Фотогалерия на АЛЯСКИ МАЛАМУТИ
Публикувано: 21 October 2011 - 10:04 AM
stefoto, в 21 October 2011 - 06:36 AM, написа:
Това не е вярно, stefoto! Напротив - за допускане до разплод най-важна е оценката от съдиите! За допускане до разплод кучето трябва да има отлични оценки (ако е мъжко) и най-малко МНОГО ДОБЪР за женско куче - мисля че беше поне от двама различни съдии. Оценките са важни, а не титлите - титлите са по-скоро за престиж. Важно е какво е написано на оценителния лист от съдията експерт.

Публикувано: 21 October 2011 - 10:09 AM
Huskypower, в 17 October 2011 - 08:53 PM, написа:
Шоу клас се наричат кучета, които имат потенциал за изложби. Могат да стават победители в ринговете, те не са просто хубави хъскита близки до идеала описан в стандарта, те са кучета с изявени достойнства.
Пет клас са кучета, които не могат да се ползват за изложби, и нямат данни за победители. Те имат различни по тежест и изявеност недостатъци. Например може да се случи в кучило от родословни родители да се роди дългокосместо кученце, то няма потенциал за изложби. Може кученцето да е с прекалено завита на гърба опашка, то също няма потенциал да бъде победител в ринга. Може след смяната на зъбите да се окаже, че кучето е с неправилна захапка, което също го прави негодно за изложби. Може да е кученце, на което в последствие се открива, че е с един тестис и т.н. Всички тези кучета не са шоу клас и повечето от тях не са дори брийд клас (които стават за развъждане) В зависимост от недостатъците, кученцата могат да не са с големи потенциали за изложби, но недостатъците, които имат могат да им позволят да получат оценки за допускане в разплод и могат да се развъждат, тогава се казва, че те са брийд клас.
Понякога на снимките може да не се види защо едно куче не е шоу клас. За това не давам пример за сравнение. На снимките не се виждат захапката, тестисите, движенията, характера и т.н. Все неща, които са важни. За това понякога дори красиво на вид хъски, може да се окаже пет клас.
Надявам се, че ме разбра. Определянето на класовете не винаги е точно, когато кученцата са още малки. За това се е случвало кученце да бъде представено и продадено за шоу или брийд клас, а то да се окаже, че е пет клас. (примери дори с големи развъдчици... колкото щеш). В общи линии, това е.

Публикувано: 21 October 2011 - 11:45 AM
stefoto, в 21 October 2011 - 09:15 AM, написа:

Разбира се, точно така е!
Хубаво е, че България вече започнаха да изследват кучетата за наследствени болести, макар че доскоро това не беше задължително условие за заплождане (нямаше и сертифицирани лекари, които да правят тези изследвания) - слава богу, това вече е история

Публикувано: 21 October 2011 - 08:42 PM

Публикувано: 21 October 2011 - 09:44 PM

Аз искам някаква лента за глава, шалче. После може някое пуловерче. Тя всъшност Finwe ми пусна мухата. По Русия мнг ги плетат с/у ревматизъм и т.н. Затова си мисля за нещо за китки, колена. Знам ли. Ох мечти, мечти, а козина малко

Публикувано: 21 October 2011 - 09:52 PM
isi_ar4i, в 21 October 2011 - 07:44 PM, написа:

Аз искам някаква лента за глава, шалче. После може някое пуловерче. Тя всъшност Finwe ми пусна мухата. По Русия мнг ги плетат с/у ревматизъм и т.н. Затова си мисля за нещо за китки, колена. Знам ли. Ох мечти, мечти, а козина малко
Иси,
Да организираме тогава събиране на козина - и да ти я пращаме - а ти може да ни подариш я коланче, я наколенки ;-) Наистина е хубаво да бъде само чистия пух, без основния косъм, който е твърд, не може да се преде лесно, и после боде. А също съм чувала, че е хубаво когато се преде към пуха да се добави някакви памучна нишка в преждата
В някои страни това си е вече успешен бизнес - например в Гренландия английска дизайнерка изкупува пуха от всичките кучета на ескимосите и прави разни пуловери, аксесоари, които са доста търсени и скъпи.... В Русия пък са много актуални коланите и наколенките срещу ревматизъм и дископатия...

Публикувано: 21 October 2011 - 09:55 PM
isi_ar4i, в 21 October 2011 - 08:42 PM, написа:
Много е хубава! Сигурна съм, че ще ти топли и пожеш да се хвалиш с шапка от козина на Аляски Маламут!

Публикувано: 21 October 2011 - 09:58 PM
Баба е пробвала с хурка, но не става, късала се. И го прави с пръсти, така че едва ли ще е трудно. Аз също мислех да я заплитам с друга прежда, за да не се къса. Наистина се къса, но ще стане, сигурна съм. Толкова народ го прави и ние трябва да започнем :)

Публикувано: 21 October 2011 - 10:07 PM
isi_ar4i, в 21 October 2011 - 07:58 PM, написа:
Баба е пробвала с хурка, но не става, късала се. И го прави с пръсти, така че едва ли ще е трудно. Аз също мислех да я заплитам с друга прежда, за да не се къса. Наистина се къса, но ще стане, сигурна съм. Толкова народ го прави и ние трябва да започнем :)
Да, да - трябва да е с друга нишка, хем по-лесно ще се преде, хем е по-естетично. Тогава когато имам възможност ще ти изпратя торбите с пуха, който съм събрала

Публикувано: 22 October 2011 - 01:10 AM

Публикувано: 22 October 2011 - 08:33 PM
isi_ar4i, в 21 October 2011 - 06:30 AM, написа:
Мнг жалко за Ели с тези зъбчета :(. Тя е мнг красива, освен това е спокойна, уравновесена и социална, което са качества, които биха се придали на нейно поколение.
Това, че няма тези зъбчета, автоматично я изключва от шанса да има поколение с родословие ли? И каква оценка трябва да има едно куче, за да бъде допуснато до разплод?
за женските с оценка много добър може да се допуснат за разплод , и при 2-мата съдий ли получи добър или ?
на мен ми прави впечатление от малкото изложби дето съм ходил , че бг съдийте освен тези който се занимават със северни породи гледат доста различни неща за разлика от чуждите съдий / 2 пъти Руснаци са съдили Алекс/ ходете на някоя специалка или на някоя изложба дето съдията е Руснак да видим каква оценка ще и даде

Публикувано: 23 October 2011 - 07:29 AM
Публикувано: 23 October 2011 - 05:38 PM
isi_ar4i, в 23 October 2011 - 09:56 AM, написа:
Чародей е много , много любвеобилен, все гледа да се гушка, да се гали, някой да го пипка, така е с хората , и с др домашни животни, но мисля, че това е характерно за породата, аляските маламути са много социални животни. Домашната ни глутница е голяма и най-разнородна, но рядко можем всички да се заедно, защото Чари не се понася с мъжката немска овчарка - Боби, с който делят територия, имаме невероятна красавица Амбър - ротвайлер, която не се понася пък с Тара и двете са женски и си съперничат, освен тях имаме огромна каракачанка на 6 месеца , която е почти колкото Чародей, казва се Лиза , мъжкото коли - Рекси, който въвеждаше Чари , когато бе малък в домашната глутница и го учеше на поведение. Имаме няколко женски хъскита, които умират за Чародей, страшно си падат по него и безумно го ухажват, за разлика от двете чисто бели хъскита - мъжкари, с които Чари е на нож. Да не пропусна и дакелчето Бенджи. Никога не е скучно на полянката, където се събираме всяка вечер, това е бивше футболно игрище, много просторно и е само на наше разположение. Тук сме благословени откъм места за разходка и игра на воля на кучетата. Мисля, че още не съм го виждала да изпитва агресия, независимо от ситуацията, дори го смятам малко за страхливец, визирайки прехода х. Дерменка-х Добрила, когато усети мечката и вълците, вместо той нас да пази, се завираше плътно в краката ми и търсеше защита, мисля, че го бе страх от дивите животни.