Dog.bg Форуми : Породното развъждане в условия на свръхпопулация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (15 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Породното развъждане в условия на свръхпопулация Отделено от темата 'Очи на четири лапи' Оцени темата: ***** 1 Гласове

#21 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 April 2010 - 12:51 PM

Цитат(mil_ @ Apr 9 2010, 12:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ама нямах предвид да се говори във форума.

Аха. Аз помислих, че за тукашните дискусии става въпрос, а запомних дога точно с това.
Извинявам се! ae_085.gif

#22 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 09 April 2010 - 12:54 PM

Идея си нямам, освен всеки ветеринарен кабинет да го предлага най-настойчиво? Но иначе, освен чрез кастрация, трагичните положения с породоподобни няма да спре, с ужас очаквам деня когато и чау ще се появяват масово по изолаторите, ние на там сме тръгнали... От тежкия опит в Русия с доброволни служби по спасяване на породисти от улицата знам че до нищо добро безразборното размножаване не води.

За това много често хората бъркат чистопородното развъждане с обичайно квартално размножаване, което е огромна грешка. породоподобните са един вид също толкова безпородни, колкото и родени край поредния строеж. Просто визуално напомнят определена дадена порода, нищо повече. Истински породистите са в развъдници, но кой ми ти го чете, мисли и анализира?
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#23 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2010 - 01:03 PM

Цитат(Furia_S @ Apr 9 2010, 10:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
... след време пак търсят партньори за скачки на своите любимци. Освен търгашите и фермери има и кварталните развъждачи, които са много вповече.
Не виждам как да се забрани това - все пак кучето е тяхна собственост. Освен кучета с недоказан произход, без родословие или с дисквалифициращи пороци задължително да се кастрират, та да не се плодят породо-подобни, с които е пълно по обявите в Нета.

Мисля, че развъдчиците ( използвам го в най-добрия смисъл: на хора с висок морал и етика към животните и развъждането) са в "дълг" към общите усилия за ограничаване на популацията. Не защото развъждат, а защото няма механизъм които да следи къде попадат и за какво се използват потомците на техните кучета.
В този смисъл развъдчиците , според мен , трябва да са най-яростните привърженици на задължителна кастрация на животните, излизащи от развъдника.
Продължавам да поддържам тезата, че развъждането трябва да бъде АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО за всички, които НЕ СА регистрирани, лицензирани , ако трябва "заклети" в хуманни принципи към животните ( както лекарите към хората). Малките да могат да се продават само след като са кастрирани или с договор , че на 6 месеца ще бъдат върнати за кастрация , което да се контролира от самите развъдчици и клубове. Некастрирани животни за развъждане да могат да се продават само между лицензираните за тази дейност, опитни, образвани, отговарящи на всички стандарти и т.н. развъдници.
Мисля , че това ще спре обявите от вида "търся женска за моето мъжко" ( или обратно) и "продавам породисти ...каквото и да е" . Както и кражбата на породисти животни за нелицензирано развъждане. Да не говорим за изпуснати, избягали, изгубени и pr, които, ако не са кастрирани, все ще оставят поколение някъде.
Разбирам , че кастрацията не е панацея, но е най-хуманният вариант за ограничаване на популацията на животните.

Освен това, cъс сигурност всеки развъдчик е имал клиенти , които са се ужасявали от цените и са казвали , че ще си намерят на по-ниска от еди къде си. Вместо да се обиждат на такива хора и да се надсмиват на неразбирането им, развъдчиците би трябвало да ги насочват към осиновяване ( вместо купуване) на животинки, които външно отговарят на съответните предпочитания. Очевидно , че въпросните клиенти не разбират от породи, а просто търсят някакви белези , които им допадат. Т.е. поощряване на осиновяването е единствено от полза за развъдчиците.

Вижте , имаме общ интерес. Развъждачите имат нужда да запазят чистотата на породите и високите цени , ако това им е бизнес. Това става с намаляване на популацията и забрана за развъждане, гарантирана с кастрация.
Любителите на безпородни и осиновителите на улични имаме интерес да намалеят бездомните, отново става с кастрация и забрана за развъждане.
Обществото ( държавата) има интерес да спрат да се наливат пари в намаляване на популацията и грижа са уличните , което също става със забрана за развъждане, гарантирана с кастрация.

Тук има много форумци , които са против кастрацията, макар да казват че няма да развъждат любимците си. Вярвам им. Но точно техните либимци могат да бъдат откраднати , вързани някъде за разплод от безсъвестни търгаши и принудени да раждат до пълно изтощение.

Впрочем , за да работи един закон против развъждането , оpганите, които трябва да се сезират при нарушение, не са службите по защита на животните, а данъчните.

#24 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2010 - 01:04 PM

Ами има една тотално скъсана връзка между кинолози и защитници на бездомните. Едните не само, че не разбират другите, но и ги третират като идеологически врагове. Самите представители на НПО-тата не правят разлика между чистопородно развъждане и квартално размножаване, зоват за ликвидиране на кинологията. Другите пък нерядко използват в речника си "помияри", застават зад тезите за изтребване на бездомните и т.н. и всичко е само защото не се интересуват едни от други и не правят опит да вникнат в гледната точка на другия.
Немалко се говори из медиите за свръхпопулацията и методите за ограничаването й, но понеже кинолозите не участват в това, някои необходими постановки остават неясни и неизказани.
А защо става така, не знам. Аз като погледна в нашия форум - ми половината от активно помагащите на бездомните се интересуват И от кинология.

ПП greeneyed, постът ти донякъде подкрепя тезата ми, защото показва незнание за някои факти за развъждането. Развъдниците у нас не са някакви огромни животновъдни обекти с по 50-100 животни, а за да работят, те имат нужда от стопани, спазващи киноложките принципи, които да отглеждат годни за развъждане кучета, в този смисъл идеята ти да дават само кастрирани кучета е самоубийство. Това може да става само с племенния брак. Останалото трябва да става с договор и поставяне на изисквания пред кандидат-стопаните - при какви условия и покриване на какви изисквания евентуално ще се развъжда кученцето. Но то това е урегулирано от клубните документи. Кастрация може да се договаря в случай, че кучето покаже недостатъци и пороци, изключващи го от развъдна годност, но това е нещо, което е неизвестно на възраст 2 месеца. Така че, достатъчно е да се събира ефективно предвидената в ЗЗЖ такса за нерегламентирано развъждане и тя да се изисква и при еднократно нерегламентирано заплождане. А как да се следи - ми много просто, отваряш вестника с обяви и тръгваш да търсиш таксата.
Освен това през цялото време говориш за забрана на развъждането. Не развъждането трябва да се забрани, а размножаването, разликата е съществена. Говорейки така, ами никой кинолог няма да те подкрепи.

#25 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 09 April 2010 - 01:09 PM

greeneyed

Абсолютно съм съгласна с всичко, написано от Вас:-))))
Цял живот гледах безпородни - не се срамувах от тях. Сега имам чау-подобно - не виждам защо трябва да се срамувам от него. След време един ден смятам да имам собствен развъдник за тази порода - и напълно подкрепям това, което предлагате като мерки за опазване на породно развъждане.

Относно кастрацията - е, моят крокодил е кастриран, не знам защо хората са толкова предубедени спрямо кастрацията.
Само че КАК да се направи това? данък некастрирано куче като данък-лукс? Обществото ще се разписка, мисля че няма да го приемат.
User's Signature

#26 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 09 April 2010 - 02:33 PM

Аз навсякъде съм си писала, че това, за което говоря, е утопия, невъзможност, нереалност, защото ми е ясно, че човешкият егоизъм и консуматорство няма как да се изкоренят.

Само дето и всички останали хипотези, изложени по-горе, също са утопични и нереални, защото за да се постигне което и да е от предложените неща, са необходими два фактора:

Първият - умни закони, следене за изпълнението на законите, строги санкции при нарушение.

Второто - съзнателност на хората.

Тъй като за да се постигне първото, е необходимо управниците да имат съзнание, аз не виждам в близките години, че и по-далечните, нещата в България да се променят. А за да се постигне съзнание на управниците, е необходимо обществото да изисква такава съзнателност. Но много често обществото се приспива и промива в насока, в която е удобна на онези, които ламтят за пари и власт, така че ето ви параграф 22. Хората са неспособни, или нямат желание, да мислят. Никой не стимулира самостоятелното мислене.

И тъй като явно много хора не успяват да схванат, че не противопоставям породите на безпородните, да повторя отново - породата възниква в резултат на егоизма на човека. Безпородните и породни бездомни съществуват поради безотговорността на хората. Защо трябва да се поддържа чистотата на дадена порода, не е ли заради самия човек, заради някаква негова нагласа, че прави нещо велико в името на някаква кауза? Всъщност, колко хъскита теглят впрягове, колко овчарки пасат стада ... и защо е необходимо да се търсят определени черти, след като тези кучета компаньони няма да служат за онова, за което са селектирани първоначално.

Говоря за хорския егоизъм и невъзможност да се мисли от гледна точка на онова, което е добро и полезно за ПРИРОДАТА, а не за човека. Констатирам и изказвам моята позиция. Не предлагам никакви мерки за промяна, защото знам, че тази промяна ще настъпи (ако изобщо настъпи), когато човечеството узрее за нея. В момента още не сме узрели. В България.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#27 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2010 - 02:49 PM

Цитат(mil_ @ Apr 9 2010, 11:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
...да дават само кастрирани кучета е самоубийство. Това може да става само с племенния брак. ...
Освен това през цялото време говориш за забрана на развъждането. Не развъждането трябва да се забрани, а размножаването, разликата е съществена. Говорейки така, ами никой кинолог няма да те подкрепи.

Това не го разбрах. Бихте ли обяснили?
Развъдникът продава поколението. Защо новите собственици трябва също да развъждат? Какъв е интересът на един съществуващ развъдниk да продеде малки , които също ще бъдат развъждани, т.е. да си създаде конкуренция?
Единственият сигурен начин, че няма да развъждат, е животинчето им да бъде кастрирано.
След като е продадено животинчето , как се следи дали и как е развъждано?

И вярно, не правя разлика между развъждане и размножаване. Ако от една двойка се роди дори само едно кученце, това е размножаване, защото кученцата в наличност са вече 3. Родителите не изчезват с раждането на малкото. Ако се родят 4, с родителите са вече 6. То си е размножаване. Всичко, което прибавя нови бройки към вече съществуващите , е размножаване. Надявам се , че развъдчиците не убиват животинки при всяко раждане , за да запазят съществуващата бройка ud_009.gif ( шегувам се , разбира се)

А развъдчиците биха подкрепили идеята да продават само кастрирани животинки, ако разбират , че тя фактически им дава монопол ( но и отговорност ) върху развъждането.

@Furia_S
Когато убеждението не помага , помага принудата. За съжаление.
Китайците са си ограничили популацията на хора с тежки глоби за второ дете.
То се вижда и се знае кой къде има кучета. Mогат да получават просто бележка от ветеринаря след кастрация и собственикът да си я слага на пощенската кутия, ако трябва. (Впрочем , то няма да е лошо и ваксините така да са сложени, и регистрациите, и бележките за платен данък куче) Но тук говорехме за популацията.

#28 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 09 April 2010 - 02:55 PM

Цитат(Furia_S @ Apr 9 2010, 11:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(wind @ Apr 9 2010, 10:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Както писах вече, малко хора ще разберат какво имам предвид.

За това е нужно да излезеш от себе си, да надраснеш частното и да погледнеш мащабно, глобално. Тогава и взаимовръзките ще проличат ясно.

Писала съм каква е връзката, но ако човек не може да се отдалечи и да погледне цялата картина и по хиляда начина да се пише за едно нещо, винаги ще вижда само една част от картината, а не цялата.

А да добавя и за "хуманността". В нашата хуманност стигаме вече до там, че не само да селектираме определени качества, а и да се набъркваме в гените \ГМО\ . И технологията на атомната бомба също е била развита поради хуманни цели.

Както и в предишните ви мнения, абсолютно нищо по същество, не се изненадвам. Каво общо имат водачите с ГМО, атомни бомби?
Чистопородно развъждане е труд, знания, усилия. Хайде да не витаем в облаците, представяйки си пасторална гледка от рода на "колко хубаво би било вместо породисти кучета с работата да се заемат безпородни от улицата". Да спрем с тези фантазии, предлагам аз, защото нямат нищо общо с действителността.
Тук вече е написано че кучета с неизвестен произход и от изолатор едно такова са отпаднали от програмата.

В крайна сметка целта е сляп човек да получи помощник и приятел, за да стане по-мобилен, по-независим, по-интегриран в обществото ни, а не да наливаме бюджета на фондация или полицейски училища барабар с човешките у усилия в безпородни само защото тази идея е красива и звучи добре.

В предната тема писах за център по канис-терапия, работят с породисти кучета, които освен всичко са и изложбени. хората от личен опит са се спряли единствено на голдъни за работа с деца аутисти и тези със синдрома на Даун.
И не смятам тяхната дейност за престъпление.

Furia_S, мисля, че ти е невъзможно да разбереш за какво говоря. Няма лошо.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#29 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2010 - 02:56 PM

greeneyed

размножаване е това, което правят хора, нямащи нужни знания и средства - като например става с кварталните скачки.

Развъждане е дейността на развъдниците.
:-))
Разлика има, едното не бива да се обърква с другото.:-)

Вижте материалите събрани тук, прочетете ги, много неща са събрани там:
http://forum.dog.bg/...showtopic=10875

User's Signature

#30 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2010 - 02:57 PM

Цитат(wind @ Apr 9 2010, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Furia_S @ Apr 9 2010, 11:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(wind @ Apr 9 2010, 10:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Както писах вече, малко хора ще разберат какво имам предвид.

За това е нужно да излезеш от себе си, да надраснеш частното и да погледнеш мащабно, глобално. Тогава и взаимовръзките ще проличат ясно.

Писала съм каква е връзката, но ако човек не може да се отдалечи и да погледне цялата картина и по хиляда начина да се пише за едно нещо, винаги ще вижда само една част от картината, а не цялата.

А да добавя и за "хуманността". В нашата хуманност стигаме вече до там, че не само да селектираме определени качества, а и да се набъркваме в гените \ГМО\ . И технологията на атомната бомба също е била развита поради хуманни цели.

Както и в предишните ви мнения, абсолютно нищо по същество, не се изненадвам. Каво общо имат водачите с ГМО, атомни бомби?
Чистопородно развъждане е труд, знания, усилия. Хайде да не витаем в облаците, представяйки си пасторална гледка от рода на "колко хубаво би било вместо породисти кучета с работата да се заемат безпородни от улицата". Да спрем с тези фантазии, предлагам аз, защото нямат нищо общо с действителността.
Тук вече е написано че кучета с неизвестен произход и от изолатор едно такова са отпаднали от програмата.

В крайна сметка целта е сляп човек да получи помощник и приятел, за да стане по-мобилен, по-независим, по-интегриран в обществото ни, а не да наливаме бюджета на фондация или полицейски училища барабар с човешките у усилия в безпородни само защото тази идея е красива и звучи добре.

В предната тема писах за център по канис-терапия, работят с породисти кучета, които освен всичко са и изложбени. хората от личен опит са се спряли единствено на голдъни за работа с деца аутисти и тези със синдрома на Даун.
И не смятам тяхната дейност за престъпление.

Furia_S, мисля, че ти е невъзможно да разбереш за какво говоря. Няма лошо.

И слава Богу.

User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2010 - 03:02 PM

Цитат(greeneyed @ Apr 9 2010, 11:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
А развъдчиците биха подкрепили идеята да продават само кастрирани животинки, ако разбират , че тя фактически им дава монопол ( но и отговорност ) върху развъждането.

Някои коментари са наитина впечатляващи! ab_041.gif

Мил, много ясно си обяснила! Сега остава и да се разбере!

#32 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 April 2010 - 11:23 AM

Ще си призная, че не съм изчела темата, но ще ви дам един пример. Доста често се случва да се обвиняват хората, които си развъждат по м/у съседки кучетата за наличието на бездомни и т.н. Винаги в такива случаи се казва затова си вземете кучето от развъдник. Моето мнение е, че дали в развъдник или не на човек акто не му пука е все тая. Като няма контрол от страна на разавъдните не ми ги говорете тея, че видиш ли само другите са виновни. За да има толкова кучета без доказан произход, но видимо принадлежащи към дадена порода, то значи някой с родословно куче е решил, че не му е нужно да спазва правилата да го развъжда, а от страна на развъдчиците контрол няма са се появили всички тези породоподобни (любим мой израз). Примери колкото искаш, примери с уважавани иначе развъдници. Тъй като не искам да стават панаити няма да давам конкртени примери. Ще спомена само за последният на който се натъкнах, той е от най-бруталните, но се надявам един ден като се сближа с хората по цивилизован начин да променя нещата, че не исках да се карам с бъдещите ми съседи още от сега. Става въпрос за прекрасен самоед, който живее в довр вързан, слава богу има доста широк параметър, така че това, че е вързан не е чак такъв проблем, но стопанина му ми каза как не са намерили още женска (къде е бил РАЗВЪДЧИКА, за да обясни аджеба как става развъждането), но ми каза, това от което най-много ме заболя, но си замълчах, че момчето вече имало вече поколение, като се разгонили уличните и го пускали и какви хубави пухкави кученца се били родили. Хайде кажете ми сега къде е развъдчика и ми кажете, че и там няма проблеми. Примери има и във хъски форума, и там се знае за куче от развъдник, което ражда не регламентирано и развъдчика знае и казва, че го боли за това, но защо не се прави нищо????? Не защитавам м/усъседското развъждане, но ми омръзна да се обвиняват хората, а да се изтъква колко розово е всичко по развъдниците ами не е розово. Как кученца в развъдник, които са били изпуснати и е станала скачка, без да присъства кинолог ли какво там беше, за които не е подадена молба или какво се подаваше, за да удобри връзклата на родителите, как тези кученца се сдобиха с родословия и колкото и уважаван да е един развъдник, можем ли да вярваме, че именно това е бащата за който се твърди, че е. Или дори и да вярваме, трябва ли да се нарушат правилата, за да получат кученцата родословия.
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2010 - 11:43 AM

lizka
Кой каза че това куче има РАЗВЪДЧИК?
Ако има развъдчик, трябва да има родословие и развъдникова приставка. От кой развъдник е кучето?

най-вероятно е същия като повечето останали - мама и тати са самоеди, искаме малки, да роди веднъж за здраве и другите бла-бла-бла. Най-вероятно в резултат на ТОВА размножаване се е появил този уж самоед. Иначе щеше да има документи и да се знае от кой развъдник е. само тогава може да се говори за РАЗВЪДЧИК. Стига да не го е купил човека от чужбина от развъдник и да не го е сложил вързан в двора.

Съседката до нас в една барака гледаше така хъски. нещо със сини очи. В барака две на три. Отдавна не ги виждам, сигурно е издъхнало кучето. Е, за какъв развъдчик говорим в случая? Взеха я от "едни хора" -те да не би да са развъдчици.

шокирате ме, хора, 21-ви век сме, умеете да ровите в интернета а не поглеждате какво е развъдчик и развъдник, та да ги бъркате с леля Пенка с нещоситам в двора с новото кучило, щото иска да си остави едно за себе си.
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 12:03 PM

Цитат(greeneyed @ Apr 9 2010, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...да дават само кастрирани кучета е самоубийство. Това може да става само с племенния брак. ...

Развъдникът продава поколението. Защо новите собственици трябва също да развъждат? Какъв е интересът на един съществуващ развъдниk да продеде малки , които също ще бъдат развъждани, т.е. да си създаде конкуренция?

Опитвам се да обясня веднага. Да имаш 2-3 кучета (както са повечето наши легитимни развъдници) и да мислиш, че с тях можеш да правиш развъждане, е нелепо. Малко са онези, които могат да си позволят да задържат при себе си всички перспективни кутрета, които биха искали да включат в развъдната си програма. Т.е, на тях им трябват стопани, които да ги отглеждат добре, и да съдействат за развъдната програма на развъдника, тя не се изчерпва ни най-малко със създаването на n броя кучета, а включва да речем създаването на своя линия, което би изисквало n броя кучила и най-вече възможност за селекция. Това се урежда с договор. В договора може да се уреди и след покриването на какви условия ще бъде развъждано едно куче.
Имам чувството, че схващаш развъждането като примерно да имаш мъжко и женско куче и да правиш кучила от тях до припадък, които да продаваш. Съвсем не е така. Връзка се повтаря само в изключителни случаи, останалото е доста дълго за обяснение, но целта не е да се правят кучета за продаване, а да се върви към един целенасочен резултат, който може и да е чисто умозрителен.
А монопол в развъждането означава край на породата в региона. Ако такъв се създаде, точно след година цялото поголовие ще са в тясна родствена връзка и няма да има с какво да се работи.

#35 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 April 2010 - 12:50 PM

Цитат(Furia_S @ Apr 12 2010, 09:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
lizka
Кой каза че това куче има РАЗВЪДЧИК?
Ако има развъдчик, трябва да има родословие и развъдникова приставка. От кой развъдник е кучето?

най-вероятно е същия като повечето останали - мама и тати са самоеди, искаме малки, да роди веднъж за здраве и другите бла-бла-бла. Най-вероятно в резултат на ТОВА размножаване се е появил този уж самоед. Иначе щеше да има документи и да се знае от кой развъдник е. само тогава може да се говори за РАЗВЪДЧИК. Стига да не го е купил човека от чужбина от развъдник и да не го е сложил вързан в двора.

Съседката до нас в една барака гледаше така хъски. нещо със сини очи. В барака две на три. Отдавна не ги виждам, сигурно е издъхнало кучето. Е, за какъв развъдчик говорим в случая? Взеха я от "едни хора" -те да не би да са развъдчици.

шокирате ме, хора, 21-ви век сме, умеете да ровите в интернета а не поглеждате какво е развъдчик и развъдник, та да ги бъркате с леля Пенка с нещоситам в двора с новото кучило, щото иска да си остави едно за себе си.

Много се зачудих дали изобщо да ти отговоря, защотот НЕ те харесвам, а дори и не те познавам. Както съм написала, няма да споменавам имена на развъдници, защото не искам да стават скандали. Кучето е с родословие ДА, казаха ми името на развъдника, от България е, и ДА намерих сайта на развъдника и кучето по име. Копие на родословие няма да им искам или да ти обяснявам нещо, няма и да конкретизирам нищо повече, не искам да водя безмислени спорове. За другите примери също мога да ти дам конкретни имена, че и линкове към теми, НО няма да го направя! Приятен ти ден!
User's Signature

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2010 - 12:57 PM

Ау, ще се разплача, някой отново не ме харесва. Въх, отивам да си направя сепуку.

Защитаваш и оправдаваш междукварталните скачки, като сочиш грешките на развъдниците. Точно това правиш. Писнало й било, колко сме чувствителни. Мен пък ми писна да ги гледам горките нещастници които изхвърлят и подаряват. И това, което се случва с развъдници, е нищо в сравнение с това:
http://forum.dog.bg/...showtopic=31930

Но ти разбира се няма да прочетеш темата, защото не ме харесваш. Само че какво общо имат КУЧЕТА с антипатия/симпатия между хората?

накратко, за тънкообидените, развъдчик продава куче пет-класа, с дефект, не предназначено за по-нататъшен разплод. И познайте какво прави стопанина?
От веднъж познайте.
Естествено запложда.

Тук пак ли ви е виновен развъдчика, който е предупредил че не бива да се запложда подобно куче?
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 12 April 2010 - 12:58 PM

Цитат(greeneyed @ Apr 9 2010, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Единственият сигурен начин, че няма да развъждат, е животинчето им да бъде кастрирано.
След като е продадено животинчето , как се следи дали и как е развъждано?

И вярно, не правя разлика между развъждане и размножаване. Ако от една двойка се роди дори само едно кученце, това е размножаване, защото кученцата в наличност са вече 3. Родителите не изчезват с раждането на малкото. Ако се родят 4, с родителите са вече 6. То си е размножаване. Всичко, което прибавя нови бройки към вече съществуващите , е размножаване. Надявам се , че развъдчиците не убиват животинки при всяко раждане , за да запазят съществуващата бройка ud_009.gif ( шегувам се , разбира се)

@Furia_S
Когато убеждението не помага , помага принудата. За съжаление.
Китайците са си ограничили популацията на хора с тежки глоби за второ дете.
То се вижда и се знае кой къде има кучета. Mогат да получават просто бележка от ветеринаря след кастрация и собственикът да си я слага на пощенската кутия, ако трябва. (Впрочем , то няма да е лошо и ваксините така да са сложени, и регистрациите, и бележките за платен данък куче) Но тук говорехме за популацията.

В опит да обесня по казуса ...

Един развъдник продава кученца, които трябва да бъдат развъждани. По принцип никой или повечето от тези хора не мислят за днес - за кучетата днес вече е минало, тях ги има, родени са. Важно е утре, бъдещето. Дори и да си запази някое кученце от кучилото, това е едно и това е погледа на същия развъдчик - той ще го кръстоса като комбинация с куче, която той иска. Дали е прав, ще показва времето - друг мерител няма. В тази връзка другите хора с кученца от него, ако започнат да се занимават и да развъждат ПОРОДНО, биха имали свой поглед и свойте комбинации - така породата живее, има по голяма популация и повече кучета като възможност за работа като кръв и евентуално комбинация между тях. При породното развъждане много трудно един развъдник да просперира дълго време с една и съща кръв - винаги има нужда от освежаване, а и се променя и масовия вкус - в породното развъждане също има мода, ако мога така да се изразя и тази мода налага предпочитаните линии и типа кучета.

За да бъде една порода здрава и популярна, тя така или иначе се нуждае от едно единствено нещо - множество хора, които да я развъждат вътре в породата, а не извън нея. Само така генетичните комбинации могат да бъдат в достътъчен брой, който да осигури бъдещето без постоянни имбрийдни връзки между близкородствени кучета.

За съжаление у нас ... е точно обратното. Множество хора, които имат породни кучета - развъдниците не са спрели да произвеждат кучета, а в същото време - факт - никой от стопаните не са записва в клуб, не иска да се занимава, предпочита да стои отстрани и да разчита на "приликата" - моето е такава порода, като го пусна с приличащо, пак ще е същата порода - за какво да плащам членски внос, да правя изследвания, да водя статистика, да ходя на изложби .... пускат се приличащи кучета, получаваш "порода", само че всичко това храни не породата, а изолаторите - по този начин кучетата отпадат от породно развъждане и хората обричат бъдещите си потомци на изолатори и приюти, но тях това не ги притеснява - нали е ... "ебнал" или "родила за здраве" - това е по важно за тях.

Няма какво да се направи. Договори, дори и да има, не се възприемат, няма правна практика, а и е невъзможно да отидеш в един човек, който и да е и да му вземеш кучето, което е гледал цял живот ... защото не иска да членува в клуб и да развъжда породно. Самия клуб, който и да е, няма как да наложи санкции на тези хора, защото те просто не членуват в него и не им пука. За това се борим и като Диоген с свещите търсим хора, които да искат да развъждат породно и имат съзнание, че така трябва. Доколко се успява - почти не се успява, хората които се занимават с години и развъждат, са основата на почти всички клубове, може да ги попитате - липсват нови хора, липсват сериозни стопани и любители на породите, а където има повече - са в конфликт неизвестно за какво си, а и за повечето хора снимката и приликата са достатъчно условие едно куче да се обяви за "порода".

Ако всички хора с породни кучета си поддържаха членството в клубовете и развъждаха породно, то клубовете щяха да са в пъти по голяма членска маса. За съжаление не става и обявите в различните сайтове преливат от кучета, все "породи". Те не са външни, в масата си са наши, български кучета, които някога или техните родители са били с родословие, развъдени от развъдници.

Принуда - мисля, че трябва, но на държавно ниво. За съжаление държавата ни няма политика в тази област, нейната политика е - дайте парите. Лицензират се нови "вносители", стимулира се продажбата в зоомагазини, няма санкции за "развъждачите", всеки от които вече се е изтарикатил и има "развъдник".

Понеже породните кучета има родословия и в тях е вписан стопанина им, би трябвало ако те размножават извън клубовете и извън правилата, да носят някакви санкции, но то няма такива ... в резултат на това са и броя безпородни кучета - пак казвам, те няма откъде да се вземат, тази популация не се възпроизвежда сама, без човешка намеса - напротив. Безконтролното размножаване е един от най големите фактори за нейното възпроизводство.

Правилно е отбелязала Мил, че където има силна кинология, породно развъждане - няма бездомни животни. Скандинавските страни са пример в това отношение - там куче без ваксина за бяс не може да бъде внесено, както и без данни за произход - има си бланка си се попълва, а това задължително обезсмисля търговския внос - за да имат ваксина за бяс и да изградят антитела за проверката, кученцата трябва да бъдат поне на четири месеца, ако приемем че бяс се бие на третия месец и имаме един месец за изграждане на антитела в кръвта.

И контрол, голям контрол от страна на държавата. Пак давам пример - в тези страни всеки стопанин е длъжен да си носи четец за чип, за да може да удостовери при проверка дали това е неговото куче. Куче без стопанин, скитащо - прибира се от държавата, намира се собственика и НЕ МУ СЕ ВРЪЩА, собственика се осъжда в бърз срок - имат специални съдийски състави за това, които разглеждат приоритетно такива дела, защото ... животните имат нужда от помощ сега, а не в бъдеще време, а и наказанието има ефект, когато е на време - собственика плаща храната на кучето в приюта, медицинските разходи, ако се налагат такива, отделно плаща и голяма глоба - всичко това на държавата и ако не ги плати веднага, му се удържат от заплатата. Може и да е шокиращо за вас, но ... стопанина плаща и процедурата по евтанизиране на кучето, ако се наложи такава.

За това и няма бездомни животни - да гледаш куче става голяма отговорност, която не всеки може да си позволи. За това и никой не размножава, а ако го прави - то е в процентно твърде малък брой кучета, които не са бездомни - дори и тези кучила се регистрират, при продажбата им новите стопани се вписват в някакви специални зоорегистри, за които се грижи държавна организация, която има представителства в всички райони и служителите в тях са държавни служители, а не доброволци.

Просто хората са си подредили къщата - нещо, което тук предстои. Кога - само времето ще покаже, по пак казвам по мое мнение - без ясна и точна държавна политика по отношение на животните няма как да стане. Не става дума само за кучета, всички животни са потърпевши - по домашному се развъжда какво ли не, от хамстери до кучета, всичко без данни за произход, без да се регистрира никъде.

#38 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 01:14 PM

Пет-класата преспокойно може да се продава с клауза за кастрация в договора.
Все пак ръзвъдникът не може да кастрира кучета под 6 месеца, а според законите в добрите държави, това е жестокост към животните.
За извънклубно размножаване има законова санкция под формата на такса, има механизми, трябва контрол, а не забрана на развъждането.
Както и да го въртим и сучем, без контрол нищо не става. И да се забрани развъждането, и да стане кастрацията задължителна - ако не се контролира спазването на законите, изобщо е бисмислен разговорът. По-добре да се контролират ефективно сегашните мерки, които според мен са си добри, отколкото да се искат нови, които пак няма да се спазват.

#39 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 12 April 2010 - 01:24 PM

не че може, а вече се налага.
само че и кварталните без родословие или с фалшиви такива също трябва да са кастрирани, за да спре това безумие.
Но ходи им обясни. Като кастрирах моя без малко не бе набият околните.
"По-добре го приспи".
Бандар Лог, не човек, какво да му кажеш? Кастрация на кварталните уж породоподобни и на тези с дефекти и с фалшиви родословия вече просто е наложителна.

Точно развъдчиците са последна грижа в дадена задача. Развъдниците са малко, твърде малко, а кварталните са... знаете.
User's Signature

#40 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 12 April 2010 - 01:32 PM

Цитат(lizka @ Apr 12 2010, 11:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ще си призная, че не съм изчела темата, но ще ви дам един пример. Доста често се случва да се обвиняват хората, които си развъждат по м/у съседки кучетата за наличието на бездомни и т.н. Винаги в такива случаи се казва затова си вземете кучето от развъдник. Моето мнение е, че дали в развъдник или не на човек акто не му пука е все тая. Като няма контрол от страна на разавъдните не ми ги говорете тея, че видиш ли само другите са виновни. За да има толкова кучета без доказан произход, но видимо принадлежащи към дадена порода, то значи някой с родословно куче е решил, че не му е нужно да спазва правилата да го развъжда, а от страна на развъдчиците контрол няма са се появили всички тези породоподобни (любим мой израз). Примери колкото искаш, примери с уважавани иначе развъдници. Тъй като не искам да стават панаити няма да давам конкртени примери. Ще спомена само за последният на който се натъкнах, той е от най-бруталните, но се надявам един ден като се сближа с хората по цивилизован начин да променя нещата, че не исках да се карам с бъдещите ми съседи още от сега. Става въпрос за прекрасен самоед, който живее в довр вързан, слава богу има доста широк параметър, така че това, че е вързан не е чак такъв проблем, но стопанина му ми каза как не са намерили още женска (къде е бил РАЗВЪДЧИКА, за да обясни аджеба как става развъждането), но ми каза, това от което най-много ме заболя, но си замълчах, че момчето вече имало вече поколение, като се разгонили уличните и го пускали и какви хубави пухкави кученца се били родили. Хайде кажете ми сега къде е развъдчика и ми кажете, че и там няма проблеми. Примери има и във хъски форума, и там се знае за куче от развъдник, което ражда не регламентирано и развъдчика знае и казва, че го боли за това, но защо не се прави нищо????? Не защитавам м/усъседското развъждане, но ми омръзна да се обвиняват хората, а да се изтъква колко розово е всичко по развъдниците ами не е розово. Как кученца в развъдник, които са били изпуснати и е станала скачка, без да присъства кинолог ли какво там беше, за които не е подадена молба или какво се подаваше, за да удобри връзклата на родителите, как тези кученца се сдобиха с родословия и колкото и уважаван да е един развъдник, можем ли да вярваме, че именно това е бащата за който се твърди, че е. Или дори и да вярваме, трябва ли да се нарушат правилата, за да получат кученцата родословия.

След продажбата им кученцата стават собственост на хората, не на развъдниците. Хората са тези, които трябва да бъдат отговорни към тях и тяхното развъждане, не развъдниците, то е произведено от тях, но е собственост на стопаните си, не на развъдника или развъдчика, който и да е той. Никой няма да седне да звъни и да се моли - ама моля ти се, запишете се в клуб, срешете го поне въднъж, изкъпете го и го доведете на изложба, за да го видят хората с женски кучета и да преценят. Само че като на хората не им е пукало, кучето им изглежда ужасно, ненаресано, не иска да тича в ринга, да застане в стойка и не се представя добре, може да има екстериорни забележки - кой нормален човек с женско куче ще си пусне кучето на такова куче ?

Ако човека с женско куче търси мъжки, ако не си е харесал, се обажда в клуба по порода и да потърси информация за това кои мъжки са обявени за разплод и са покрили изискванията на клуба, имат ли изследвания, имат ли предишни скачки, какво се е получило - всичко това се води в всеки клуб по порода. Няма как някой в който и да е клуб да знае - бе ей там, някъде си, има вързано едно хубаво куче, ама то никой не знае за него, не е проверено има ли топки, няма ли, криво ли е, какво е въобще - как да стане ?

Разберете го - изложбения ринг е както безумно красив и престижен, толкова е и жесток. Оцеляват само тези кучета, които имат отлични оценки и се представят както трябва, а за целта трябва да имат отговорни хора. Това е породата, всичко останало - не се размножава, защото ако се размножи, поколенията отпадат от породните регистри и след години отиват в изолатора.

Така че - породно развъждане и хора, които да имат съзнанието, че това е правилния начин. Друг път няма ...

• (15 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни