Френски булдог
Публикувано: 15 September 2007 - 11:59 AM
Първо - честито ти булдоче в къщи! Дано имате късмет да сте сълги години заедно!
И аз имах булдоче доскоро (това е една тъжна история, за която не ми се говори сега s) ) и ще си позволя да ти дам няколко изпитани съвета. Ако това ще те ориентира по някакъв начин, предишния ми ник тук беше Sari4ka и покрай тази тема се събрахме много френчита, така че мисля, че имам някакъв опит с породата....
И така, ето какво мисля за Жак r) .
Първо, Белисима е права за ветеринаря! Хората в този форум сме твърдо против купуването на кучета, от КОЙТО и да било зоомагазин, най-вече заради нулевата гаранция за здравето на кученцета. Наскоро моя близка приятелка, принудена да бърза с покупката на куче, си взе голдънче, на което се оказа, че не са поставени никакви ваксини, а в паспорта бяха залепени лепенки за цели 3 a) !
Както и да е....говорехме за Жак w) ...
Искам да ти препоръчам клиника Ита_вет (в Лозенец, ул. Лозенска планина 14), където имат тестове за антитела и ще могат да установят дали Жак има ваксини, или има само лепенки в паспорта! (повярвай ми - измамите са силно разпространени в зоомагазините a) ). Препоръчвам ти също така да се обадиш предварително в клиниката и да се разговорите с докторките за тези тестове (тел. е 9632965), защото доколкото знам не са от най-евтините неща, но за сметка на това в случаи като твоя са единствената гаранция за поставени ваксини.
Ако решиш да идеш за теста, едновременно с него там ще направят пълен преглед на кучо, като е желателно (особено щом има и бебе в къщи w) ) да се направи ВЪНШНО обезпаразитяване с препарат подходящ за възрастта му. Независимо, че Жак още не излиза навън, щом имате и малко детенце, външното обезпаразитяване ви става грижа №1, заедно с вътрешното (което да приемем, че са си направили труда да извършат в магазина).
Пак там ще ти препоръчат най-правилния начин и режим на хранене на Жак.
От опит - френчитата са с доста чуствителни стомахчета и най-доброто по мое мнение са качествените гранули (тези, които се купуват от вет.клиники и хубавите зоомагазини, а не от супермаркета). Започва се с вариант "стартер", след което се минава на съответния вид спрямо възрастта. Вида храна не се сменя никога през живота на кучета - ако са гранули, винаги гранули, ако е готвено - винаги готвено. Просто храносмилателната система се "наглася" към вида храна и това предотвратява проблеми.
Другия вариант, който лично аз не препоръчвам, въпреки че познавам френчита, които се хранят така е, т.нар "естествено хранене", т.е. същото, което по дефиниция се съдържа в гранулите (месо, обикновено пилешко+ориз+зеленчуци, най-често моркови), само че без добавките от витамини и минерали. Ако решиш да му готвиш, ще трябва да даваш витамини и минерали като добавки, по схема и дозировка (което за мен граничеше с фината механика, защото неправилното съотношение на добавките е много вредно).
Следващото ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно нещо е мястото за спане на Жак!
Знам много добре колко са мили и сладки тези кученца (love) ...и като бебенца и после. Навремето и ние имахме снимки върху възглавнички, одеалца и т.н. angelpik
Но сега смятам, че клетката задължително трябва да присъства в дом, в който има куче (особено френчи и особено щом има и детенце)! Не си представяй нещо драстично - просто клетката е мястото на кученцето за сън и за престой когато е само у дома. То си възприема това място, вътре му се застила нещо мекичко, оставят му се достатъчно играчки и така...всички са щастливи, защото то си има местенце (за кучетата леговището е много важно!), а пък вие сте спокойни! Френчитата имат много висок праг на дразнимост и болка и могат да се наранят играейки из цялата къща, (когато са сами, разбира се!). Моето булдоче в момента, в който сменяше зъбки, беше издърпало една покривка, оттам паднал дебелостенен пепелник, счупил се на пода и то си беше "почесало" венците с отломките bl) ...и това само за времето, докато "прескочих" до близкия магазин!
За щетите по мебелите, няма да говоря n) !!! Затова клетката е задължителна! Тя ще ви е от помощ и когато пътувате (сгъваеми са и могат да се сложат навсякъде), когато ви дойдат гости, които искат спокойно да вечерят и т.н. Разрови се тук, на няколко места е говорено по въпроса, а мога и координати да ти дам откъде и каква клетка да му вземеш.
Хигиенните навици oleeee ...
И това е проблем в къща с малко дете! Булдочетата късно свикват да "вършат работата" навън (а и Жак е още много малък, така че се въоръжете с огромно търпение в това отношение!). Затова ти препоръчвам следното - след сън, гушваш го, носиш го в банята и го изчакваш да се изпишка - когато го направи следва буйна радост от твоя страна, галене, "Браво на момчето" и т.н. (незнам колко е голямо момченцето ти, но е почти същото както да приучиш дете към гърнето w) ). След хранене - същото нещо докато свърши и "голямата работа", след като пийне вода - същото. С времето (но не става бързо, така че - търпение) кученцето само свиква да ходи в банята когато има нужда. Препоръчвам варианта, защото при всички случаи е по-лесно да измиеш пода на банята (и да го дезинфекцираш, но след това задължителна трябва да се измие обилно!), отколкото да чистиш всеки път килимите и другата настилка в апартамента.
При нас, за да свикне по-лесно булдочето, паничката с вода стоеше постоянно в банята и "работехме" по схемата: влиза - пие - пишка wink . Свикват, но трябва време...
Мммтакаааа...най-важно е здравето!!! То се поддържа с правилна ваксинационна схема+правилно вътрешно и външно обезпаразитяване+правилно хранене...и това през целия живот на кучето!!!
След това - навиците! За тях най-важно е мястото на кученцето в къщи, през нощта и когато е само, за да има спокойствие, а и самото куче така е по-сигурно и спокойно, отколкото ако се мести постоянно от тази на онази възглавница и недай Боже в леглото ви! Това е абсолютно забранено, както и ставането през нощта да си играете! Ако сега допуснете да го взимате при вас, или да ставате, за да се успокои през нощти - ще трябва да го правите ВИНАГИ, години наред!!! По-добре сега да бъдете твърди....една-две нощи да поскимти, но той ще свикне и никога повече няма да имате такъв проблем. С времето кучетата възприемат режима на семейството и просто спят, когато и вие спите, НО на тяхното си място. Ако се притесняваш, че може да му е студено през нощта, оставяй му бутилка пълна с гореща вода под постелката - така хем ще се топли, хем няма да се чуства самотно. Освен за спокойствието и хигиената, мястото на кучето е важно и за психиката му. Най-общо казано, ако спи при вас, кучето почва да се мисли за равноправно с вас (един вид за човек oleeee ) и после може да развие и агресивност в по-късна възраст, ако решите да го махнете от "мекото легло".
Разбира се, когато си в къщи, семейството се е събрало, детето си играе и т.н., кученцето си е постоянно с вас...Френчитата са много мили същества, силно се привързват към "своите" хора и обожават да са с тях w)
Дано не съм прозвучала много менторски oleeee , не ми е това целта...но има много подробности, които са важни, особено когато кученцето е толкова малко и е първо куче в семейството, както е при вас r) .
Желая ти много щастие с Жак! Това са прекрасни кучета....имат малко особен характер, но за сметка на това всяко има собствена индивидуалност и чар, които са неповторими! (love)

Ели Баранова - Sari4ka, в момента собственик на Adonis Of Angel's Staff
и свидетел на всичко в т.нар. "българска кинология" от 2005-та година насам.
Публикувано: 15 September 2007 - 12:09 PM
Публикувано: 15 September 2007 - 01:46 PM
правила ли си такъв тест,горе-долу колко пари?Да не отида с 100,а да ми кажат 110лв.,да не се изложа за 10лв b) b)
Публикувано: 15 September 2007 - 05:25 PM
Ще се радвам ако мога да съм полезна, понеже първо съм имала такова куче и второ - аз също имам сравнително малко дете w) ...
А за гушкането и спането с кученце...знам много добре какво удоволствие е (love) - гушкайте си се наволя, но през деня и не на спалнята wink . Така и ти и кучо ще сте щастливи w) .
За клетката и останалите въпроси - виж си личните бележки wink ...

Публикувано: 17 September 2007 - 12:23 PM
радвам се за новото попълнение нека стават все повече. bravoS
Прикачени файлове
-
beto_002.jpg (19.97K)
Брой сваляния: 107
Публикувано: 17 September 2007 - 12:46 PM
pinkeybg,сигурна съм сигурна съм 4е в къща ще се 4увства страхотно,простор,двор d) super best
Прикачени файлове
-
sweety_pic_0056.jpg (92.84K)
Брой сваляния: 111
Публикувано: 17 September 2007 - 12:47 PM
Цитат
Ще се радвам ако мога да съм полезна, понеже първо съм имала такова куче и второ - аз също имам сравнително малко дете w) ...
А за гушкането и спането с кученце...знам много добре какво удоволствие е (love) - гушкайте си се наволя, но през деня и не на спалнята wink . Така и ти и кучо ще сте щастливи w) .
За клетката и останалите въпроси - виж си личните бележки wink ...
предполагам,че ушето ще му се оправи с времето b)
Публикувано: 17 September 2007 - 02:29 PM
Жак - ушенцето ще го вдигне не се притеснявай за това. Как мина прегледа при вета? аааа...скимтенето и гевезенето тепърва ще започнат - един път поддадеш ли - край - спуканат ти е работата - ще има изядени дивани и напикани (не ти го пожелавам)дамаски за отмъщение...защото булдога има и такъв навик - като нещо иска да ти направи на пук отива и се изпикава точно в центъра на любимото ти легълце с пухени завивки хахахха l) душица - какво да го правиш oo oo Но пък не бива и прекалена строгост - пак води до нежелан ефект. Хм, не се престаравайте и смятам, че рано или късно ще станете чудесен тандем и ще се разбирате отлично. Просто първите няколко месеца са най - трудни докато се изградят някои основни навици...
Публикувано: 17 September 2007 - 08:12 PM
Публикувано: 18 September 2007 - 11:15 AM
Публикувано: 18 September 2007 - 02:16 PM
Публикувано: 18 September 2007 - 02:24 PM
Цитат
Дааа, и мен ме изненада със съвета, който ти е дал bl)
Незнам при кой си ходила, но имай едно наум, ако пак посетиш този ДОК
wink

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 18 September 2007 - 03:33 PM
Писахме си доста, но явно не е било достатъчно r) ...разбира се, ваше право е да водите булдочето, при който си искате ветеринарен лекар, но ми се ще да разбера как е преценил, че всичко със здравето на Жак е ОК bl) . Дано да е така, разбира се, но някакви изследвания направи ли му? Вътрешно и външно обезпаразити ли го? Направи ли му нов паспорт? Насоки за храненето даде ли? А други съвети?
Всъщност не искам отговори - по-скоро вие си отговорете на тези въпроси! r)

Публикувано: 18 September 2007 - 03:45 PM
Публикувано: 18 September 2007 - 03:51 PM
така може, но не и навън, където е бъкано с какви ли не болести и бацили.
Малко ни обърка.
Изкарвай го малкият бебешок на терасата, когато има слънце и хубаво време, но не и по улиците и квартални площадки. wink

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 18 September 2007 - 03:54 PM
Публикувано: 18 September 2007 - 04:50 PM
Аз също не бях разбрала, че става въпрос за терасата oleeee и се попритесних, честно казано, че ще го водите мъника в парка s) ...
А пък щом сте решили да ми се доверите, вече съм съвсем спокойна за Жак! Не, че съм някакво велико гуру oleeee l) , ама имам пълно доверие в тази клиника!...просто не разбрах правилно къде сте ходили на лекар и затова бях така скептична преди малко r) .
Както и да е - сега всичко е ОК! b) bravoS w)
Ще чакаме нови снимки на Жакчо...много миличко бебче е той (love) .
Поздрави! 1super

Публикувано: 18 September 2007 - 05:13 PM
Публикувано: 18 September 2007 - 05:50 PM
Публикувано: 18 September 2007 - 06:01 PM