Dog.bg Форуми : Протеинът

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Протеинът Статия, обясняваща протеинът като съставка в храненето. Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Baffie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 April 2010 - 04:18 PM

Показване на мнениетоBobolin, в 09 March 2010 - 03:41 PM, написа:

А-а-а-а-а-х... Знам какво си мислите! Толкова много протеин! Увреждане на бъбреците! Познах, нали?

Нека да споделя злополучния си опит от хранене с високопротеинова храна.. Или по-точно Orijen Puppy Large. По времето по което хранех с нея съдържаше 42% протеин, сега гледам че са го намалили на 40%, но и това е ужасно много за подрастващо куче от едра порода..

Става въпрос за НОК хранен през целия си растеж с Orijen Puppy Large. Израстна прекалено бързо, кривеше предните крака постоянно, ставите му бяха хлабави.. Изпи три опаковки от по 600 грама ГАГ Форте на Канина, но и това не помогна.. После след като израстна стегна малко походката, но наскоро дойде най-неприятната изненада.. Снимахме го за лакътна дисплазия и се оказа,че на единя крак е с най-тежката степен, има фрагментиран короноидален процесус, а другия е на границата.. Кучето е внесено от Германия, всичките му предци са изследвани и имат здрави стави, братчетата и сестричетата му също са здрави.. Проблема е само в моето куче.

Търсейки в интернет повече инфо, попаднах на една статия посветена на лакътната дисплазия, в чуждестранен ветеринарен сайт, където открих следното:

"Prevention:
The actual situation of FCP and OCD in breeds with genetic disposition for these diseases can be improved and manifestation can possibly be avoided in young growing dogs, if their surrounding conditions, like feeding, exercise and playing activities are changed or improved..
Once the puppies are three month of age, they must not be overfeed with proteins and minerals, (Protein app. 22-25%, no additional minerals (Ca++)), controlled exercise is of great importance as well. Controlled feeding will not lead to a smaller size, but the dogs will grow slower and they will be less susceptible for growth disturbances, which occur between the 3.-7. month, when fastest growing rates are present."
От тук: http://www.vetprof.c...-dysplasia.html

Накратко се казва, че при предразположените породи, може да се избегне проявяването на лакътна дисплазия, при подходящо хранене и натоварване.. След навършване на 3 месеца, кученцата не бива да бъдат хранени с високопротеинови храни, максималното количество протеин трябва да бъде 22 - 25%..

След още търсене в нета, попаднах на следното относно въпросната храна:

"The only caution we would make on this food is that the high protein content makes it suitable for adult dogs only, particularly in the case of large breeds."

Обърнете внимание, въпреки че името и е Puppy Large, не се препоръчва за подрасващи кучета от едрите породи.. и това го пише в сайта dogfoodanalysis.com, в ревюто на въпросната храна..
http://www.dogfoodan...duct=2300&cat=8

Лошото е, че на чувала не го пише, а и аз не се поинтересувах достатъчно, и сега кучето ми ще страда доживот.. Никога няма да може да тича и играе на воля, винаги ще трябва да го пазя и ограничавам, и въпреки това след четвъртата-петата година ще се влоши много и ще изпитва болки ..

#22 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2010 - 04:45 PM

Показване на мнениетоBaffie, в 23 April 2010 - 04:23 PM, написа:

Обърнете внимание, въпреки че името и е Puppy Large, не се препоръчва за подрасващи кучета от едрите породи.. и това го пише в сайта dogfoodanalysis.com, в ревюто на въпросната храна..
http://www.dogfoodan...duct=2300&cat=8

Лошото е, че на чувала не го пише, а и аз не се поинтересувах достатъчно, и сега кучето ми ще страда доживот..

Това куче, през цялото това време, не е ли имало вет. лекар, който навреме да ви спре? За развъдчик изобщо няма да питам...
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   Baffie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 April 2010 - 04:55 PM

Показване на мнениетоshadow, в 23 April 2010 - 04:50 PM, написа:

Това куче, през цялото това време, не е ли имало вет. лекар, който навреме да ви спре? За развъдчик изобщо няма да питам...

Да си призная, консултирала съм се с много лекари.. и колкото лекари, толкова и мнения.. Дори човека от който купувах храната е ветеринарен лекар, и той все още е убеден, че лакътната дисплазия няма връзка с храненето.
Но аз не съм убедена.. дори и 1 % риск да има, аз трябваше да го избегна.. Сега цял живот ще се чувствам виновна, че не се бях поинтересувала достатъчно, и че си позволих да си правя експерименти със собственото си куче..

А на сайта на Ориджен пише следното за тази храна:
"Made exclusively in our award-winning, family-owned factory, Biologically Appropriate ORIJEN PUPPY LARGE BREED is a naturally delicious way to keep your large-breed puppy healthy, happy, and strong." :ph34r:

#24 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2010 - 05:14 PM

Остеохондрозните заболявания на лакътните стави са наследствени преди всичко. Не че е невъзможно да се придобият. Родителите на кучето снимани ли са за ЛД и ТБД?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   Baffie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 April 2010 - 05:22 PM

Да, разбира се, и майката и бащата са с HD, ED Normal. Все пак баща му е VA9 на BSZS, а майка му е дъщеря на VA1.. При моя, тазобедрените стави са идеални, пълен Normal. От друга страна се чудя, ако проблема е от храненето, нямаше ли да са засегнати и тазобедрените му стави, или може би просто лактите са били слабото му място?

#26 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2010 - 06:50 PM

Shadow, не се придобиват, наистина, но степента зависи от храната. Калций + енергийна храна е почти сигурна тежка дисплазия на предразположеното животно.
User's Signature

Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   Baffie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 April 2010 - 07:31 PM

Показване на мнениетоvlado zoo, в 23 April 2010 - 06:55 PM, написа:

Shadow, не се придобиват, наистина, но степента зависи от храната. Калций + енергийна храна е почти сигурна тежка дисплазия на предразположеното животно.

Е, поне калций никога не съм му давала, но като гледам в Orijen Puppy Large калцият е 1.5% - 1.7% което е ужасно много за подрастващо куче. Виждам че в повечето бебешки храни е наполовина..

Лошото е, че чак сега осъзнавам каква грешка допуснах със сегашното си куче. И тъй като съвсем скоро ще си взимам още едно НОК на 3 месеца, мисля с него да не поемам никакви такива рискове, и да го храня с храна с нормално съдържание на протеин. Вече съм се спряла на една с 25% протеин, 16% мазнини, 0.98% калций, 0.82% фосфор.

#28 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 03 June 2010 - 04:56 PM

Здравейте,
преди да се развихри новият спор- аз признавам че много говоря за Акана, все пак на моето куче тази храна отразява най добре.
А сега ще кажа това което аз знам за протеини. Не съм диетолог или вет, това ще е просто споделяване на някои факти кои аз срещнала през своят живот.

- Кучета много бързо умират ако ги хранят само с месо.
- Има един историчен факт, кога по время на война 1941-45, во время на блокада на Ленинград 872 дня, двама- човек и малка болонка живели на 125 гр "хляб" в ден. Хляб в кавички защото в него нямало и 50% от брашно.

Цитат

И в послеблокадном Ленинграде тоже состоялся парад – выставка собак. Нет нужды говорить, в каких условиях жили ленинградцы во время 900-дневной блокады, сколько человеческих жизней унесли бомбежки и артобстрел города, сколько людей погибло от голода. И все-таки были люди, которые нашли в себе силы и мужество делить скудный блокадный паек со своими любимцами. Мы никогда не узнаем, сколько было таких людей. Наверняка не все они дожили до Победы. Известно лишь, что в параде участвовало шестнадцать человек – изможденных, обессиленных, буквально шатающихся от слабости, почти прозрачных. И рядом с ними шли такие же собаки . Среди них были и породистые, и беспородные. Но самое большое внимание привлекла дворняжка с искалеченными, буквально разрезанными на ленточки осколками мин ушами. Собака-миноискатель из блокадного Ленинграда. Неизвестно точно, сколько мин и снарядов обнаружила эта собака. Говорили – много, несколько сотен.
http://onepamop.live...com/706172.html

- има много кучета-вегетерианци. В Индия има цели градове къде кучета никога през своят живот, не само месо, но и яйце не виждали. Индустрия се движи в "крак"- има Роял Канин вегетериански и педегри в 2! вкуса за кучета вегетерианци. Колко дълго живеят? като пример - немски дог 18 години.

Не ви казвам колко и какви протеини трябва на куче, кучешка диетология е много млада, а и човешски диетолози също още не всезнайни. Просто давам ви "храна за мислене".
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#29 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 12 October 2010 - 11:02 AM

Някой ще може ли да каже горе-долу какви са нормалните % на протеини, мазини, калции и т.н за едно куче едра порода (маламут) на 3 годин или поне къде може да го прочета.
Мерси
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни