената конструкция на кучето е причина за беспокойство.Колкото е по-презаъглено кучето ,толкова повече енергия в конструкцията си трябва да изразходва за подържане на гръбната си линия/стави,връзки,положение на костите/,при стоящо положение и премествайки ги ..." В този коментар се прави сравнение между заъглеността на крайниците и размера на кучето.Изхождайки от природните форми на лупоидите се указва ,че по-заъглени може да са по-леките овчарки/женските/,а за едрите мъжкари се предпочитат по големи ъгли с цел да се запазят скокливостта и бързината.Извежда се като правило че намаляването на ъгъла между бедрото и подбедрицата води до увеличаване на дължината на подбедрицата.Развъждането с по остри ъгли ще доведе до животни,които може да имат внушителен тръс,но няма да могат да бягат бързо в галоп ,да скачат високо или да сменят рязко посоката на движение. На Фиг16 са показани кучета в спокойно и изложбено положение.За тях- поз"А"-ще има къса крачка и неестествено движение; поз"В" ще има най-добри движения на висока скорост за работно куче,но не ще показва красиви движения при продължителен тръс;поз"С" е с най-добро задно заъгляване ,достатъчно за дълъг тръс,но не толкова голямо,че да се загуби сила и поврътливост; поз"Д" вече е презаъглено,но допустимо,ще има добър тръс,но проблеми при галопа и отскоците,може да се размножава с тип"В"; поз"Е" е свръхзаъглена с дефекти при отскоците и слаба маневреност .Качена снимка r)Качена снимкаНа Фиг3. се виждат и двата начина за определяне ъгъла на крупата.,тъй като в различните източници се посочват различни ъгли nok Фиг 16а nok Фиг 16в
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни