Породното развъждане в условия на свръхпопулация Отделено от темата 'Очи на четири лапи'
Публикувано: 21 April 2010 - 12:45 PM
Ами ако кучето е откраднато преди години ? Ами ако има собственик, който все още тъгува за него ? Ако е избягало - и това го има, нали ?
И в крайна сметка кой да глоби този собственик и как държавата да си прибере парите, които е направила като разход за неговота залявяне и прибиране ? Това са наши пари, на всички хора, които плащат данъци. Кой да глоби такива стопани с тежки глоби, за да не може всеки да си зарязва кучетата където и както му падне ?
На никой не му пука. Задължават всички да чипират, а в същото време - в изолаторите няма четящи устройства. Няма никакви санкции дори и за тези, които са зарязали кучетата си и не им пука какво става с тях .. в нормална страна този стопанин щеше да бъде осъден да плати залавянето, лекуването, кастрирането не само на това куче, а и на малките му, с всички необходими ваксини и какво ли не ... че и огромна глоба щяха да му сложат. Това е пример как хората се грижат и за кучетата си, и за парите си, наказвайки безотговорния.
Но тук ... вместо да се търси виновника, за да може с неговите пари да се помогне на други кучета в нужда - той не се търси и не се наказва по никакъв начин.
Докато е така, ще е така.
Публикувано: 21 April 2010 - 01:08 PM
Според мен пък Дог е прав - колко по-официално становище от това което той дава като пример искаш? Скачане по площадите и надписи по тениските?
Толкова по-официално.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 21 April 2010 - 01:12 PM
Според мен пък Дог е прав - колко по-официално становище от това което той дава като пример искаш? Скачане по площадите и надписи по тениските?
Толкова по-официално.

Публикувано: 21 April 2010 - 01:19 PM
Толкова по-официално.
Обращението от 2009-та, а В Москва положението с бездомните и кучета-парии вече стигна до карантини и затворени райони поради бяс тази зима - само че проблема с уличните глутници не може да покрие цялата Русия в рамките на приюта от РКФ.
За това казвам че то е капка в морето и няма да реши проблема изцяло.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 21 April 2010 - 01:34 PM
Айде да не е чак толкова амбициозно като РКФ. Ето едно материалче в сайта на The Kennel Club, насърчаващо осиновяването на рескю дог
Сигурно ще намерим много подобни, но не ми се рови из сайтовете на чуждестранните киноложки организации, сравнението ме смазва.
Публикувано: 21 April 2010 - 01:42 PM
Медиите, държавна политика относно зоо-борсите и животинските пазари, лиценз за развъждане, разпостраняване на материалите - както е с дискове, дето вървят безплатно към някой вестник - мисля че това в пъти и пъти ще е по-въздействащо за хората. И да, редовни проверки и контрол за това дали кучето е чипирано/регистрирано със солени глоби за безотговорните стопани.

Публикувано: 21 April 2010 - 01:47 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 21 April 2010 - 01:51 PM
Медиите и държавната политика не правят нищо сами. Кой да им привлече вниманието върху нещата от пряк интерес за кинологията? Кой да прави кампании? Кой да търси контакти с медии и депутати? Никоя организация не се създава сама за себе си, уставът си е устав и формулира вътрешните й правила. Обаче кой да осъществи комуникацията й с външния свят?
ПП. С Деси сме писали едновременно, казала го е по-добре от мен.
Публикувано: 21 April 2010 - 01:53 PM
Но това важи за всяка една организация, която се занимава с кинология и чистопородно развъждане във всяка една държава - човешкото предубеждение на обикновен гражданин спрямо чистопородното развъждане преследва развъдчиците навсякъде. И ако не се намесва държавата за да глобява безотговорните стопани и да им прибира кучета - колкото и да се трудят кинолозите просто няма как да налеят на хората в главите че кинология не е зло, снобизъм и другите тям глупости.
Мил,
Не и БРФК е този лост който ще накара хората да преосмислят нещата.
:-)))

Публикувано: 21 April 2010 - 01:57 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 21 April 2010 - 02:01 PM
И ти си мислиш че с няколко реда на официалния си сайт нещата ще се променят? При условие че повечето хора в Бг дори не знаят какво е БРФК, не ползват интернет или го ползват за да си обявяват кучета си за скачки или продажбата на малки?
Само санкции, а не общо образование ще решат проблема, а санкциите не ги налага БРФК на съседа отсреща дето му се е окучила женската.

Публикувано: 21 April 2010 - 02:02 PM
И ти си мислиш че с няколко реда на официалния си сайт нещата ще се променят? При условие че повечето хора в Бг дори не знаят какво е БРФК, не ползват интернет или го ползват за да си обявяват кучета си за скачки или продажбата на малки?
Само санкции, а не общо образование ще решат проблема, а санкциите не ги налага БРФК на съседа отсреща дето му се е окучила женската.
Ама нали някой трябва да поиска тези санкции, да проведе това обучение? Кой има интерес от прилагането на тези санкции и от това обучение? Държавата ли? Айде да не си говорим повече глупости. В сравнение с една търговска фирма колко от нас могат да се съизмерват с тях като данъкоплатци. Държавата се интересува от бюджет, от инфраструктура и спокойствие. Не се интересува дали за да махне проблема "бездомно куче" ще й се налага да ги изпотрепе или изтрови. Държавата е имагинерна представа, ако не я обвързваме с нас самите, тя няма хуманност и няма принципи сама за себе си. Те се налагат от обществената нагласа, която я формират гражданските обединения.
Склонна съм да си мисля, че не искаш да разбереш, защото не мога да приема, че не можеш. Никой не иска БРФК сама да променя нещата, защото е ясно, че не може. От нея се иска да участва активно в решението на проблем, който е проблем за членовете и принципите й.
А относно хората и медиите - вестници четат 90% от населението, а телевизия гледат всички, нали?

Публикувано: 21 April 2010 - 02:08 PM
Същото мога да кажа за всяка една друга организация - нали Мил това каза: организацията сме ние, ти, аз, дог, другите хора които не им е безразлична кинология и кучето по принцип, дадена порода или собствените ни кучета.
Само ако се обедени БРФК с другите организации, занимаващите се с кучета - тогава имат шанс, съгласи се:-)))

Публикувано: 21 April 2010 - 02:22 PM

Публикувано: 21 April 2010 - 02:45 PM
Естествено, че няма да решат цялостно проблема, но като не се прави нищо от горното, проблемът не се решава още по-цялостно.
Публикувано: 21 April 2010 - 02:57 PM
Но пък нали опираме пак до това
Всяка една неправителствена организация може само да подпомага, но не и да реши из основи това което става отвън. така мисля:-))

Публикувано: 21 April 2010 - 03:23 PM
Но пък нали опираме пак до това
Всяка една неправителствена организация може само да подпомага, но не и да реши из основи това което става отвън. така мисля:-))
Ами ние това казваме, тази организация дори не подпомага, тя просто се прави, че не вижда, че не я засяга, това е. Никой не очаква като си изкаже официално позицията БРФК и да хукнат инспекторите да санкционират всичкото народ. Но е изключително неморално, некоректно, неприемливо, инертно и тъпо да стоиш настрана и дори да не изразиш подкрепа, дори да не се постараеш да обясниш, че твоята част от проблема се стараеш да я решаваш по определен начин и той е такъв и такъв, да обясниш защо ти се явяваш регулатор и имаш право да изискваш. Как да те припознае обществото като регулатор или държавата в лицето на институциите да търси от теб експертното мнение? Само защото някакви хора имат устав в някаква организация ли? Или може би защото си дават парите по изложби за едни хартийки дето само тях касаят и само тях интересуват? Как държавата да се съобрази с интересите на "съсловието" ако организацията се държи като фантом. После всички крещим по форумите ама ние сме по-по-най от другите щото сме към FCI и отсреща питат - и какво от това? Какво като сте от FCI? Много важно! Аз познавам едни като вас, имат магазин и могат да ми донесат кученце от Унгария. Браво! Супер! Ние с вас да се скъсаме да обясняваме по форуми и паланки кое е по-доброто си оставаме аз, Фурия, Мил, Пенчо, Стоянка и прочее - демек никой. Много важно колко пари давате за своето куче или как го гледате - ей там на двора, в кочината им е добре. Кой е казал, че не могат да живеят там? Имало закон - много важно, кой изисква от държавата да се спазва този закон? Аз, Пенчо и Калинка - много важно. Онези от борсата ми плащат х-хиляди лева данък, а вие? Лайна на вашите кучета и трябва и да ги чистим при това! Ей това се получава само от личния пример. Върви го обясни на леля Пенка от Горно Нанадолнище колко е важно да й е кастриран дворния пес дето се разхожда през нощта свободен, а после иди да обясниш на инспекторката да отиде да я глоби, щото аз и ти сме наясно, че това създава бездомната популация. Инспекторката направо ще изпадне в луд стрес и ще се започне да тръшка глоби наляво и надясно.

Публикувано: 21 April 2010 - 03:35 PM
Dog.bg, аз прекрасно знам, че държавата е незаинтересована. Не само за кучетата. Най-простия пример - ВСЕКИ шофьор прави нарушения, във Варна има дори камери поставени, но всеки преминава покрай камерите без да намалява особено, защото нямало кой да преглежда записите и да праща актовете за глоби. Само един пример.
Но мен не ме устройва да кажа, че проблемът е в държавата и да свивам рамене. Правя каквото мога, прибирам животинки, търся им домове, кастрирам с лични средства (а знаете ли колко ми вземат за кастрация само на едно женско куче - и защо никой не помисли и в тази насока - да се кастрират безплатно кучетата), имам и по-големи планове, дано да успея да ги реализирам, но ... САМО с това не мога да променя нещата. Не мога.
Нужно е повече хора да мислят по подобен начин, за да се постигне нещо. Не съм против развъдчиците. Колко пъти да пиша, че изобщо не ме интересува кинологията, за да знам с какво се занимават истинските кинолози и развъдчици. Гледам фактите и си правя изводи. Всеки гледа фактите, дори и да са само процент, дори и да са крайности, но всеки вече интерпретира фактите по своему. Защо онзи спонсор от линка за филмчетата на ВВС е оттеглил спонсорството си за някаква изложба заради филмчето? Дори и да е тендециозно, дори и да са крайности - това са ФАКТИ. Ако има други факти - БРФК има апел, подобен на този на руската федерация, БРФК прави кампания в помощ на бездомните, БРФК настоява за забрана на зооборсите, БРФК изгражда приют, или нещо подобно - тогава фактите ще говорят друго. А въпросът за крайностите в кинологията пък говори за това, че кинологията не е в състояние да регулира крайностите вътре в нея, камо ли да регулира един по-всеобхватен проблем като бездомните кучета.
И друго. Личният пример също променя до голяма степен нагласите на обществото. Независимо дали примерът е на отделна личност или на организация. Но организацията има повече възможности, именно защото хората са повече от една отделна личност.
Нека вземем АРС като пример. Някои от хората там са кинолози. Но тяхната дейност за бездомните не се свързва с кинологията, а с организация за защита на животните. И техните действия влияят страшно много. Все повече хора се включват и помагат. Но това пак е организация, а организацията дава повече възможности.
Колкото повече хора и организации осъзнаят, че трябва да се действа, а не само да прехвърляме вината на държавата и нейното бездействие, толкова нещата ще вървят към по-добре. Няма всичко да се оправи изведнъж, но нали за да стигнеш някъде, трябва да направиш стъпки - една по една, докато стигнеш.