http://forum.dog.bg/...0&#entry1043237
Какво да направим против отровата и отровителите?
Hera_mp, в 08 May 2012 - 07:03 AM, написа:
Лошо, ние тук и да си пишем няма да променим нищо. Не ли по добре да се пусне слух, че някое дете е пострадало от подобна глупост на някой малоумник, че да се поспрат малко.
Според мен, в никакъв случай
не може и не трябва да се пускат неверни слухове. Това дискредитира всички организации и лица , които са съпричастни към съдбата на животните.
Обаче мисля , че може да излезем с писмо до МВР, лично до Цветанов, Б. Борисов, кметове, общински ръководства и пр. и да искаме незабавни мерки за издирване и задържане на извършителите.
Причините са , че
1.Pазхвърляна отрова се разнася . Например , размива се от дъждовете , полепва по обувките, можеш да си я занесеш вкъщи.
2.Децата , които играята навън - топката паднала където има отрова, детето се спънало и паднало - пипнало с ръце и пр.
3.Стари хора , които не виждат много-много къде стъпват.
4.Отровата попада в почвата, в подпочвените води , в канализацията и пр. Има си регулации как се изхвърлят отровни вещества и даже масло от коли, батерии, бои и пр. е забранено да се изхвърлят като обикновен боклук, отровни вечтества да се изхвърлят в каналите и пр.
Тези актове на разхвърляне на отрова граничат с актове на тероризъм, защото са опасни за всички.
Oтделно, че в момента няма никаква информация . Дали отровата е опасна само ако се погълне? Дали е опасна при допир ? При допир с отровено животно? Насекоми, мухи, например, които кацат по отровата, или по труповете, дали носят минимални количества ? Какво е действието при поглъщане или допир до малки количества?
Не е необходимо да убива на място. Може да предизвиква дълготрайни заболявания и увреждания.
Не мога да разбера защо хората не се страхуват от такива неща, а се страхуват от ухапване от куче.
Мисля , че трябва да напомним на съгражданите си , че ухапаното, както лошо ожуленото коляно или счупената ръка , обикновено заздpавява. Обаче yвреждане на бъбреците , черния дроб, дихателната, или нервната система, каквито отровите могат да причинят, ca много по-страшни.
Защо според вас медиите си си траят за тези неща , а раздуват всеки случай на ухапване?
Дайте идея какво можем да направим.